Miminko a vysoká škola

Anonymní
30.1.24 07:53

Miminko a vysoká škola

Dobrý den, čekám miminko a dělám dálkově vysokou školu. Tak jsem se chtěla zeptat jestli s tím někdo nemá nějaké zkušenosti a jestli by mi neporadil někdo co mám dělat jestli dal pokračovat a nebo si to na rok pozastavit?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1243
30.1.24 08:00

Ahoj, já s tím zkušenost přímo nemám, ale taky studuji kombinovaně a ve třídě máme spoustu maminek. Jedna má teď někdy termín, druhá má malé miminko. Některé mají děti už starší. Ale zatím zvládají všechny. Hlavní je mít hlídání.
S jednou spolužačkou, která má miminko, chodí její mamka na přednášky. Teda, mamka vozí kočárek na chodbě a spolužačka je v učebně, občas odbíhá nakojit a přebalit :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
30.1.24 08:00

Pokračovat. Jak se něco přeruší, těžko se vrací zpět do režimu. Nebo minimálně zkusit. Přerušit se dá škola vždy. Měla jsem několik spolužaček, které rodily při dálkovém studiu. Babička někdy nebo manžel dělal doprovod do školy. Dokud se kojilo. Jedna dokonce měla při bakaláři druhé a při magisterském rodila třetí.
Sama jsem dělala školu dálkově po dětech. Jako pracující matka. Už jsem je vozit nemusela. Nechala jsem všechny tři s taťkou doma. Nejmladší měl 3 roky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.24 08:01
@Anonymní píše:
Dobrý den, čekám miminko a dělám dálkově vysokou školu. Tak jsem se chtěla zeptat jestli s tím někdo nemá nějaké zkušenosti a jestli by mi neporadil někdo co mám dělat jestli dal pokračovat a nebo si to na rok pozastavit?

Záleží hlavně na škole. Já mám momentálně už půlroční mimi, jsem ve druhém ročníku a nechtělo se mi to přerušovat a zvládám to v pohodě. Ale je to jen díky vstřícnosti té školy. Za celý semestr jsem tam musela jen jednou, jinak mám vše online, takže v mém případě by byla škoda to přerušit, ale je dobré si zjistit, jak k tomu škola přistupuje ;)

• Citovat
  • Upravit
9117
30.1.24 08:05

Nepřerušovat, ale varuju, že to bude mazec a manželovi nezbyde žádná dovolená. Držím palce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
30.1.24 08:05

Ještě si možná zkusit požádat o nějaký individuál. Jestli to půjde. Ať nemusíš třeba na každou přednášku.
Pokud by někdy nastala taková situace a měla by některá naše dcera nebo případná budoucí snacha dítě na VŠ. Když budou stát o tuhle pomoc. Tak sama navrhnu, ať pokračuje dál. Že budu/budeme dojíždět taky a mezi kojením budu/budeme hlídat. Manžel by pozadu nezůstal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
30.1.24 08:32

Dodělávala jsem dálkové mgr s půlroční dcerou. Chce to podporu školy, rodiny a/nebo kamarádů, já měla všeho dost, hlídal manžel, hlídali všichni čtyři prarodiče, hlídali kamarádky a kamarádi. Od tří týdnů dcerky. Věděla jsem, že kdybych přerušila, už se nevrátím, takže jsem se do toho opřela a šlo to. Dcera byla pohodářka, takže tou sítí hlídačů nijak netrpěla, katedra kde jsem studovala byla malá a až rodinná, takže jsem sice neměla žádné úlevy, ale vycházeli mi hodně vstříc třeba že jsem šla na zkoušku první abych nebyla dlouho pryč od malé, mohla jsem si ji brát na konzultace diplomky atd.
Druhá dcera rozhodně pohodářka nebyla, s tou jsem zas pro změnu pracovala. Byla nehlídatelná a v práci mi nikdo vstříc nevycházel - a taky to šlo. Jenom to bylo mnohem náročnější a zatímco na studium s miminkem vzpomínam ráda, na práci s druhým miminkem vzpomínat vůbec nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Birds
30.1.24 09:43

Všechny výše uvedené - máte můj obdiv.
Tohle téma by mě jinak úplně míjelo, ale jsem právě v situaci, kdy se pokouším o vysokou školu (medicínu) a zároveň zkusíme s přítelem IVF. A jsem sama zvědavá, co z toho vyjde. Doktor mi říká, že v takovou chvíli jako na potvoru vyjde oboje naráz :lol:… Tak si ráda přečtu, kdo má jaké zkušenosti s dítětem při studiu.

Nicméně předpokládám, že se u vás jednalo o obory, které nevyžadovaly vždy přítomnost ve škole.
Což jaksi u medicíny (buď stomatologie nebo záchranářství) nebude možné, to prostě nejde studovat „online“ nebo vynechávat přednášky…

Takže i u zakladatelky záleží na tom, co vlastně studuje. Ne na každém oboru jde mít individuál. V mém případě si myslím, že bych musela přerušit a až bude dítě chodit do školky, tak pak teprve naskočit zpět.

• Citovat
  • Upravit
5707
30.1.24 09:56

Pokud už takhle studuješ dálkově, tak nepřerušuj. Pokkud máte hlídání, tak to třeba bude skloubitelné. Kdyby náhodou ne, tak přerušit můžeš vždycky.
Mě to tedy taky snad čeká. Chci si měnit kvalifikaci, tak mám podanou přihlášku na VŠ a zároveň řešíme IVF, takže pokud vše dobře půjde, měla bych do prvního ročníku nastoupit jako těhotná.
Je mi jasné že to bude náročné, ale holt to budu muset zvládnout, protože se po mateřské do současného oboru fakt vracet nechci a svojí budoucnost vidím jinde. Manžel děla na sebe a je časově celkem flexibilní, a kdyby náhodou se to sešlo že by on nemohl, budeme mít i hlídací babičku, takže to snad nějak půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2447
30.1.24 10:02
@Birds píše:
Všechny výše uvedené - máte můj obdiv.
Tohle téma by mě jinak úplně míjelo, ale jsem právě v situaci, kdy se pokouším o vysokou školu (medicínu) a zároveň zkusíme s přítelem IVF. A jsem sama zvědavá, co z toho vyjde. Doktor mi říká, že v takovou chvíli jako na potvoru vyjde oboje naráz :lol:… Tak si ráda přečtu, kdo má jaké zkušenosti s dítětem při studiu.

Nicméně předpokládám, že se u vás jednalo o obory, které nevyžadovaly vždy přítomnost ve škole.
Což jaksi u medicíny (buď stomatologie nebo záchranářství) nebude možné, to prostě nejde studovat „online“ nebo vynechávat přednášky…

Takže i u zakladatelky záleží na tom, co vlastně studuje. Ne na každém oboru jde mít individuál. V mém případě si myslím, že bych musela přerušit a až bude dítě chodit do školky, tak pak teprve naskočit zpět.

A že by se staral otec, to tě nenapadlo? A kdyz uz, tak přerušit na rok, ale proč na 3?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8980
30.1.24 12:06

Pokračuj, neprerusuj, lepší už to pak nikdy nebude. Já jsem rodila v půlce NMgr, jedinej problém byly nevolnosti, neudělala jsem jeden zápočet, protože jsem od testu odbehla zvracet…a jelikož to byl volitelný předmět, tak jsem se na to pak vykašlala, do určité výše kreditů bylo možno nepovinné předměty zrušit. Státnice jsem dělala s ročním dítětem a bylo to studium celkově mnohem lepší než teď, když studuju při práci a 3 vetsich dětech.. chce to zapojit rodinu, chlapa určitě, když to jde, tak i babičky, je to pak jednodušší, ale při tom jednom dítěti, navíc ve věku mimina, to je „pohodička“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
30.1.24 20:27
@Anonymní píše:

Zažádej si o uznanou dobu rodičovství. Podle zákona o vysokých školách dnes už musí vyhovět všude. Je to zpřístupnění studia rodiči pečujícímu o malé dítě a jisté vyjití vstříc ohledně termínů zkoušek atd.
Vystudovala jsem s miminkem(kojeným), ale po té Praze a dnešním Brnu bych už miminko na fakultu nebrala, kdybych ho nemohla mít bezprostředně u sebe. Buď bych nejela nebo jela sama. Pro mě se tím incidentem dost změnilo a hodně věcí jsem přehodnotila.
I když si pořád myslím, že větší riziko narazit na dalšího takového magora je na denním studiu, kde jsou převážně mladí lidé.

Přerušení studia má svá pravidla, která se liší na jednotlivých univerzitách. Musíš si to nastudovat. Záleží i na důvodech. Na mé alma mater je to trochu jinak než na jiné, kde teď studuji v celoživotním. Jde to jen v určité době - před započetím dalšího semestru a někde musíš mít i splněné určité studijní povinnosti, nemůže to být jako únik před něčím..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze