Muž na mateřské?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
823
12.4.17 13:59

@Doe_Jane teoreticky to jde, koneckonců chlap v práci uvádí, že nemůže práci vykonávat z důvodu péče o dítě, tak si bere mateřskou (u chlapů teda rodičovskou) dovolenou a dostane náhradu za mzdu - PPM. Žena pro změnu na ÚP uvádí, že je uchazečkou o zaměstnání a musí být připravena, nastoupit a nebránit se nabídkám zaměstnání, ale do té doby, než nějaké dostane, je doma. Vlastně není žádný problém. A pokud si chlap domluví se zaměstnavatelem, že sice svojí práci, pro kterou má dovolenou, vykonávat nemůže, ale jinou z domova jo, tak proč ne? My to tak měli a vcelku výdělečné to při pobytu přítele na mateřské bylo (já teda chodila do práce normálně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Doe_Jane
12.4.17 14:02

@GKata to je dobře vychcané :mrgreen: to jsem fakt netušila, myslela jsem že když pobírá mateřskou tak musí být doma

• Citovat
  • Upravit
16267
12.4.17 14:03
@Anonymní píše:
@GKata Děkuji za odpověď. Myslela jsem, že by pracoval při mateřský. Teď má normálně práci na hpp.
A já budu v šesťinedělí pobírat rodičák nebo jak to bude?

Mateřská (PPM) je podobná dávka jako nemocenská, tzn. pokud by sociálka přišla na to, že manžel dál pracuje na stejné pozici (pouze papírově ho zaměstnavatel převedl z pracovní smlouvy např. na dohodu), tak je to zneužití systému (a protože mužů na PPM moc není, sociálka si toto dost hlídá a opravdu šetření dělají, proto zaměstnavatelé většinou tato papírová řešení odmítají). Ale pokud by do toho zaměstnavatel manžela chtěl jít, tak muži odcházejí na PPM až po šestinedělí ženy (tedy stačí vyřídit po porodu).
Jinak bys ty šla na rodičák ode dne porodu (resp. dostaneš plnou částku RP za daný měsíc, bez ohledu na to, jestli se dítě narodí prvnho nebo posledního dne v měsíci), pak by se ti rodičák přerušil na dobu pobírání PPM manžela, a pak bys ho dočerpala (alespoň myslím, že to tak je, ruku do ohně za to nedám). Stávající rodičák si zkuste urychlit tak, abyste vybrali maximální možnou částku, za měsíc, kdy se narodí dítě (děti), už dostaneš RP jen na mladší dítě (tzn. dvojčata se např. narodí 30.6., tak za červen už nedostaneš RP na starší dítě, ale už se odečte z RP na mladší).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
823
12.4.17 14:10

@Doe_Jane no ono jde o slovíčkaření vcelku, mateřskou má od toho, že nemůže vykonávat práci, protože pečuje o dítě, tzn. tu práci, za kterou PPM bere, jinou vykonávat může. Samozřejmě pak je při případné kontrole nutné dokázat, že nedělá to samé a neochcává systém právě a že fakt o dítě pečuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.4.17 14:47

Děkuji za pomoc a odpovědi.
A těm co to příjde vyčuruné, bych chtěla říct, že tak jednoduché to není.
Dvojčata jsme si nevybrali a uživit tři děti, když na dvojčata pobíráte jen jednu rodičovskou není zrovna jednoduché. Proto hledáme způsob, kde bysme měli nějakou kačku navíc.
Samozřejmě bych si našla nějakou brigádu na pár hodin denně, abychom se mohli o výchovu a starost o děti dělit.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat