Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
Jak naučit spát miminko (10 měsíců) spát ve své postýlce? Večer usne u prsa nebo se uspí na míči a pak se přenese do postýlky. Tam vydrží asi 2-3 hodiny spát. Ihned jak se probudí, tak si v postýlce stoupá a pláče. Pak se nakojí a u prsa usíná. Při každé snaze o přesun zpět, po položení do postýlky si sedne/stoupne a řev. Uklidní se až u prsa. Když se vyjímečně neprobudí při pokládání, tak spí max 30min a kolotoč znovu začíná. Tak spí s náma v posteli. Kojí se několikrát za noc. Jelikož je to velmi „pohyblivé“ dítě, tak mám strach aby mi nespadlo z postele a navíc jsme už pořádně okopání.
Díky za rady ![]()
Taky bych sama spat nechtela. Na posteli mame zabranu, ktera ma takove operne nohy, co se daji pod matraci. Pad z postele vnimam jako mensi prikori nez spat za mrizema
, ale samozrejme se mu snazim zabranit.
Já bych se smirila s tím, že spí s váma, jestli hrozí vypadnutí z postele pořídila bych nějakou zabránu.. Moje dcery byly stejné a já byla moc líná na to bych abych X krát za noc vstávala a vyndavala a zandavala dítě do postýlky.. Teď už je z toho jen vzpominka ![]()
@anonymka005 píše:
Ahoj,
Jak naučit spát miminko (10 měsíců) spát ve své postýlce? Večer usne u prsa nebo se uspí na míči a pak se přenese do postýlky. Tam vydrží asi 2-3 hodiny spát. Ihned jak se probudí, tak si v postýlce stoupá a pláče. Pak se nakojí a u prsa usíná. Při každé snaze o přesun zpět, po položení do postýlky si sedne/stoupne a řev. Uklidní se až u prsa. Když se vyjímečně neprobudí při pokládání, tak spí max 30min a kolotoč znovu začíná. Tak spí s náma v posteli. Kojí se několikrát za noc. Jelikož je to velmi „pohyblivé“ dítě, tak mám strach aby mi nespadlo z postele a navíc jsme už pořádně okopání.
Díky za rady
Tak to je blbý, to mi dělal syn, taky tak nějak, možná i dřív a nakonec jsem zlikvidovala postýlku a spal u nás v posteli. Do svý postele mašíroval až kolem dvou let, už do velký. To se i sám odstavil (měl aftíky). Teď jsou mu čtyři a občas v noci, nebo k ránu ještě přijde k nám do ložnice. My jsme bohužel neměli možnost (prostory) dát postýlku k naší posteli, musela jsem k ní přecházet do rohu ložnice. Takže jedině, že bys měla možnost přirazit postýlku k posteli a nechat ho spát v postýlce, ale byla bys mu na dostah ![]()
Mantinel na postel a vyreseno, nespadne a muzes spat v klidu. Nema cenu se na silu neustale snažit ho cpat do postylky, dokud na to nebude mentalne zralej, aby spal sam, stejne to nepůjde.
Syn spal s nama, dokud se kojil. Byl uplne to same. Ja kojeni v 10 mesicich zatrhla a byl klid, pak dostal flasku a stehoval se ke starsimu do pokojiku ![]()
Dcera mela taky obdobi, kdy u nas v posteli tvrde a pekne spala a stejne po prendani do postylky po kojeni rev, sedla/stoupla si a brecela…tak spala s nama
pak jsme to vyresili tak, ze jsme sundali bocnici postylky a spala v postylce v pohode. Matraci mela na urovni nasi a spokojena…ty deti maji holt ruzna obdobi
pripadne dat nejaky zabrany na postel, delaji ruzne…
První dítě spalo v postýlce do 9.-10. měsíce, druhé do roka. Pak už prostě manželská postel ![]()
Vzala bych dítě k sobě do postele, je už dost velké, takže ho nezalehneš, SIDS se v tomto věku také nemusíš velmi obávat a kojíš v noci - za mě není co řešit ![]()
Obavy z toho, že spadne vyřeší zábrana nebo polštář na zem.
Jooo to už asi nezměníš.
Malé jsou teď 2 roky (byly minulý týden). Poslední týden se sama odstavuje od kojení, nechce moc ani v noci. Má už svou postel ale spát tam zatím nechce. Spinká s námi. Je fajn cítit jak voní a tulit se k ní.
Užívej si to, není to na pořád. ![]()
Zabrana na postel nebo k posteli na zem hodit perinu nebo matraci, at pada do mekkeho.
Radsi kojit v polospanku nez furt vstavat.
A pokud budes kojit dele, tak pak po odstavu zacnou spat tvrde jako dudci a pak muze nastat pomaly presun do vlastni postele.
Ma to vyhodu, ze dite se nenauci courat v noci k vam do postele, bude zvykle noc prospat a to uz mu vetsinou vydrzi.
Jo. Postylka nam od cca pul roku jen zbytecne stala vloznici. Ta v prizemi se pres den vyuzila, to jo. Ale ta v loznici uplne to same jako vy. Postupem casu to neslo ani na zacatku noci a pak ani ve dne. Proste kdyz jsem ji spici odlozila do kterekoliv postylky tak se probudila. Spat pres den dokazala jen v me naruci nebo v loznici v posteli. Nebo kdyz se unavila hranim, ale to taky uplne nefungovalo. Nastesti pak zacala pres den spat jen cca hodinku a prospala znacnou cast noci v kuse, ale proste v nasi posteli.
Buď ráda, jestli spí aspoň s vámi v té posteli. Naše malá (5 mesicu) nespí ani ve své postýlce ani se mnou. Celou noc se budí, háže sebou a mrčí. Co bych dala.za 4 hodiny spánku vkuse.😩 😩 😩 😩Mám tak 2,když se zadaří. Takže už je mi jedno kde spí, hlavně že nějak spí. Syn byl opak.Ten spal od 3 měsíců ve svém pokojiku a byl klid. Boj už jsem vzdala. Většinou ještě spíme odděleně, aby se manžel vyspal. Takže žádná idylka no.Jsem nevyspana, unavená a přes den nespí skoro vůbec, max po 20 minutách a v kočárku venku půl hodky.
Jak se říká: děti jsou malé jen jednou… Ne, že bych nebyla ráda, že spí s náma. Je to naše štěstí. Každopádně na sílu by mě nenapadlo nic zkoušet. I když spíme spolu, tak se budí i každou hodinu, kňourá a vzteká se a cestuje po celé posteli. V lepších dnech je defakto nonstop přisáty k prsu. Zkusím pro větší klid zábranu nebo polštář🙂. Možná pak budeme spát klidněji oba 🙂. Díky za rady
@anonymka005 pokud sis ho takto naučila, tak teď to neodbouras.. Porid si zabrání na postel..
Syn spal v postýlce sotva v porodnici. Bytostně jí nesnášel od narození. Spal s námi, velký polštář a zeď z druhé strany jako zábrana.
Všechny 4 děti upřednostňovaly prostor před malou postýlkou. Jen nejstarší občas spala v postýlce asi do 10 měsíců, pak jsme koupili junior postel.