Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Bytsamsebou píše: Více
U nás jenom v neděli. Ale to je tím, že farnost dokáže zaplatit všechno jenom z toho. Každého půl roku zveřejňují transparentní vyúčtování hospodaření i kostelních sbírek.
Však komu se nelíbí, ať nemá pohřeb v kostele. Zbytečné řeči.
Něco podobného zažíval manžel jako dítě. Tchyně “šetřila” na dům. Nikdy nedostal co si přál, oblečení jen ze stánku na tržnici, všude jako chudej příbuznej, přitom chudý nebyli. Když dům dostavěli, byl manžel plnoletý a bydlel se mnou u mých rodičů a tak ani postel v novém domě neměl a když chtěl být s rodinou, spal na matraci na zemi.
Bude mu 50, vztah s mámou na bodu mrazu, i když ona si myslí, že mají vztahy baječný, podepsalo se na tom teda i protežování mladšího bratra. Ale to, že byl všude za losera si nemůže zapomenout.
On to zase komenzuje naší dceři. Ta dostane o to co nechce ![]()
@Anonymní píše: Více
Jenže ty děti to tak nevnímají že to je zmrzlina plná éček… oni to chtějí, oni vidí že to mají ostatní děti… A ony jen smutné koukají jak si ostatní mlsají na zmrzlině a oni mají chleba. A tak slušně prosí.. škemrají spolužáky at jim koupí zmrzlinu… není ti hanba? Noo není vychovávaš je s láskou.. Chudáci děti.
@PaníBovaryová píše: Více
Komu se to nelíbí, ať nemá pohřeb v kostele…taky dobrý názor.
Takže, když se jako pozůstalá jdu rozloučit s kýmkoli blízkým do kostela, jak prosím můžu reálně ovlivnit, že je ten pohřeb v kostele?
Jediné co mohu zde ovlivnit, je nepodporovat tento bizarní zvyk vybírání do zvonku…litovala jsem, že už nejsou haléře…
@Menton píše: Více
Jde jen o to, zda hodíš korunu nebo ne. Když ne, nikdo ti hlavu neurve
. Takže můžeš normálně sedět v lavici a jen sledovat obřad.
Pravě že nemůžeš, ta baba tam stojí furt a urputně na tebe čumí a během mše přišla s tou kasičkou 3× před každého a ještě s ní provokativně zachrastila. A až následně jsem se dozvěděla, že příbuzní dali peníze na mši, peníze pro pronájem kostela na obřad, peníze knězi a peníze na kostel a výslovně řekli, že si nepřeji vybírat od smutečních hostů během mše a na to dali 2000,– dopředu, stejně baba s kasičkou chodila a demonstrativně stála i u dospívající vnučky, která měla záchvat pláče a opakovala babičko vrať se. Baba před ní stálá a třepala ji kasičkou před obličejem. Vše jsem viděla ze druhé řady lavic, kdyby někdo chtěl psát, že to tak být nemuselo.
@mado píše: Více
Tak do příště už budeš vědět, že baba v kostele při pohřbu chodí s kasičkou, hodíš ji tam korunu a máš klid
.
Přesně, hlavně ten obřad té farnosti zaplatíš, takže ať žije humalni přístup církve.
Pohřeb beru jako důstojné poslední rozloučení a respektují ať už přání zemřelého nebo pozůstalých, že chtějí mít toto rozloučení v kostele.
Chodit a žebrat o peníze důstojné rozhodně není…
@Anonymní píše: Více
Chudáci děcka, když mají posahany rodiče… dětstvím jim nevrátis!
Nehodim, už ze zásady, tohle přesně dle pořekadla, podáž prst, sežere ti ruku.
Při druhé obchuzce baba řekla tetě, když ji tam hodila dvacku, předtím jste ale dala padesát.
Na pohřeb se chodíš rozloučit s někým, koho si vážíš a ne se nechat otravovat a vyrušovat babou, co i přes předchozi odmitnuti, žebrá na kýbl a rukavice. Jaký je rozdíl v tom, když opilý bezdomovec žebrá u nádraží o prachy na čůčo?
Tohle je těžké pro děti i pro učitelku. Bohužel máme zkušenost z pohledu „slabšího“ dítěte, kdy dcera od první třídy podléhala neustálému „prosím, prosím… dala bys mi, koupila bys mi…“ od spolužačky, která nedostatkem v rodině netrpěla, spíš nezájmem rodičů. Později už to bylo beze slůvek prosím. Běžně se dělila o pomůcky, svačiny, na školních akcích kupovala drobnosti i pro tuto „kamarádku“. Doma jsme o tom mluvili, věděla, že když řekne ne, není ta špatná. Dlouho to nechtěla řešit, odmítala, abychom do toho zasahovali. Do okamžiku, kdy nechtěla, dospěla až ve čtvrté třídě a vymezila se s podporou jiné kamarádky, že už dávat ani kupovat nechce. Nastala velmi nepříjemná situace, kdy byla spolužačkou a jejími rodiči označena za šikanující a ubližující jejich dceři. Přiznávám, že jsme s manželem situaci řešili ve škole a udělali takový cirkus, že sice dcera přišla o „kamarádku“, ale měla klid. Rodičům jsem taky řekla svoje… Takže za sebe upřímně píšu, že pokud tvoje děti takto „žebrají“, měla by ses stydět.
@PaníBovaryová píše: Více
Co je to za argument? 😁 Když zemře někdo, kdo byl věřící a přijde mu tam 100 lidí, tak z toho ten pohřeb organizuje jedna osoba, potažmo jedna rodina a pohřeb se dělá podle zemřelého, ne? Zbytek těžko ovlivní, kde a jak se to koná. Nehledě na to, že mě by dopředu nenapadlo, že se něco takového na tom pohřbu dít bude. Mně to prostě přišlo bizární tam prosit o odpuštění hříchů a hned na to vytasit kasičku, když tam všichni brečí pro milovanou osobu.
Nehoď a pak zase nadávej na žebrající bábu v kostele
.
Věř, že opravdu bych byla raději, kdyby smuteční rozloučení probíhala jinde, než v kostele. Těch negativních zkušenosti mám daleko víc. Navíc rozloučení jinde je opravdu o rozloučení s dotyčným, církevní obřad je jen o tom, chvalte boha, stoupněte si, sedněte si…a o zemřelém ani slovo, max, že chodil do kostela. I když to byl tvůrčí a slušný člověk o které by se toho dalo spousta říct, tak tomu hodnostáŕi nestojí ani za zmínku.
I pubertální vzdálený příbuzný po pohřbu pronesl, kdyby ten kněz aspoň řekl, že se bude modlit za jeho nezletilé děti. Dělat to nemusí, stačí, kdyby aspoň něco řekl…
Za staletí církev neudělala ani krok vpřed, zkostnatělá organizace, které vyhovují ovečky.
Ale všechno je to o tom, jaké si to uděláš. Zúčastnila jsem se několika pohřbů v kostele, kde si příbuzní nepřáli, aby měl kněz zdlouhavý náboženský proslov, tak byl zkeácený + měl dlouhý proslov o zesnulém. Někde zpíval naživo sbor, někde sólistka.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.