Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Tarjei on do sena jen tak dvakrat trikrat vrtnul, normalne by za den snědl dvě zavesene koule. To same zelenina, dostava rano i vecer, teď nemam pristup k trave a taky si jen párkrát kousnul. Normalne by to snedl hned. Mel mrkev, rapikaty celer, papriku, salat, a jako pamlsek jsem mu dala kousek jablka a taky nic, kousl a nechal
Ted si vytahl dve hrubsi stebla ze sena, pochroupal a šel si lehnout.
Tak ho necham v klidu a to tekute mu dam asi az pozdeji, kdyz se zkouší rozjist, at ho moc netrapim a ma chvili klid
@Tarjei Moc díky za odkaz, večer to zkouknu.
Ještě máme čas, chtěli bychom nové přírustky až tak kolem Vánoc.
@molik To je dobře, že jste nakonec jeli. Lepší než to zanedbat. Hlavně at je morčík v pořádku. ![]()
@měsíční svit moc dekuji, no mela jsem strach a jak ho trapili s tema zubama, nechtěl se nechat, a pichali ty injekce, se mi chtělo brečet, ale hlavne at to je dobry ![]()
@lucenka píše:
nám se prostě ten chleba osvědčil (morčata máme v rodině 26 let. Když ho jedno kdysi pár dnů nemělo, tak skončilo na operačním broušení stoliček.
To je zvláštní. Je fakt, že dřív se jim dával chleba i zrní normálně a morčata žila 10 let a v pohodě. Ale na druhou stranu v dnešní době to většinou tak nefunguje, jak jsou přešlechtěná. Hlavně když vám to tak klape a morčatům vyhovuje. ![]()
@lucenka 8 let chovu morcat (a 10 let chovu kraliku), 10 let bez chleba a vetvicek a ani jedno morce (ani kralik) prerustajici zuby nemelo
Ale mozna o tom teda odbornici na Veterinarni a farmaceuticke univerzite v Brne nic nevi, kdyz studenty uci, ze kralikum a hlodavcum chleba nedavat, ze to na zuby potreba neni - vtipek ![]()
@měsíční svit píše:
To je zvláštní. Je fakt, že dřív se jim dával chleba i zrní normálně a morčata žila 10 let a v pohodě. Ale na druhou stranu v dnešní době to většinou tak nefunguje, jak jsou přešlechtěná. Hlavně když vám to tak klape a morčatům vyhovuje.
Tak my nemáme žádné přešlechtěnce, ale poctivé křížence že zverimexu ![]()
Tak my jsme dneska po dalsi davce injekci, antibiotika a na rozhybani střev. Tekute seno nechce, to byl boj do nej nacpat aspon tretinu toho, co mi pro nej dali. Obcas si prijde k senu, za vcerejsek tak petkrat, vytahne si 2-3 stebla a stačí. Včera jsem mu nic jineho dat podle vet. nemela, dneska uz jsme ve fázi, kdy mu pry mam dat cokoliv, hlavne at si neco veme, mixovat kaše a šťávy. Mela jsem mu koupit 100% bio ananasovy džus s duzinou kvuli vlákniny a namixovat to s granulema, tak to si asi 3ml ze strikacky dal, ale porad se to ucpava ta strikacka, moje nervy
pak mu pry mam různě mixovat zas mrkev s necim, proste kašičky a stavicky, ale myslim, ze by to mohl i normalne ne, at ho porad nestresuju s tou stříkačkou
nemate radu, co mu zkusit dat, ať se rozji a jak často, at to zas neprezenu, nebo treba maly kousek okurky, tu miloval a at ma i tekutiny?
dekuji. jinak je celkem čilý, ne že by jen polehaval, je chvilkama zvědavý.
@molik To je jak s miminkem, vid?
Ty jo, ananasový džus, to koukám. Mě to přijde docela agresivní. Zkus se zeptat na Kralici.cz, tam je aktivní diskuze o morčatech, hodně tam řeší nemoci. Mohli by ti poradit i tam.
@měsíční svit Děkuji
Normalne ma kousek ananasu rad, pry mu to bude chutnat tim, ze to je sladke a obsahuje to tu vlakninu . Na jednu stranu chci at se rozji, ale na druhou mam strach mu neco dat, at mu neublizim, kdyz chvili nejedl, je to des, clovek se boji ![]()
@molik Koukala jsem, že už jsi se registrovala. To je docela síla, vid? Když jsme si kupovali první morčata, netušila jsem, že jsou tak moc choulostiví na vše. A to jsem si o nich načetla kde co. Ale tyhle úskalí člověk zjistí až za pochodu. Tak snad vám to dobře dopadne.
@měsíční svit presne tak, taky jsem si myslela, ze ledacos vim, ale spis jsem si rikala, ze se o nej moc dobre staram, ze se nam takove veci nemuzou stat
jinde ji morcata suche pecivo, zrni a jsou v pohode…manzel se směje, ze morce si jí lip nez my
veterinarka mi ale rikala, ze u mladych samcu se pry stava, ze se nekdy seknou a nechteji jíst
nejhorsi je, kdyz je ma clovek rad, je to clen rodiny.
Nacpala jsem do nej list od kedlubny, platek okurky a vecer si dal hrst travy. Ale uz mu asi lezu na nervy, jak me vidi, ze mu zas promlouvam do duše a jdu mu něco dat, tak uz bublá, nebo se jde schovat a pak se radsi postaví k senu a trochu si veme ![]()
Chtela jsem se zeptat, jak treba krmis ty? Porad někde něco čtu a přemýšlím, jestli to nedelat jinak.
Nekdo dava zeleninu i seno rano a večer, nekdo dava granule kazdy den, jiny parkrat tydne, cetla jsem i ze nekdo rozlisuje, ze rano dava listovou zelenou zeleninu-salaty, natě, rapik. celer + seno a vecer zas kořenovou zeleninu+ treba papriku+ seno ![]()
Tak seno mají neustále k dispozici, v seníku, kouli, na zemi ve výběhu. Granulky nedávám moc, prý je vlastně nemusí vůbec, ale dávám většinou obden trošku. Zeleninu, to se řídím hodně podle paní Renaty Hájkové - azyl u Reny, to je taková morčecí máma
. Dávám hlavně mrkev a celer a k tomu trochu něčeho třetího, tj paprika, nebo okurka, salát, natˇ, řapíkatý celer, červená řepa, petržel, ted i fenykl, sem tam jablko, v létě meloun trošku atd. Ten třetí druh střídám. No a od jara do nedávna měli téměř celou dobu trávu, ta jim samozřejmě jede nejvíc. ![]()
Nemáte někdo prosim dobrou zkušenost s veterinou Ostrava a okoli? Kde jsou opravdu odbornici na morcata?
Děkuji
@molik Ahoj, koukám na „králíky“ každý den, jak to u vás dopadne a tohle jsem tedy nečekala.
To bylo pěkně drahé stéblo, to by vám měl snad vet i vrátit peníze, když tohle přehlédl…
Tak snad to bylo tím a bude to už v pořádku. ![]()