Morče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
393
14.9.18 09:48

Zdravim vsechny,
potrebovala bych radu. Mame 2 morciny, jsou ve venkovnim kotci (dreveny) - podestylka hobliny, k jidlu seno, granule, zelenina, trava… Puvodne jsem je planovala nechat venku i pres zimu, ale postupem casu se nam nejak zaryvaji pod kuzi a snazim se je zabydlet v teple naseho domova. Je jasny, ze v zime se ven s nima nikdo chodit mazlit nebude, ze… Muj plan je, ze jak bude v noci teplota pod 10 stupnu, na noc je budu brat do klece (velka 120 cm), pres den supaj zase ven. A kdyz uz bude i pres den pod 10 stupnu, tak je necham doma az do otepleni… No a problem je zapach z hoblin a sena (nekomu voni, me proste ne, u klece se mi i hur dycha, alergie? kdo vi), nedela mi to uplne dobre. Hobliny jsem schopna nahradit asanem, ale to seno. Samozrejme ze o vyzive morcat mam nacteno, chapu ze seno potrebuji k zivotu, ale existuje i granulovane seno, pro me by to asi bylo reseni, mate s tim nekdo dlouhodobe zkusenosti? Tj. ve vnitrni kleci pouze granulovane seno, ve venkovni ubikaci seno a ve vybehu trava… Prip. napada nekoho lepsi reseni? Ma nekdo zkusenosti s venkovnim chovem, jestli je mozne je brat i v zime napr. na pul hodiny domu na ponunani? Ale to mi prijde jako blbost, no. Predem dekuji za rady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
14.9.18 09:58

@Lusita dala bych je i s kleci do nejakyho poloobytnyho prostoru, kde neni pruvan. Kdyz budou venku musi tam byt celorocne. Zvyknou si na zimu, ale pruvan nesmi byt. To pak nasleduje ryma, zapal plic a smrt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
14.9.18 10:02
@Tarjei píše:
@Lusita dala bych je i s kleci do nejakyho poloobytnyho prostoru, kde neni pruvan. Kdyz budou venku musi tam byt celorocne. Zvyknou si na zimu, ale pruvan nesmi byt. To pak nasleduje ryma, zapal plic a smrt.

souhlasím… nějaká veranda, chodba.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
14.9.18 10:04
@3HE píše:
souhlasím… nějaká veranda, chodba.....

střídat venkovní a domácí bydlení není vhodné… a celoročně venku- to by musely mít pořádně zateplenou ubikaci. Takže zkuste s klecí dát na chodbu.. my máme v obýváku a děti si je několikrát denně berou mazlit.. máme dvě morčecí holčičky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
14.9.18 10:10

@3HE hlavne musej byt venku od leta, prizpusobej se postupnymu ochlazeni, zhoustne jim srst. Treba plemeno US Teddy, kde je zadouci tvrda srst, se kvuli tomu nechava venku, ale to uz jsme u vystavnich zvirat :)
A na ten pobyt venku fakt staci zabezpecit proti pruvanu, nikdy jsem neslysela od jakyhokoliv chovatele ze mu zmrzlo morce, ale to mluvim o chovatelich co maj vystavaky a mazliky, ne o mnozitelich na kseft.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
14.9.18 10:36

My je mame venku prave od leta, tak by zimu venku mely zvladnout - I jsme kvuli tomu porizovali 2 holky, aby se hezky zahraly :-) Ale jde mi o to jak je dostat dovnitr… verandu k dispozici nemame, jsou v detskem pokoji - hernicce (nikdo tam nespi), jsme tam pres den, ale rada je pozoruju v kleci, nechcou se mrsky zatim moc nechat ochocit (je to podle me i tim, ze jsou venku a nejsou s nami tak v kontaktu), takze z klece se jim nechce, a kdyz uz je vytahnu tak zase metou honem zpet… dovnitr je zatim beru ted, kdyz jsou teploty kolem 20 stupnu a neni to pro ne zadny rozdil… ale zima se blizi, ze :-) nemate nekdo zkusenosti s tim granulovanym senem? Bylo by to pro me idealni reseni… a ven je urcite chci obcas davat, cerstvy vzuch je podle me pro morciny super, i drobne vykyvy teplot , jak v prirode :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
14.9.18 10:45

@Lusita delavaly se senny pelety, válečky o prumeru 10 cm. To bylo super. Ty maly granule jsou o hubu, morce potrebuje seno k obrušování stolicek, bez toho jim přerostou a je to pak dost ošklivé, musej to mit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
14.9.18 10:47

Jinak mozna spatne vysvetleno - dovnitr bych je vzala natrvalo pod 10 stupnu, ted chodi zatim jen na parhodinove navstevy… prave i pomalu zjistuju jestli ma nekdo alergie apod. a hledam reseni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
14.9.18 10:51
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
14.9.18 10:54

takove valce se daji na netu najit… myslis, ze by jim to na ty stolicky stacilo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
14.9.18 10:57

@Lusita ty vojtesky nesmej moc a nemuzou to uplne místo sena…chce to jen senny ty valce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
767
14.9.18 11:01

@Lusita s venkovním chovem zkušenosti nemám, ale mám několik potvor doma :lol: granulované seno bych dlouhodobě místo normálního nedávala. Oni si tím senem brousí zuby a pokud ho nebudou mít k dispozici hrozí, že jim přerostou a je problém. Musí se potom k veterináři a ten to dělá v narkóze, takže je to docela finanční darda a navíc pokud by sis toho nevšimla nebudou schopni jíst a uhynou. A s tím přenášením ven a dovnitř to není dobré, protože si navyknou na zimu a ty je dáš na chvíli do tepla, kde se ohřejí a pak je zase vezmeš do zimy a to je pak dost teplotní skok a mohou dostat zápal plic a konec. Radši jim dej kotec na zimu někam do kotelny nebo garáže a tam je nech. Jinak seno si kup bezprašné a místo pylin ten asan, konopnou podestýlku nebo savé podložky a ty co dva dny měň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
14.9.18 11:02

@_0812_ nerekla jsem nic o granulovanem senu ;) ty brikety jsou ze sena na kusy, ne z drte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
14.9.18 11:03
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
393
14.9.18 11:25

@Tarjei tak to je super tip, vyzkousim a uvidime co to se mnou udela :-) diky moc!

@_0812_ o tom prerustani stolicek vim, proto jsem se ptala na dlouhodobe zkusenosti s temi granulemi, jestli to nekdo nezkousel… jinak v lete bezne teploty litaji o 15 stupnu nahoru a dolu (pri bourkach klidne narazove), takze u zvirat, ktera jsou na to zvykla bych s tim prenasenim na podzim pri teplotach nad 10 nevidela tak problem. ale je jasny, ze zvire chovane trvale pri 22 stupnich by to nedalo, to budu resit na jare a to navykani bude muset byt podstatne citlivejsi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný