Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Salorka já si zrovna půjdu měnit za novou. Za mne super, nekrvacela jsem pět let a vůbec o ní nevím ![]()
Mam 3.mirenu, jeste jednu a mam finalne vyreseno:)
Spinim za 3-4 tydny, zadne bolesti,..
Jediny problem u me je, ze evidentne zeru ty vlakna, za ktera se na mirena vytahnout, takze vzdycky musim na vymenu do nemocnice, coz bych sla stejne, protoze s mym prahem bolesti bych to naostro nedala.
@Salorka píše:
Oživuji.Mám dvě děti, další neplánujeme. Nechci klasickou antikoncepci prášky, doktorka tedy doporučila mirenu. Cyklus mám teď po druhém porodu úplně ukázkový, krvácím slabě, max 4 dny.
Takže přemýšlím, zda do toho jít nebo hledat něco jiného? Někdo aktuální zkušenosti?
Jak aktuální zkušenost potřebuješ? Já mám Mirenu už podruhé, první jsem měla už před dětmi, druhou teď po dětech, mám ji už 4 roky, MS nemám vůbec, vůbec o ní nevím, nemám žádné výkyvy nálad, ani přibírání na váze ![]()
@Salorka není, kdybys to nechala na přírodě, tak taky za život krvacis mnohem méně než je bezné dnes - buď bys byla těhotná nebo kojila.
Ja mam ted cerstve od ledna Levosert, konkurence Mireny, tak jsem zvedava, jak si to sedne. Rozmyslela jsem se rok. Segra ma Mirenu od listopadu a zatim neni moc odvazana, tak se taky modli, at si to sedne. Nechala si ji na doporuceni kamosky, ktera je spokojena. Vzdycky budou dobry i spatny zkusenosti, tak si to stejne musis vyhodnotit a rozhodnout sama.
Ja teda dlouho krvacela, ne moc, ale pres pul roku nonstop.
Uplne se to ztratilo az po roce. On mi doktor rikal, ze k tomu krvaceni tihnou spis hubeny.
Ted uz dobry, vubec o ni nevim
Holky, moc všem díky za zkušenosti. Vůbec nevím jestli do toho jít nebo ne. Je to tak půl na půl. Já se nejvíc bojím, že mi to třeba nesedne a bude to muset ven - po půl roce, po roce… nebo nějaké nežádoucí účinky. Před porody jsem brala prášky a musela jsem jich vyzkoušet několik, protože mi prostě neseděly - přibírání, migrény…a tomuhle bych se taky ráda vyhla.
Ale ať hledám jak hledám, nemůžu najít nic, co bych chtěla ![]()
@Salorka píše:
Holky, moc všem díky za zkušenosti. Vůbec nevím jestli do toho jít nebo ne. Je to tak půl na půl. Já se nejvíc bojím, že mi to třeba nesedne a bude to muset ven - po půl roce, po roce… nebo nějaké nežádoucí účinky. Před porody jsem brala prášky a musela jsem jich vyzkoušet několik, protože mi prostě neseděly - přibírání, migrény…a tomuhle bych se taky ráda vyhla.Ale ať hledám jak hledám, nemůžu najít nic, co bych chtěla
Bohužel se to může stát, že to nesedne, že to bude mít dopad a z doposud zdravého těla budou akorát zdravotní problémy.
Já naprosto chápu, že se chcete chránit před početím. Blbá otázka - a kondomy jsou tak moc nepřípustné, že raději chcete riskovat problémy? Nebo měření bazální teploty, symptotermální metoda - před a v průběhu ovulace se vyhnout sexu (nebo sex, ale samozřejmě výstřik mimo, nebo jiné praktiky..) a sexovat mimo plodné období? Chápu - obě metody nejsou tak „na pohodu“, jak by si člověk představoval. Ale rozhodně si tím uchráníte své citlivé orgány před cizím tělesem, potažmo reakci těla na cizí těleso. Ono totiž ať už hormonální, tak i nehormonální tělísko naše tělo detekuje jako cizorodou látku a vysílá k ní množství bílých krvinek, aby ho zlikvidovalo. Tím se vlastně tělo dostává do permanentního „alarmu“ a vytváří kolem tělíska zánět jako obranný mechanismus. A to se právě může projevovat dlouhým krvácením, špiněním.
@Salorka a chceš do budoucna ještě děti? Nejjednodušší je proste sterilizace ať uz tebe nebo manžela, když dítě uz ne. Já mam mirenu hlavně kvůli kontrole extra silného krvácení a zabrala skvěle. Čistě kvůli ochraně před pocetim bych asi volila sterilizaci - jeden zakrok a je klid.
Děti máme dvě, třetí neplánujeme. Ale do sterilizace se mi tedy moc nechce - spíš vůbec, není mi ještě ani čtyřicet a pár let ještě nebude.
Ráda bych se vyhnula praškům, kvůli složení, a do mireny se mi nechce kvůli tomu, že by to případně nemuselo sednout. Musím si najít nějaké možnosti, co dalšího existuje… Ale myslím, že toho moc nevymyslím
a skončí to prášky nebo mirenou
Já, už mám 3 za sebou tudíž 15 let. Nyní mě čeká již 4 tělísko Mirena a spokojenost. Jen to zavádění a vyndávání mě bolí jak kontrakce strašně. Po zavedení nevolnost a krvácení a pak, už pohoda a menzes skoro žádný. Jen občas špiním a pak třeba půl roku nic.
Milé ženy, na Mirenu nedám dopustit!
Měla jsem ji jedenáct let. Jednou a podruhý. Zpočátku sice trvalo, než si to sedlo, špinila jsem dost. Když jsem se rozhodovala, že si ji nechám vyndat, tak se vše uklidnilo. Bylo to super, bez vložek a tampónů a jakéhokoli hlídání při svých dnech. Chtěla bych ji znovu, jenže věkem pomalu směřuju k přechodu a gynekoložka mi ji už nepředepsala. Mám prý investovat do něčeho jiného. Ještě to s ní proberu znova. Nevím, jestli je užívání Mireny omezeno věkem. Nevíte o tom někdo něco? ![]()
Bohužel bych ráda přispěla svou negativní zkušeností s Mirenou. Dala jsem na doporučení gynekologa a dala si ji v loňském roce, z důvodu velkých bolestí při menstruaci. Bohužel před týdnem jsem si ho nechala zase vyndat. Neustálé špinění celý měsíc, krvácení mi nezmizelo ani po 7 měsících a v cyklu břicho a prsa bolely stejně. Co to udělalo s mým libidem nebudu snad ani zmiňovat. Po vyndání se dostavila neskutečná úleva, konečně normální krvácení a bolesti se chystám raději řešit alternativně, než chemií. Mám pocit, že moje tělo tělísko tam prostě nechtělo.