Mít či nemít dítě? Mateřská - finance?

71
27.1.14 09:07

Mít či nemít dítě? Mateřská - finance?

Ahoj holky, je mi 27 a s přítelem uvažujeme o mimču… Máme ale určitý problém, co se týče financí.. Pracuji už 7 let, ale smlouvu mám bohužel jen na minimum - ve smlouvě mám 10 tis. hrubého.. Beru mnohem víc, ale to mi bohužel v mateřské započítáno nebude… Přítel vydělává okolo 20 tis., ale dáváme 10500,– za nájem, někdy jsou výdaje vyšší, záleží na poplatcích… Chtěli bychom mít mimčo, ale nevím jestli bychom to finančně zvládli… Zase už nejsem nejmladší a nevím jestli má cenu ještě čekat… Už 8 měsíců neberu antikoncepci… Spoustu věcí na mimčo bych měla od švagrové, včetně kočárku.. Od přítelovi rodiny bychom taky měli nějakou finanční pomoc.. ale nevím jestli to stačí? Co myslíte? Další věc je, že beru antidepresiva :(, tak bych nemohla normálně kojit, museli bychom kupovat to umělé mléko.. :( Myslíte, že bychom nějak finančně vyšli? Pokud budeme mít miminko, chtěla bych mu dát to nejlepší… Pokud to nepůjde, tak to nepůjde asi nikdy, protože s prací je v téhle době problém a nemůžu si zase hledat novou práci a pak tam dva roky pracovat, abych byla normálně přihlášená a pak mohla jít na mateřskou… to je zase další odklad a pak bych taky vůbec nemusela otěhotnět :(. Co si o tom myslíte? Dá se nějak vyjít? :nevim: Děkuji za odpovědi ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8071
27.1.14 09:11

Je to smutný, že je tak blbá doba pro mladý (a vůbec pro všecky) a že musíš dělat vlastně napůl načerno. Říkáš to správně, lepší to asi v dohledné době nebude, když to nepůjde teď, tak nikdy. Myslím si, že byste do toho měli jít, buď jak buď. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25233
27.1.14 09:13

Já to napíšu takhle… i když bysme na to mělli, tak jsme skoro všechno měli použité, z bazaru od známých…
UM je sice pálka, ale ne taková, aby vás to položilo… nejste vyloženě chudí, máte kde bydlet, nevidím problém.
Ale jde o to, že každý řeší, co stojí malé miminko… to tě nemusí stát skoro nic, když chceš, ale pak škola, střední… to jsou pálky…
A jak píše nademnou, vypadá to, že to lepší nebude, takže bych do miminka šla.

Příspěvek upraven 27.01.14 v 09:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
27.1.14 09:14

@Lucy26CZ a máte nějakou rezervu kdyby třeba partner přišel o práci v době kdy budeš na MD?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8781
27.1.14 09:18

Šla bych do toho. Nejste na tom zas až tak finančně špatně. Jen bych se snažila po dobu těhotenství šetřit co nejvíce peněz, at máte nějakou rezervu. To budete mít ještě dva platy, takže by se určitě nějaké peníze našetřit daly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.1.14 09:22

Lucy26CZ: No pritel ma 20tis 10500 date za najem zbyde ti 9500 a k tomu materska 7600 to mas 17100 na mesic s tim by jste meli krasne vyjit a mozna i ušetřiš :palec: a taky se da sehnat levnejsi najem mi treba mame 1+1 a krasne nam to staci platime se vsim 7500 a jsme kousek od prahy :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
621
27.1.14 09:22

Já si myslím, že vyjít se dá a do miminka bych šla, protože kdyby se pořád čekalo na ideální podmínky, tak nemá děti nikdo nikdy. Váše finanční situace dle popisu mi nepřijde nijak tragická.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
27.1.14 09:25

@Lucy26CZ
Tak od přítele zbyde 9.500,– a ty budeš mít rodičák pokud půjdeš na 3 roky cca něco přes 7.000,–, mateřskou si myslím buď taky tak, nebo malinko méně, ale to je jen pár měsíců. Odečti si od toho kolik potřebujete na jídlo a běžné výdaje a myslím, že ti pořád zbyde docela dobrá částka na to abyste si miminko pořídit mohli. Ono zase až tak moc nestojí, nemusíš kupovat drahý Nutrilon, když na to prostě nebudeš mít, jsou i jiné levnější značky UM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6257
27.1.14 09:31

Ahoj, kdyz si to vemu mam dite v nevhodnou dobu.sama,na uradu prace na podpore, a hele da se to, na mimi sehnat veci neni nic tezkeho-ver mi-me pohla rodina a ty mas i chlapa :palec: je mi 27 takze up, t v 9 tt jsem nechtela. navic kdyz o dite jsme se snazily.ale hele. doba neni nejlepsi ale porad se to da

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
300
27.1.14 09:38

AHoj, jsem na tom stejně, ve smlouvě minimum, na ruku mnohem víc. Holt jsem to takhle podepsala, na druhou stranu ta práce měla a má hodně moc výhod, takže ta nepřiznaná mzda nebyla to strašné. A pomalu končím 4. měsíc. Za byt dáme to, co ty, přítel podniká, takže ještě výdaje spojené s tím a výdělky zase tak extra nejsou. Ale kdybychom měli čekat, kdy by byla to dobrá doba, tak jak píšeš? Taky jsem nechtěla čekat, jestli práce bude jinak, navíc otěhotnění se taky nějakou dobu nedařilo…
Máme rezervu + ještě se snažíme do mateřské tvořit, pracujeme teď víc i po různých brigádách a věřím, že to půjde. Pro mimi do začátků prakticky neutrácím, oblečky díkybohu dostanu od kamarádky, a švagrových, kde se to dědí, postýlka od sousedů, kočárek z druhé ruky, ono ten základ se dá pořídit fakt levně.
Mě tedy naštěstí práce umožní vrátit se pracovat, jakmile budu chtít a bude to možné, z domova, nemám pevné termíny ani prac.dobu, což byl jeden z plusových bodů, kdy jsme se rozmýšleli, zda do toho jít. A přítel si práci může rozdělit podle časových potřeb tak, abychom to zvládali oba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
27.1.14 09:49

Vyjdete úplně krásně. Jsou lidi, kteří mají příjem se vším všudy 20.000Kč/měsíčně a přesto si udělají miminko, kdy teda muž bude mít 10.000Kč čistého, z čeho zaplatí nájem a poplatky a k tomu od ženy 7000Kč mateřská. Mimochodem, dá se i při mateřské občas pracovat. Nekápne z toho moc, ale každá korunka dobrá. Také jsou přídavky na dítě (ale to nevím, jak v dnešní době chodí) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Moňas.p
27.1.14 09:53

Tak urcite je na case… nemate se nijak spatne. Zase na druhou stranu… ja byla v tehotenstvij 2 x v nemocnici, skoro od zcatku na neschopence a pak, jak se maly narodil, byly mu 2 mesice, tak velmi vazne onemocnel. Jako je to ojedinemy pripad,' ale do jeho rpka jsem nikam nesmela takze i s nejaku mensi komplikaci by jste meli pocitat. Ne ze bych vam to prwla, chran buh, ale pisu to jen proto, aby sis nemyslela, ze vse musi byt jen ruzove. U nas to tak nebylo a dostalo nas to financne dost na dno. Nastesti nebydlime v najmu, to bychom byli uz na ulici. A jak to, ze mate twk vysoky najema. To je skoro jako hypoteka

Hodne stesti

• Citovat
  • Upravit
172
27.1.14 10:30

@Maculinka Přídavky na dítě jsou, ale odpočítávají se z měsíčního příjmu. To vypočítávají na sociálce a dělá to přesně 500 měsíčně a každý rok se žádá a dokládá znova :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3165
27.1.14 10:56

@Inuš-ka Aha, tak to já nevěděla. My o ně nežádali :andel:. Ono je to omezené do výše příjmů domácnosti, že? Pochopila jsem to tehdy z věty paní ze sociálky, jak se podívala na příjmy a prohlásila, že ten papír nám ani dávat nebude :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
71
27.1.14 13:18

Díky moc ;) Jsem ráda, že jsem dostala tolik odpovědí a názorů :). Žádnou finanční rezervu nemáme, ale mohli bychom si ji našetřit během těhotenství, kdyby se stalo cokoliv… nebo už teď začít spořit… Bydlíme v 2kk a nájem mi přijde na Prahu celkem v pohodě… nebo levnější už se snad ani nedá sehnat :nevim:.. Snad bychom to tedy nějak zvládli, podle toho co píšete, tak asi ano, ale budeme muset hodně šetřit.. pak další věc je, že nevím kolik stojí ta náhrada za mateřské mléko? Hlavně aby to nebyla nějaká hrozná pálka.. :?..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí