Morče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
67
4.2.18 11:25

Zdravím :mavam:

Omlouvám se, že vpadám do diskuze, ale nechtěla jsem zakládat nové téma, když už tu jedno je :)

Přečetla jsem si pár stránek zpět a vidím, že jste zkušené chovatelky :) Tak Vás prosím, zda by jste mi nemohli zodpovědět pár dotazů o morčátku?
Rozhodovali jsme se zda koupit králíčka nebo morčátko. Nakonec tedy zvítězilo morčátko, ale nemáme s ním žádně zkušenosti, proto prosím o radu zde :)

1. Kupovali jste u chovatele nebo ve zverimexu?
2. Chceme koupit morčátka dvě, někde jsem se dočetla, že jsou pak spokojenější. Představovali jsme si dvě samičky, ale nevím, zda je koupit najednou a nebo nejdřív jedno a pak přidat druhé?
3. Vybrali jsme klec 120×60 cca, bude jim to stačit? Chceme je často pouštět po bytě, aby k nám přilnuli, ale nechceme, aby jim bylo v kleci těsno.
4. Nemáte přehled kolik stojí morčátko jedno/dvě - to už asi nebude takový rozdíl, měsíčně? Mám tím namysli seno, hobliny, krmení, sem tam pamlsek?

Věřím, že mi tu dobře poradíte :)

Předem děkuji :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
4.2.18 12:06

@Minnie90 1. Za me rozhodne u chovatele. Neskoncis s brezim zasvrabenym nebo jinak nemocným zviretem. 2. Dve holky optimos, poridit najednou, nejlepe treba dve segry z jednoho vrhu. 3.rozmery klece ok. 4. No tak strasne zalezi na tom kde clovek vse kupuje. Nejlepsi je poridit si pytel sena od někoho kdo ma treba kone. Kupovat ty maly pytliky se senem je desne drahy. Dtto hobliny. Já brala seno ve zverimexu teda velkej pytel za dveste, hobliny 25 kg z netu. Pro deset morcat byl pytel tak na tyden, hobliny na dva mesice.
No a zelenina mrkev zeli bily hlavne, nevim, tak stovka týdne spis vic. V zadnym pripade nekupuj smesky se zrnim. A pamlsky jsou zbytečný. Lip morcatkum udela hrst ovesnejch vlocek obden.
Morce je docela narocny financne, pokud se vse kupuje, je rozezrany, seno by meli mit porad. A hlučný. A bordelar. Ale jsou to výborný zvirata k detem to každopádně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
4.2.18 12:07

@Minnie90 kdyz pisnes, odkud jses, porafim chovatele v okoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
67
4.2.18 13:20

@Tarjei
Děkuji za vyčerpávající odpoved :)

Každé zvířátko něco stojí, s tím jsme počítali :)

Jinak hobliny budeme mít od truhláře, nemůže mu to nějak zdravotně ublížit? Nebo radši kupovat v petcentrech apod.?

Jak je to s jídelníčkem. U králíka (X let zpátky) jsem byla zvyklá nonstop seno, jednou denně hrst granulovaného krmiva + nárazově zeleninu (mrkev,…), tvrdý chléb, piškotek, ovocné/zeleninové tyčinky… U morčat je to podobné?

Ještě co se týká zachudku. Na netu jsem se dočetla, že by každé morče mělo mít svůj - tedy dva, plus jeden na víc, aby nebyl ničí :mrgreen: Je to opravdu tak nutné? Mám obavy, že by se pak do té klece ani nevlezly :mrgreen: To samé s miskou na krmivo, bude stačit jedna?

Už máme kontakt na chovatele od známého, zítra tam budu volat. Paní se tomu věnuje už dlouho, prý přikládá i nějaké rodokmeny apod. Ale kdyby to neklaplo, ozvu se. Děkuji :)

Asi mám přihlouplé dotazy, ale nechceme jim zbytečně škodit :)
Už mám objednanou brožuru, kde asi bude napsané vše, abych se stále nemusela dotazovat tady :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4.2.18 23:29

@Tarjei Kdybys měla tip na dobrého chovatele nejlépe trasa Beroun - Praha, plus okolí, byla bych moc ráda. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.2.18 19:59

Ahoj holky, tak malý „update“ od nás - kamarádku jsme nakonec koupili a snáší se velmi dobře :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
8.2.18 20:05

@StaráZnámá no super. Mozna, ze se budou obcas skorpit, z toho si nic nedelej, rije je previt :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
8.2.18 20:06

@měsíční svit a mas nejakou konkrétní predstavu co do srsti? Hladaka, tedika, neco s delsi srsti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.2.18 20:07

@Tarjei jojo s tím si jistě poradíme :) Ta větší k ní prvně nechtěla a malinká se chtěla mazlit hned :D A dneska po týdnu spolu i spí :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
8.2.18 20:08

@StaráZnámá to si jako sedlo hodne dobre a i dost výjimečně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.2.18 21:16

@StaráZnámá To jsou sladoušci. :srdce: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.2.18 21:24

@Tarjei Chtěli bysme hladkosrsté, takové ty obyč. A co si myslíš o burzách, dá se tam věřit chovatelům? Chceme se kouknout na Terabazar v Praze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
8.2.18 22:13

@měsíční svit no to je fakt individuální. Lepsi je koupit primo na morceci vystave a treba tak, ze si predem vyhlidnes morce u chovatele a domluvite predani tam. No a nebo, mam znamou, Renatu Hajkovou, uz ji tu holky zmiňovaly. Furt zachranuje nejaky morcata, vzit si morce od ni by byla stopro zaruka ze bude naprosto zdravy a v poradku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.2.18 13:43

@Tarjei Díky. Tu Renatu Hájkovou neznám osobně, ale hodně jsem koukala na ty její stránky. Také jsem na to myslela, že bych jí zavolala, jestli bysme se mohli přijet podívat. Jinak já právě koukala na net a hledala různé chovatele v okolí a nic moc jsem nenašla, většinou ted nemají žádná morčátka na prodej. Tak mě napadla ta burza, jestli tam třeba nebudou něco mít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
9.2.18 13:56

@měsíční svit doporucuju zajet se k ni nezavazne podivat, ona je skvela, jak o ty svoje vypiplanky pecuje. Trochu to prehani s recma o dulezitosti krmení, my ji rikali vyzivarka ale je fakt zlata a pro ty blaznivy hlodavce zije. Vzdycky je ochotna poradit a pomoct. A morcatka ma zdravy a opečovávány, každou chvili ji nekdo donese nejakyho chudáčka od popelnice. Dava je bezvadne dohromady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný