Může roční dítě zvěřinu?

420
2.10.05 09:03

Může roční dítě zvěřinu?

Ahojky,
nevite jestli muze rocni dite jist treba srnci maso? Mame docela prisun, samozrejme bych dala jen kvalitni cast, ale nejsem si teda vubec jista, jestli bych ji to mohla dat. Vite o tom neco?

Dekujem

Lucka+Klarka 1rok

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1272
2.10.05 09:40

ahoj,
já bych jí dala.vždyť je to kvalitnější než třeba vepřové!obzvlášť,když máš přísun.to je můj názor.
luka a kačenka15m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
2.10.05 09:51

Ahoj, ja osobne zverinu miluju, ale diteti bych tak minimalne do 2-3 let zverinu nedavala, protoze riziko nakazy ruznymi onemocnenimi je u divokych zvirat nesrovnatelne vyssi nez u „kontrolovanych“ domacich. Pamatuju si dokonce ze skoly, ze jeden hygienik, co nam prednasel hygienu vyzivy, rikal, ze by se zverina z techto duvodu nemela jist vubec, ani dospeli… to teda pokladam za extrem (hlavne bych to asi nevydrzela :), ale vzdycky si na to vzpomenu, kdyz mam chut jestli by ji syn nezkusil. Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
2.10.05 11:12

100% určitě ano. Je to kvalitní maso, ale srnčí a divoká prasata musí být vyšetřena na svalovce, takže se nevyhneš mražení masa. Nám to ale neva, pořád převažuje kvalita. Taky občas něco dostaneme :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
2.10.05 12:45

Zvěřina

Ahojky,
souhlasím s Janou. Zvěřina je skvělá, já si jí dám ráda, ale ročnímu dítěti bych si to asi netroufla. Riziko nákazy u divoké není zanedbatelné a takhle malé dítě by se s případnými problémy vypořádávalo určitě hůř, než dospělý, nebo větší dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dia
34
2.10.05 14:42

Ahojky, já zase souhlasím s tím, že je to zdravé maso a není důvod ho dítěti nedat. Samozřejmostí je, že je maso vyšetřené na svalovce, jak už se tady psalo. Rozhodně to zvíře v lese nesežere nic špatného na rozdíl od umělých krmných směsí, kterými jsou živena kuřata, prasata atd. My máme zase docela přísun kančího masa, vše je pečlivě vyšetřeno, takže bych se toho nebála. Naopak :wink:
Pa D.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
2.10.05 14:56

Dio , neda mi to jeste nereagovat, prosim te, to si fakt myslis, ze svalovec je jediny problem, co te ve zverine muze potkat? Muzu ti tady napsat seznam asi 20 „nejbeznejsich“ bakterii, ktera mohou zpusobovat onemocneni u lidi, ktere mohou byt ve zverine, potom samozrejme mohou prenaset ruzna virova onemocneni vcetne vztekliny…
A jeste ke vsemu ti musim oponovat i v tom, ze se zvirata v lese „stravuji“ zdrave na rozdil od domacich zvirat. U domacich zvirat, i kdyz si dovedu predstavit, co asi zerou, tak aspon vim, ze to nekdo kontroluje, co zerou. Naopak divoka zvirata mohou prijit i k necemu fakt jedovatemu. Pamatuji si jeden priklad jak se cela rodina priotravila srncim masem, protoze obsahovalo super velke mnozstvi nejakeho sajrajtu, kterym se hnojily maly smrcky ve skolkach......
Jinak ja mam fakt zverinu rada, a jim ji pomerne casto, ale uvedomuji si, ze to ma svoje rizika a proto to rozhodne nebudu davat takhle malemu diteti. Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dia
34
2.10.05 15:28

Tak napsala jsem dlouhej příspěvek a celý mi to spadlo, takže už jen v krátkosti :D
Jasně, že svalovec neni jediný riziko, ale asi to největší, i když už přes 40 let se u nás neobjevil. Maso se vyšetřuje zrovna tak jako to klasický vepřový, který koupíš v krámě.. Myslela jsem to tak, že v porovnání s tou chemií, kterou hrnou do kuřat ve výkrmnách apod., že divočina ještě pořád zdravý masíčko. Ten názor nikomu nenutím, ale opakuju, že já bych se toho nebála. Divočina, kterou jíme my, je 100% v pořádku, takže proto ta moje důvěra. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
2.10.05 15:41

Dio, nemuzu si pomoct, ale prase nebo krava, nebo i to antibiotikovy kure s rustovym hormonem ;) porad predstavuje nekolikanasobne mensi riziko pro zdravi nez zverina, a proto se malym detem zverina davat nema!!!! A o tech kontrolach, taky neco malo vim, takze nemam iluze. Ale uznavam, ze z veproveho srnci na vine neudelas :)))
I kdyz kdo vi, treba v Americe (mozna uz i u nas) delaji specialni nakladaci smesi, ze pak veprove chutna jako kanec, a hovezi jako srnka nebo jelen a fakt jsem nepoznala, ze to neni zverina. Asi teda hodne chemicky nakladací smesi :( Zverine zdar. Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
2.10.05 16:24

Zvěřina

Jano,
mohu se tě na něco zeptat? Moje představa je ta, že myslivec zvíře uloví, vyvrhne, naporcuje a žádnou kontrolou neprochází. Asi jen to, co se dá oficiálně koupit. My když něco dostaneme, tak je to přímo od myslivce. Takže jistotu, že je maso 100% v pořádku nemám. Vypadá, že tomu rozumíš, tak by mě zajímalo, nakolik je má představa odtržená od reality.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dia
34
2.10.05 16:34

Ahoj Sajso, drze Ti odpovím dřív než Jana :D Maso, které máme my, je taky přímo od myslivce - od mého manžela :D a když něco střelí, tak to vyvrhne, rozporcuje a pak hned pošle vzorek na vyšetření. Ty výsledky jsou většinou hned druhý den dopoledne hotové, takže když je vše o.k, tak se může dlabat :D . Pokud to nějaký myslivec nedělá, tak je to podle mě střelené zvíře načerno, protože aspoň ve sdružení, kde je náš taťka, se každý kus musí přiznávat, dostane jakýsi číslo a tím pádem musí na vyšetření. Takhle mi to bylo vysvětleno :D
 Dia

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
63
2.10.05 17:11

Osobně bych se určitě víc bála jíst zvěřinu někde v restauraci, kde nevím, jestli bylo maso vyšetřeno aspoň na toho svalovce. Třeba u nás se dost kšeftuje s upytlačeným masem, ale to co máme doma máme pokaždé vyšetřené. Je fakt, že v lese zvíře může sežrat kdeco, ale když už se otráví, tak mi ho asi těžko strejc dá na vaření :oops: . Rozhodně mi líp udělá na duši maso z relativně čistého lesa, než kuře nacpané hormonama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
2.10.05 17:20

Zvěřina

Aha, tak vida. U nás žádný myslivec v rodině není, když něco dostaneme, tak od cizího a nikdy mě nenapadlo přemýšlet o tom, jak se a jestli testuje. No - jsem o trochu chytřejší. Díky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
420
2.10.05 19:52

Ahoj holky,
diky za odpovedi, ja jsem se na to ptala. Mame prisun od myslivce tchana, ale jestli to posila na vysetreni, to si teda jista nejsem. Myslela jsem, ze svalovec muze byt jen v divocaku, ze na srnci nejde, ale to je asi mylna informace. No preberu si vase nazory a rozhodnu se, masicko mi pripada zdrave a chutne, nicmene nakazy se bojim, tak jeste uvidim.
Jo a copak to se neznici tepelnou upravou ? Napr. dusenim v tlakaci?

Mejte se, pa
Lucka+Klarka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
2.10.05 20:04

Sajso , tolik tomu zase nerozumim a myslivec taky nejsem :) Takze uplne kompetentni asi nejsem, ale jsem si jista, ze neni technicky mozne delat testy na vsechno mozne, ale pouze na neco, urcite se nedelaji napr. na ruzne viry. Coz samozrejme plati i o domacich zviratech, rozdil ale je v tom, ze domaci zvirata ziji od narozeni v kontrolovanych podminkach, takze jejich zdrav. stav je znam uz „zaziva“ zatimco, zdrav. stav zveriny muzes posoudit az ji strelis. Taky zalezi na zkusenosti a zodpovednosti onoho mylsivce, i kdyz je jasny, ze spousta chorob se proste napohled poznat neda. Dalsi vec je, ze jak jsem uz psala, nemuzes vyloucit, ze se dotycny kus krmil necim fakt zavadnym, viz prihoda s postrikem na stromky.
Nicmene jim zverinu casto a nikdy mi nic nebylo (tak ted doufam, ze jsem to nezakrikla a hned priste nedostanu nejakou strasnou chorobu :)))
No a posledni vec je, kde k ty zverine prijdem, pokud nekdo ma jako Dia pristup ke zverine pres manzela myslivce, je to o necem jinem, nez to koupit v krame…
Musim vam rict, ze pri tom psani o zverine mam silenou chut na srnce na vine, ale nevim kde ho splasit :))) Jana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí