Mít či nemít dítě? Mateřská - finance?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Moňas.p
27.1.14 13:32
@Lucy26CZ píše:
Díky moc ;) Jsem ráda, že jsem dostala tolik odpovědí a názorů :). Žádnou finanční rezervu nemáme, ale mohli bychom si ji našetřit během těhotenství, kdyby se stalo cokoliv… nebo už teď začít spořit… Bydlíme v 2kk a nájem mi přijde na Prahu celkem v pohodě… nebo levnější už se snad ani nedá sehnat :nevim:.. Snad bychom to tedy nějak zvládli, podle toho co píšete, tak asi ano, ale budeme muset hodně šetřit.. pak další věc je, že nevím kolik stojí ta náhrada za mateřské mléko? Hlavně aby to nebyla nějaká hrozná pálka.. :?..

Zwlezi jaky mliko a kolik toho dite vypije. Kazdy dite nesnese kazdy mliko :-)

• Citovat
  • Upravit
1056
27.1.14 14:01

Ahoj, ráda ti přidám svůj názor - NEVIDÍM DŮVOD PROČ SE VZDÁT ŠANCE MÍT DÍTĚ?!?

My jsme v podobné finanční situaci ( nájem 12.500,–, přítel bere 19tis a já jsem na mateřské 7.300,–) máme 22 měsíčního syna a zvládáme :) Žádné rezervy nemáme ale všechno jde když se chce. Ted jsem opět těhotná a prostě sme si řekli že to nějak uděláme- vzdát se toho mít děti jen kvůli tomu že nemáme sta tisíce na kontě mi příde hodně špatný důvod!
Je pravda že jsme dost mladí na rodiče v dnešní době a asi tak uplně neřešíme všecko do puntíku..hold stalo se a máme syna, hold stalo se a budeme mít druhého :D Děti jsou radost, štestí a bez nich není život :)

Umělé mlíko zas tak nemusíš řešit - já kojila půl roku přesně a pak stejně dítě dokrmuješ a UM kupuješ..a ten půl rok není tak hroznej to dokupovávat.
Vím že to zlehčuju ale prostě to tak vidím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
172
27.1.14 16:32

@Maculinka Jojo přesně tak, ale nezáleží jim na tom jestli máš výdělek 5 tisíc nebo 12, prostě ti dají jen 500 a hotovo :D (řečeno obrazně). A samozřejmě málokdo se do toho vejde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Moňas.p
28.1.14 09:14
@weerunka píše:

My jsme v podobné finanční situaci ( nájem 12.500,–, přítel bere 19tis a já jsem na mateřské 7.300,–) máme 22 měsíčního syna a zvládáme :) Žádné rezervy nemáme ale všechno jde když se chce. Ted jsem opět těhotná a prostě sme si řekli že to nějak uděláme- vzdát se toho mít děti jen kvůli tomu že nemáme sta tisíce na kontě mi příde hodně špatný důvod!
Je pravda že jsme dost mladí na rodiče v dnešní době a asi tak uplně neřešíme všecko do puntíku..hold stalo se a máme syna, hold stalo se a budeme mít druhého :D Děti jsou radost, štestí a bez nich není život :)

Umělé mlíko zas tak nemusíš řešit - já kojila půl roku přesně a pak stejně dítě dokrmuješ a UM kupuješ..a ten půl rok není tak hroznej to dokupovávat.
Vím že to zlehčuju ale prostě to tak vidím :)
@weerunka píše:

Vím že to zlehčuju ale prostě to tak vidím :)

To vam moc preju, hlavne zadny komplikace :-) ja si vzdy vyzeru to nejhorsi, takze ja uz pocitam se vsim :D
Jinak muj syn ma 21 mesicu a taky cekam dalsi :-) v kolikatem jsi?

• Citovat
  • Upravit
11700
28.1.14 09:26
@Lucy26CZ píše:
Díky moc ;) Jsem ráda, že jsem dostala tolik odpovědí a názorů :). Žádnou finanční rezervu nemáme, ale mohli bychom si ji našetřit během těhotenství, kdyby se stalo cokoliv… nebo už teď začít spořit… Bydlíme v 2kk a nájem mi přijde na Prahu celkem v pohodě… nebo levnější už se snad ani nedá sehnat :nevim:.. Snad bychom to tedy nějak zvládli, podle toho co píšete, tak asi ano, ale budeme muset hodně šetřit.. pak další věc je, že nevím kolik stojí ta náhrada za mateřské mléko? Hlavně aby to nebyla nějaká hrozná pálka.. :?..

Zase taková pálka to není, běžná cena např. Nutrilonu je kolem 350Kč, ta krabice ti vydrží u novorozence tak asi týden, ale dá se koupit i ve slevách nebo jiná levnější značka, nevím jak vychází třeba Sunar nebo Babylove, ale asi kolem 250Kč, plus mínus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1056
13.2.14 20:44

@Moňas.p Ted jsem v 19 tt :) A už si příjdu hrozně velká, uf :roll: nevím co budu dělat jako v 9.měsíci :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
13.2.14 20:46
@Lucy26CZ píše:

Umělé mléko je v celkových výdajích na potomstvo jen kapička v moři. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.20 11:01

Plánovat dítě i přes strach z financí?

Ahoj holky, mám trápení ohledně mateřství. Se snoubencem (za měsíc již manželem) jsme si řekli už dříve, že po svatbě dáme dětem volný průběh a vlastně moc ráda bych byla máma a měla celou rodinu. Docela se mi plní vše, co si můžu v životě přát, ale když teď pomyslím na mateřskou, začnu se děsit, jak budeme zvládat finance, i když na tom teď vůbec špatně nejsme…

Já mám plat cca 21.000 čistého, ale ne vše ofiko, takže mateřská by byla těch prvních 6 měsíců 13.400 a dalšího 2,5 roku rodičák po 10.000 měsíčně. Z mé výplaty jde 13.000 na společný účet na společné výdaje, k tomu platím svůj telefon, penzijko a povinné ručení - dohromady 1100, a pak 3700 chodí dohromady na stavebko a spořící účet. Zbytek je na klasickou ženskou útratu :) a na mimořádné drobné výdaje. Snoubenec má plat podle prémií mezi 29-35 tisíci čistého, teď při krizi těch 29, z toho část na společné výdaje, 1000 na penzijko, jeho pojistka auta - netuším kolik, jeho osobní výdaje, zbytek dává na akciové fondy a něco na spořící.

Na jaře se nám ještě trochu neplánovaně povedlo najít bezva domek, v srpnu se stěhujeme a hypotéku budeme mít 12.000 měsíčně. Nevím přesně, kolik budou energie, ale čekám tak 4000? Nebo víc…? :think: Každopádně dejme tomu, že měsíčně padne 16.500 na bydlení i s internetem. Benzín je měsíčně cca 3000, jezdímdaleko do práce, ale během mateřské se to sníží třeba na 1500. Jídlo, drogerie, lékárna, zvířata, občas výlet nebo rande nás měsíčně stojí kolem 8000-8500, já si do práce vařím, snoubenec chodí v práci do jídelny a strhává se mu to potom z platu. Pak ještě 4 roky budeme měsíčně splácet partnerovým rodičům 1800 měsíčně za půjčku na auto.

A teď si nějak neumím představit, jak to budeme platit, když budu mít na mateřské o víc jak polovinu míň peněz… Měsíčně půjde ze společného pryč třeba 27.000, což je skoro celá partnerova výplata. A kde jsou ty ostatní výdaje? Pojistky, spoření, telefony a nějaká běžná útrata za nás oba a k tomu ještě dítě? A dům bude vyžadovat nějaké opravy, na které je potřeba spořit, stejně tak na případné opravy auta… Na to má pak vystačit těch mých 10.000? 8o Já z toho mám úplnou hrůzu, jak budeme vycházet.. :? A pak se mám těšit ze spokojeného života a příchodu dětí do manželství? :zed: :zed: Zažila některá z vás podobné úvahy? Jak se toho strachu zbavit a být v pohodě? :( Snoubenec mi většinou řekne, že se to s penězma vždycky nějak udělá… ale to pro mě zrovna útěcha není… :?

anonym prosím-info o financích

• Citovat
  • Upravit
109
8.7.20 11:06

Spis je otazka proc mate penize bokem? To je vyhodne tak maximalne pro podnikatele…Nikdy jsem nepochopil proc to lidi delaji a pak se vyskytne nejaky problem a je problem… Muze mi to nekdo vysvetlit?

Jinak k dotazu: tyto penize jsou malo. Bude mala materska a to dost. Jinak rodicaku se to skoro ani nedotkne. No holt chlap bude muset pridat, nebo sahat do uspor

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
109
8.7.20 11:08
@Anonymní píše:
Ahoj holky, mám trápení ohledně mateřství. Se snoubencem (za měsíc již manželem) jsme si řekli už dříve, že po svatbě dáme dětem volný průběh a vlastně moc ráda bych byla máma a měla celou rodinu. Docela se mi plní vše, co si můžu v životě přát, ale když teď pomyslím na mateřskou, začnu se děsit, jak budeme zvládat finance, i když na tom teď vůbec špatně nejsme…

Já mám plat cca 21.000 čistého, ale ne vše ofiko, takže mateřská by byla těch prvních 6 měsíců 13.400 a dalšího 2,5 roku rodičák po 10.000 měsíčně. Z mé výplaty jde 13.000 na společný účet na společné výdaje, k tomu platím svůj telefon, penzijko a povinné ručení - dohromady 1100, a pak 3700 chodí dohromady na stavebko a spořící účet. Zbytek je na klasickou ženskou útratu :) a na mimořádné drobné výdaje. Snoubenec má plat podle prémií mezi 29-35 tisíci čistého, teď při krizi těch 29, z toho část na společné výdaje, 1000 na penzijko, jeho pojistka auta - netuším kolik, jeho osobní výdaje, zbytek dává na akciové fondy a něco na spořící.

Na jaře se nám ještě trochu neplánovaně povedlo najít bezva domek, v srpnu se stěhujeme a hypotéku budeme mít 12.000 měsíčně. Nevím přesně, kolik budou energie, ale čekám tak 4000? Nebo víc…? :think: Každopádně dejme tomu, že měsíčně padne 16.500 na bydlení i s internetem. Benzín je měsíčně cca 3000, jezdímdaleko do práce, ale během mateřské se to sníží třeba na 1500. Jídlo, drogerie, lékárna, zvířata, občas výlet nebo rande nás měsíčně stojí kolem 8000-8500, já si do práce vařím, snoubenec chodí v práci do jídelny a strhává se mu to potom z platu. Pak ještě 4 roky budeme měsíčně splácet partnerovým rodičům 1800 měsíčně za půjčku na auto.

A teď si nějak neumím představit, jak to budeme platit, když budu mít na mateřské o víc jak polovinu míň peněz… Měsíčně půjde ze společného pryč třeba 27.000, což je skoro celá partnerova výplata. A kde jsou ty ostatní výdaje? Pojistky, spoření, telefony a nějaká běžná útrata za nás oba a k tomu ještě dítě? A dům bude vyžadovat nějaké opravy, na které je potřeba spořit, stejně tak na případné opravy auta… Na to má pak vystačit těch mých 10.000? 8o Já z toho mám úplnou hrůzu, jak budeme vycházet.. :? A pak se mám těšit ze spokojeného života a příchodu dětí do manželství? :zed: :zed: Zažila některá z vás podobné úvahy? Jak se toho strachu zbavit a být v pohodě? :( Snoubenec mi většinou řekne, že se to s penězma vždycky nějak udělá… ale to pro mě zrovna útěcha není… :?

No to je blbe. Bude potreba hledat uspory ve vydajich, nebo navysit prijmy. Jinak to nepujde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
8.7.20 11:40
@Anonymní píše:

Prosím tě, vy vyděláváte doopravdy dost na to, abyste to zvládli.
Platby na penzijka, spořící účty i na to stavebko jsou určitě zmenšit - posílat jen minimální částku, vím, že tak člověk přijde o peníze od státu, ale bude to jen dočasně.
Peníze na rande a výlety a další osobní věci se určitě dost smrsknou, protože na to prostě s malým miminem nebude čas. A výlet do nejbližšího parku je taky výlet a nedáte za to ani korunu. I ta platba rodičům za auto se dá jistě zmenšit, nebo se domluvte, že vám část odpustí a budete to mít jako svatební dar.
Já jsem zastáncem toho, že se to vždy nějak udělá. Vždy se dá najít cesta, jak ušetřit nebo si vydělat další peníze. I kdyby manžel ztratil práci, když je žena na rodičovské, tak se přece mohou vystřídat - manžel bude při hledání práce na rodičovské a žena bude chvíli pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.7.20 11:48
@sirThommas píše:
Spis je otazka proc mate penize bokem? To je vyhodne tak maximalne pro podnikatele…Nikdy jsem nepochopil proc to lidi delaji a pak se vyskytne nejaky problem a je problem… Muze mi to nekdo vysvetlit?Jinak k dotazu: tyto penize jsou malo. Bude mala materska a to dost. Jinak rodicaku se to skoro ani nedotkne. No holt chlap bude muset pridat, nebo sahat do uspor

Proč to tak lidé dělají… Asi tak - kdybych měla mít těch 21 čistého oficiálně, tak odvody pro zaměstnavatele budou taková pálka, že bych se malé firmě nevyplatila, respektive by mi tolik čistého ofiko nikdy nedali. A když se ve svém oboru koukám jinde, tak se dává v našem kraji kolem 20 hrubého, takže to by žádná výhra nebyla, protože ofiko mám hrubého teď 19.700, čistého s penězma bokem dostávám 21.000. A těžko si můžu vyskakovat, pokud nechci snížit příjem o několik tisíc teď hned. :nevim:

Nemyslím, že bychom vydělávali s mužem málo, dost tvoříme úspory, jinak bychom si dům nemohli dovolit, ale s tou mateřskou se mi to zdá šibeniční… :zed:

anonym-zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
109
8.7.20 11:53
@Anonymní píše:
Proč to tak lidé dělají… Asi tak - kdybych měla mít těch 21 čistého oficiálně, tak odvody pro zaměstnavatele budou taková pálka, že bych se malé firmě nevyplatila, respektive by mi tolik čistého ofiko nikdy nedali. A když se ve svém oboru koukám jinde, tak se dává v našem kraji kolem 20 hrubého, takže to by žádná výhra nebyla, protože ofiko mám hrubého teď 19.700, čistého s penězma bokem dostávám 21.000. A těžko si můžu vyskakovat, pokud nechci snížit příjem o několik tisíc teď hned. :nevim:

Nemyslím, že bychom vydělávali s mužem málo, dost tvoříme úspory, jinak bychom si dům nemohli dovolit, ale s tou mateřskou se mi to zdá šibeniční… :zed:

anonym-zakladatelka

To sice ano, ale stejny problem budete mit s nemocenskou, osetrovackou, duchodem, invalidnim duchodem. Jde o to jestli dokazete nasetrit tolik aby to napriklad pokrylo tyto zvysene vydaje v pripade techto problemu. (Muzou to byt statisice…) Nejsem zastancem a nikdy nebudu zastancem placeni casti mzdy na ruku, protoze diky tomu musi nekdo to platit za vas…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí