Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@molik Co já vím, tak se radí, že pokud morče přestane jíst, má se uhánět na veterinu. Jak se jim zastaví trávení, je to průšvih. Zatím s tím naštěstí zkušenost nemám, tak snad poradí někdo zkušenější. Já bych byla pro tu veterinu. Chleba se jim prý dávat nemá. Držím palce, at je v pořádku.
@měsíční svit pamlsek si ted ale vzal, tak ja nevim. Ja prave mela strach, at mu neprerustaji zuby, i kdyz davam vetvicku, dala jsem radeji pidi kousek chleba, mohl snist tak dva centimetry a pak jsem ho i vytáhla z klece, at se mu tam nepromaci
Vytáhla jsem ho ted i z klece, normalne je aktivni, poskakuje mozna az moc
tlamicku ma zavrenou, takze na zadni stolicky nevidim, tak ja fakt nevim, ma rok a ctvrt.
Mamu zkusit dat treba ovoce nebo jeste pamlsky, at toho vice zbasti, nebo radsi ne?
Hele, já nejsem žádná zkušená chovatelka, jsou tu jiný odborníci
. Moje straší morčátka budou mít teprve rok za měsíc. Nevím, jestli je lepší pamlsky, aby alespon něco snědl. Pokud by měl něco s trávením, aby mu to ještě víc neuškodilo. Já pamlsky nedávám, hlavně seno, zeleninu a pár granulek k tomu, sem tam ovoce trošku. Hlavně aby alespon něco snědl, ale zkoušet hlavně to seno a zeleninu.
@molik Pokud ma morce zdrave narostlou celist, tak se mu zuby obrusuji beznym prijmem potravy a sena. Pokud ma celist narostlou spatne, tak mu nepomuze, ani kdyby hlodalo beton, protoze ty zuby na sebe proste nedolehnou v tom postaveni potrebnem pro obrouseni. Takze mu chleba priste nedavej.
Nicmene k veci - pokud zere dobroty (co to konkretne je?) a normalni potravu nechava, je klidne i mozne, ze mu prerustaji stolicky. To pohledem nezkontrolujes, na to veterinar potrebuje spesl kukatko se svetlem. A taky potrebujes vedet, co tam konkretne mas videt, protoze zvireti se to samozrejme nelibi, tak mele jazykem, zvyka naprazdno, takze to neni jenom o kouknuti se a spousta obycejnych veterinaru ty prerostle zuby nepozna. Pokud zobe aspon neco, podstrojovala bych mu a pockala do zitra. Pokud do rana nezacne zrat normalne, capla bych ho hned rano a valila na veterinu, kde rozumi hlodavcum.
@molik řekla bych že je v pořádku. Oni okolo roku dospějou do finální váhy a prostě už se nemusí cpát tak, jako mrně. Žravej puboš to byl holt a už asi nepotřebuje tolik. Kdyby měl přerostlý stoličky, bude mu vypadávat nerozžvejkaný žrádlo z tlamy, hlavně seno. Býložravci jak přestanou žrát, hned je to vidět, začnou být apatičtí.
@Afrikana píše:
@molik Pokud ma morce zdrave narostlou celist, tak se mu zuby obrusuji beznym prijmem potravy a sena. Pokud ma celist narostlou spatne, tak mu nepomuze, ani kdyby hlodalo beton, protoze ty zuby na sebe proste nedolehnou v tom postaveni potrebnem pro obrouseni. Takze mu chleba priste nedavej.Nicmene k veci - pokud zere dobroty (co to konkretne je?) a normalni potravu nechava, je klidne i mozne, ze mu prerustaji stolicky. To pohledem nezkontrolujes, na to veterinar potrebuje spesl kukatko se svetlem. A taky potrebujes vedet, co tam konkretne mas videt, protoze zvireti se to samozrejme nelibi, tak mele jazykem, zvyka naprazdno, takze to neni jenom o kouknuti se a spousta obycejnych veterinaru ty prerostle zuby nepozna. Pokud zobe aspon neco, podstrojovala bych mu a pockala do zitra. Pokud do rana nezacne zrat normalne, capla bych ho hned rano a valila na veterinu, kde rozumi hlodavcum.
Asi jsem měla všechna morčata divný, ale pokud neměla chleba na hlodání, tak jim zuby přerůstaly. Rozhodně jim na broušení nestačilo seno, granule, ovoce a zelenina.
@měsíční svit koukám ale samý us teddy, skinny a dlouhosrstý aktuálně v nabídce..určitě jsem neprošla všechno, můžeš se kouknout a hledat podle názvu chovky stránky..
http://www.rodent.cz/…skych-stanic
Jinak chovatelé jsou zvyklí posílat přepravou morčata klidně z Moravy, to je normální, když někdo hledá co chce a nenajde to blízko.
@lucenka tak to za sedm let chovu výstaváků neznám, že by to bez chleba nešlo.
Holky tam jsem volala na veterinu, rikali radsi hned prijet. Tak jsme jeli, mela jsem strach, at neco nezanedbam. Zuby jsou ok, ale byl to boj je zkontrolovat. Bobek dostal 4 injekce- antibiotika, neco od bolesti, nejaky vitamin a aby se rozezral a mame mu davat seno jako kaši a zitra na kontrolu a čeká nás totéž . Antibiotika se pry musi nasadit preventivne, kdyby byla ve strevech nejaka bakterie. Bobek strašně kvicel, tak snad jsem ho nenechala trapit zbytecne a bude to k necemu. Pak me jeste napadlo, jestli to nemuze byt tim, ze ma tad rapikaty celer, tak jsem mu ho teď davala kousel skoro kazdy den…
No hlavne at je dobře. A jeste jsme dostali vitamin c, ten jsem nedavala, dle chovatelky nebylo treba, kdyz ma tolik zeleniny.
Moc díky za rady ![]()
@molik to dostal kdyby mel giardiozu. Chteli bobky na rozbor? Asi dobre ze je osetrenej..to cecko je na imunitu fajn, jen clovek a morce si ho neumi vyrobit.
@Tarjei tak snad to bude dobry, porad přemýšlím co muze byt spatne, nic spatneho sežrat nemohl.
To nechtěli, jen se ptali, jestli nema průjem. A pokud se rozji, tak pak uz jen dostanem leky na doma