Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Holky, dáváte to dobře sežrat ![]()
Když jsem kdysi brala HA, právě tam psali, že jak se vynechá tableta, má se používat prezervativ. Kolikrát jsem zapomněla i 2-3 dny po sobě a těhotná jsem takto nikdy nebyla ![]()
A co se týká plodných dní, bývají uprostřed cyklu, ale slyšela jsem už i případy, kdy došlo k otěhotnění opravdu brzy po ukončení MS nebo dokonce těsně přes MS..
Takže Veroniko, opravdu je velmi malá šance, že bys byla těhu, klid
Ale chápu Tvoje obavy, já když byla mladá jsem se taky dost bála ![]()
Dobrý den, omlouvám se, že se vměšuju, ale stala se mi také špatná situace.. Zapomněla jsem si vzít 3 pilulky v 1. týdnu po menstruaci a nechráněný sex jsem měla dvakrát.. Postinor si nechci brát, ale nevím zda musím na gyndu. Dnes jsem si vzala po zjištění dvě pilulky najednou a další dvě (jako i s dneškem) si mám vzít ještě večer nebo zítra?? Není dobré jich brát víc najednou..
![]()
Ale dnešní antikoncepce zneprůchodní děložní hlen a zabrání ovulaci takže je nemožné otěhotnět. Dřív ta antikoncepce byla jiná než je dneska ta nízko hormonová.
Veroniko - mně náhodou tvoje obavy přijdou oprávněný, taky bych se bála, být na tvém místě. Je sice fakt, že ovu bývá většinou v polovině cyklu, že když bereš HA, tak vynechání jedné pilule je skoro zanedbatelné, ale na druhé straně jsem taky slyšela pár případu a znám 2 holky, co otěhotněly přes HA. A to nevynechaly pilulku ani jednu. Je fakt, že nevím, v jakém dni cyklu, ale pravděpodobnost tu určitá je. Sice mizivá, ale je. Takže hlavně klid, počkej do další MS a když nepřijde, tak testuj. Víc asi momentálně pro sebe udělat nemůžeš. Ale jak psaly holky, šance, že bys byla těhu je opravdu skoro nulová.
Moniko u tebe nevím, co ten Posťák? A mají se ty dávky takhle zdvojovat? Je už to drahně let, co jsem HA brala, dneska už bych se toho netkla, takže nevím, jak to tenkrát s práškama a vynecháním bylo. ![]()
Děkuji, už mi bylo porazeno, nemám si ty dva další už brát, a pokračovat normálně po jednom .. a pak si udělat těhotenský test:-)
Ta pravděpodobnost je opravdu mizivá. Já osobně zapomínala prášky každou chvíli a nikdy nic. Otěhotněla jsem, až když jsem je brát přestala úplně, a to hned. Můžeš si nechat napsat ten Postinor, ale imho je to zbytečný, mně po něm třeba bylo děsně blbě, když se mi kdysi stala nehoda s kondomem, než jsem vůbec HA začala brát.
No právě, je po tom postinoru prý děsně blbě, musí to být hrozné svinstvo..a proto to nechci…to radši počkám co bude..:-)věřím CHloe, nikdy jsem s tou to HA neměla problém, vždy vše přesné a spolehlivé.. tak doufám, že to tak bude i nadále..
sexyfraga píše:
Ale dnešní antikoncepce zneprůchodní děložní hlen a zabrání ovulaci takže je nemožné otěhotnět. Dřív ta antikoncepce byla jiná než je dneska ta nízko hormonová.
Já brala tehdy Triqillar, nízkohormonovou třífázovou ATK, a u toho se v letáku psalo (nakolik třeba kecali, je jiná věc
), že při vynechání tablety v první třetině platíčka otěhotnění možné je. Dál si nepamatuju…
Moniko - v Tvém případě bych dost zauvažovala nad změnou antikoncepce, protože vynechat tři tablety je podle mě teda hodně. Mi se povedla jedna za šest let užívání a byla jsem na nervy i tak.
Odkazovat zakladatelku k biologii na stredni a cteni letaku…No, je videt, ze je mezi nami spousta lidi ochotnych pomoct, kteri uz na zakladni skole jiste vedeli o popsanych pripadech dvou ovulaci v ruznych fazich cyklu napr. vlivem stresu. Ja osobne ovuluji zasadne po MS a v te dobe jsem i otehotnela. Pravdepodobnost otehotneni zakladatelky je opravdu miziva, ale to neznamena, ze jeji strach je uplne neopravneny a uprimne receno ve chvili, kdy se bojime je tak nejak docela lidske panikarit a nepresne vyhodnocovat vsechny okolnosti.
Len-til-kah píše:sexyfraga píše:
Ale dnešní antikoncepce zneprůchodní děložní hlen a zabrání ovulaci takže je nemožné otěhotnět. Dřív ta antikoncepce byla jiná než je dneska ta nízko hormonová.Já brala tehdy Triqillar, nízkohormonovou třífázovou ATK, a u toho se v letáku psalo (nakolik třeba kecali, je jiná věc
Moniko - v Tvém případě bych dost zauvažovala nad změnou antikoncepce, protože vynechat tři tablety je podle mě teda hodně. Mi se povedla jedna za šest let užívání a byla jsem na nervy i tak.), že při vynechání tablety v první třetině platíčka otěhotnění možné je. Dál si nepamatuju…
Oni dřív dělali jinou HA a přes tu se dalo otěhotnět dnešní nová HA je otěhotnění nemožné.Já měla problém otěhotnět přes rok od vysazení HA a sám dr. mi říkal,že dnešní HA je udělaná tak,aby si neotěhotněla zabrání ovulaci a zneprůchodní děložní hlen tudíž je nemožné otěhotnět.
sexyfrago - opravdu nevěřím, že existuje ATK, přes kterou je naprosto nemožné otěhotnět, tedy kromě té sex. abstinence, jak jsem psala. Vždycky jsou tam min. faktory jako zapomenutá tableta, průjem nebo zvracení, ovlivnění braním nějakého banálního léku… někomu vychází x let přerušovaná soulož a někdo otěhotní i při relativně poctivém braní HA. Ta spolehlivost může být 99,85%, ale 100 to prostě nebude nikdy, nemožné věci neexistují, pouze ty vysoce nepravděpodobné (jak nám na přednáškách kvantové fyziky říkával jeden špičkový vyučující).
Mít dítě dejme tomu s rozsáhlým rozštěpem páteře je taky nepravděpodobné, ale asi se nebudeme smát těhotné, která z toho má strach - spíš ji zkusíme uklidnit.
Mně šlo o to, že zakladatelka byla odkazována na čtení letáku (jako by byla negramotná?), přitom ten možnost otěhotnění připouští.
Nám řekla doktorka na hodině embryologie, že takový ty kecy co sou v příbalovým letáku, jakože: „naše antikoncepce zabraňuje početí, a to hned třemi způsoby, bla bla“ jsou pěkný kecy, jediný efekt je ten, že zabrání ovulaci. Čili to jak tam píšou, že to zvyšuje hustotu a neprůchodnost hlenu nebo že to znemožňuje případnou nidaci, že je to jen reklamní trik.
Taky se zastávám zakladatelky fóra, protože jak přesně funguje antiko (detailnější princip zabránění ovulace) mi byl vysvětlen až na VŠ (nikoli na základce). A stejně tomu dodnes nerozumím zcela,mám na mysli lidi co otěhotněli přes antiko, lidi co mají ovulaci těsně po ms a spousta dalších, tak trochu abnormálních, neučebnicových příkladů.
A proto sou tu fóra jako toto, aby sme si o tom normálně mohli pokecat,ne?
A to že si zapomněla jednu tabletku může a nemusí znamenat že otěhotněla. Když si tady přečtu diskuze tak určitě najdu milion lidí co napíšou, že si x-krát zapomněli vzít i víc tabletek (včetně mě) a nikdy nic a sou tu další co ti napíšou že ta jejich jedna zapomenutá pilulka už běhá a říká „mami“ ![]()