Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
No neřešilo, neuměli to diagnostikovat a děti končily ve zvláštní škole.
@Velryba černá píše: Více
Překvapivě lidi kolem mne mají ve většině SŠ a často i VŠ a nechávají se diagnostikovat, když na stejné problémy přišli u jejich dětí.
Urcite je to velka cast toho problemu, ale neni to jediny duvod. Ja mam treba v okoli par, kde manzelovi byl diagnostikovan Aspberger v dospelosti (nekdy mezi 35-40) a „vtipne“ je, ze manzelka je psycholozka a taky to nepoznala…provalilo se to, az kdyz meli druhe dite, uz toho proste bylo pro nej zjevne moc na procesovani. Dalsi znama ma 4 deti, jeden z nich je diagnostikovan uz od pomerne brzy (nevim, cca kolem 7 let) a jeho starsi bracha az v puberte…a tam se fakt uz nejedna o to, ze by se o tom moc nevedelo, meli to v rodine, ale jeho projevy byly zasadne mene vyrazne, nez u toho mladsiho. Mimochodem, ty kluky jsem na spolecnych akcich potkavala pravidelne a taky bys nic nepoznala, meltdown jsem nezazila ani u jednoho, u toho maldsiho to pry hodne spoustela skola a u starsiho ani nebyvaly…to je takova „zjevna“ vec…oba se chovali pocitove naprosto normalne.
Příspěvek upraven 14.07.24 v 10:24
Ano, protože se jednalo o lehčí formy. Třeba můj strýc byl dle popisu jako dítě jasný a jasný je i nyní. V dětství byl ale hodnocen jako rváč, nevychovaný parchant s mentální retardací a v té zvláštní skončil. Vypracoval se až jako dospělý.
@Beruska999999 co je meltdown jsem si musela vygooglit.
@Velryba černá to je asi pravda.
Může úplně v pohodě. Záleží na síle diagnózy. Někde to pomalu ani nepoznáš, má jen drobné výkyvy, někde ti něco přijde jiné od začátku.
Jo sorry, zili jsme v zahranici, casto ty veci studuji anglicky, je i o dost vic zdroju ![]()
@Aspera píše: Více
Je pravda, že když nemá diagnózu, tak pokud opravdu je autista, tak bude jen slabý, jinak by to určitě řešila doktorka a škola.
Jeho chování nějak extra nevšímám.
Jo tak uz jsem nasla, co jsem hledala - to je teda americka klasifikace, ale mas tady autistku Level 1 („blizko normy“) a autistu Level 3 - mnohem tezsi forma. Holcina ma dost videi, umi pusobit naprosto „normalne,“ ale ma tam i ty stavy, kdy ji to dozene.
https://youtube.com/…/6RZFmIfRG4I?…
@Beruska999999 diagnózu v dospělosti chápu, dřív se to tolik neřešilo a kolem mě je víc lidí, co v dospělosti získalo nějakou „moderní diagnózu“.