Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hehe, toho bylo
Mimo výše řečené teď s mužem posloucháme, proč jsme kupovali tak drahou autosedačku, že předtím žádné autosedačky nebyly, že se dozadu položila korba od kočáru a jelo se, jak přeci stačí jet opatrně… Když jsem měla kikslé auto, s druhým autem byl muž v práci a mrněti vystřelila horečka před víkendem, tak se tchán nabídl, že nás tam hodí - ale naše sedačka nechtěla do jejich starého Formana pasovat (nestačily pásy a prostor vzadu). Tchán nechápal, proč to řeším, že si ho vezmu přeci do náruče a pojedeme bez ní (několik km tam a zpět), označil mě jako hysterku
- nakonec jsme tam naštelovali vajíčko, které synovi sice už bylo nepohodlné, ale vecpalo se tam. Teď vybíráme cyklosedačku, od kamaráda mám slíbený starý dTest a je to znova
(vzít tu nejlevnější, k čemu helma, že jen nesmím vjet pod auto atd.)
Jsem prototyp „neřešící“ matky. Neřeším, že mu babičky dávají nezdravé potraviny, nehrotím, že jej olízne pes, poslintá koza, nehroutím se z toho, že mi každý radí co bychom měli děla jinak.
Ale moje babička, synova prababička, se kterou se milují, mne dostala, když se jí zdálo, že syn šmajdá a začala mu dávat levou botu na pravou nohu a naopak s tím, že šmajdat přestane. Nachodili toho celkem hodně. Chudák kluk ![]()
@Ester13 píše:
Ale moje babička, synova prababička, se kterou se milují, mne dostala, když se jí zdálo, že syn šmajdá a začala mu dávat levou botu na pravou nohu a naopak s tím, že šmajdat přestane. Nachodili toho celkem hodně. Chudák kluk
Jinak u nas rady asi jako vsude, trochu jsem mela spory s tchyni, protoze ta tvrdi, ze rodice deti moc oblikaji (je ucitelka v MS) a na zaklade tohoto principu, kdyz hlida malou, vzdycky odebere jednu vrstvu z toho, co male oblecu. Takze ma mala po hlidani babickou vzdycky rymu.
A tuhle jsem se fakt vytocila u pekare, stala jsem frontu, mala v kocarku jecela, protoze pekar ji da vzdycky kousek chleba, tak se nemohla dockat az prijdeme na radu, ja s brichem na konci sestyho mesice a prede mnou pani v kozichu, co se tvarila, ze nas nevidi (ze by nas treba pustila pred sebe nebo neco…). Mala vzteky vyhodila dudlik na zem, spadnul primo na tu cast, co se necuca, a hlavne, mala je schopna olizovat i podrazky od bot, tak jsem dudlik vzala, otrela a vratila ji ho. Pani v kozichu nas najednou videla a ostre se na me podivala. Tak ji rikam, mala krici, protoze chce kus chleba. A pani prej: „Vy ji davate dudlik, co vypadl na zem!!!“ A ja ji rekla: „no, to je pani proto, ze ja jsem hrozna smudla“. A byl klid
.
Nejvíc mě štvaly věty:
Jen se vyspi, s dětma se už nikdy nevyspíš…
Jen si počti, s dětma si už nikdy nepočteš… s dětma si už nikdy nic nekoupíš.
Budeš se muset dětem obětovat.
To mi vždycky vystoupal tlak. Po pěti letech a se třemi potomky můžu říct, že to neplatí.
A jak už taky padlo, „kvalitní“ jsou rady od bezdětných. Mám bezdětnou starší švagrovou, která se mě snaží přesvědčit, že vše dělám naprosto špatně, protože „její maminka říkala, její přítel říkal, na internetu psali“. ![]()
Nejvic zboznuju hlasku „vubec se v noci nevyspis“ a ja spim krasne
a pak jeste „pockej az mimino zacne lezt/chodit/mluvit budes jeste rada kdyz jen lezelo“ a to taky neplati
Mě teda nejvíc nakrkly 2 bezdětné kamarádky, které řekly, jak se na té mateřské mám, že se můžu vyspat kolik chci a nemusím vstávat do práce
Mé dítě vstává dodnes(2,5 roku) v 5-6 ráno a noci dlouho také nebyly nic moc. Ale už pečují o děťátka také a diví se, že se děti v noci budí co 2 hodiny ![]()
@tartaletka Tady ty rady jsem nesnášela a byť byly některé pravdivé, tak si zpětně myslím, že je to zbytečný. Jako když se člověk zeptá, tak jasně, ale jeden známý to do mě hučel, jen mě potkal
On je takový chytrolím a malý se jim narodil dřív, tak měl hroznou potřebu mi všechno předhazovat…
Co je pravda, že ti dítě změní život víc, než si do té chvíle myslíš. Ale takovýto „za chvilku budeš taky šišlat“… atd, to se nedělo.
Nic mě teď nenapadá, ale pouštěj to jedním uchem tam, druhým ven. Ty to budeš mít jinak, všechno si vezmeš po svém… teď si užívej těhotenství ![]()
@Ester13 píše:
Jsem prototyp „neřešící“ matky. Neřeším, že mu babičky dávají nezdravé potraviny, nehrotím, že jej olízne pes, poslintá koza, nehroutím se z toho, že mi každý radí co bychom měli děla jinak.
Ale moje babička, synova prababička, se kterou se milují, mne dostala, když se jí zdálo, že syn šmajdá a začala mu dávat levou botu na pravou nohu a naopak s tím, že šmajdat přestane. Nachodili toho celkem hodně. Chudák kluk
@LadyTommy píše:
@Ondrášovka.N ja se nevyspala nikdy lip jak na materske
Zejo ![]()
U nás je to spíš naopak, máma měla jen mě a já byla zlatý dítě. Kam mě posadili, tam mě našli, ve dvou letech jsem normálně mluvila, chodila a wc, byla prostě samostatná. A já mám dva kluky, který neposedi, starší téměř ve 3letech skoro nemluví atd. takže u nás jsem já ta nepochopena, když kolikrát mám všeho tak po krk, s pupkem a dvěma aktivkama (plus škola, práce, zájmy) a máma se hrozně diví, že si nikdy neodpocinula jako na mateřský, absolutně netuší, co to je nevolnost nebo jakýkoli problém v těhotenství, zatímco já trpím od začátku až do konce. Jinak tchýně neradi, i když vím, že s něčím, co dělám nesouhlasí, ale neřekne ani slovo, zlatá ženská
jinak od mých babiček jsem si vyslechla namacet dudel do medu, když nechce sedět na nocniku, přivázat plenou k noze stolu, na mlíko jíst pořádný polívky atd. Ale jo, co často od mámy slyším je „máš, co si chtěla“ přitom si nestezuju a kluky bych nedala za nic na světě ![]()
@Billi píše:
Mé oblíbené hlášky od našich „babiček“:
Počkej, už ti to začne, to se jen tak nevyspíš/nenajíš/nedojdeš v klidu na záchod…
Počkej, až poleze (bude chodit, bude chodit do školky…) to ti ten klid skončí.
My to tak jednoduché neměli. Vy máte papírové plíny, skleničky… (A když jsem chtěla dávat látkovky, tak mi řekla, že jsem blbá a koupila mi asi tak 4 maxibalení balení jednorázovek různých velikostí.)
No jo, teď se z dětí dělá. On hlady neumře. Za vás to nebylo. Vy jste měli jeden druh láhve a kdo nechtěl, měl smůlu.
Málo mu to teče, udělej mu špendlíkem větší díru. (Do silikonové savičky, pokaždé muž vysvětluje, že to nejde.)
Není oblečenej nějak málo/hodně? (Za 3 roky života staršího jsem se ješte netrefila, aby to bylo dobře)
No jo, je celý jako jeho táta. Ten byl taky hrozně aktivní. Kdyby byl jako první, tak byl jedináček
Ten je nějak hodný, ten bude po své tetě.
A moje „nejoblíbenější“ - Ten má oči jako baterky, ten nebude jen tak spát.Ale děti babičky mají rády a já se učím to neřešit
@Billi presneeeee
Bezdětný to vidí moc černobíle ale naštěstí tu máme hlášku - „ono na ně taky dojde“ ![]()
Joo, nejlepší hláška ale je, když tchýně něco dítku dá a já čumim proč mu to dala a ona řekne že to chtěl
Přitom syn neumí (nebo neuměl) mluvit vůbec aby řekl co chce, jen hejkal že jo a ukazováním se od něj člověk moc nedozvěděl ![]()
@jalemina píše:
Joo, nejlepší hláška ale je, když tchýně něco dítku dá a já čumim proč mu to dala a ona řekne že to chtělPřitom syn neumí (nebo neuměl) mluvit vůbec aby řekl co chce, jen hejkal že jo a ukazováním se od něj člověk moc nedozvěděl
Presne. Tohle se mi stava u naseho dedy, meho otce. „Vzdyt on to chtel!“ jeste je pak urazeny, ze mam neco proti..