Můžu jahody při kojení?

1591
4.3.10 16:10

Můžu jahody při kojení?

Prosím o radu. Teď přišel manžel z obchodu a přinesl mi bedýnku česrtvých krásných jahod, chtěl mi udělat radost. A já si vzpomněla, že nám na kojokurzu říkali, že jahody se při kojení nesmí.
Já plně kojím, malá má 4,5 měsíce a nikdy jsme s žádnými potravinami neměly problém, tj. jím a piju vše (kromě jedů, samozřejmě) a malá je v pohodě, alergici nejsme.
Myslíte, že si můžu dát?
Ještě mě napadá, že bych to mohla obejít tím, že si je dám večer po posledním koju (malá spí cca 10-12h v kuse).
Vím, že se nemají jahody, kvůli tomu, že mají obsahovat asi nějaký alergen, nevíte o tom víc?
Díky :wink: , Dul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15674
4.3.10 16:14

Já jsem taky dostala jahody jako kojící matka. Bylo mi to líto, ale nedala jsem si je. Pár jich snědl manžel a zbytek jsem zamrazila (vím, byla to škoda, ale takhle jsem si je aspoň užila později). Pokud to chceš risknout, tak si dej nejdřív jen trošku. Nevím, jak dlouho trvá, než se jahody dostanou do mlíka, ale klidně i 24h..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kathula
4.3.10 16:15

Nemely by se kvuli tomu, ze se ti ditko muze osypat, ale to muze i po citrusovych plodech, ale myslim, ze kdyz si je das po poslednim kojeni, ze by to vadit nemuselo. A treba vam to zrovna vadit nebude, nektere maminky nemuzou jist skoro nic, protoze to ditka bud nadyma nebo se osypou a jine muzou skoro vsechno a detem to vubec nevadi. Tak mozna vyzkouset a uvidis, kdyz by to vadilo, vis ze je to z jahod a radsi si na ne pockat az po kojeni - i kdyz ja je taky miluju a parkrat jsem neodolala, a ani jsem si teda nevsimla, ze by Samulovi nejak vadily. :wink:

• Citovat
  • Upravit
neczuz
4.3.10 16:24

Já si je dala. To by si stejně tak neměla žádné tropické ovoce. Pouze to, co roste v ČR.Žádné pomeranče, kivi, mandarinky… Jinak myslím, že ale poslední kojení nepomůže. Není to jako z alkoholem nebo s kofeinem - že se zmetabolizuje do 2 hodin. Je to alergen, který v těle zůstává déle.

• Citovat
  • Upravit
Betty03
4.3.10 16:31

Já jsem se jahodama ze zahrádky vesele ládovala. Mimčo už není zas tak malé. Jde o to, jak je vnímavé, jestli je třeba atopické. Náš Maty je nar. v březnu a v červnu máme na zahradě vždy žně jahod. Maty byl v pohodě, tak jsem se omezovat nemusela. Tady se nic nestane - pokus/omyl. Když budeš vidět, že se osype, už si je nedáš. Ono se do mléka zas nedostane tolik. Jahoda může být alergen, ale v přímé konzumaci, v mléce to je stopové množství. Já bych si dala :wink:

• Citovat
  • Upravit
16247
4.3.10 17:11

Já jsem se taky ládovala :) Ale spíš bych počkala na ty ze zahrádky :) A jedla jsem všechno, když jsem zjistila, že malé nedělá něco dobře, tak jsem to pak nejedla - u nás to byl česnek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2681
4.3.10 17:12

Šimon není na nic alergický, ale když jsem si dala při kojení jahody, měl alergickou reakci. Zrůžověly a svěděly ho oční víčka. Bylo mu asi půl roku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9094
4.3.10 18:39

Klidně bych si je dala. Potenciální alergen je skoro cokoliv a pokud nemáte v rodině potravinovou alergii na jahody, s největší pravděpodobností se ti neosype. Pokud bys jako kojící matka nejedla všechno co by mohlo nadýmat a všechno po čem by se dítě mohlo osypat, nikdy by jsi nedosáhla toho nejdůležitějšího a to je vyvážená a zdravá strava, hlavně obsahující všechny složky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
194
4.3.10 18:39

Tu a tam jsem si jahody dala,ale nepřeháněla jsem to.Bála jsem se,aby se neosypala a taky neosypala.Spíš jsem nejedla ořechy. :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
4.3.10 19:41

Já jsem jahody nejdřív oťukla, dala jsem si pár kusů a když se nic nestalo, tak jsem se pak cpala jak nezavřená - dělali jsme si každý večer jahodové koktejly nebo jedli jenom tak :mrgreen: To byla moje noční můra, že vypěstuju jahody a nebudu je moct :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24320
4.3.10 20:18

Jak psali holky to bys ensmela nic.Kdyz to nebudes prehanet tak proc ne.Tropicke ovoce pomeranc mandarinka atd jo ale primerene a nekombinovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5527
5.3.10 14:46

To bys fakt nemohla nic. Když jich nesníš metrák, tak proč ne?
Mňam, už se těším na čerstvé ze zahrádky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1591
6.3.10 23:13

Holky díky :kytka: , tak jsem si ty jahůdky dala :palec: a nebylo jich málo :lol:.
Ze zahrádky budou asi lepší, ale i tyhle bodly :wink: .
A malá žádnou rekaci neměla, takže vše OK :dance: .
 Dul.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.6.13 20:08

Ahoj holky,
tak jsem si právě dala jahody, rozmačkané s cukrem a tekutou šlehačkou, tak jsem teda zvědavá, jestli budou nějaké reakce. Já na ně alergická nejsem, Terezce je 10m, a kojím párkrát za den, tak uvidíme.
Hezké léto všem! :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
219
21.6.13 21:31

Já jsem dneska sežrala misku jahod a náš mladej zbodnul tři jahůdky sám, mlaskal si, pusinku celou rudou a dožadoval se ještě..také kojím, malej už baští všecko ovoce, ale jahody dnes poprvé..tak uvidíme, jestli se do rána něco nevyrazí..ale zatím je ok. papal je dopoledne..dřív se osypal, když jsem snědla rajčata, tak jsem je vysadila, před pár dny si je zas dala a už dobrý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová