Na co mám nárok při rozvodu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Micky174
25.3.20 11:13

Dary a dedictvi jsou vzdycky mimo sjm…

• Citovat
  • Upravit
5508
25.3.20 14:54
@-Luciš- píše:
Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, možná je můj dotaz hloupý, jsem v tomto opravdu neinformovaná a nevím moc, jak to chodí. Můj manžel v době našeho seznámení dostal od svého dědy družstevní podíl (byt v Praze, takže má velkou hodnotu). Následně se společně o 90tiletého dědu staráme 6 let od mých 19ti let. V podstatě je to z velké části na mě a někdy to je prostě z různých důvodů náročné. Máme dvě děti. Teď přišla na řadu otázka rozvodu. Chtěla bych po manželovi koupit nějaký byt mimo Prahu (v dnešní době aspoň za 500tis, aby nějak vypadal), to mi dát nechce, protože byt měl již před manželstvím a dle něj nemám nárok. Peníze našetřené nemáme. Neměla jste některá podobnou zkušenost? Opravdu nemám nárok na nic? Moc děkuju.
Čistě teoreticky by se situace s bydlením dala řešit s dědou, zkusit s ním promluvit, jak to vidí on. Má totiž páky na to přimět manžela k nějaké pomoci tobě, např. formou rizika odvolání daru pro nevděk. Nebylo by to jednoduché, ale jinou cestu nevidím. Každopádně to je potřeba s ním řešit prokazatelným způsobem, protože pokud ti znemožní bydlení v jeho dosahu, dá ti tím důvod se odstěhovat teoreticky i s dětmi někam, kde ty sama to ekonomicky zvládneš. Zvaž ještě možnost řešit to mediací, i touto cestou se dá dosáhnout kolikrát více, než soudní cestou. Protože morální právo na to, aby ti pomohl s bydlením, máš. Ale není soudně vymahatelné.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
26.3.20 08:06

Díky moc holky, tu částku jsem tak plácla, vím, že jsou ceny jinde, ale samozřejmě jsem myslela nějakou prdelku světa… Naspořeno nemáme z toho důvodu, že splácíme dluhy manžela, který si nadělal před manželstvím…Ale exekuce jsou z toho až teď… Vtipný je, že na majetek nárok nemám, ale dlužník za starý dluhy jsem nejspíš fifty fifty :kytka:…Ale to manžel prohlásil, že by to vzal teda celý na sebe, ovšem nevím, jestli toto vůbec soudně jde…Vymazat jednoho technicky „dlužníka“… Jinak ten byt.. Jako prakticky to dar byl, ale jelikož je to družstevní podíl, tak šlo o smlouvu o přepsání družstevního podílu, ne o smlouvu darovací… Nežijeme tam, jsme v pronájmu.. Byt leží tak jak byl…Bez rekonstrukce, se starým vybavením, atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
26.3.20 08:09

@canaglia Díky moc, to by bylo fajn…Jenže děda je nejspíš taky nevděčnej :) Dal mi najevo, že jestli se rozvedu, tak kamarádi teda nebudeme… Je to jeho vnuk, sice na něj vesměs kašle, ale krev je krev…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
26.3.20 08:11

No, moc děkuju holky, uvidím, jak se to vyvrbí…Mějte se hezky <3

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.3.20 08:11
@-Luciš- píše:
Díky moc holky, tu částku jsem tak plácla, vím, že jsou ceny jinde, ale samozřejmě jsem myslela nějakou prdelku světa… Naspořeno nemáme z toho důvodu, že splácíme dluhy manžela, který si nadělal před manželstvím…Ale exekuce jsou z toho až teď… Vtipný je, že na majetek nárok nemám, ale dlužník za starý dluhy jsem nejspíš fifty fifty :kytka:…Ale to manžel prohlásil, že by to vzal teda celý na sebe, ovšem nevím, jestli toto vůbec soudně jde…Vymazat jednoho technicky „dlužníka“… Jinak ten byt.. Jako prakticky to dar byl, ale jelikož je to družstevní podíl, tak šlo o smlouvu o přepsání družstevního podílu, ne o smlouvu darovací… Nežijeme tam, jsme v pronájmu.. Byt leží tak jak byl…Bez rekonstrukce, se starým vybavením, atd..

Je úplně jedno, jestli je to podíl nebo osobní vlastnictví, stejně to nabyl před manželstvím. Dost mě teda šokuje, že nevíš základní věci, které vyplývají z tvého stavu 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102087
26.3.20 08:13

@-Luciš- Tak v tom případě se dohodnete tak, ze ty zustanes v tom pronajmu, co jste a on pujde do bytu po dedovi a je to, ne? Nebo ho po rozvodu muze prodat, zaplatit dluhy a najit si neco mensiho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
26.3.20 08:55

@terien Uváděla jsem jen na pravou míru, že to není dar, což rozdíl je. No, můžete být v šoku mou neznalostí… Kdyby to nebyl byt od dědy, o kterýho se starám mnohem větším dílem celý roky, krom prvního a půl roku vztahu, kdy jsem byla na škole a mimo to péči krom občasnýho nákupu nepotřeboval, tak bych si byla jistá tím, že nemám nárok na nic… Dostal byt = má se starat o dědu… To technicky ani nejde… Jsem na mateřské, manžel je od rána do večera pryč, kdo myslíte, že vytírá exkrementy z podlahy, obkladů, věnuje se mu, všechno dělá? Manžel ho tedy sprchuje a odveze k doktorovi… Jinak ani prd…O omezeních, které se toho týkají nemluvě… Žádný soukromí, že se tady blbě udržujou standartní hygienický podmínky a máme dvě děti… A miliarda dalších věcí,..Prostě jsem doufala, že se k těmhle faktum přihlédne… To je jedno, je to tak jak je…

@j.a.n.i1 …Pronájem si tady v Praze nebudu moct dovolit, byt manžel právě prodat nechce… Chce zůstat v Praze, je to 2+1, menší s dědou mít nemůže…

Děkuju holky za informace, už bych to tu asi ukončila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
26.3.20 08:57
@-Luciš- píše:
@terien Uváděla jsem jen na pravou míru, že to není dar, což rozdíl je. No, můžete být v šoku mou neznalostí… Kdyby to nebyl byt od dědy, o kterýho se starám mnohem větším dílem celý roky, krom prvního a půl roku vztahu, kdy jsem byla na škole a mimo to péči krom občasnýho nákupu nepotřeboval, tak bych si byla tím, že nemám nárok na nic… Dostal byt = má se starat o dědu… To technicky ani nejde… Jsem na mateřské, manžel je od rána do večera pryč, kdo myslíte, že vytírá exkrementy z podlahy, obkladů, věnuje se mu, všechno dělá? Manžel ho tedy sprchuje a odveze k doktorovi… Jinak ani prd…O omezeních, které se toho týkají nemluvě… Žádný soukromí, že se tady blbě udržujou standartní hygienický podmínky a máme dvě děti… A miliarda dalších věcí,..Prostě jsem doufala, že se k těmhle faktum přihlédne… To je jedno, je to tak jak je…

@j.a.n.i1 …Pronájem si tady v Praze nebudu moct dovolit, byt manžel právě prodat nechce… Chce zůstat v Praze, je to 2+1, menší s dědou mít nemůže…

Děkuju holky za informace, už bych to tu asi ukončila…

Panebože :roll: ne, není, když to nabyl před manželstvím. Starat ses mohla, byla to tvoje dobra vůle, ale nárok ti tím nevznikl vůbec na nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32941
26.3.20 09:02

Nechcete si ten rozvod ještě rozmyslet? Ono je potřeba na něj mít, resp na situaci potom.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
26.3.20 09:06

@terien To jsem už pochopila, díky
@andelka83 Ano, v této situaci rozmýšlím

Holky děkuju, asi už se nechci o tom bavit…Moc díky všem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32941
26.3.20 13:45

@-Luciš- Tak ať to nějak zvládnete.
Jako v dnešní situaci bych si nějaké změny dost rozmyslela. Ať to nemáte ještě horší.
Sama jsem se rozváděla se dvěma malými dětmi, naštěstí ne v tak složité bytové a finanční situaci. Ale lehké a rychlé to taky nebylo. Ještě půl roku po rozvodu jsme bydleli spolu, než jsme se mohli rozestehovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
26.3.20 18:53

@andelka83
Děkuju moc, ano, to věřím… Zvažuju všechny možnosti, je to těžké rozhodnutí.. Času ale není moc, jde o to, abychom našim vztahem nepokřivili naše děti,..Vezmou si vzory a ač jsme dospělí a chceme se před nimi chovat dobře, neovládáme to vždy zdaleka tak, jak bychom chtěli.. Mohli bychom se v tom plácat roky, ale dospěla jsem k názoru, že pro děti je lepší to opravdu ukončit… Já fakt nevím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32941
26.3.20 19:44

@-Luciš- chápu. Taky jsem nechtěla aby toto měly děti za normální chování a fungování. Je to složité rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.5.20 22:15

Prosím taky o radu

S dovolením se přidám s dotazem. Na co ma manzel pripadne narok, kdybychom se nedokazali dohodnout.

Do manzelstvi investoval osobni finance 250000 +100000 dostal od svych rodicu.

Bydlime v pulce domu mych rodicu, kdy nam po svatbe darovali polovinu 1/4 manzel a 1/4 jsem dostala ja.

Pote jiz v manzelstvi jsme si vzali uver 500 000 na rekonstrukci - s uroky splaceno pres 800 000( ja v nem byla spoludluznik, ale splatky sly z manzelova uctu). V 12/2019 doplaceno…

Loni v cervnu jsme si vzali auto na uver. Ten je na manzela, ale prijmy posuzovany dohromady od nas obou…a zbyva doplatit cca 220 000Kc.

Co vse by si tedy manzel mohl v pripade rozvodu narokovat???

Dekuji moc za odpovedi :?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma rodinné právo

Ikona - Zoltán Duna

Mgr. Zoltán Duna