Miminko a vysoká škola

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
127
19.5.23 13:05
@markytka3 píše:
a ty pri dalkovem studiu se nemusis ucit? ty nebudes muset psat prace? a nemyslis, ze dalkove studium je mnohem tezsi, nebot si vetsinu musis nastudovat sama, neni tolik prednasek a cvik, kde by jsi ziskala znalosti? :zed: opravdu jsi hodne naivni…

Takže mi tvrdíš že si nejde při VŠ najít práci :lol:

Zase někdo tak přechytralý že to bolí jak víš úplně všechno. Já vím co je VŠ tak si tyhle řeči nech pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
19.5.23 13:11

Mít dítě při studiu lze, asi na libovolném oboru, znám i doktorky, co zvládli dostudovat s dítětem či dvěma, ale vyžaduje to dost sebezapření a především velkou podporu minimálně partnera, ale nejlépe i rodiny. Vzhledem k tomu, že o dítěti při studiu cíleně uvažuješ a není to situace, že by už dítě bylo omylem na cestě, tak bych si být tebou napřed zodpověděla takové ty praktické otázky:
Kolik máte povinné docházky? Jsou k dispozici studijní materiály na samostudium? Jsi schopná se předmět naučit i bez pravidelného chození na přednášky? Kdo bude hlídat, až budeš ve škole? Co kojení? Jaké nároky jsou u vás na diplomku (ve smyslu kolik času tomu budeš muset věnovat)? Máš k dispozici rozsáhlejší hlídání na zkouškové? Je přítel (i ty) připraven na to, že vedle školy a mimina už na něj a váš vztah nebudeš mít téměř vůbec čas? Je partner připravený pomáhat s dítětem např. v noci, až budeš potřebovat se alespoň trochu vyspat na zkoušku? Zvládnete to finančně?
Taky je potřeba počítat s tím, že budeš muset kvůli dítěti školu na nějaký čas přerušit, protože pokud ti vyjde porod a šestinedělí do „špatného“ termínu, tak si nedovedu představit, že bys zvládla dostudovat jen za ty standartní 2 roky. Natožpak kdyby tě potkali nějaké komplikace a musela bys třeba celé těhotenství ležet, tak to půjde škola taky stranou.
Jestli máš před sebou 2 roky magisterského studia, které „musíš“ vystudovat, tak bych s dítětem počkala, protože když si teď pořídíte dítě, riskuješ, že tu školu prostě nedoděláš, tak musíš zvážit, jestli ti to za to riziko stojí.

Ale pokud by ses rozhodla dítě teď mít, tak k těm praktickým věcem: není úplně pravda, že bys musela mít po škola rok odpracovaný, abys dostala mateřskou, úspěšně ukončené studium v nějakém termínu před porodem se počítá taky jako odpracovaný čas, ale musíš mít práci v době nástupu na mateřskou. Výše mateřské se počítá podle platu před nástupem na ni, takže pokud bys pracovala na částečný úvazek (za menší peníze), budeš mít logicky i nižší mateřskou. Co se týká rodičovské, tak rodičovská dovolená je volno v práci, takže pokud bys nebyla zaměstnaná, tak se tě samozřejmě netýká, rodičovský příspěvek dostaneš bez ohledu na cokoliv, rozdíl je v tom, jak rychle ho můžeš vyčerpat (ale dá se čerpat i na základě platu partnera). Jo a ještě co se dítěte a studia týká, existuje „Uznaná doba rodičovství“, která ti zaručuje při studiu s dítětem alespoň nějaké úlevy, především to, že můžeš studium bezplatně prodloužit víc než jen o 1 rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3153
@nikol.f píše:
Takže mi tvrdíš že si nejde při VŠ najít práci :lol:Zase někdo tak přechytralý že to bolí jak víš úplně všechno. Já vím co je VŠ tak si tyhle řeči nech pro sebe.

Kde to tvrdí? Projevuješ se dost agresivně. Od pětadvacetiletého studenta VŠ bych čekala jinou komunukaci. Všichni se ti snaží pomoci, poukázat na realitu. Nikdo ti nic nezávidí, nic špatného ti nepřeje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
@Mallorka píše:
Dodělat školu, rok pracovat nebo lépe už pracovat pri studiu a nasetrit si. Dítě stojí hodně peněz. Poté bych šla do mimca a užila i to bez stresu.

moc děkuju za hezký a užitečný názor :srdce: přesně to jsem měla na mysli a jsem ráda že mi to někdo potvrdil :) ještě jednou děkuju zě tu jsou i normální hodní lidi :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tosidelassrandu
19.5.23 13:13

Ty jsi vážně hrozně moc nevyzrálá. Tvůj projev a naivitu bych čekala tak u náctileté studentky SŠ. Představ si, že hodně z nás ví, jaké to je ne VŠ, jaké to je pracovat a jaké to je mít dítě, takže dovedeme dost dobře posoudit celou situaci. Přestaň se chovat jako rozmazlený spratek v hračkárně, dospěj a pak si udělej dítě

• Citovat
  • Upravit
127
19.5.23 13:13
@opossum píše:
Mít dítě při studiu lze, asi na libovolném oboru, znám i doktorky, co zvládli dostudovat s dítětem či dvěma, ale vyžaduje to dost sebezapření a především velkou podporu minimálně partnera, ale nejlépe i rodiny. Vzhledem k tomu, že o dítěti při studiu cíleně uvažuješ a není to situace, že by už dítě bylo omylem na cestě, tak bych si být tebou napřed zodpověděla takové ty praktické otázky:
Kolik máte povinné docházky? Jsou k dispozici studijní materiály na samostudium? Jsi schopná se předmět naučit i bez pravidelného chození na přednášky? Kdo bude hlídat, až budeš ve škole? Co kojení? Jaké nároky jsou u vás na diplomku (ve smyslu kolik času tomu budeš muset věnovat)? Máš k dispozici rozsáhlejší hlídání na zkouškové? Je přítel (i ty) připraven na to, že vedle školy a mimina už na něj a váš vztah nebudeš mít téměř vůbec čas? Je partner připravený pomáhat s dítětem např. v noci, až budeš potřebovat se alespoň trochu vyspat na zkoušku? Zvládnete to finančně?
Taky je potřeba počítat s tím, že budeš muset kvůli dítěti školu na nějaký čas přerušit, protože pokud ti vyjde porod a šestinedělí do „špatného“ termínu, tak si nedovedu představit, že bys zvládla dostudovat jen za ty standartní 2 roky. Natožpak kdyby tě potkali nějaké komplikace a musela bys třeba celé těhotenství ležet, tak to půjde škola taky stranou.
Jestli máš před sebou 2 roky magisterského studia, které „musíš“ vystudovat, tak bych s dítětem počkala, protože když si teď pořídíte dítě, riskuješ, že tu školu prostě nedoděláš, tak musíš zvážit, jestli ti to za to riziko stojí.Ale pokud by ses rozhodla dítě teď mít, tak k těm praktickým věcem: není úplně pravda, že bys musela mít po škola rok odpracovaný, abys dostala mateřskou, úspěšně ukončené studium v nějakém termínu před porodem se počítá taky jako odpracovaný čas, ale musíš mít práci v době nástupu na mateřskou. Výše mateřské se počítá podle platu před nástupem na ni, takže pokud bys pracovala na částečný úvazek (za menší peníze), budeš mít logicky i nižší mateřskou. Co se týká rodičovské, tak rodičovská dovolená je volno v práci, takže pokud bys nebyla zaměstnaná, tak se tě samozřejmě netýká, rodičovský příspěvek dostaneš bez ohledu na cokoliv, rozdíl je v tom, jak rychle ho můžeš vyčerpat (ale dá se čerpat i na základě platu partnera). Jo a ještě co se dítěte a studia týká, existuje „Uznaná doba rodičovství“, která ti zaručuje při studiu s dítětem alespoň nějaké úlevy, především to, že můžeš studium bezplatně prodloužit víc než jen o 1 rok.

Moc děkuju za užitečné rady :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5598
19.5.23 13:16

Asi nejrozumnější se mi jeví možnost toho Mgr. studovat dálkově a při tom pracovat, to bys mohla mít klidně i 3/4 úvazek a mělo by to být stíhatelné. Ve druhém ročníku už by ses pak mohla začít snažit o mimi, ideálně abys porodila až po promocích a mohla si užít mateřství. Díky práci bys měla nárok na mateřskou a ještě bys měla nějakou praxi pro další kariéru po mateřské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
19.5.23 13:17
@Gracetheworld píše:
Asi nejrozumnější se mi jeví možnost toho Mgr. studovat dálkově a při tom pracovat, to bys mohla mít klidně i 3/4 úvazek a mělo by to být stíhatelné. Ve druhém ročníku už by ses pak mohla začít snažit o mimi, ideálně abys porodila až po promocích a mohla si užít mateřství. Díky práci bys měla nárok na mateřskou a ještě bys měla nějakou praxi pro další kariéru po mateřské.

Moc děkuju :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
19.5.23 13:20

Nechápu, proč si dobrovolně komplikovat život, když nemusíš.
Je ti 25, do konce školy 2 roky. I kdyby jsi se začala snažit za 3 roky, tak rodit v 29 není pozdě.

Navíc moc. nechápu, když při Ti při studiu Bc. nešlo pracovat ( ani u jedné školy? ), jak půjde při Mgr. buď pracovat nebo mít mimino.

Ono hrozně moc záleží jaké dítě se Ti narodí. Když spací pohodář jistě to budeš zvládat lépe než s náročným miminem.
Navíc mi přijde škoda si to dítě neužít.

• Citovat
  • Upravit
5598
19.5.23 13:22

@nikol.f A úplně nejlepší by bylo kdybs před snažením se o dítě z přítele udělala manžela. Je to pojistka pro tebe, obzvlášť pokud vydělává slušné peníze, jak říkáš.

V každém případě mi připadá lepší teď řešit práci a školu a až potom mimiko. Budeš v lepší startovní pozici a do té třicítky to v pohodě stihneš. Těžký to bude v každým případě, ale to ti tady už napsaly jiné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35531
19.5.23 13:22
@Magda26 píše:
No… Na jednu stranu pises, ze skola je tak narocna, ze se neda skloubit ani s brigadou, ale zaroven uvazujes o tom, ze by sis uz behem studia poridila dite 8o? Tvoji touhu po mimi chapu a urcite neni potreba to moc odkladat, vek uz na to mas (jaky je duvod, ze bakalare dokoncujes az takto pozde…?), ale nevymyslela bych zbytecne komplikace. Dodelej v klidu skolu (Mgr.), nastup do prace a po skonceni zkusebky - lepe az tak po pul roce, se muzete zacit snazit. Pak by ti to mohlo vyjit tak, ze pred porodem stihnes odpracovat rok a ziskas narok na MD atd.
Jinak jeste by me zajimalo, jake mate s pritelem zazemi - kde/u koho bydlite, kdo hradi naklady na bydleni, kdyz ty nepracujes, a jak by sis toto predstavovala pak s miminkem, ktere samozrejme znamena dalsi vydaje navic.

Nemusí mít odpracovaný rok. Počítá se j úspěšne dokončení studia, stačí že se někde upichne a vydrží tam do nástupu na mateřskou.
@nikol.f můžeš mít klidně poloviční úvazek, nebo jinou smlouvu. Hlavně z ní musí být odvody. Sice pak mateřskou mít budeš, ale bude se počítat z toho polovičního úvazku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
19.5.23 13:24
@kocourGarfield píše:
Nechápu, proč si dobrovolně komplikovat život, když nemusíš.
Je ti 25, do konce školy 2 roky. I kdyby jsi se začala snažit za 3 roky, tak rodit v 29 není pozdě.

Navíc moc. nechalu, když při studiu Bc. nešlo pracovat ( ani u jedné školy? ), jak půjde při Mgr. buď pracovat nebo mít mimino.

Ono hrozně moc záleží jaké dítě se Ti narodí. Když spací pohodář jistě to budeš zvládat lépe než s náročným miminem.
Navíc mi přijde škoda si to dítě neužít.

Děkuji za hezkou reakci :) Souhlasím, určitě si to mimi chci nejvíc užít. :srdce: Na nic v životě se tak netěším :srdce: takže proto mi jako nejrozumější varianta přijde si teď najít nějaký úvazek ke škole a pak to začít zkoušet.
A s tou prací to nešlo jelikož jsem na prezenčním a ućila jsem se jak blázen i proto že jsem chtéla mít co nejlepší výsledky. proto bych mgr chtěla dálkově a zménit i můj přístup že nebude priorita už jenom ta škola ale i ta práce a vyvažovat to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
19.5.23 13:26
@JancaS84 píše:
Nemusí mít odpracovaný rok. Počítá se j úspěšne dokončení studia, stačí že se někde upichne a vydrží tam do nástupu na mateřskou.
@nikol.f můžeš mít klidně poloviční úvazek, nebo jinou smlouvu. Hlavně z ní musí být odvody. Sice pak mateřskou mít budeš, ale bude se počítat z toho polovičního úvazku.

Moc děkuju! To jsem si přesně nebyla jistá 8o děkuji za pomoc :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.5.23 13:31

Rodila jsem dítě na konci bakaláře. V červnu budou dítěti dva roky a budu dělat magisterské státnice. Studuji dálkově. Za mě to jde. Každopádně já už při bakaláři a při denním studiu zvládala u toho pracovat 20-30 hodin týdně (takže jsem měla i nárok na mateřskou). Navíc mám pracujícího manžela a hlídací babičky.

• Citovat
  • Upravit
35531
19.5.23 13:36
@nikol.f píše:
Moc děkuju! To jsem si přesně nebyla jistá 8o děkuji za pomoc :srdce:

Jinak já jsem taky chtěla děti do třicítky. Ale bohužel nebyl vhodný tatínek, tak jsem je měla az po. A žádná tragédie to není. Stará si fakt nepřipadám.
Nějaký roky jsem odpracovala, získala zkušenosti, finance a bez problémů sehnala práci se třemi dětmi ještě na rodicaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí