Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Když děti nemáš, tak bych do toho šla. Oba je chcete, nejste nejstarší a tu díru v životě ničím jiným nezalepite.
Nečekaná, neplánovaná první a jediná dcera se mi narodila ve 43 letech. Jsi ještě mladice, pokud dítě chcete není důvod vahat ![]()
Urcite. Ja mela prvni ve 38 po mnoha pokusech IVF, dneska uplne normalni vek.
Jsi ještě mladá. Do 40 ok. Jak tady někdo psal že známá měla dítě ve 47.to už je hrůza.
Vůbec bych nepřemýšlela nad tim, že ne
vždyť 36 let je dneska normální věk ![]()
První dítě jsem porodila den po 37. narozeninách, druhé půl roku před čtyřicítkou. Dřív by to možná bylo lepší, ale neměla jsem ktomu toho pravého. Který je mimochodem o dvanáct let starší. Děti si zatím nestěžovaly, okolí blbý kecy taky nemá. Možná jsme pro někoho starci, ale máme pevný vztah, finanční zabezpečení, sporty i výlety zvládáme, děti milujeme. Být dítě mladých rodičů leckdy taky není výhra. Roli hraje spousta faktorů, věk vážně není ten nejdůležitější.
Jejku co blbneš? Nejsi vůbec stará. Jsem ve stejném věku jako ty, partnerovi je 43 a dítě řešíme. Podstupujeme IVF a doufám, že už se to brzo povede, taky nechci rodit ve 40. Já bych si to později vyčítala, že jsem to aspoň nezkusila. Jelikož se nám zatím úplně nedaří, tak ani nevím, jak to dopadne. Ale aspoň nebudu žít bez dítěte s myšlenkou, že bych ho třeba mohla mít, kdybych proto ve 35 udělala víc. Dite oba chcete, není se čeho bát
Ty jo děkuju za tolik podporujících příspěvků, mě to úplně rozbrečelo…já měla právě strop 35, v tolika měla máma mě, otec byl jako manžel 40. On pro jistotu utekl, mimino už na něho nebylo, a máma to sama zvládala těžko, takže jsem od dětství neustále poslouchala stesky, jak hrozné to je a jak se obětuje. Taky už máme staré rodiče oba, takže starost o ně, do toho malé dítě, to si radši moc nepředstavuju…Ale teď je to relativně na dosah, jsem zdravá, problém je pomocí ivf řešitelný a včera mi doktorka řekla, že když vydržím počkat na ta všechna vyšetření a procesy, vsadila by se, že do vánoc jsem zase těhotná. Zase samozřejmé máme už dobré zázemí, nehrozí problémy s penězi nebo prací a takové věci jako mladým rodinám…
Vidim kolem sebe hodne maminek kolem 40ti s kocarky. Zname se ted narodilo mimco ve 40ti a uziva si to. ![]()
Vek 36 neni hrozny, spousta zen ma v tomto veku prvni dite.
Příspěvek upraven 05.02.22 v 17:12
Taky jsem si dříve myslela, že je to pozdě. Jsme s manželem sportovně aktivní a chceme to naučit i naše děti atd. Ale člověk míní, život mění. Nakonec mám druhé dítě v 38, manžel 40. Moje máma měla bráchu v 19, mě ve 20. A stejně moje děti už babičku nemají. Umřela lehce po padesátce na rakovinu. Některé věci naplánovát úplně nejde. Touha po dítěti je nejsilnější touha, co znám. Pravděpodobně by jste litovali, pokud to aspoň nezkusíte. ![]()
Neblbni, vždyť jsi pořád mladá. Do těch 40 bych neházela flintu do žita a pokoušela se dál. Zvlášť, když oba dítě chcete. Na okolí se vyprdni, plno žen má dítě i v pozdějším věku. Takže to tvé, pokud se zadari, nebude žádná výjimka.
Rychle sup na to
. V tomto veku lide maji prvni dite i planovane.
Dneska je tenhle věk běžný a snad se ani nikdo neptá.
Sama sobě si dej otázku, jestli chceš živit bez dětí? Nechtěla bych. Nesnesla bych vedle sebe ani manžela, který nechce nebo odkládá pořízení dětí. Pro takového člověka se třeba vzdát možnosti mít děti. Ztrácet s ním roky života. Nee. To by byl důvod k okamžitému rozvodu.
Dneska je to normální, v Praze jsi v podstatě v průměrném věku rodiček. Já první dítě v 34,druhé v 37. Jako jasně, driv by to bylo lepší, ale prostě člověk míní, pánbůh mění. Taky se se mnou rozešel partner po promoci (jeho) a vzhledem k tomu, že byl lempl, promoval až ve 28. Mně bylo taky tak. Než jsem našla nového partnera, trvalo to a musela, jsem udělat nějaké kompromisy. Naštěstí jsme neměli problém s plozením.
Jak ja Ti rozumim
Me bude letos 35 let, deti take jeste nemam, prala bych si alespon jedno, a tez jsem po komplikovanem potratu a ovlada me nejen strach z tehotenstvi, ale i strach z rodicovstvi v pozdejsim veku. Mamce, kdyz me porodila, bylo 21 a me bude v dobe porodu treba 40?
Nejak si to neumim predstavit. Ty mas oproti me obrovskou vyhodu, ze mas manzela. Ja po svem boku nemam momentalne nikoho milujiciho, kdo by se mnou miminko chtel. V prubehu poslednich 15 let mam silene zkusenosti s muzi.. Leti se na me typy, ktere potrebuji zachranovat, lzou, jsou zadani, neperspektivni, nezrali.. Silenost proste