Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mimoza666 píše:
@Janha
separace začíná porodem. A ano osamostatňování je pokrok. Zakladatelka popisuje svoji úzkost dost jednoznačně. Dohoda jim nejspíš nešla, proto do toho vstupuje třetí člověk, zřejmě kolizní opatrovník.
No v tom s tebou nemuzu souhlasit, separace by mela zacit ve chvili, kdy se dite dokaze bez svoji matky obejit dlouhodobe. Coz treba plne kojene dite neumi. A i po te by melo k separaci dochazet opatrne a ne ze se male dite ocitne v neznamem prostredi s v podstate neznamym clovekem na nekolik dni a noci. Co udelala nebo mela udelat zakladatelka nebo otec ditete je vec druha. Na prvnim miste je vdycky dite a ja pochybuji o tom, ze si ty ctyri dny uzije.
@martina.se píše:
copak jsem tu jediná těhotná![]()
to asi ne, ale jsi s nejzajímavějším průběhem
Navíc s lehko zapamatovatelnou ikonkou
@Janha to nemůžeš vědět, že si to to dítě užije nebo neužije. Kluk třeba byl na 5 dnů u tchýně poté, co jí téměř měsíc neviděl, před tím u ní celou noc strávil jednou, vídal jí na chvíli v mojí a chlapově přítomnosti tak jednou za týdne až 14 dnů. A podle všeho si to užil velice dobře.
@lucenka píše:
to asi ne, ale jsi s nejzajímavějším průběhemNavíc s lehko zapamatovatelnou ikonkou
@martina.se když jste zvládli všechny ty nástrahy, tak už nakonec snad musí být všechno v pohodě
a ikonku neměnit, pak bych nevěděla s kým mluvím ![]()
@lucenka píše:
@martina.se když jste zvládli všechny ty nástrahy, tak už nakonec snad musí být všechno v pohoděa ikonku neměnit, pak bych nevěděla s kým mluvím
já doufám, že teď už to doklepeme v klidu.. jak mrně chtělo na svět předčasně, tak teď je to naopak, odmítá
tož uvidíme.. a co se ikony týče, je to fakt, dlabu na to.. mám stejnou od začátku ![]()
@martina.se píše:
já doufám, že teď už to doklepeme v klidu.. jak mrně chtělo na svět předčasně, tak teď je to naopak, odmítátož uvidíme.. a co se ikony týče, je to fakt, dlabu na to.. mám stejnou od začátku
tak třeba se chce ještě v břiše podívat na nějaký festival
… teda snad si pamatuju dobře, že je nějaký tvůj oblíbený v den porodu ![]()
@lucenka píše:
tak třeba se chce ještě v břiše podívat na nějaký festival… teda snad si pamatuju dobře, že je nějaký tvůj oblíbený v den porodu
jo, je, jestli dobře tuším, tak zrovna začíná.. ovšem to mám útrum, to by mi chlap asi zabil ![]()
@martina.se píše:
jo, je, jestli dobře tuším, tak zrovna začíná.. ovšem to mám útrum, to by mi chlap asi zabil
to se mu nedivím ![]()
@lucenka píše:
to se mu nedivím
já bych klidně i jela.. ovšem to by byl rozchod, o tom nepochybuju
ncn, vydržíme.. příští rok jedem i s mrnětem ![]()
@martina.se píše:
já bych klidně i jela.. ovšem to by byl rozchod, o tom nepochybuju![]()
ncn, vydržíme.. příští rok jedem i s mrnětem
tak třeba bys ho tím dostala ven
Ale jestli je ten fesťák každý rok zhruba ve stejný čas, tak má prcek zařízený dobrý oslavy narozek ![]()
@lucenka píše:
tak třeba bys ho tím dostala venAle jestli je ten fesťák každý rok zhruba ve stejný čas, tak má prcek zařízený dobrý oslavy narozek
bych spíš dostala chlapa do cvokhauzu, nebo do vězení
ale jo, fest je cca stejně, takže to bude veselé ![]()
@Janha píše:
No v tom s tebou nemuzu souhlasit, separace by mela zacit ve chvili, kdy se dite dokaze bez svoji matky obejit dlouhodobe. Coz treba plne kojene dite neumi. A i po te by melo k separaci dochazet opatrne a ne ze se male dite ocitne v neznamem prostredi s v podstate neznamym clovekem na nekolik dni a noci. Co udelala nebo mela udelat zakladatelka nebo otec ditete je vec druha. Na prvnim miste je vdycky dite a ja pochybuji o tom, ze si ty ctyri dny uzije.
No vidíš a nám třeba psycholožka postupnou separaci vůbec nedoporučila a to malá měla s usínáním potíže. Nevím tedy, jak jsi přišla na to, že dítě otce nezná. Já pochopila, že styk
probíhá, jen dítko ještě neměl na noc. To jak dítě přijme odloučení od matky hodně závisí na rodičích. Pokud k tomu matka přistupuje stylem „já to nepřežiju a ono chudáček taky ne“, tak si říká o průšvih. Pokud situaci přijme a zpracuje tak, že i táta zvládne dítě utěšit, je to výhra pro dítě a ona si časem taky zvykne. Nevím, jestli tedy otec je takový psychopat, že když mu tam dítě propláče celou noc nebude s tím dělat vůbec nic, to dost pochybuju.
Uváděla jsi, že jsi nebyla schopná být bez matky přes noc do sedmi let. To bych tedy jako rodič vnímala velmi nelibě kdybych do sedmi let „nesměla“ dítě ukládat ke spánku, číst mu pohádky, zažít ranní tulení v posteli…
Na mě dělá dojem separační úzkosti spíš zakladatelka, možná to „chlap ze sociálky“ vidí objektivněji, protože s ním emoce na rozdíl od rodičů nezmítají. Co je to separační úzkost matky vím docela dobře, taky jsem si tím prošla, dá se to zvládnout, ze začátku diskuze tu padly docela užitečné tipy…zvládnou to
@mimoza666 píše:
No vidíš a nám třeba psycholožka postupnou separaci vůbec nedoporučila a to malá měla s usínáním potíže. Nevím tedy, jak jsi přišla na to, že dítě otce nezná. Já pochopila, že stykprobíhá, jen dítko ještě neměl na noc. To jak dítě přijme odloučení od matky hodně závisí na rodičích. Pokud k tomu matka přistupuje stylem „já to nepřežiju a ono chudáček taky ne“, tak si říká o průšvih. Pokud situaci přijme a zpracuje tak, že i táta zvládne dítě utěšit, je to výhra pro dítě a ona si časem taky zvykne. Nevím, jestli tedy otec je takový psychopat, že když mu tam dítě propláče celou noc nebude s tím dělat vůbec nic, to dost pochybuju.
Uváděla jsi, že jsi nebyla schopná být bez matky přes noc do sedmi let. To bych tedy jako rodič vnímala velmi nelibě kdybych do sedmi let „nesměla“ dítě ukládat ke spánku, číst mu pohádky, zažít ranní tulení v posteli…
Na mě dělá dojem separační úzkosti spíš zakladatelka, možná to „chlap ze sociálky“ vidí objektivněji, protože s ním emoce na rozdíl od rodičů nezmítají. Co je to separační úzkost matky vím docela dobře, taky jsem si tím prošla, dá se to zvládnout, ze začátku diskuze tu padly docela užitečné tipy…zvládnou to
Ja se zase setkavam predevsim s narozem psychologu na postupnou separaci. S nazorem „hodim te do vody a plav“ moc ne. Ze bys nesla nelibe, ze jsem byla do sedmi zavisla na mame, to je ciste o tom, ze to proste „silou“ neslo a snad je kazdy rodic schopen posoudit, zda je nutne dite trapit a nutit je do neceho, do ceho nechce. Jenze dneska se hledi na ta prava rodicu a az pak nekde je to dite, ze? To je same, ja mam pravo a ja chci a malokdo se z tech coa bojuji za sva prava se taky zepta vlastniho ditete na jeho nazor, ale co rodic ma pravo a prece nejlip vi, co je pro dite nejlepsi. Bohuzel takto to na me v mnoha pripadech pusobi.
Ze s tim ma zakladatelka jako matka problem je jasne. Bude se s tim muset vyrovnat, cas stravit nejak smysluplne a nepropadat panice. Kazdopadne kazde dite je jine a podle toho by se meli rodice dohodnout a ne aby za ne rozhodoval nekdo treti, kdo dite videl z rychliku a nic o nem nevi. Mne je to dost silne proti srsti, ale chapu, ze nekteri rodice se dohodnout neumi a nekdy nechteji.
@Janha Ja mam zrovna opacny pocit - ze se dnes casto hledi jen na deti a rodic, ktery si je poridil uz se ma do smrti smrtouci jen podrizovat potrebam, pranim a zadostem ditete (protoze to je tad jeho role, kdyz uz je ma)… Ale to uz jsme jinde, proste podle mne musi nekdy za dite rozhodnout rodic i proti jeho vuli. Od toho je dospely a ma za dite zodpovednost, aby dovedl lepe urcit, co je spravne. Nerikam ale delat to nejak totalne na silu - spis hned jak to jen dite chape mluvit o vsem, vysvetlovat, postupovat pozvolna…