Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
píšu, třeba někomu se to bude hodit…
kvasinky jsme konečně přeprali po skoro 3 měsících válčení, a to jsme vyzkoušeli všechno možné…
pomohla až celková léčba…já tabletku a syn sirupek a bylo to
Na bolavé bradavky můžu velmi doporučit Purelan od Medely, je teda drahý jako čert, ale mě zabral skvěle. Je vyrobený z lanolinu. Z ničeho nic mě začala bolet jedna bradavka, přitom žádnou trhlinku jsem neviděla, doktorka říkala, že malý soor nemá. Taky se mi při kojču kroutily i prsty u nohou, na léčbu bradavek Bepanthen vůbec nepomáhal. Pak jsem si vzpomněla, že mám doma vzoreček Purelanu a výrazné zlepšení nastalo už po jednom dni mazání. Lze ho použít i na suchou kůži a rtíky miminka. Nemusí se omývat.
Chci se jenom zeptat, jak přesně vypadá ten soor a jak napadené bradavky? Já na bradavkách nevidím nic, malý trošinku bílý povlak na jazyku má. Začalo mi to bolestí jedné bradavky při kojení, teď malinko bolí i druhá, tak nevím. Chodím teď bez podprsenky, a když se mi hodně nalijí prsa, tak cítím takové jakoby divné pálení či co, to jsem dříve neměla, a když trošku mlíčka samovolně odteče, tak je zase klid. Co myslíte, nemůže to být ono? A můžu si na to něco koupit volně v lékárně, když mi mudra nic nenapsala? Genciánku jsem zkoušela, ale žádný efekt.
Ivčo soor v puse je bílý povlak na jazyku, který nejde setřít třeba štětičkou nebo plínkou dolů, když to setřít jde, je to mlíko, kdyř ne, je to soor.
Na bradavkách to moc nepoznáš a příznaky jsou různé, hlavní je to pálení bradavky, které je počád, nejen při kojení, ale celý den a noc. Můžou být bradavky hodně červené nebo bělavé, ale nemusí.
Puralen je fajn, ale na kvasinkouvou infekci asi nezabere… já měla i mast od laktační poradkyně orčenou na kvasinky, byla míchaná i s puralenem a antimykotickou mastí, ale nám nepomohlo ani to, kvasinky jsou mrchy a drží se zuby nehry
![]()
Někomu zabere genciánka, někomu pevaryl, někoku canesten,. někomu homeopatika… nám nee
Tak to se obávám, jestli to nemáme taky, protože mě občas ty bradavky pálí, jak jsem psala. Dívala jsem se malému na jazyk, když byl před kojením a trošku bílý ho měl, ale zase když mudra řekla, že to nemá, no fakt nevím
. Až půjdeme do poradny, tak se jí zase zeptám. S tím Purelanem jsem to nepsala jako léčbu na soor, ale jako léčbu na citlivé, podrážděné bradavky, fakt mi zafungoval.
Zdravím mainky, tak náš boj trval strašně dlouho a užili jsme si neskutečné trápení cca 3 měsíce, zkusili jsme všechno, genciálku, borax, různé míchané vodičky, mastičky, nezabíralo nám nic, vždcyky na 3 dny pokoj, pak znovu a ještě horší, malej plakal, nepapal, strašně to totiž štípe, nakonec jsem myslím v této diskusu našla příspěvěk od maminky, která si koupila v Německu Infectosoor mundgel, 20 g stojí 350 Kč, přišlo mi to moc peněz, ale když jsem si spočítala, kolik jsem už vrazila do všech těch vodiček, vyvřování atd. tak jsem to riskla, objednala jsem si ho tady v ČR, za 3 dny jsme měli klid a to měl malje tu pusu bílou úplně celou, ještě se to musí mazat, i když to zmizí, dohromady týden, těch 20 g vystačí na ten týden, pak se nám to vrátilo jen jednou, když měl malej virózu a bral antibiotika, hned jsem začala mazat, chytli jsme to v začátku a za den byla moučnivka pryč, objednala jsem si 2 gely od kamaráda v Německu - větší balení 40g,za 580 Kč, takže asi o 120 Kč levněji než kdybych ho kupovala tady přes net, jeden si necháme, kdyby se moučnivka vrátila, protože takové hrůzy už bych malému fakt nepřála… Přeji všem maminkám i miminkám, aby se moučnivka brzy ztratila ![]()
Ahoj, já se s kvasinkami potýkám přes půl roku - od porodu. Zprvu měl syn soor, střevní koliky i ošklivě opruzenou oblast kolem konečníku jak kadil 100X denně a mě bolely prsa - makroskopicky na nich nebylo nic - zaléčili jsme to u syna Neocid gelem (volně prodejná desinfekce doporučená pediatrem), já si prsa potírala Neocid gelem na střídačku s Clotrimazolem (opravdu se smí používat, nebojte), oba jsme užívali probiotika. Boj vypadal, že jsme ho vyhráli, ale pak jsem se měsíc potýkala s opakovaným nachlazením, syn měl rýmu a bylo to tu zas. On měl jen nepatrný nález na jazyku, mě pálily prsa a udělaly se mi zarudlé fleky na bradavkách, které se jen rozšiřovaly a zvětšovaly. Na syna jsem ze zoufalství zkusila i léčbu Nizoralem - bez efektu, na mě nezabíral Clotrimazol ani Fungicidin. Nakonec, na radu porodní asistentky a po poradě v lékárně a hledání informací na netu jsem zahájila léčbu Citrogrepem - já užívala vnitřně, ředěné aplikovala na bradavky a synovi do pusy kapátkem - syn se vyléčil, mě se to zlepšovalo, ale dost pomalu, nyní jsem už jen já na léčbě Citrogrepem vnitřně, dále piju denně půl litru heřmánkovýho čaje a lokálně Tea trea olej 20kapek do 20ml nosného oleje - používám mandlový. PO kojení omývám prsa vodou - aby to sladké mléko kvasinky zbytečně nenabuzovalo. Zlepšuje se to, ale strašně pomalu, ale už snesu aspoň na ven i podprsenku. Protože mám takovou suchou šupící se, svědivou formu, tak to mockrát denně promazávám lanolinem - což není cílená léčba na kvasinky, ale je to hojivé. Synovi desinfikuju dudlík Neocidem.
Je to hrozná mrcha ta kandida, drží se nás jak klíště. Přitom jsem v životě měla vaginální mykozu jen 2× a snadno se vyléčila.
Holky, potřebovala bych radu od vás, co jste používali Daktarin. Malýmu je měsíc, nejdřív jsme měli genciánku, sice zabírala, ale pálila…pak Neocide a po něm se nám to hrozně rozšířilo. Manžel přivezl z Rakouska Daktarin, ale dočetla jsem se v příbalovém letáku, že se nemá používat u děti do 6 měsíců. Používali jste někdo u mladších? A bylo všechno v pořádku?
Ahojky, snad mi někdo poradíte. Žabku máme od včera a oba, mažu fialkou, ale nevím jak často bych to měla dělat, malej pořád jen brečí, málo jí a já trpím jak zvíře. Prosím poraďte co dělat. Děkuji
Gencianou můžeš casto, jak to zaschne na bradavkach. Dr ti asi nic jinyho nedá, myslím ze to trva týden.
@babetka333 děkuji to si teda užijem, malej řve pořád jak tur, je mi ho líto chudáčka.
Ahoj @misicka149, já to také zkoušela genciánkou, ale nám to vůbec nepomohlo a předávaly jsme si to s malou jak ping pong. Takže mi dětská lékařka napsala recept s nystatinem, musí se namíchat. pokud chceš, pošlu Ti ho přesně rozepsaný do sz. jediný problém je, že nystatin nemají v každé lékárně (u nás ho mají pouze v krajské nemocnici)
@Ališa Děkuji, to by si byla hodná, já sem stoho nešťastná, malej není uřvané miminko, tak mi trhá srdce když vidím jak trpí.
@misicka 149 Pro miminko do pusinky z Německa volně prodejný Infecto Soor ústní gel. U nás bohužel neregistrovaný. Je to přímo na to a funguje to. Nebo jak píše @Bongiorno18 ten Mykundex (taky v německých lékárnách), tam účinná látka nystatin (jiná než v InfectoSooru). Vyplatí se to sehnat než se zbytečně a dlouho mořit s fialkou.
Přečti si celou tuhle diskuzi, má pár stran, jsou tam i recepty na namíchání nystatinu u nás v ČR, ale to prý udělá jen pár lékáren.
http://soor.webnode.cz/o-nas/
a článek
http://soor.webnode.cz/
Občas se to v ČR objeví nové na bazaru, asi od lidí žijících v pohraničí.
http://www.mimibazar.cz/foto.php?…
Receptury pro lékárníky na namíchání nystatinu
http://www.solen.cz/…10/01/07.pdf
A ty se můžeš po kojení namazat canestenem, candibene (oboje účinná látka clotrimazolum), pak třeba fungicidin mast je protikvasinková (účinná látka nystatin). Před kojením omýt.
Příspěvek upraven 28.12.13 v 19:59
A může mít mamina mykózu a mimčo být bez moučnivky? Měla jsem Fucidin od kožní a nepomohl, ale nemazala jsem se 3× denně jak jsem měla. Malýho jsem neléčila, prý nic nemá ![]()