Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bauerkaa zatím ze sebe vyplodila jen „dudu není“ a „ahoj děti“ ![]()
@Bauerkaa píše:
jinak vím, že by Vás raději uspokojila diskuze, kde bych psala, že mé dítě nemluví…to byste mě hned uklidnovaly, jak je to normální a ani by nikdo neupozorňoval na to, že už tu nějaká diskuze je..ted to nemyslím konkrétně na tebe, ale myslím si, že některé, místo toho, aby vysedávaly jen na emiminu a reagovaly na všechny diskuze, by se mohly raděj věnovat něčemu jinýmu(třeba olympiádě))..ale to je jen můj názor..
jen tak moje zkušenost s mluvením: Dcera 18 měsíců, normální věty v dětské šišlavosti, ale rozumět jí šlo,2 krátké písničky, jedna krátká básnička. Jo a bohužel jí šlo rozumět i „do pldlele“
To naštěstí řekla jen 2×, ale z toho jednou v obchodě
. Nejdřív jsem si myslela, že všechny stejně staré děti umí mluvit, pak jsem se hodně divila, že někdo ani slovo, jiný pár..tak jsem začala být pořádně pyšná, užívala si to a ano, CHLUBILA SE! ![]()
Druhá zkušenost syn v 18.měsících-čekala jsem, že to bude to samé, ale řekla jen máma, táta, mimi, bába. Mohla jsem se na hlavu stavět, knížky, písničky, nic nezabíralo, prostě mluvit nechtěl. To mu vydrželo do tří let
To víš, že okolí rýpalo, proč první byla ukecaný a druhý nic..Tak to nebylo moc příjemné. Pak malý nastoupil do školky a njak kdyby se prthla hráz. Během měsíce se tak rozkecal, že nás z něho bolí hlava(i učitelky HURÁ!)
Takže tolik moje zkušenost. Proto chápu oba typy matek, jak ty, které se chtějí pochlubit, tak i ty vystreslé ![]()
@Alberta píše:
jen tak moje zkušenost s mluvením: Dcera 18 měsíců, normální věty v dětské šišlavosti, ale rozumět jí šlo,2 krátké písničky, jedna krátká básnička. Jo a bohužel jí šlo rozumět i „do pldlele“To naštěstí řekla jen 2×, ale z toho jednou v obchodě
. Nejdřív jsem si myslela, že všechny stejně staré děti umí mluvit, pak jsem se hodně divila, že někdo ani slovo, jiný pár..tak jsem začala být pořádně pyšná, užívala si to a ano, CHLUBILA SE!
Druhá zkušenost syn v 18.měsících-čekala jsem, že to bude to samé, ale řekla jen máma, táta, mimi, bába. Mohla jsem se na hlavu stavět, knížky, písničky, nic nezabíralo, prostě mluvit nechtěl. To mu vydrželo do tří letTo víš, že okolí rýpalo, proč první byla ukecaný a druhý nic..Tak to nebylo moc příjemné. Pak malý nastoupil do školky a njak kdyby se prthla hráz. Během měsíce se tak rozkecal, že nás z něho bolí hlava(i učitelky HURÁ!)
Takže tolik moje zkušenost. Proto chápu oba typy matek, jak ty, které se chtějí pochlubit, tak i ty vystreslé
právě je to o tom, že kolem těch 3 let se rozmluví všichni a nikdo pak nepozná, od kdy mluví…to je je jako s chozením. to zas můj byl trošku brzďoušek a začal v 15 měsících..někdo se mě taky furt od roka ptal, jako on ještě nechodí???ale já právě nejsem z těch maminek, že bych se z toho úplně hned pos…
jako jo, těšila jsem se, jak začne chodit. ted se zase těším, jak začene pořádně mluvit no ![]()
@Sibyla0 http://img.photobucket.com/…tfeeding.gif
Toho kojiciho smajlika musím vyzkoušet.
Zakladatelka to myslela určitě dobře. Gratuluji k velmi sikovnemu dítěti.
@Bubiii píše:
@Sibyla0 http://img.photobucket.com/…tfeeding.gif
Toho kojiciho smajlika musím vyzkoušet.
Zakladatelka to myslela určitě dobře. Gratuluji k velmi sikovnemu dítěti.
nemyslela jsem nic dobře, ani špatně, prostě jsem jen chtěla vědět, jak jsou na tom i jiné děti
bohužel jsem si opravdu nevšimla, že takové téma už bylo založeno.. pak mě vždycky dostane, tak tady někteří umí rýt..občas sem zabrousím a to jen pak čumím ![]()
Starší když mu byl rok a půl, tak uměl mama, koko ( krokodýl ) a papahník ( chameleon ). Mladší je teď 14 m a umí taky celkem prd
( mama, tata, ahuj, hají ).
@Dajdula píše:
Starší když mu byl rok a půl, tak uměl mama, koko ( krokodýl ) a papahník ( chameleon ). Mladší je teď 14 m a umí taky celkem prd( mama, tata, ahuj, hají ).
@Dajdula píše:
Starší když mu byl rok a půl, tak uměl mama, koko ( krokodýl ) a papahník ( chameleon ). Mladší je teď 14 m a umí taky celkem prd( mama, tata, ahuj, hají ).
papahník je dobrej ![]()
@Bauerkaa
My než přišli na to, co ten papahník je
. Když začal chodit do školky, tak přišel domů a že nám řekne básničku. Tak něco žvatlal, prd mu bylo rozumnět a pak pořád opakoval " pšijudaj se čuják, ten mu síbíj doják". My z toho jaloví, až se nakonec manžel zeptal, jestli ho to učily děti nebo paní učitelka
Dopátrali jsme se pak, že paní učitelka je učila básničku o ježkovi a bylo tam " přiloudal se čolek, ten mu slíbil vdolek" ![]()
@Dajdula píše:
@Bauerkaa
My než přišli na to, co ten papahník je![]()
. Když začal chodit do školky, tak přišel domů a že nám řekne básničku. Tak něco žvatlal, prd mu bylo rozumnět a pak pořád opakoval " pšijudaj se čuják, ten mu síbíj doják". My z toho jaloví, až se nakonec manžel zeptal, jestli ho to učily děti nebo paní učitelka
Dopátrali jsme se pak, že paní učitelka je učila básničku o ježkovi a bylo tam " přiloudal se čolek, ten mu slíbil vdolek"
Ahoj, zajímá mě, jestli na tom někdo byl podobně, jak naše 18mesicni holka. Umí asi 10 slov, to je ok, ale všechno, co říká, obsahuje jen A nebo E, jiné samohlasky neumí. I ty souhlasky má hodně omezený, umi asi 4 nebo 5. Chápu, že je malá, má strašně moc času a nema smysl to řešit, ale nezažila jsem, aby dítě neumělo vyslovit samohlasky. Vím, že se to teprve učí, ale mám zkušenosti jen takové, že jak se dítě učí mluvit, zvatla různě baba, dede, didi,… prostě mluvit neumí, ale je schopno vyslovit všehny samohlasky. Jenže naše madam ne, I, O a U nikdy nevyslovila. Ani u zvatlani. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Vím, že se mluvit jednou naučí, po zkušenostech se synem nijak nespěchám a jsem v klidu, jen mě to zajímá, myslela jsem, že při třetím dítěti a širokém okruhu kamaradek mě už nic nepřekvapí, ale ono jo. ![]()