Může mít syn poruchu učení - dysortografii?

748
2.5.17 17:53

Může mít syn poruchu učení - dysortografii?

Prosím o radu - syn 11 let, 5. třída, na vysvědčení 3 dvojky. V letošním šk. roce výrazné zhoršení v čj, zejména v diktátech. Je pravda, že v té 5. třídě je toho už moc - vyjmenovaná slova, shoda podmětu s přísudkem, koncovky podst. jmen atd. Paní učitelka známkuje na můj vkus celkem mírně, tudíž syn měl v prvním pololetí dvojku, nyní mu vychází 2-3 /jejich třída je dle mého celkem podprůměrná, syn je v té „chytřejší půlce“/. Jde o to, že zejména v diktátech má celkem dost chyb - chybějící háčky, čárky nad písmeny, pak pravopisné chyby, ale dělá i takové chyby, které by snad v 5. třídě dělat neměl, přijde mi, že nemá vůbec cit pro češtinu - uvedu příklad - dva andílcy, zbýrá (sbírá), některá těžší slova špatně napíše - např. špačti (špačci). Když má hodně chyb v diktátu, tak ho pak musí přepsat celý jako opravu a v tom opisu má klidně další 3 chyby. Problém je, že se to stává jen někdy - jedničku má tedy výjimečně, ale je schopný napsat v diktátu 1 chybu a mít správně i celkem těžká vyjm. slova, ale pak zase udělá takové nepochopitelné chyby. Na internetu jsem si našla, že by se mohlo jednat o dysortografii. Chtěla jsem syna objednat do ped. psych. poradny, šla jsem nejdříve za třídní učitelkou, jak to vidí ona. Ta mi řekla, že nyní je to tak, že škola musí syna pozorovat, kde dělá chyby (až 3 měsíce), pak mu sjednat nápravu a když to nepomůže, sesmolit lejstro do poradny a tam to vyhodnotí a teprve pak syna možná pozvou na nějaké testy. Takže prý proces tak na půl roku. Po nějaké době mi uč. řekla, že syn je v hodině aktivní, hlásí se, zdůvodňuje, že tam zlepšení je, a kdyby měl dysortografii, tak by nebyl schopen napsat diktát bez chyby atd. Vyšlo mi z toho, že si myslí, že syn tuto diagnózu nemá a že to je jen nepozornost nebo lenost, chce to mít za sebou, tak to odflákne. Mně se to tak úplně nezná, nevím, co s tím, nejradši bych školu nějak obešla a zařídila mu nějaké vyšetření, ale nevím kde, zda klasická dětská psycholožka dělá tyto testy? Poraďte, kam se obrátit pro vyšetření (Ústecký kraj). Jinak syn byl přidušený u porodu, je hodně impulzivní, výbušná povaha, ale ve škole problém s chováním nemá. Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65677
2.5.17 17:57

Tak se objednejte do PPP. Klidně se zeptejte učitelky, oni se k tomu stejně vyjadřují. I když nevím, jak je to teď, když škola musí nejprve dát podpůrná opatření, jestli se můžete objednat sami na své přání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.5.17 17:58

Když se synem ten diktát procházíš, zdůvodňuje syn ty pravopisné jevy dobře nebo špatně? Ta paní učitelka učí tvého syna déle, než tento školní rok?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
2.5.17 19:09

@vokishka To jsem právě chtěla ho objednat sama, ale už to nejde, musí být spolupráce ze školou. Je to letos od září nově.

@hanka.br. píše:
Když se synem ten diktát procházíš, zdůvodňuje syn ty pravopisné jevy dobře nebo špatně? Ta paní učitelka učí tvého syna déle, než tento školní rok?

Má ho od první třídy. S těmi háčky, čárkami měl problém odjakživa, ale na to mi uč říkala, že to má většina kluků z té třídy. Dříve to ani moc nebrala jako chybu v diktátech, teď už ano a právě to je i jeden z důvodu toho zhoršení. Zdůvodňuje jak kdy, právě i někdy správně, někdy neví, ale já mám pocit, že v těch diktátech si to tipuje. Když dělá doplňování v PC, tak těch chyb je výrazně méně, ale je to i tím, že při diktátu udělá chybu třeba i tam, kde se to nečeká, a v těch doplňovačkách je to už částečně doplněné, jestli chápete jak to myslím. Dneska přinesl 4 z diktátu jako jediný ze třídy. Ve škole psal celý diktát jako opravu a udělal tam další 3-4 chyby, třeba v jednom slově místo m napsal n (to snad ještě neudělal). Doma jsem mu ten diktát dala napsat znovu, slova s chybou měl všechny napsané správně, ale zas 3 chyby - 2× čárka nad písmenem a jednou vynechal písmeno - hbitá - napsal bitá (ale v testu i opravě to měl napsané správně). Právě je mi divné, že jednou to napíše dobře, podruhé špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
2.5.17 19:23

Do poradny se můžete obj.sama. Škola pak jen dodá vyplněný dotazník.

Dcera (3.tř) měla podobné problémy jak váš syn, v PPP zjištěna zkřížená lateralita, na neuru ADHD a rozvíjející se SPU (dysortografie a dyslexie). Poradna pak pošle škole zprávu, jak s dítětem pracovat.
U nás v polovině únoru 1.návštěva poradny, na konci dubna zpráva ve škole. Necelé 3měs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
2.5.17 19:26

@Helen78 podle mě málo čte a žádnou dysortografii nemá. Ať přečte 100 stran týdně českého textu v knihách a brzy ho ta porucha přejde :-) a ty jsi taky dobrá, říct, že je toho moc… není toho moc, je toho akorát na pátou třídu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.5.17 19:33
@Helen78 píše:
@vokishka To jsem právě chtěla ho objednat sama, ale už to nejde, musí být spolupráce ze školou. Je to letos od září nově.Má ho od první třídy. S těmi háčky, čárkami měl problém odjakživa, ale na to mi uč říkala, že to má většina kluků z té třídy. Dříve to ani moc nebrala jako chybu v diktátech, teď už ano a právě to je i jeden z důvodu toho zhoršení. Zdůvodňuje jak kdy, právě i někdy správně, někdy neví, ale já mám pocit, že v těch diktátech si to tipuje. Když dělá doplňování v PC, tak těch chyb je výrazně méně, ale je to i tím, že při diktátu udělá chybu třeba i tam, kde se to nečeká, a v těch doplňovačkách je to už částečně doplněné, jestli chápete jak to myslím. Dneska přinesl 4 z diktátu jako jediný ze třídy. Ve škole psal celý diktát jako opravu a udělal tam další 3-4 chyby, třeba v jednom slově místo m napsal n (to snad ještě neudělal). Doma jsem mu ten diktát dala napsat znovu, slova s chybou měl všechny napsané správně, ale zas 3 chyby - 2× čárka nad písmenem a jednou vynechal písmeno - hbitá - napsal bitá (ale v testu i opravě to měl napsané správně). Právě je mi divné, že jednou to napíše dobře, podruhé špatně.

Těžko hodnotit s tak málem informací, ale mně to na jasnou dysortografii nepřipadá. Tam je porucha v tom, že žák ví naprosto přesně, co a kde má napsat, ale není schopen to udělat. Navíc by výrazné problémy měl již dříve - při psaní di, ti, ni X dy, ty, ny, pravopise párových souhlásek atd. Nevím, co získáš, když necháš syna vyšetřit - pravděpodobně na podkladě impulzivity a přidušení při porodu tuto možnost nevyloučí, takže najdou rysy dysortografie a to bude tak celé. Půjde na druhý stupeň, takže kvůli úlevám to nemá moc smysl. Pokud chceš synovi pomoci při učení, snaž se ho motivovat, aby na češtinu nezanevřel. Nauč ho používat Pravidla, ať používá různé pomocníčky, tabulky, procvičování na počítači, které ho budou bavit. Dobrá stránka je tahle - tam jsou souboje s roboty, hry a věci, které moje děti dělaly s nadšením. https://www.umimecesky.cz/ Moc pomáhá čtení, jestli je syn milovník knížek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
2.5.17 20:41
@adam75 píše:
@Helen78 podle mě málo čte a žádnou dysortografii nemá. Ať přečte 100 stran týdně českého textu v knihách a brzy ho ta porucha přejde :-) a ty jsi taky dobrá, říct, že je toho moc… není toho moc, je toho akorát na pátou třídu.

Syn čte tak 50 stran týdně, musí přečíst každý měsíc jednu knihu. Ale moc ho to nebaví. Tím moc jsem myslela, že dokud psali diktát třeba jen na shodu podmětu s přísudkem, tak tolik nechyboval. Ale jak je v jedné větě několik pravidel - shoda podmětu, koncovky podst. jmen, skloňování příd. jmen, tak to už vůbec nestíhá zdůvodňovat. @TinaAn A vy jste se tam objednávali letos v únoru? Jako objednat sama se tam můžu, ale právě škola bude chtít ten posudek a zprávu, jak škola se synem pracovala, co udělala proto, aby se zlepšil atd. Prý pozorování školou musí trvat 1-3 měsíce a objednací lhůta do poradny je u nás 3 měsíce. A prý ho ani do poradny pozvat nemusí. Chtěla bych s ním zajít k psychologovi, ale nevím, zda mu udělá testy na poruchy učení nebo na poruchu pozornosti či něco takového. Jestli to dělají jen v té ped. psych. poradně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
2.5.17 20:56

@hanka.br. Díky za odkaz. Taky mi je divný, že někdy píše správně a někdy takový hrůzy. Napíšu některé chyby, co dělá v diktátě, např. nykdo - nikdo, hbytí kapřík - hbitý kapřík, neošlivější - nejošklivější, vysko - vysoko, býda - bída, ohínek - ohýnek, v tělocvištně - v tělocvičně, svěstky - švestky, Luděka a Karyna - Luděk a Karina.
Mám obavu, že na druhém stupni bude na propadnutí (což by byl už teď, kdyby jejich učitelka známkovala jak učitelka druhého syna - za chybu o stupeň dolů), teď s ním denně dělám diktáty a procvičuju, ale efekt nula nula nic :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.5.17 21:15
@Helen78 píše:
@hanka.br. Díky za odkaz. Taky mi je divný, že někdy píše správně a někdy takový hrůzy. Napíšu některé chyby, co dělá v diktátě, např. nykdo - nikdo, hbytí kapřík - hbitý kapřík, neošlivější - nejošklivější, vysko - vysoko, býda - bída, ohínek - ohýnek, v tělocvištně - v tělocvičně, svěstky - švestky, Luděka a Karyna - Luděk a Karina.
Mám obavu, že na druhém stupni bude na propadnutí (což by byl už teď, kdyby jejich učitelka známkovala jak učitelka druhého syna - za chybu o stupeň dolů), teď s ním denně dělám diktáty a procvičuju, ale efekt nula nula nic :nevim:

Já tě chápu, ale i když budeš syna honit po vyšetřeních, úspěch v češtině mu to nepřinese, ten tkví v práci a trpělivosti. Překvapilo mě, že když jsi žádala paní učitelku o žádost o vyšetření, že ti odpověděla, že musí syna tři měsíce sledovat a pak činit nějaká opatření. Vždyť ho sleduje už skoro pět let, tak jaképak další tříměsíční pozorování a sjednání nápravy jeho obtíží má v náplni práce. Sepsat je do bodů by mohla na školní chodbě. Tak se mi zdá, že se z podpory dětí s poruchami i bez nich dělá ještě větší kovbojka, než ve skutečnosti je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
748
2.5.17 21:38

@hanka.br. Tak ona mi řekla, že by to napsala zpětně, to zase jo, ale na poslední schůzce říkala, že se zlepšil, že zdůvodňuje a že to je spíš tou nepozorností a nesoustředěností, že to na žádnou poruchu nevidí. Mně spíš jde o to, jak s ním jednat - jestli má poruchu a vlastně za to nemůže nebo na to kašle :(. Jinak všem díky za názory.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2448
2.5.17 21:47

@Helen78 já nejsem učitelka, ale myslím, že v tomto věku už by neměl mít potřebu zdůvodňovat úplně všechno a některé věci už by mu měly už naskakovat automaticky. K tomu slouží právě to čtení.
A zkusila bych všechno pro zvýšení pozornosti, hlídat stravu, omezit počítač a televizi, doma klid, povídat si, čerstvý vzduch, pohyb, vyvětraný pokoj na spaní… zlepšila bych maximálně životosprávu a až pak bych možná šla někam na vyšetření. Takhle kluk sám sebe zaškatulkuje, že má nějakou poruchu (a přitom ji ani mít nemusí) a bude to nakonec horší než lepší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30422
2.5.17 21:52
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
2.5.17 23:15

@Helen78 objednávala jsem v prosinci na únor. Učitelka mi o žádném pozorování dcery neříkala. Vyplnila dotazník o tom, jak se dcera chová ve škole, kde dělá chyby, atd.
Poruchu pozornosti diag.na neurologii, kam nás poslali z PPP, dělali eeg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1567
2.5.17 23:18

@Helen78
A i kdyby poruchu měl, určitě by neměl mít „úlevy“, omlouvat tím jeho chyby, atd. Prostě učivo umět musí, akorát se přizpůsobí tempo a styl výuky - takhle to mám nastavené s dcerou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí