Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte holky,
tak se nam to pekne vycasuje, prej ma byt pristi tyden az 27 stupnu. No to teda nevim, co si na to bricho oblecu, abych se neuvarila. Mam zatim same teplejsi veci. Tak zacinam shanet po inzeratech nejake satky.
A zkousim takhle sehnat i postylku. Ale ouha. Aj chci tu se stahovaci bocnici, a to se uz tedka nenosi. Nevim, teda proc, ale ja mam trpelivosti dost. Budu cekat. JA bych radsi nejakou starsi, nez novou a za par let nevedet co s ni. No, zas prodat.
Tak se setrete a Jeduli, co mas z toho, na zmrzlinu ja jsem taky ujeta. Nanestesti mame pod okny zmrzlinovy salon. Jsme tam pecena varena ![]()
Tak cauky
Jasmine
Jitko, jééé palačinky s tvarohem, na ty se už delší dobu chystám, ale přítel by je chtěl spíš jako dezert po pořádném obědě než jako oběd…
A jak to vypadá s tím vaším domečkem, kdy to bude k nastěhování?
Já se na to šití chystám, ale už delší dobu a pořád se k tomu nemůžu dokopat…
Bude to asi i tím, že mám na stole stoh čapospisů, potřebuji to probrat, není čas ani síla..
Postýlku jsem taky zkoušela shánět přes inzerát, ale já chci ten rozměr 140×70 cm a to je docela problém… ![]()
No jo, hlásí teplo, tak jsem na to zvědavá, jak dlouho to vydrží. Tak to budeme moct vytáhnout naše letní modely, kdo je tedy má. Snad se tedy neuvaříme už teď, na jaře…
Elli 26tt
Ahoj!
Elli - manžel by to bral (palačinky) taky jako desert!
Přijede až pozdě večer a ten bude mít hovězí + rajskou (má rád jakékoliv omáčky), ale s těsnovinami
, já na knedlík nemám chut ![]()
K nastěhování to snad bude na podzim (nejhůř na Vánoce), dodělávky dají dost práce, podkroví bude o něco později, chceme dřevěnou podlahu z fošen
, tak ty se tam dají až řádně vyschnou, aby to nedělalo neplechu. Jinak bude taky nachystané, krom té podlahy. Schody nám truhlář slíbil taky vyrobit až na jaro (příštího roku), ted výrábí okna (srpen), dveře (podzim), kuch. linka (leden) no a pak ty schody. To to mám naplánované
, tak doufám, že nebude velký skluz ![]()
S postýlkou koukám jsem obdobně
Na inzerát jsem měla pěknou v lednu, ale nechtěla jsem to zakřiknout a ted už mi žádná nabízená nesedí
Ale není všem dnům konec.
Cauky Jitka
Ahojte,
takze, som tu, ale len aby som vam oznamila hroznu spravu. O babetko som prisla, v 22tt. kvoli nejakej hnusnej infekcii mi praskli plodove obaly, 15.4. skoro rano mi odtiekla plodova voda. V nemocnici sa snazili este nieco robit, ale infekcia bola velmi velka, hrozila sepsa, tak 19.4. vyvolali porod. Bolo to dievcatko, narodilo sa 19.4. o 15.30, ale bolo prilis malinkate a hned po porode zomrelo
Takze babenky, davajte si na seba velmi velkyy pozor.
Mariska
Ahoj Marisko!
je mi tomoc líto. Loni jsem o mimi přišla v 13tt, přestalo být srdíčko
. Bylo mi z toho hodně špatně, dlouho jsem měla mrzutou náladu … Měli jsme doporučeno alespon 6 měsíců počkat s dalším snažením. Ale po vyčistění dělohy jsem dostala pouze jednou menstruaci a to asi za 45 dní a pak mě čekalo na Vánoce překvapení - dva proužky
Měla jsem obrovský strach, že je to moc brzo a mohlo by se to opakovat, ale nyní jsem v 25tt a probíhá zatím vše dobře. Přeji ti, aby i ty se mohla zanedlouho radovat s dalšího miminka!!!
Jitka
No, mne lekari povedali tiez, ze mame pockat 6 mesiacov, co dufam ze vydrzim. Od zaciatku to nevyzeralo dobre, tak teraz si na to radsej pockam. Hadam sa nam to potom podari, ale neviem ako na tom budem. Uz teraz sa straaaasne bojim dalsieho tehotenstva. Uvidime ako dalej.
Mariska
Ahoj Marisko,
tak to me taky strasne moc mrzi. Ve 22 tt uz si neodvedu prestavit po tech vsech spolecnych pohybech, ze by to miminko ve me najednou nebylo. Ale neklesej na mysli. Vsecko se v dobre obrati. Chvilku si pockate, aby ses poradne uzdravila a pak budete mit nadherne zdrave miminko. Opravdu je mi to moc lito. A vis jak jsi tu infekci chytla? Nebylas plavat nebo neco takoveho?
Dneska jsem strasne unavena uz od rana. A musim byt v praci. Nejradsi bych to tu zabalila a sla si lehnout domu.
Vcera jsem litala po Brne a v Prostejove byla na navteve u kamosky, co ma 1,5 rocniho caparta - kluka. Teda to bylo cislo. Doufam, ze tak nedopadnu.
A v nedeli jsme byli taky na navsteve, kde maji stejne stareho kluka a reknu Vam, co ten vyvadel. Ja se jen dusuju, aby my jsme meli hodneho a poslusneho klucika. Nebo me do roka odvezou na psychiatrii. A to myslim smrtele vazne. Zacinam litovat, ze nebudeme mit holku.
tak se mejte holky a ja musim makat.
Jasmine
Mariško, je mi to moc líto, chápu tvou bolest, snad to brzo přebolí a hlavně ti přeji, ať se to podaří po tom půl roce a ať se dočkáš zdravého miminka!
Já měla o víkendu taky téměř na mále…nebo jsem si to alespoň myslela..
Snad jsem to nějak přehnala (nákupy, úklid, procházka, teplo, návštěvy) a v neděli v noci mě začalo děsně bolet břicho, nejdřív v kuse, pak v takových vlnách.. tak jsme nakonec v půl třetí ráno jeli do Podolí, kde naštěstí skonstatovali, že to nejsou stahy, ale že to „jen“ bolí napjaté děložní vazy a byl mi nařízen klidový režim. Včera jsem byla celý den doma, ale bolelo to pořád, dnes jsem odskočila do práce, dodělat nutné věci, zítra jdu je gyndoktorovi a jsem zvědavá, co mi řekne, jestli se mám jen šetřit, nebo jestli mi dá neschopenku…
Tak se holky nepřepínejte a hodně odpočívejte!
Elli 26tt
Elli,
davaj si velikansky pozor, u mna to takto nejako zacalo, jeden vikend som zacala
it kvetinky, upratovat a vsetko davat do poriadku, hned vecer som zacala trosku krvacat. v pondelok sice doktor na vysetreni nic nezistil, ale za tyzden mi odtiekla voda a potom za tyzden som uz nemala ani babetko
![]()
Urcite sa nezdrahaj, ked Ta lekar da na neschopenku, len doma kludne lez a nevymyslaj. Davaj si na seba velikansky pozor. Hlavne pocuvaj svoj vnutorny hlas a svoje brusko, neprepinaj sa, neprekonavaj seba samu a hlavne nebojuj s unavou, teraz mas jedinecnu prilezitost vyhovarat sa na brusko a na malinkate babetko a oddychovat donekonecna, teda do porodu.
Ja blazniva som chodila na sluzobky, cestovala hodiny autom, sedela v prehriatych miestnostiach, stresovala sa kvoli robote a teraz som v slzach. Neoplatilo sa to.
![]()
Ahojky holky,
tak nam to tu nejak vazne. Zadne prispevky.
Tak bysme to tu mely trosku rozproudit.
Taky jste vecer ta unavene? JA silene a vecer uz je to brisko docela tezke. A to nemluvim co bude za 2-3 mesice. Asi si to bricho bude vozit pred sebou na koleckach nebo trakari. Jeduli, kolecka jsou ti asi z vasi stavby duverne znamy, co? A jak pokracujete? Hlavne se setri.
JA mam takove stridave stavy, kdy se na to mimco tesim a kdy z toho mam dost strach a nejradsi bych to zrusila. Nejsem nejaka vadna? Ale spis prevazuji ty stavy strachove. Ani ne z porodu, ale potom. Jak se nevyspim, jak bude celou noc plakat, ze nebudu dobre kojit, apod.
A jeste ted jsem chodila po navstevach se samyma zobivyma klukama. Zacinam litovat, ze nebudu mit holcicku. Snad to ten prcek v tom brisku nepocituje ty moje stavy.
Tak se zas ozvete jak se vede vam.
JAsmine 24tt
Mariško, tak neschopenku jsem zatím nedostala, můj gynekolog řekl, že nález je úplně v pořádku a že záleží na mě. Tak zatím chodím do práce, ale snažím se být v klidu, nepřehánět to, šetřit se, snad i můj přítel konečně pochopil, že potřebuji, aby mi pomáhal. Kdyby ale byly nějaké další problémy, tak bych už zůstala doma. Tak ťukám, ať je to v pořádku, další poradnu mám 30.5. a tam se mám domluvit na té neschopence, chtěla jsem jí tak 3-4 týdny před nástupem na MD.
Jasmine, jak jsem v I. trimestru nemohla spát, tak od té doby bývám děsně utahaná, spala bych skoro pořád, ale málokdy se dostanu do postele před jedenáctou večer. A pak ráno vstávám..
Jinak taky mám občas strach, z porodu a taky jak to zvládnu, hlavně ty první dny a týdny, kdy se asi moc nevyspím a vše bude pro mě nové, ale u mě převažují spíš ty pocity radosti. Akorát jak se to blíží, tak se začínám děsit toho, jak ještě nic moc nemáme nakoupíno.
Tak se holky držte a piště!
Elli 27tt
Ahoj maminy,
pro zatím jsem vás jen četla, ale dnes jsem se rozhodla vám taky něco napsat.
Jsem ve 25tt. Nejraději bych prospala celý den. Večer chodím spát cca o kolo půlnoci a vstávám v deset a to si ještě musím schrupnout po obědě tak tři hodinky. Moc vás všechny, co pracujete obdivuju a to myslím fakt vážně!
Já mám takový pocit, že bych to nezvládla ![]()
Plánujete nebo už máte zařízenou dovolenou? My pojedeme začátkem června na 14 dní do Chorvacka a mám z toho trochu strach, to vedro a tak…přeci jen budu začínat 3 trimestr.
Tak zatím páčko ![]()
Ahoj holky!
Jen tak na skok na netu
a jak to tak vypadá, tak až opět za týden. Ale ono to tak rychle utíká ![]()
Jasmín - kolečka ze stavby jsou mi opravdu důvěrně známá
Konečně začalo bříško růst a dnes ráno jsem stávala zcela rozlámána a jak jsem se pomalu rozhoupávala po místnosti, tak jsem si připadala jak z velkým pupkem, když vidím chodit jiné těhulky. Kývavý pohyb
Boleli mě totiž záda v kříži, já se jim nedivím, že stávkovali ![]()
Ty tvé střídavé stavy znám, ikdyž v poslední době spíše přibývá těch - že to zvládnu
Tak doufám, že mě tak brzo neopustí
Dříve se mi zdálo o nezdaru v kojení, ted se mi už několikrát zdálo o porodu (jeden dokonce, že porodím doma
). Zatím by stoho byla spíše humoreska ![]()
Eli - taky ještě nemám nic nakoupeno, nové věci se rovnají nule. Jen vím co snad dostanu od švagrové a sestřenice. Do našeho mini podnájmu by se to nevešlo, až to přerovnáme, vymalujem tak si už něco dovezu
Zatím si říkám, že to jistí pol. června. Chtěla bych totiž v podnájmu vymalovat (snad sama) jen potřebuji aby manžel šoupal nábytkem ![]()
Raní stávání - to je pro mě problém.Dříve jsem byla raní ptáče, ale ted
Aspon osm hodin spánku ![]()
Ahoj Nikol - budem rádi když se přidáš!! Na tu dovolenou bych jela, sice záleží jaké budete mít ubytování (my totiž jezdíme jen tak po širák či stan a to už bych moc neriskovala). Myslím že začátkem června bude i horko menší. Pokud nemáš problémy tak já bych určitě jela!! Můžeš přece odpočívat ve stínu
Kamarádka byla ve 32tt v Řecku (loni v září) a vrátila se naprosto v pohodě. Záleží jen jak se cítíš.
Zatím si užijte dalšího týdne Jitka 26tt
Ahojte holky,
Nikol,
ty jsi vazne odvazna, ze pojedes v cervnu do Chorvatska. Teda zalezi na ceste, ale ja bych asi tech 10 hodin v aute nevydrzela. I kdyz bych taky strasne nekam jela. Ale manzela ted dostat nekam jen i na 3 dny bude problem. Rozjizdi si sve podnikani. Kdyz jsem mu rikala, ze bych jeste pred porodem nekdy v cervnu jela nekam jen do Cech na dovcu tak na 4 dny, tak rikal, ze snad jen tri dny, a to si s sebou chtel vzit pocitac. Coz jsem zavrhla, ze to muzeme byt zadara doma. Vubec je to doma ted slozite. Ma moc prace a to chce zaprahnout i me az budu doma. Coz o to pred porodem mu klidne budu slouzit, ale potom nevim vubec jak to budu zvladat. Mam z toho trochu strach.
Jeduli a Elli,
me ta nakupovaci manie zas chytla hned na zacatku a ted uz mam pokoj. V patek jsme dokonce koupili uz i postylku. Od jedne pani po jednom diteti i s matraci za 850, coz je dobra cena oproti nové za 2000. A ma stahovaci bok, coz jsem chtela.
Holky, me uz zacinaji bolet svaly na brichu po boku a trisla. Vy jste v klidu? Ja uz si pripadam jak lokomotiva, a to jsem teprve v 6 mesici.? Co bude za 3 mesice? V noci kdyz se otacim, tak to pekne citim.
Mivala jsem krece v lytkach v noci, kdyz jsem spala. Doktor mi predepsal sumaky s kalciem, ze je to malo kalcia, ze ze me drobecek cerpa kalcium na stavbu jeho kosticek. TAk doufam, ze to uz bude v poradku.
Tak se zatim mejte a papejte vitaminky
Jasmine
Ahoj holky.
Pro Jedul,
na té dovče budeme v hotelu se vším všudy. I přes to se to mojí doktorce moc nelíbilo, byla by raději kdybych to zrušila a nikam nejela. Jenže to je těžký, páč je to zaplacený už od prosince a hlavně se tam těšim.
Co mě také trápí je to že mi bude příští týden (14 dní před dovčou) zubař trhat zub
a ta představa, že nebudu moc pořádně jíst mě docela děsí. Jediným čím se uklidňuju, tak je to, že snad ví co dělá!
Pro Jasmin,
kdyby jen 10 h. bude to 12 hodin. Předpokládám, že se vyrazí odpoledne a já většinu času prospím v autě,…tedy doufám. ![]()
To s tím zapřáhnutím do práce po porodu si myslím, že zvládat určitě nebudeš. Sice první měsíc mimčo hodně prospí, ale zato ty (tvé tělo) se bude (+ - 6 neděl) vypořádat se změnami.
Ta představa, že tě prcek vzbudí minimálně 3× za noc pláčem
(manžel z toho bude taky nervní a nevyspalej) a pak uvařit oběd a do toho se starat o mimíska a o pořádek v bytě.....a ještě pomáhat manželovi? Budeš strhaná jako kůň a v noci se opět nevyspíš. No nevim, nevim…uvidíš sama, jak to budeš zvládat.
Jinak nakupovací mánie mě taky chytla ze začátku. Už mám vaničku, postýlku, auto sedačku, oblečeníčko a takové ty bavlněné botičky a hračičky jako dudlík, kousátka atd.. Vím, že je na to brzo, ale nemohla jsem si pomoct. ![]()