Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,
chtěla bych vás moc poprosit o radu a názory.
Je mi 25 let a nyní dokončuji bakalářské studium, z důvodu úplatnění však musím pokračovat ještě dva roky na magisterském studiu, avšak s přítelem už dlouho sníme o miminku, vždy jsme si přáli být mladý rodiče a nejvíc se na to těšíme.
Proto se ve mě pere zda se pokusit o miminko již příští rok a odstátnicovat mgr s ročním miminkem nebo si myslíte že je to nemožné?
Dále bych se chtěla zeptat, zda bych dostala mateřskou a rodičovskou, kdybych otěhotněla hned po ukončení studia mgr? Zaměstnání zatím žádné nemám, škola je dost náročná a neumožnila mi to. Dalši variantou je si na mgr najít nějaký polovičák a pokusit se otěhotnět hned jak školu dodělám.
Co si o tom myslíte? Kdyby bylo na mě tak bych měla mimi hned, ale školu dodělat prostě musím.
Na materskou ne, na rodicovskou dovolenou taky ne, nemas z ceho si brat dovolenou, budes mit narok na rodicovsky prispevek.
Jestli to jde zkloubit se skolou zalezi na spouste faktoru, jak narocna je skola, jak narocne je dite, jakou mas podporu v partnerovi, treba i v sirsi rodine, jake mate financni moznosti atd.
Ja jsem se treba narodila rodicum ve 3. rocniku VS uz jako druhe dite a mamka ma i doktorat, ty promoce uz si i matne pamatuji
Ale pomahaly 2 babicky a teta. I ja na VS potkavala jak tehotne studentky, tak studentky s miminem. Nebyla bys rozhodne jedina, ale jak moc by to bylo narocne konkretne pro tebe, to je ve hvezdach ![]()
@nikol.f píše:
Ahoj holky,
chtěla bych vás moc poprosit o radu a názory.Je mi 25 let a nyní dokončuji bakalářské studium, z důvodu úplatnění však musím pokračovat ještě dva roky na magisterském studiu, avšak s přítelem už dlouho sníme o miminku, vždy jsme si přáli být mladý rodiče a nejvíc se na to těšíme.
Dále bych se chtěla zeptat, zda bych dostala mateřskou a rodičovskou, kdybych otěhotněla hned po ukončení studia mgr? Zaměstnání zatím žádné nemám, škola je dost náročná a neumožnila mi to. Dalši variantou je si na mgr najít nějaký polovičák a pokusit se otěhotnět hned jak školu dodělám.
Proto se ve mě pere zda se pokusit o miminko již příští rok a odstátnicovat mgr s ročním miminkem nebo si myslíte že je to nemožné?
Co si o tom myslíte? Kdyby bylo na mě tak bych měla mimi hned, ale školu dodělat prostě musím.
Na mateřskou mít nárok nebudeš když nebudeš po ukončení studia zaměstnaná.
Rodičovský příspěvek dostaneš.
S dětmi bez praxe pak budeš těžko shánět práci.
No… Na jednu stranu pises, ze skola je tak narocna, ze se neda skloubit ani s brigadou, ale zaroven uvazujes o tom, ze by sis uz behem studia poridila dite
? Tvoji touhu po mimi chapu a urcite neni potreba to moc odkladat, vek uz na to mas (jaky je duvod, ze bakalare dokoncujes az takto pozde…?), ale nevymyslela bych zbytecne komplikace. Dodelej v klidu skolu (Mgr.), nastup do prace a po skonceni zkusebky - lepe az tak po pul roce, se muzete zacit snazit. Pak by ti to mohlo vyjit tak, ze pred porodem stihnes odpracovat rok a ziskas narok na MD atd.
Jinak jeste by me zajimalo, jake mate s pritelem zazemi - kde/u koho bydlite, kdo hradi naklady na bydleni, kdyz ty nepracujes, a jak by sis toto predstavovala pak s miminkem, ktere samozrejme znamena dalsi vydaje navic.
Asi máš to mimino strašně zidealizovaný, pokud takhle uvažuješ. Ne, ne, ne. Prostě dostuduj, rok odpracuj a pak si udělej dítě.
@nikol.f píše:
Ahoj holky,
chtěla bych vás moc poprosit o radu a názory.Je mi 25 let a nyní dokončuji bakalářské studium, z důvodu úplatnění však musím pokračovat ještě dva roky na magisterském studiu, avšak s přítelem už dlouho sníme o miminku, vždy jsme si přáli být mladý rodiče a nejvíc se na to těšíme.
Dále bych se chtěla zeptat, zda bych dostala mateřskou a rodičovskou, kdybych otěhotněla hned po ukončení studia mgr? Zaměstnání zatím žádné nemám, škola je dost náročná a neumožnila mi to.Dalši variantou je si na mgr najít nějaký polovičák a pokusit se otěhotnět hned jak školu dodělám.
Toto je urcite lepsi napad, nez se snazit skloubit skolu a materstvi. Kdyz zjistis, ze praci a skolu dohromady nezvladas, praci proste pustis a nic se nedeje. V pripade stejneho dilema v tom druhem pripade by ale byl konec se skolou (s nejvetsi pravdepodobnosti uz navzdy), protoze miminko nevratis ![]()
Moc děkuju za všechny vaše názory a reakce! Moc to pro mě znamená.
Bakaláře dokončuji až teď, protože jsem byla na jiné Vš, kde jsem skončila, protože jsem si nevybrala spravný obor pro mě a dva roky mi utekly, protože už nebylo možné podat přihlášky a musela jsem rok čekat. Doteď mě to mrzí ale dokud si to člověk na vlastní kůži nezkusí, tak neví..
A kdybych si během mgr našla nějaký polovičák, tak bych všechny příspěvky dostala? A i po dětech by to asi lépe znělo až bych si hledala práci. Dala jsem si totiž přihlášku jak na prezenční, tak na dálkové studium.
Moc se omlouvám za možná banální otázky, jen se v těhlech úřednických věcech vůbec neorientuji ![]()
S tou mateřskou a rodičovskou… záleží tam jestli bych měla plný nebo polovičák? Nebo jde o to abych byla někde prostě ofiko zaměstnaná a úvazek se neřeší?
Jinak ještě odpověď na ty peníze.. Mám hodně našetřeno, celý život si šetřím a přítel pracuje a vydělává hezké peníze. Takže po finanční stránce si myslím že bychom mimi zvládli určitě. ![]()
Také mě zaráží, že brigádu nestíháš, ale dítě by si stíhala. Nešla bych do toho. Jsem stejně stará, dokončuji letos Mgr. a o dítě se budu pokoušet nejdříve příští rok, mám v oboru odpracovaný rok, ale chci si počkat na smlouvu na neurčito.
Pracuji při studiu a je to náročné. Mám tedy ještě dost práce kolem domu a na zahradě.
Záleží na tobě, jak si dokážeš organizovat čas, já moc dobře ne.
Spolužačka má dítě od druháku Bc. a studium s přehledem zvládá, ale je studijní typ, je zvyklá se hodně učit a organizovat si čas.
Jiná spolužačka je ráda, že dodělala Bc., na Mgr. hned tak nepůjde.
Ale asi si to idealizuješ, starání se o dítě je náročnější, než pár hodin brigády.
Studovat se s dítětem dá. Ideální je studovat snazší obor, mít zázemí (bydlení, dostatečný příjem a něco masetrwno). Ideální jsou také babičky na hlídání. Ja měla k dispozici auto, abych byla flexibilní.
Jak psaly holky, mateřskou mít nebudes. Musela bys rok pracovat (platit si socialni pojištění). Dostaneš řidičák.
Ja měla dítě ve 20, bylo to super, ale nektere situace jsou pro mladé těle dost nečekané (pro me třeba porod a kojení a hormonální rozkolisanost). Chce to fakt pevný vztah, vytrvalou osobnost a to zázemí.
Práci jsem po VŠ a následných dvou mateřských nasla v pohodě. Sice jsem zkraje šla finančně pod běžný standart, ale rychle jsem se vysvihla nahoru a nemohla jsem si stěžovat. Ale práci obecně často menim, vzdělávam a rekvalifikuju se.
@Tosidelassrandu píše:
Asi máš to mimino strašně zidealizovaný, pokud takhle uvažuješ. Ne, ne, ne. Prostě dostuduj, rok odpracuj a pak si udělej dítě.
Ano, mam stejny pocit. „Mlada rodina“ zni sice hezky, ale zkusila bych si to predstavit hodne v detailu - prirozenou (a silnou) touhou vsech maminek je, aby se jejich deti mely pokud mozno co nejlepe, chteji jim v zivote doprat proste jen to nejlepsi. Proto si take lide deti porizuji idealne az ve chvili, kdy uz maji vybudovane dostatecne zazemi - vyresene bydleni, neco nasetreno atd. Aby si pak zena mohla MD a RD opravdu uzit a nemusela resit existencni problemy. Popravde vic nez touha po miminku na me z tveho prispevku dycha spis strach z nastupu do prace
Jako budouci maminka bys mela mit na zreteli v prvni rade zajem miminka, a to by si urcite pralo mit maminku, ktera na nej bude mit dost casu a nebude vystresovana kvuli zkouskam ve skole nebo financim, proste takovou, ktera tu bude minimalne nejaky cas jen pro nej
Samozrejme, v zivote se muze stat leccos, ale primo to takto planovat, to je vec jina…
Nejdřív dostuduj a pak si pořizuj děti. Není ti 39, ale 25, abys musela stíhat poslední „funkční“ vajíčka.
@nikol.f píše:
Moc se omlouvám za možná banální otázky, jen se v těhlech úřednických věcech vůbec neorientuji![]()
S tou mateřskou a rodičovskou… záleží tam jestli bych měla plný nebo polovičák? Nebo jde o to abych byla někde prostě ofiko zaměstnaná a úvazek se neřeší?
Jinak ještě odpověď na ty peníze.. Mám hodně našetřeno, celý život si šetříma přítel pracuje a vydělává hezké peníze. Takže po finanční stránce si myslím že bychom mimi zvládli určitě.
Nemyslim to vubec rypave, ale opravdu by me zajimalo, z ceho si setris, kdyz nepracujes? Ja nez jsem zacala pracovat, mela jsem nasetreno maximalne par tisic z brigad nebo co jsem dostala v ramci rodiny k narozeninam apod. A to jsem prubezne zase rozpoustela na uhradu najmu bydleni s pritelem. A kdyz pritel pracuje, tak te tedy aktualne kompletne zivi a hradi sam spolecne bydleni?
@Magda26 píše:
Nemyslim to vubec rypave, ale opravdu by me zajimalo, z ceho si setris, kdyz nepracujes? Ja nez jsem zacala pracovat, mela jsem nasetreno maximalne par tisic z brigad nebo co jsem dostala v ramci rodiny k narozeninam apod. A to jsem prubezne zase rozpoustela na uhradu najmu bydleni s pritelem. A kdyz pritel pracuje, tak te tedy aktualne kompletne zivi a hradi sam spolecne bydleni?
Jestli to není taková, co má našetřeno 50 tisíc a má pocit, že to stačí. ![]()
@Tosidelassrandu tvoje uživatelské jméno mluví za vše ![]()
Mám našetřeno mnohem víc, ale o tom tu není vůbec téma této diskuze. Šlo mi o nějaké názory a zkušenosti, a ne ponižování…
Čím dál víc vidím jak mladé holky ve 22 letech mají mimino. Zajímalo mě, jak to zvládají a zda je to dobře zkloubitelné s prací/ školou.
Určitě nechci mit dítě po 30. Proto se teď snažím vymyslet něco, aby to vše fungovalo po všech stránkách. Proto jsem se ptala na Váš názor s tim polovičákem behěm mgr