Morče

Napsat příspěvek
Velikost písma:
25.10.18 08:42

@molik Co já vím, tak se radí, že pokud morče přestane jíst, má se uhánět na veterinu. Jak se jim zastaví trávení, je to průšvih. Zatím s tím naštěstí zkušenost nemám, tak snad poradí někdo zkušenější. Já bych byla pro tu veterinu. Chleba se jim prý dávat nemá. Držím palce, at je v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
25.10.18 08:45

@měsíční svit pamlsek si ted ale vzal, tak ja nevim. Ja prave mela strach, at mu neprerustaji zuby, i kdyz davam vetvicku, dala jsem radeji pidi kousek chleba, mohl snist tak dva centimetry a pak jsem ho i vytáhla z klece, at se mu tam nepromaci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
25.10.18 08:48

Vytáhla jsem ho ted i z klece, normalne je aktivni, poskakuje mozna az moc :) tlamicku ma zavrenou, takze na zadni stolicky nevidim, tak ja fakt nevim, ma rok a ctvrt.
Mamu zkusit dat treba ovoce nebo jeste pamlsky, at toho vice zbasti, nebo radsi ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.10.18 09:11

Hele, já nejsem žádná zkušená chovatelka, jsou tu jiný odborníci ;) . Moje straší morčátka budou mít teprve rok za měsíc. Nevím, jestli je lepší pamlsky, aby alespon něco snědl. Pokud by měl něco s trávením, aby mu to ještě víc neuškodilo. Já pamlsky nedávám, hlavně seno, zeleninu a pár granulek k tomu, sem tam ovoce trošku. Hlavně aby alespon něco snědl, ale zkoušet hlavně to seno a zeleninu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5241
25.10.18 10:41

@molik Pokud ma morce zdrave narostlou celist, tak se mu zuby obrusuji beznym prijmem potravy a sena. Pokud ma celist narostlou spatne, tak mu nepomuze, ani kdyby hlodalo beton, protoze ty zuby na sebe proste nedolehnou v tom postaveni potrebnem pro obrouseni. Takze mu chleba priste nedavej.

Nicmene k veci - pokud zere dobroty (co to konkretne je?) a normalni potravu nechava, je klidne i mozne, ze mu prerustaji stolicky. To pohledem nezkontrolujes, na to veterinar potrebuje spesl kukatko se svetlem. A taky potrebujes vedet, co tam konkretne mas videt, protoze zvireti se to samozrejme nelibi, tak mele jazykem, zvyka naprazdno, takze to neni jenom o kouknuti se a spousta obycejnych veterinaru ty prerostle zuby nepozna. Pokud zobe aspon neco, podstrojovala bych mu a pockala do zitra. Pokud do rana nezacne zrat normalne, capla bych ho hned rano a valila na veterinu, kde rozumi hlodavcum.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
25.10.18 10:59

@molik řekla bych že je v pořádku. Oni okolo roku dospějou do finální váhy a prostě už se nemusí cpát tak, jako mrně. Žravej puboš to byl holt a už asi nepotřebuje tolik. Kdyby měl přerostlý stoličky, bude mu vypadávat nerozžvejkaný žrádlo z tlamy, hlavně seno. Býložravci jak přestanou žrát, hned je to vidět, začnou být apatičtí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
25.10.18 11:07
@Afrikana píše:
@molik Pokud ma morce zdrave narostlou celist, tak se mu zuby obrusuji beznym prijmem potravy a sena. Pokud ma celist narostlou spatne, tak mu nepomuze, ani kdyby hlodalo beton, protoze ty zuby na sebe proste nedolehnou v tom postaveni potrebnem pro obrouseni. Takze mu chleba priste nedavej.Nicmene k veci - pokud zere dobroty (co to konkretne je?) a normalni potravu nechava, je klidne i mozne, ze mu prerustaji stolicky. To pohledem nezkontrolujes, na to veterinar potrebuje spesl kukatko se svetlem. A taky potrebujes vedet, co tam konkretne mas videt, protoze zvireti se to samozrejme nelibi, tak mele jazykem, zvyka naprazdno, takze to neni jenom o kouknuti se a spousta obycejnych veterinaru ty prerostle zuby nepozna. Pokud zobe aspon neco, podstrojovala bych mu a pockala do zitra. Pokud do rana nezacne zrat normalne, capla bych ho hned rano a valila na veterinu, kde rozumi hlodavcum.

Asi jsem měla všechna morčata divný, ale pokud neměla chleba na hlodání, tak jim zuby přerůstaly. Rozhodně jim na broušení nestačilo seno, granule, ovoce a zelenina.

• Citovat
  • Upravit
9148
25.10.18 11:11

@měsíční svit koukám ale samý us teddy, skinny a dlouhosrstý aktuálně v nabídce..určitě jsem neprošla všechno, můžeš se kouknout a hledat podle názvu chovky stránky..
http://www.rodent.cz/…skych-stanic
Jinak chovatelé jsou zvyklí posílat přepravou morčata klidně z Moravy, to je normální, když někdo hledá co chce a nenajde to blízko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
25.10.18 11:12

@lucenka tak to za sedm let chovu výstaváků neznám, že by to bez chleba nešlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
25.10.18 11:20
@Tarjei píše:
@lucenka tak to za sedm let chovu výstaváků neznám, že by to bez chleba nešlo.

nám se prostě ten chleba osvědčil (morčata máme v rodině 26 let ;)). Když ho jedno kdysi pár dnů nemělo, tak skončilo na operačním broušení stoliček.

• Citovat
  • Upravit
9148
25.10.18 11:23

@lucenka to je fakt zvláštní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
25.10.18 11:26

Holky tam jsem volala na veterinu, rikali radsi hned prijet. Tak jsme jeli, mela jsem strach, at neco nezanedbam. Zuby jsou ok, ale byl to boj je zkontrolovat. Bobek dostal 4 injekce- antibiotika, neco od bolesti, nejaky vitamin a aby se rozezral a mame mu davat seno jako kaši a zitra na kontrolu a čeká nás totéž . Antibiotika se pry musi nasadit preventivne, kdyby byla ve strevech nejaka bakterie. Bobek strašně kvicel, tak snad jsem ho nenechala trapit zbytecne a bude to k necemu. Pak me jeste napadlo, jestli to nemuze byt tim, ze ma tad rapikaty celer, tak jsem mu ho teď davala kousel skoro kazdy den…
No hlavne at je dobře. A jeste jsme dostali vitamin c, ten jsem nedavala, dle chovatelky nebylo treba, kdyz ma tolik zeleniny.
Moc díky za rady :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
25.10.18 11:29

@molik to dostal kdyby mel giardiozu. Chteli bobky na rozbor? Asi dobre ze je osetrenej..to cecko je na imunitu fajn, jen clovek a morce si ho neumi vyrobit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
25.10.18 11:39

@Tarjei tak snad to bude dobry, porad přemýšlím co muze byt spatne, nic spatneho sežrat nemohl.
To nechtěli, jen se ptali, jestli nema průjem. A pokud se rozji, tak pak uz jen dostanem leky na doma

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9148
25.10.18 11:41

@molik nechtel ani seno přidaný do jesli cerstvy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný