Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prvni v 26,druhe ve 30.Po škole,ale dálkove jsem si pri prvnim dodelavala obor na VS,chybel mi rok.Takže jsem jezdila s kocarkem a na nem polozeny skripta a ucila se.Dost me stvalo,ze jsem si naplno neuzivala mimco.Osobne bych doporucila dodelat školu a pak hned bez cekani hura na miminko.Drzim pesti a at se ve vsem dari ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj. Je mi skoro 20. S přítelem jsme 4 roky a v 19 jsem otěhotněla přes antikoncepci. I přesto jsme se rozhodli miminko si nechat. Naplánovali jsme svatbu a tak. Bohužel jsme o miminko přišli ve 4. měsíci. Teď už ale oba máme pocit, že bychom to chtěli zkusit znovu, chtěli bychom mít miminko. Školu mám hotovou a vysokou studuji dálkově. Přítel pracuje. Jenže se trochu bojím reakce okolí
Když jsem byla těhotná poprvé, všichni na mě koukali jako na exota. Nejvíce mně asi vadily hlášky typu, že jsem si zkazila život.
Proto mě zajímá váš názor na mladé maminky.
Ať to uděláš kdy uděláš, starat se o mimino snad budete sami. Takže je na vás, kdy si dítě pořídíte. Kecy okolí budeš poslouchat i na jiné téma, někteří lidé by měli radši mlčet než plácat nesmysly typu zkažení života. Jestli jim dítě život zkazilo, tak ať aspoň mlčí a nepředhazují to jiným.
Ja rodila loni v 26 a i tak na me obcas nekteri koukaji jako na mladou mamu, ale zase je pravda, ze mi hadaji o dva tri,roky mene
ale i tak, je to jen a jen Tvoje vec
a ver, ze neni nic krasnejsiho a silnejsiho nez ta laska k diteti, ktere jsi nosila pod
a pak v bolestech, na ktere okamzite zapomenes, porodila
drzim palecky at Vam snazeni brzy vyjde ![]()
Lidi maji problem se vsim, nekterym „vadi“ mlade matky, nekterym „stare“…no, proste kazdy nemuze mit deti ve 25 nebo kdy to je „spolecensky nejvic pripustne“
Ja mela mlade rodice a bylo to fajn, sama jsem se k detem dopracovala az po 30 a bylo mi trochu lito, ze to nebylo driv…rozhodni se podle sebe. Drzim pesti.
Na veku by mi nezalezelo, ale schopnosti dite sama zabezpecit. Pritel te muze opustit a platit male, nebo i zadne alimenty.
Každého věc. Mě to přijde zbytečně uspěchané, není kam se hnát. Člověk může studovat, cestovat, pracovat,… Jasně to může i s dítětem, ale v úplně jiném režimu že. Škoda to mladí nevyužít pro svobodu, zábavu i těch pár chyb co člověk v životě naseká, s dítětem se to pak napravuje mnohem složitěji.
A tu svatbu už jste měli?Já myslím, že po ní už by ses se žádnými negativními ohlasy nesetkala. Samozřejmě jednodušší by to pro tebe bylo s už dodelanou školou. Nevíš jaké dítě bude a nejedná maminka to pak vzdá a raději se věnuje dítěti.
Ja planovala miminko od 21let ale nedarilo se s pomoci doktoru jsem otehotnela,pred par dnama ve 27letech konecne porodila dceru
Je to vas zivot a budete se o dite starat vy a ne okoli,rozhodnuti je ciste na vas. ![]()
@zoidberg píše:
Hele já mám 40 a mám malé děti, dost mě to brzdí a omezuje. Ty budeš mít ve čtyřiceti děti dospělé a samostatné, nic tě omezovat nebude a život ti teprve začne. Milujte se a množte se
Buď v klidu
já měla dceru v 21..A nezměnila bych nic. Teď je jiná doba a každý rodí až ve 40,ale to je podle mě dlouho
každý je na to připravený jindy a jestli se cítíte,jdete do toho
nevšímej si kecu ostatních ![]()
@zoidberg píše:
Hele já mám 40 a mám malé děti, dost mě to brzdí a omezuje. Ty budeš mít ve čtyřiceti děti dospělé a samostatné, nic tě omezovat nebude a život ti teprve začne. Milujte se a množte se
Tak samozřejmě, pokud dcera nepřijde ve dvaceti s tím, že je těhotná, dítě si nechá a bude počítat s babiččinou pomocí a hlídáním ![]()
Akorát nebudeš mít nárok na mateřskou a budeš dost závislá na chlapovi, což mně osobně by dost vadilo, ale tak někomu to může vyhovovat…já osobně bych do dítěte bez pracovní smlouvy na dobu neurčitou a několikaleté praxe nešla a už vůbec ne, když bych neměla žádnou mateřskou a měla jen pár kaček na rodičovské. Bude se ti hůř hledat práce s malým miminkem bez žádné praxe a kvůli tomu pak třeba neseženeš takovou práci, jakou bys chtěla, ale je pravda, že je nadměrná nabídka dělnických pozic a takovou práci pak seženeš vždycky a někdo to dělat musí, no můj vysněný job by to nebyl.
Setkávám se s lidmi, co mají různé názory. Já fandím mladým maminkám, pokud mají zázemí. Je to přirozenější, než začít rodit až kolem 40ti… Nedávno jsem se bavila s jednou paní a ta mluvila o tom, že u sousedů mají malé miminko a že maminka jí přijde strašně mladá. A po chvilce povídá: „No, hodně mladá… Asi 25. Dnes je mladá a dřív to bylo normální.“. Jedna moje kamarádka si i ve 30ti nechce „kazit život“. To je těžké. Pokud máte kde bydlet, máte finanční příjem a ideálně i něco našetrené, miminko chcete oba, tak směle do toho ![]()
A proc te zajima nazor anonymnich uzivatelu internetu na takto osobni vec? Kdyz ti tu 50pr napise, ze ve 20 je na dite brzo, tak pockas a kdyz ti to napise jen 20pr tak do toho pujdes?
Za me je to brzo, ve 20 jsem myslela na uplne jiny veci nez deti. Ale chapu, ze kazdej je jinej, ma jiny priority a sny, tkz mne je uplne fuk, jstl ma nekdo dite ve 20 nebo ve 40.
Ale proč každý uvádí 20 nebo 40, copak není nic mezitím? Můj názor je, že ideální věk je okol 30, člověk je na to připravený jak po psychické stránce, tak po fyzické i finanční. Mně je 32, rodit mám příští týden a neměnila bych…pro mě je to ideální věk, hodně jsme se s manželem nacestovali, zařídili bydlení, našetřili peníze, já mám jistou práci do které se můžu kdykoliv vrátit, mám super mateřskou, VŠ a tohle bych ve 20 nikdy nedokázala. Nechápu kam dneska tak všichni spěchají a proč si nechtějí trochu užít než se vrhnou do těch starostí a povinností, které sebou péče o dítě přináší, jasný je to i velká radost, ale rovněž velká zodpovědnost.