Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, mám téměř 6týdenního syna, od neděle večer nekaká, do té doby vždy při každém přebalení, akorát v pondělí ráno strašná nálož, že mu to i proteklo skrz plíny, bylo toho opravdu hodně a od té doby nic, jen trošičku jednou včera večer, malý je neklidný, neustále pláče. Jinak ale pije dobře, plně kojím. Mám se znepokojovat, k doktorce jdeme na kontrolu až v pátek? Jak mu pomoci, doteď bere jen laktobacily od Biopronu, kamarádka mi má ještě přinést Sab simplex. Doteď byl výborný spáč, když usnul, tak spal i tři hodiny, teď nemůže zabrat, spí sotva 15 minut, hodně se kroutí, je mi ho moc líto…
Vyzkoušej vypít švestkovou šťávu, třeba mu to přes tvoje mlíčko s kakáním pomůže
Kojené dítě může nekakat i několik dní a všechno je v pořádku. S doktorkou bych to řešila až v ten pátek. Bolení může být od prdíků, na to pomáhají masáže, cvičení s nožičkami, teplá plínka na bříško, fenyklový čaj (ten můžeš pít i ty, já ho pila na litry) nebo můžeš zkusit rozkousat kmín (čajovou lžičku). Pokud by plakal fakt moc a nebo se ti něco nezdálo, zavolala bych doktorce a zeptala se, jestli máte přijít nebo počkat do pátku.
To nespaní může být i z vedra, starší dcera se narodila do šílených veder, která trvala celý měsíc, bylo to šílený, na procházky jsme chodili v jedenáct v noci, ráno po celonočním větrání jsme měli doma 29°C
.
Zakladatelko, je normální, že kolem tohoto věku přestávají plně kojená miminka kakat po každém přebalení. Frekvence vyprazdňování se sníží až třeba jednou za několik dní. Učebnice uvádějí, že je normální i jednou týdně, ale u nás to bylo tak jednou za 3 nebo 4 dny. Souvisí to s růstovým spurtem. Miminko téměř všechno mléko spotřebuje beze zbytku.
Pokud nezvrací, tak by nemělo jít o problém.
Co se týče kolik, podle našich zkušeností(se třemi dětmi) jsou všechny tyto prostředky jen placebo, musí z toho „vyrůst“.
Cvičení, masáže, a můj klučík se vyprďánkoval vždy pěkně po koupání, hajal na lehátku pohyboval nožičkama a ta voda teplá pomohla uvolnit i bříško
Cvičení, masáže, a můj klučík se vyprďánkoval vždy pěkně po koupání, hajal na lehátku pohyboval nožičkama a ta voda teplá pomohla uvolnit i bříško
Řešila jsem to stejný
kroutila se, mrčela… Byly to prdy, kadí teď jednou za 2 až 3 dny, ale za to pořádně ![]()
Nám se tohle stalo, když byly malému 3 týdny. Kakal po každém jídle a najednou se celý den nevykakal. Nic s ním nebylo, byl mrzutý, uplakaný. Volala jsem doktorce, že se nemůže vykakat. Taky mi všichni říkali, že miminko nemusí kakat celé týdny, ale to považuji za normální jedině tehdy, pokud ho u toho nebolí bříško, jak popisuješ. My jeli na vyšetření konečníku, jestli ho nemá zúžený. Při vyšetření pan doktor konstatoval, že konečník zúžený není, malý hned na to, jak byl rozbalený se zvednutýma nožičkama, zesral celou ordinaci, a to doslova. Trefil se i do mé přebalovací tašky, posral si čepici a dupačky. Prostě síla.
Zabralo nám pokládání na bříško. Sice se u toho hrozně vztekal, ale jak sebou mlátil, tak šly prdy ven. Taky bříško nahřívat, masírovat Pupíkem, cvičit nožičkami. Dávali jsme Baby Calm a espumisan, taky BioGaiu. Dej ho do úlevové polohy a houpej. Nejsem zastánce rektální rourky, ale někdy není zbytí. Vzala jsem jí na malého všehovšudy tak 5×, a to když už opravdu trpěl hodiny. Doktor nám doporučil 8mm tloušťku, ty slabší prý většino klukům vůbec nepomohou, zvláště, když se potřebuje vykakat, protože po zasunutí se velice rychle ucpe a je to o ničem. Přes tu silnější se může i vykakat.
Tak to, že miminka nemusí kakat i 10 dní…to pro mě není teda rada
náš malej má ted takove nakadící období…bohužel čím dýl nekadí tím víc večer pláče. Nejde o pouhý pláč, ale o pláč kdy nemuže už ani popadnout dech…což mi rve srdce. Masírujem, děláme teplé zabaly, polohy na bříško i tygříka, kapky dávám před každým kojením, prdí takže kolika to není. No prostě dělám vše pro to, aby si ulevil káknutím..ale nic. Ted jsme zkusili čípky pro novorozence…a do hodinky dvou se vykadí. Do rourky se mi prostě nechtělo…navíc když prdí.
takže na to asi moc pomoci není…musí se vyčkat až se střívka a vše v miminku vyvine.
ale musím říct, že pokaždé když kvuli tomu pláče tak bych nejradši šla ráno k dr.
Ahoj maminky,
opravdu to pak přešlo? Malou sice trápívali prdíky, ale začali jsme masírovat, dlouho jsme dávali kapičky bio gaia a protiprdíkové (v minulosti espumisan, pak coliprev s laktázou), nejedla jsem laktózu a byla krásné usměvavé miminko.. Ve středu jsme ale byli u doktorky, která řekla, že ty kapky s laktázou jsou zbytečné, že má stolici pěknou a máme dávat espumisan, tak jsem coliprev vysadila a od té doby nekakala, v noci hrozně plakala a druhý den odpoledne už jsem si s ní nevěděla rady, úplně mi ten její pláč trhal srdíčko, tak jsem zkusila rourku a vyjelo hrozně moc - 3× takové hnusné smradlavé jinak barevné (do hněda a řidká) stolice..espumisan jsem vysadila vrátila se ke coliprevu, v noci to bylo trošku lepší, ale stále nekakala (jen tak uprdla trošku) a zase pláče a pláče, při kojení to vždy začne, moc se ani nenapije, tak jsem zase odpoledne zkusila rourku (předtím jsem ji vůbec jen na prdy nepoužívala, když ale grká a prdí, tak jsem to zase zkusila)a opět hrozně škaredá stolice…máte s tím zkušenosti?
Mám to s malou stejné.
Snažím se kojit, moc nám to nejde, dokrmuji Nutrilonem Nutrilon 1 ProExpert HA
během tohoto týdne má problém se stolicí. 3 dny nekaká, prdíky zapáchají, stolice zelená, vyprázdní se po 3 dnech.
Večer nemůže usnout, vztekání, pláč, který nelze utišit.
Nahřívám bříško, masíruji, pokládám na bříško, před každým krmením dávám kapky.
Jelikož jsem na dítě sama, mám nervy ze všeho, hlavně jestli je v pořádku.
V pondělí půjdu k lékařce, ale děsím se dnešní noci, její pláč mě rve srdce.
Poradíte někdo. Moc děkuji
@Caleb82 píše:
Ahoj všem, mám téměř 6týdenního syna, od neděle večer nekaká, do té doby vždy při každém přebalení, akorát v pondělí ráno strašná nálož, že mu to i proteklo skrz plíny, bylo toho opravdu hodně a od té doby nic, jen trošičku jednou včera večer, malý je neklidný, neustále pláče. Jinak ale pije dobře, plně kojím. Mám se znepokojovat, k doktorce jdeme na kontrolu až v pátek? Jak mu pomoci, doteď bere jen laktobacily od Biopronu, kamarádka mi má ještě přinést Sab simplex. Doteď byl výborný spáč, když usnul, tak spal i tři hodiny, teď nemůže zabrat, spí sotva 15 minut, hodně se kroutí, je mi ho moc líto…
Ahoj, moje dcera, když byla taky zhruba v tomhle věku, jednou nekadila 10 dní. Doktor jí dělal i klistýr a neměla tam nic. Zato strašně trpěla na prdíky, plakala, kroutila se. Cvičili jsme s nožickama a dávala jsem jí po lžičce svařenou vodu s trochou kmínu. Pokud se ti to nezdá, radši k lékaři zajdi. Maximálně ti řekne, že je vše ok. ![]()
@1.ovečka
napadlo mě, jestli nemůže mít intoleranci laktózy, ale to by se asi objevilo už dříve..:(
No, já nasadila dietu bez laktozy (čili nahrazuji jídlem bez laktózy, dá se koupit i mléko bez laktózy a docela mi chutná) a malé dávám kapky s enzymem laktáza Coliprev..zdá se mi to lepší…ale ještě nekaká, vždy jen malý ždibeček stoličky jakoby uprdnutí, ale už alespoň dobré barvy a konzistence…tak mě napadlo, že nekaká, že asi všechno mléko spotřebuje..je pravda, že hodně hltá, ale docela brzo už je napitá a nechce…tak možná opravdu vše spotřebuje..
@Darina30
moc Ti děkuji. Já má intoleranci laktózy, takže mléko vůbec nepiju, jen sojové, rýžové. Bezlakotozové výrobky mě nedělají dobře, je mě po nich těžko.
Je možné, že malá to má také.
Zase pláč, z kterého se mohu zbláznit. Stolice žádná.
Také si myslím, že nemá co vyprazdňovat, že vše spotřebuje. Nevím, jsem z toho nešťastná, zítra musím zajít k lékařce. Děkuji za odpověď.
@1.ovečka
A zkoušela jsi také tu rektální rourku? Já ji nechci moc užívat, ale když měla malá tady ty stavy a nedalo se jinak, tak jsem to vyzkoušela (max 1. denně a za celou dobu tak 3×, aby si na to malá nezvykla. Třeba je zacpaná, maximálně se u toho jen vyprdí:):))..Dnes se nám to začalo srovnávat, krásně se malá vykakala a dobrá barva, jen dost řidké a bez kousků, tak ale snad je to na dobré cestě..:) Jinak malé ty capky coliprev asi hodně pomáhají, jak jsem je zase nasadila, tak se jí to začalo srovnávat:)…dnes jsem objednala 3balení..také jsem se toho bála, protože není na netu moc recenzí, ale když jsou tak jen pozitivní…jak jsem je nasadila, tak přestala po papání plakat, přestala se kroutit u prsu..jako kroutí se, když má prdíky, ale tak jinak, tak tlačí a kroutí se, ale předtím řvala a řvala..:( tak snad brzo přijdou:)..dnes nám došly a hned první kojení bez a zase plakala a plakala, až jsem se bála, že mám málo mlíka (to mě zase vystresovala babička..ach ta rodina, žádná podpora, jen strašení…) a pak mě napadlo, že jsem vlastně nedala ty kapičky, protože už nemám..ale taky to může být shoda náhod a mohla být přetažená.. Nicméně vím, že s tím je to dobré:)..abych si byla ještě zcela jistá, tak můžu napsat, jak kapky přijdou a jak to bude v tom dalším týdnu. Nebo napiš zítra ty, co ti řekla doktorka..Mně ale řekla, že dávám ty kapky zbytečně, tak jsem je vysadila a pak začaly tyto problémy..:(:(..a nebo to bylo opravdu po tom espumisanu