Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holky, tak ja to mam asi nejhorsi
malej jeste neni venku a uz mam od mami nalajnovano co se smi, nesmi a musi, je detska zdravotni sestra, takze o to je to horsi a jine nazory a postupy nepripousti, jakmile mam jinej nazor, tak je nepricetna ![]()
@tartaletka nejvíc mi rozesmála rada ex tchýně - ať malý nosí čepici, jinak mu budou odstávat uši - narozen v červnu, byly vedra přes 30 st
Ale vždy jsem to brala jedním uchem tam, druhým ven. Oni byli celkově „chytří“..
co se týče skutečných rad - jak už to zaznělo - neboj, ono se Ti to vrátí.. divim se, že mi mamka v pubertě nezabila, já mám chuť staršího odpravit cca 10× denně
skutečně mi to vrací ![]()
Teda, když to tady čtu, tak si říkám, jak jsem na tom dobře
![]()
Tchýni jsou naše děti úplně šumák… přijede jednou za čtvrt roky a děsně se diví, že kluci vyrostli, že mladší v roce a půl chodí a starší ve třech mluví
a moje mamka žádné rady neuděluje… spíš se ptá mě, co a jak má přesně udělat, když kluky hlídá ![]()
Mě maminka taky říkala, jen počkej, vono se ti to na dětech vrátí… staršímu je 9, do puberty času dost, ale už bych ho nejraději taky přetrhla vejpůl
V tom měla matka pravdu ![]()
U nás jsou rady a kecy ze strany tchýně… už mě vytočí jen začátek :měla bys… mu dát čepici, mikinu, teplejší bundu, teplý boty… voe vim jak mám svoje dítě oblíknout ne? Boje s jídlem byli taky. je nedonošený a s příkrmy jsem začala vlastně až v 10 měs (korigovaných 7) byl plně kojen. proč mu dáváš tohle, kdybys mu dala tamto. Koupila mu toho smetánka (bobika nebo co) a já jí řekla že to on nejí a nafoukla se:D Protože bobika bych mu měla přece dávat, to je pro děti dobrý. A tak dále a tak dále ![]()
@jalemina jo, jo kdykoliv tchýně viděla malou, tak to bylo… jééé to je chudinka, jí musí být zima, jéé chudinka nemá čepičku, jéé chudinka proč je to a tamto…
Vrchol byl, když volala, že malá má samé hrozné oblečení (kupovala jsem HM, Lindex, Next, FF, Kik, Lidl) a že jí bude muset něco koupit. Přítel jí to samozřejmě stručně vysvětlil.
Já jsem na její výtky přestala reagovat /vysvětlování mé i přítelovo jí nestačilo/ takže když něco řekla, tak se nedočkala žádné rekce jen hozeného ksichtu, tak s tím díky bohu přestala.
![]()
@BlueFairy píše:
Moje mamka často říkávala: „Však počkej, ono se ti to jednou vrátí na dětech!!!“Měla pravdu, potvora
![]()
Přesně tak. Myslím, že to říkají všechny matky a všechny mají pravdu. ![]()
@rokris píše:
Přesně tak. Myslím, že to říkají všechny matky a všechny mají pravdu.
I my budeme ![]()
Mé oblíbené hlášky od našich „babiček“:
Počkej, už ti to začne, to se jen tak nevyspíš/nenajíš/nedojdeš v klidu na záchod…
Počkej, až poleze (bude chodit, bude chodit do školky…) to ti ten klid skončí.
My to tak jednoduché neměli. Vy máte papírové plíny, skleničky… (A když jsem chtěla dávat látkovky, tak mi řekla, že jsem blbá a koupila mi asi tak 4 maxibalení balení jednorázovek různých velikostí.
)
No jo, teď se z dětí dělá. On hlady neumře. Za vás to nebylo. Vy jste měli jeden druh láhve a kdo nechtěl, měl smůlu.
Málo mu to teče, udělej mu špendlíkem větší díru. (Do silikonové savičky, pokaždé muž vysvětluje, že to nejde.)
Není oblečenej nějak málo/hodně? (Za 3 roky života staršího jsem se ješte netrefila, aby to bylo dobře
)
No jo, je celý jako jeho táta. Ten byl taky hrozně aktivní. Kdyby byl jako první, tak byl jedináček ![]()
Ten je nějak hodný, ten bude po své tetě.
A moje „nejoblíbenější“ - Ten má oči jako baterky, ten nebude jen tak spát.
Ale děti babičky mají rády a já se učím to neřešit ![]()
@BlueFairy No jistě, já už to říkám.
Preventivně to ale jaksi nezabírá, protože zkušenosti jsou nepřenosné. Škoda, výchova by byla brnkačka.
@rokris píše:
@BlueFairy No jistě, já už to říkám.Preventivně to ale jaksi nezabírá, protože zkušenosti jsou nepřenosné. Škoda, výchova by byla brnkačka.
Ono jim to taky jednou dojde, že jsme nebyli zas až táák trááápní rodiče, až sami sebe nachytají v situaci, kdy si na nás s tím jedním jediným úsměvem vzpomenou ![]()
Ještě jsem neporodila, ale už teďka mě tchýně neskutečně vytáčí. Když jsem jí říkala, co nejím nebo hodně omezím, tak to komentovala slovy, že ona to tak nedělala a kluci žijou - ráda bych podotkla, že jeden je psychicky labilní a manžel nervák (bohužel tohle jí zpátky vpálit nemůžu), taky se mi chlubila, že do porodu normálně kouřila. Pronesla ať tak moc nečtu ty chytré knížky - u nich je někdo, kdo čte divný člověk. Začínám se připravovat na souboje až porodím, vykládá o tom, jak se manžel narodil, tak mu hned dávala na dudlík med
a další věci, které mi připadají úplně střelené
@ElisabethaElsa píše:
Což rodina, ta je kupodivu v pohodě, jak z mé tak z přítelovo strany. Ale co mě vytáčí jsou nevyžádané rady netěhotných bezdětných (!) kamarádek. Obvzlášť dvě se sešli a to se navzájem ani neznají. Jedna co kdy slyšela a druhá co dělala a nutně potřebovala její švagrová
Držím se a nic jim neřeknu přeci jen to myslí dobře
Jo o tech bezdetnych kamaradek bych mohla napsat roman! Mam sousedku, ktera nema deti, a dava moudra, co a jak mam vychovavat malou, a tohle bych nemela a bla bla bla…
i kdyz ji reknu, ze si to stejne udelam po svem, mele dal..
Jinak me mamca taky rikava,, pockej taky na tebe dojde" a nebo,, nerikala jsem ti to" to miluju
![]()
Holky, a co taková rada, že je potřeba se o dítko podělit
Jinak tchyně zimomřivá mi chce do dítěte pořád lít teplý čaj (rozuměj horký), když měla malá hysterák při oblékání a my ji nedali nátělník a díky tomu jí táhlo na záda, tak mi vztekle řekla (tchyně), že mi ji příště obleče atd
Teď v sobotu se malá nachladila a prý jí mám dávat nohy do teplé vody.. Můžete mi říct, jak ji mám udržet v lavoru? ![]()
@Lucie008 tos mi připomněla tchýni, jak se zlobí, že děti málo jedí a mají malé porce. Ale o tom, že obě její děti mají od batolecího věku nadváhu, se taktně mlčí. Oni mají jídelníček správný a já jsem magor, že zařazuju do jídelníčku hodně zeleniny a neobvyklé věci jako pohanku, jáhly, luštěniny…