Může zaměstnavatel nařídit čtyřsměnný provoz?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
15814
29.8.16 14:11

@j.a.n.i1 tak pokud byla směna osmihodinová, tak na sebe mohly navazovat různé směny (ranní směnu od šesti vystřídala odpolední směna od čtrnácti, směnu od sedmi směna od patnácti atd.).

jinak koukala jsem, že v zákoníku práce je definováno, že o směnný provoz jde i tehdy, když dojde k souběhu práce zaměstnanců, ale ten souběh může být maximálně jedna hodina. tedy z toho vyplývá, že když se souběžná práce překrývá déle, nejde o směny po sobě jdoucí, na kterých se zaměstnanci střídají, tedy to nevyhovuje definici směnného provozu.

koukala jsem na jakýsi článek s výkladem, už tedy starší, tuším ještě k bývalému zákoníku práce (ale zrovna v tomhle by ten princip měl být stejný) a tam byl jako příklad uvedený zaměstnavatel s nepřetržitým provozem a dvanáctihodinovými směnami (denní a noční). část zaměstnanců pracovala jenom na denní směny, část jenom na noční směny a část na oboje. ti jenom denní a jenom noční měli nepravidelně rozvržený jednosměnný režim s 40 hodinovou pracovní dobou týdně, ti na oboje nepřetržitý pracovní režim s 37,5 hodinovou pracovní dobou týdně. takže ono i v nepřetržitém provozu nemusí mít všichni zaměstnanci nepřetržitý nebo směnný pracovní režim, záleží na nastavení jejich směn.

ale jinak tedy v zákonech už dávno logiku nehledám, celkem to nemívá smysl :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101803
29.8.16 14:18

@sagina To je fakt… i když já si vždy myslela, že ta kratší pracovní doba je z toho důvodu, že se „nehraje“ na svátky a tedy, že jsi vlastně v práci za rok víckrát a proto máš méně hodin jako takovou kompenzaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat