Morče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24798
6.1.18 08:43

No tak rozhodně bych nekupovala ve zverimexu, ale od někoho, kdo má morčata doma a zkusila se domluvit, jestli by třeba nebylo možné „vyzkoušet víc kusů“, kdyby si s prvním ta starší samička nesedla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
234
6.1.18 11:24

@lucenka Já jsem také měla jednu samičku, dost ochočenou a myslela jsem si jak je spokojená, vypadala tak. Pro mě. Bohužel už není mezi námi, i když jsme se ji snažili všemožně zachránit. Teď mám v kleci dvě samičky a teprve teď vidím, jak to vypadá když je morče opravdu šťastné a jak jsem byla hloupá. Pozorovat je je lepší jak televize, jak se provokují, hrají si, honí se, jak to s nimi doslova škube radostí, kradou si jídlo, olizují si tvářičky a hlavně co toho nakecají! (ženský :mrgreen: ) Člověku někdy přijde, že samotnému morčeti nic nechybí, ale ono to vidí jinak. Morče není samotářské zvíře, přirozeně žije ve velkých rodinách se složitými sociálními vztahy a některé Evropské státy už uzákonily, že se morčata ( ale i další domácí zvířata ) nesmí chovat po jednom. Nevím sice jak to v praxi kontrolují
:) ale fakt to mají uzíkoněné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
6.1.18 11:36

@Gwendík tak moje toho samotné taky nakecali dost. A tedy nepřijde mi jako ideální vztah, když si kradou jídlo, provokují se. Kolegyně je třeba musela oddělit, protože se rvaly tak, že několikrát skončily na veterine. Nesnáší se natolik, že se nesmí ani vidět. Takže mně víc vyhovuje jedno spokojené morče, se kterým nemusím neustále řešit pokousani na veterine.

• Citovat
  • Upravit
234
6.1.18 11:44

Já jsem měla štěstí že si moje holky sedly hned od začátku. Máme Boženku a Nudli. Nudle přišla jako první - byla od lidí, měla už tedy být již trochu zvyklá na člověka. Nicméně byla v novém prostředí samozřejmě ve stresu a prakticky celé první dny trávila zahrabaná jak krtek v hoblinách a ochočování šlo překvapivě pomalu.

Nemohli jsme se na to dívat a tak jsme nečekali až se ochočí a pořídili druhou samičku - tu jsme tedy doslova zachánili ze zverimexu ( podvyživená, rotržené oční víčko, vystrašeně seděla mimo skupinu,…nesnášim zverimexy, chtěli jsme z chovné stanice, ale dopadlo to jinak).

To co se stalo, když jsme ji poprvé dali do klece k Nudli nikdy nezapomeneme. Z vystrašeného zvířátka, které bylo zahrabané v hoblinách se stalo morče v naprosté euforii. Tentokrát Boženka seděla ztuhlá a řikrčená uprostřed klece a Nudle se vyhrabala z hoblin, zjistila že v kleci je morčecí kámoška a začala řádit : vyskakovala radostí do vzduchu, takové to škubání, při skoku ve vzduchu se kolikrát otočila o 180°, kníkala u toho, pérovala takhle okolo ztuhlé Boženky, vždy po chvilce k ní přišla a olizovala jí kožich na tvářích na boku a chvílema to vypadalo, že jí chce sežrat oči :mrgreen: a zase to s ní škubalo. Naprostá morčecí extáze!!!

No a ochočování probíhalo s oběma najednou. Nudle byla odvážnější a když si vzala ňamku z ruky - a Boženka to pozorovala a viděla, že se jsme jí nesežrali, tak pak přišla taky. Nebyl problém. Akorát jsme u Boženky přehlédli malé ložisko svrabu a pak musely chodit na injekce obě dvě - na to bacha u morčete ze zverimexu.

Nyní je Boženka už pěkně dokrmená, roztržené očičko se jí zahojilo a dorostla srst a obě jsou nerozlučná dvojka. A vyvádějí takové lumpárny, kterých se u samotného morčete prostě nedočkáte. A teprve teď si řikám, co ta moje samotná holka proboha celé dny dělala? A to jsme se jí věnovali. Nestačí to.

Toliko sobotní morčecí sága ;)

Příspěvek upraven 06.01.18 v 14:14

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
234
6.1.18 11:49

@lucenka My měli štěstí, že si holky sedly. Provokování a kradení jídla je jen v rámci hry a je to naprosto normální - hrají si nebo mají říji. Nikdy se nekously, nikdy nelítaly chlupy. Ony se prokují a ve vteřině to s nimi radostně škube.
Jo, už jsem zažila samice které si nesedly a to je potom peklo. Jak píši výše, měla jsem také samotnou samičku - zkoušeli jsme k ní dát další ale ta moje byla nejspíš morčecí terorista, společnost nesnesla. A to druhé morče trpělo…takže jo, jsou i morčata, která jsou samotáři…nebo na to chce mít nějaký školení :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
234
6.1.18 14:01

…a než se to tu zvrhne v boj těch kteří chovají jedno morče s těmi co propagují chov v párech ( minimálně ) :mrgreen:, tak za mě ( je jen na tobě jak se rozbodneš ) :

1. nenechávej ji samotnou, bude mít smutný život
  2. pozor u morčat ze zverimexu na nemoci ( koukej se na oči, srst, čumák, zuby, čistý řitní otvor, jestli nesedí nakrčené v koutě atd¨., bacha na svrab který má hodně morčat ze zverimexu a nakazila by se i tvoje samička )
  3. co se tu budu vypisovat, veškeré informace máš na tom odkazu, který jsem ti poslala. Je tam kompletně všechno, jinde na netu najdeš spoustu zažitých blbostí.
  4. přeji vám ať si holky sednou od začátku. Pošťuchování je normální, štípnutí je normální, dokonce pár chlupů ve vzduchu je normální - když budou mít potřebu vyjasnit si dominanci.( moje tu potřebu naštěstí neměly ). Nesmí z nich být divoká koule, kdy poteče krev a boudou lítat chlupy ve velkém. ( zažila jsem jen u samců ) Neměla by být jedna permanentně v rohu a druhá permanentně útočit. ( tohle jsem zažila u samic ).
  5. pokud se přesto seznamování nebude vyvíjet v klidu, tak to nevzdávat, oddělit třeba tím pletivem a kontaktovan paní Hájkovou z výše uvedených stránek- emailem nebo po telefonu, poradí jak postupovat, zná fígle.

Hodně štěstí a hodně srandy se „syslounama“ jak jim doma láskyplně přes 30 let říkáme :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
8.1.18 11:06

@katyca morce obecne vubec neni kontaktni tvor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
8.1.18 11:09

No a podle povahy téhle samicky vybrat druhou. Chovatel pozna povahu. Nejlepsi je co největší rozdil, tzn k hodne dominantni samici poridit submisivnejsi. Kdyztak ja jsem bejvalej chovatel čistokrevnejch morcat a znam chovatele, uz nevim kdo tu pokladal ten dotaz, podle mista bydliste muzu rict, kdo z chovatelu je v okoli…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.1.18 18:22
@Gwendík píše: …a než se to tu zvrhne v boj těch kteří chovají jedno morče s těmi co propagují chov v párech ( minimálně ) :mrgreen:, tak za mě ( je jen na tobě jak se rozbodneš ) :
  1. nenechávej ji samotnou, bude mít smutný život
  2. pozor u morčat ze zverimexu na nemoci ( koukej se na oči, srst, čumák, zuby, čistý řitní otvor, jestli nesedí nakrčené v koutě atd¨., bacha na svrab který má hodně morčat ze zverimexu a nakazila by se i tvoje samička )
  3. co se tu budu vypisovat, veškeré informace máš na tom odkazu, který jsem ti poslala. Je tam kompletně všechno, jinde na netu najdeš spoustu zažitých blbostí.
  4. přeji vám ať si holky sednou od začátku. Pošťuchování je normální, štípnutí je normální, dokonce pár chlupů ve vzduchu je normální - když budou mít potřebu vyjasnit si dominanci.( moje tu potřebu naštěstí neměly ). Nesmí z nich být divoká koule, kdy poteče krev a boudou lítat chlupy ve velkém. ( zažila jsem jen u samců ) Neměla by být jedna permanentně v rohu a druhá permanentně útočit. ( tohle jsem zažila u samic ).
  5. pokud se přesto seznamování nebude vyvíjet v klidu, tak to nevzdávat, oddělit třeba tím pletivem a kontaktovan paní Hájkovou z výše uvedených stránek- emailem nebo po telefonu, poradí jak postupovat, zná fígle.
Hodně štěstí a hodně srandy se „syslounama“ jak jim doma láskyplně přes 30 let říkáme :kytka:

Syslouni :lol:, ale oni nemají torby

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.1.18 19:20

Jsou roztomilí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
14.1.18 22:13
@Tarjei píše:
@katyca morce obecne vubec neni kontaktni tvor.

8o :roll: Proč není kontaktní? Já nevím jak vy, ale já měla vždy morčata co se rády mazlila a mazlí, chovají. Morče je velice kontaktní a velice chytré a učenlivé zvíře. Naučí se spoustu triků, mají radost, když jste doma nebo přijdete domů…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
14.1.18 23:38

@katyca no jasne, kvuli odmene ano…ale morcata nikdy nelezi na jedne hromade jako treba piskomilove..byl o tom moc hezkej clanek kterej ted nemuzu najit. Oni fakt nejsou fyzicky kontaktni od přírody. Chovala jsem cistokrevny morcule sest let. Mela okolo 30 vrhu, spis vic. Za tu dobu jsem potkala jedno morce, ktere si dle meho nazoru myslelo, ze je clovek a ne morce. Samice furt prohanel, na mlady byl nevrlej ale vzala jsem ho k sobe a natahl se mi na kline, klidnej a spokojenej. Tak tenhle samec byl kontaktni velmi, ale jen vuci lidem. Jinak morcata fakt nebyvaji a casto ani vuci druhejm morcatum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
14.1.18 23:44
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4024
17.1.18 10:18

@Tarjei Já měla morčata přes 30 let do teď, měla i v páru, i pár vrhů bylo, nebyli teda papíráci, ale všichni byly mazlíčci, jak píšeš natáhli se na klíně, klidně i spali, vůči sobě se chovali hezky… Žádné odměny nedostávali, všechno se naučili bez odměn, pokud tedy nemyslíš odměnu mazlení. Nyní mám peruánce již mu táhne na 7 rok, přešlechtěný, samé problémy - hlavně močové cesty, je přímo od chovatele z prvního vrhu, tedy bylo řečeno. Musím říct, že ano on je lenoch, byl ze začátku vůči nám i agresivní, kousal, bránil si misku s jídlem, nechtěl hladit…, ale to vše přikládám tomu, že jich bylo pohromadě hodně. Časem se to srovnalo a je to mazel a to myslím do slova. Já ti nevyvracím, že morčáci ve skupině nejsou kontaktní zvířata, ale je to asi tím, že jich je hodně a musí si hold to místečko vybojovat. Ale pokud budeš mít jednoho nanejvýš dva, tak se naučí jako pejsci a v pohodě se snáší. To je moje zkušenost, každý má jinou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
17.1.18 11:05

@katyca no tak voriskovej ;) chov jsem ani nezapocitavala, to od detstvi furt.. ale v obdobi aktivního chovu papiraku mi proslo rukama tech morcat opravdu hodne. Prirozeny chovani zvirete je videt v prirode, oni fakt kontaktní od přirozenosti nejsou. U lidi to delaj vylozene zistne a ta chytrejsi morcata, kterym dojde, ze kdyz se nechaj mazlit, neco z toho kapne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný