Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte sháním vzor pro motivační tabulku, měl by to být papír kde jsou zapsány úkoly např. umyté nádobí, uklizen pokojíček a za splněno by dítě mělo dostat puntík a za určitý počet odměnu… Doufám že jsem to nějak rozumně napsala a pochopíte co myslím ![]()
Nejcasteji se to uziva v aglofonnich zemich. Kdyzzaas „house chores table“ prip. „Family task list“ vyjedou ti vzory - dletoho inspirace pro ceske prostredi
@derenka píše:
To ale nebude česky
Tak to použij doslova jako vzor a namalujsi/udělej v excellu svojí ![]()
@derenka A neměly by to ty děti dělat, tak nějak samy od sebe a dobrovolně, nikoliv za odměnu? Mě taky nikdo nic nedá za to, ze umyju nádobí, okna apod. Děti si uklízí pokoj, protoze se věci vrací na sve místo…
Nemyslím to rozhodně zle, jen ze ta „odměna“ věkem můze rust. Uz nebude stačit bonbon nebo hračka…Ale je to jen můj názor a nerada bych Tě odradila…
@derenka prekladac? Castotaky pouzivaji piktogramy a to snad poznas ne? http://previews.123rf.com/…-cleaner.jpg
Dělala jsem si ji sama, když jsme rušili plínu na odpolední spaní. Vypadalo to jako desková hra - kolečka a do každého kolečka jsme dělali razítko. Za každou suchou plínu dostal razítko, když došel do „většího“ kolečka, tak malá odměna a na závěr velá odměna. Pak jsme dělali smutného a veselého smajlíka a za 5 veselých smajlíků za sebou je drobná odměna.
Pro větší dítě bych udělala tabulku - potřebný počet řádků, za každých třeba 5 razítek (puntíků, hvězdiček…) bych dala samolepku, kterou bychom lepili do posledního řádku a za 5 samolepek by následovala nějaká prémie.
Na každý první řádek bych buď napsala nebo nakreslila, za co to je a např. to páté okýnko bych udělala barevné, aby bylo vidět, že za to je ta odměna.
@Zuzz kdyuz bych to pouzivala s odmenami (a to ja zas nee), tak by to byla kniha, pohadka navic, nebo treba -1 povinnost dalsi tyden. Ne sladke ![]()
Chapu to u vicecetne rodiny - at kazdy vi, s cim ma ten den pomoci. ![]()
Díky za nápady
malá to dnes viděla v pohádce a zalíbilo se jí to…
@Zuzz u nás třeba fungovalo, že jsem měla povinnosti, které jsem musela a pak jsem si mohla „přivydělat“ tím, co jsem nemusela, za to byly „body navíc“ a o to se např. zvyšovalo kapesné. Když jsem ale něco neudělala, tak se zase kapesné snížilo.
U syna je odměna to, že si může vybrat v obchodě, co chce koupit k svačině (jinak vybírám já), večer čteme o jednu pohádku navíc…
Dá se to koupit už hotové se samolepkami
http://autorskekalendare.cz/…%AD%C5%99ata#…
zadej motivační knížka a vyjede ti jich dost
já to používala na logopedii a rehabilitační cvičení, za každé cvičení samolepka, když byl vyplněný celý týden, tak dostala kinder vajíčko nebo něco jiného, na čem jsme se domluvily, bohužel ani tak nebyla motivaca dost silná ![]()
@derenka a jak máš staré dítko? My jedeme na tabulce už cca půl roku, máme osmiletou slečnu. Můžu ti poslat do meilu vzor
@shellmyska Tak jako prehled pro všechny členy rodiny je to určitě dobre. Jinak system udělej něco a já ti za to pak něco dám, moc neuznávám. A děti jsou pěkně vynalezaví
Ale nikomu to nechci vymlouvat. Jen můj názor
Treba jednou změním názor…