Nadprůměrné dítě, jak postupovat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
30913
16.9.22 10:41
@unuděná píše:
Jenže jak má to dítě zaměstnat něčím složitějším, když neumí číst? Musela by se mu věnovat individuálně, na to opravdu není v běžné třídě prostor :nevim: Já si myslím, že by kluk měl být rád, že má v matice trochu klidu, protože záhul, který ho čeká v češtině, bude pro něj dost možná celkem velký.

No tak nejak. Jako ta prvni trida, kdy dite jeden non stop od 8 hod do dopoledne (v druzine)/vecera (na krouzcich), nevydechne ani o prestavce, kdy zase jede socialni rozvoj, je pro dite narocna. Tak aspon nekde si muze ulevit, ze mu jde vec snadno a nezatezuje ho. Nejak nemam pocit, ze by v nasem state, dokud je stavajici system bezplatnych viceletych gymnazii, nizkonakladovych ZUS a sportovnich svazovych oddilu, byla podpora nadanych deti minimalni. To jeden asistent ve tride pro deti s handicapem nemuze vyvazit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21992
16.9.22 10:46
@VitaminC píše:
@BohunkaP Bohunko, i kdyby to dite nebylo nadprumerne, nebylo by fajn ty deti aspon rozvijet v tom, co jim jde lepe? Asi je to uplne obycejne dite, ktere rado pocita (mam jedno doma, ale precist po nem nejde nic), ale i tak by uz pani ucitelka mohla mit vytipovano, ze tento chlapec by zaslouzil slozitejsi priklady… No nic, proste scifi.

Ne, to paní učitelka fakt po čtrnácti dnech neřeší, takovéhle individualizování v každém jednotlivém předmětu - o tom se můžeme bavit tak za dva měsíce, dřív ne. Teď jsou důležitější úplně jiné věci než vlastní výuka - ostatně sama zakladatelka uvádí, že dítě sice umí počítat, ale že si neporadí s některými běžnými situacemi a takových dětí tam je spousta, každé s problémem v nějaké jiné oblasti.

Tohle je přece stejné jako ve školce - taky se září bere jako určitá adaptační doba pro všechny, ve škole to není jinak. Děti si musejí zvyknout na jiný režim, na určitý systém, musejí se naučit bezpečně orientovat ve škole a být schopné řešit základní situace typu „trefit ze šatny do třídy - trefit do jídelny, do družiny, na wc - najít kabinet učitelky - ztratila se mi bunda, komu to řeknu a kde bych ji mohl najít“… desítky drobností a zdánlivých banalit, které si rodiče vůbec neumějí představit (např. holčička, která neustále plakala v jídelně, aby se po třech týdnech konečně přišlo na to, že pláče proto, že má hrozný strach, aby neupustila tác).

Nějaké individuální plány ve výuce matematiky jsou v půlce září ta nejméně podstatná věc k řešení :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.22 10:55

Jo, taky by se mi líbilo, kdyby v každé třídě byl asistent pro šikovnější děti, který by s nimi vždy probral něco navíc, rozvíjel je. To je bohužel utopie. Naštěstí máme celkem kliku na učitelku alespoň u dcery, která ty šikovnější děti motivuje jinak. Syn je v 5. a sice prochází s prstem v nose a nulovou domácí přípravou, ale to je tak vše. Jestli se dostane na gympl, tak bude mít asi kapánek šok :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3488
16.9.22 10:57
@BohunkaP píše:
Ne, to paní učitelka fakt po čtrnácti dnech neřeší, takovéhle individualizování v každém jednotlivém předmětu - o tom se můžeme bavit tak za dva měsíce, dřív ne. Teď jsou důležitější úplně jiné věci než vlastní výuka - ostatně sama zakladatelka uvádí, že dítě sice umí počítat, ale že si neporadí s některými běžnými situacemi a takových dětí tam je spousta, každé s problémem v nějaké jiné oblasti.

Tohle je přece stejné jako ve školce - taky se září bere jako určitá adaptační doba pro všechny, ve škole to není jinak. Děti si musejí zvyknout na jiný režim, na určitý systém, musejí se naučit bezpečně orientovat ve škole a být schopné řešit základní situace typu „trefit ze šatny do třídy - trefit do jídelny, do družiny, na wc - najít kabinet učitelky - ztratila se mi bunda, komu to řeknu a kde bych ji mohl najít“… desítky drobností a zdánlivých banalit, které si rodiče vůbec neumějí představit (např. holčička, která neustále plakala v jídelně, aby se po třech týdnech konečně přišlo na to, že pláče proto, že má hrozný strach, aby neupustila tác).

Nějaké individuální plány ve výuce matematiky jsou v půlce září ta nejméně podstatná věc k řešení :nevim:

Presne tak, lip bych to nenapsala. Taky si nemyslim, ze by se s nadanymi detmi pracovalo na beznych ZS zrovna idealne, ale situace, kterou popisuje zakladatelka, mi timto problemem zatim ani zdaleka nezavani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6795
16.9.22 11:00

@unuděná A das ho na gympl? Syn chce, ja si tim prosla a byla bych radsi, kdyby zustal na zakladce…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7909
16.9.22 11:01
@Anonymní píše:
Dítě mi nastoupilo do první třídy běžné ZŠ. Je pravda, že se hodně zajímá o matematiku, má všeobecný přehled, ale nečte, ve spoustě situaci si neporadí. Takže jsem to nějak víc neřešila. Ovšem s nástupem do školy chodí každý den jak hromada neštěstí, jestli tohle je fakt ta škola a kdy už se začnou učit. Já jsem trochu zděšená. Počítat do tří a ukazovat co je větší a na které písmenko co začíná, umělo dítě ve dvou letech. To nepovažuji za něco, co by se mělo šestileté dítě 2 měsíce učit. 8o Teď zvažuji, co dál. Zazdít jeho inteligenci tímto mi připadá škoda. Současně dítě nechci vytrhnout z kolektivu a někam daleko vozit (ani v okolí 50 km nemáme žádné výběrové školy). Učit doma si nedokážu představit. Je řešením individuální plán, že by třeba na některé předměty dítě chodilo do vyšších ročníků? Mám trochu pocit, že ze mě akorát ředitelka udělá blbce, že si nemám vymýšlet. Zároveň nechci dítě zapsat jako nějakého mazánka, co musí mít speciální přístup. :nevim: Řešil nekdo něco podobného?

Jak to tak čtu, nemáš náhodou ještě mladší dceru, čtyřletou, která je taky geniální, protože umí vyjmenovat planety? A ve školce se nudí a hluboce pohrdá těmi blbci, se kterými tam musí být?
To by tak sedělo. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.9.22 11:03
@VitaminC píše:
@unuděná A das ho na gympl? Syn chce, ja si tim prosla a byla bych radsi, kdyby zustal na zakladce…

Určitě si zkusí přípravu na přijímačky a projít si tím. Pak uvidíme, jak se rozhodne. Ještě je varianta sportovní třídy, takže váhá. Já ho nikam tlačit nebudu, že je chytrej je sice patrné, ale s vrozenou leností se gympl moc nekamarádí, takže musí chtít sám :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30913
16.9.22 11:04
@Sonmi píše:
Jak to tak čtu, nemáš náhodou ještě mladší dceru, čtyřletou, která je taky geniální, protože umí vyjmenovat planety? A ve školce se nudí a hluboce pohrdá těmi blbci, se kterými tam musí být?
To by tak sedělo. :think:

Nerekla bych, ze je to jedna a tataz uzivatelka. To by jiz nebyla v prvni tride tak prekvapena ze schopnosti ostatnich deti. Ale ukazuje to, kolik rodicu si mysli, ze ma nadane dite, tech diskuzi je tu ted rozjetych nekolik.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7909
16.9.22 11:12
@Cuddy píše:
Nerekla bych, ze je to jedna a tataz uzivatelka. To by jiz nebyla v prvni tride tak prekvapena ze schopnosti ostatnich deti. Ale ukazuje to, kolik rodicu si mysli, ze ma nadane dite, tech diskuzi je tu ted rozjetych nekolik.

Já si to taky nemyslím, spíš mě tak pobavilo, že se tu zrovna sešly takové dvě najednou. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
16.9.22 11:13
@VitaminC píše:

není gympl jako gympl… já byla na gymplu štastná

• Citovat
  • Upravit
53190
16.9.22 11:15
@ludmilaadamkova píše:
není gympl jako gympl… já byla na gymplu štastná

Spíš není dítě jako dítě. Co jednoho nakopne, druhého podrazí :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
16.9.22 11:19
@unuděná píše:
Spíš není dítě jako dítě. Co jednoho nakopne, druhého podrazí :P

taky.. máš pravdu a dneska se dostat na gympl je navíc i o dost brutální přípravě protože speciální testy a děti jsou od rodičů na ty testy nadupaný. Bez přípravy to v podstě nejde.

• Citovat
  • Upravit
56505
16.9.22 11:19
@Sonmi píše:
To by tak sedělo. :think:

Možná je to ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30913
16.9.22 11:23
@ludmilaadamkova píše:
taky.. máš pravdu a dneska se dostat na gympl je navíc i o dost brutální přípravě protože speciální testy a děti jsou od rodičů na ty testy nadupaný. Bez přípravy to v podstě nejde.

Ja bych to rekla jinak, bez podpory rodicu to proste nejde. A je jedno, jestli v prvni tride, kde budu snadnost skoly vyvazovat mimoskolnimi aktivitami nebo v pate tride, kde budu dite podporovat v te narocne priprave na vicelete gymnazium a nebo v pozdejsich rocnicich, kde zase budu vyvazovat nejakou nespokojenost s jazykovou vyukou prostrednictvim drahych pobytovych kurzu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
56505
16.9.22 11:25

V úvodním příspěvku píšeš, že ti dítě nečte. To zase takový génius nebude. Je jen v určitých oblastech.

A k paní učitelce by to chtělo pokoru a ta ti chybí. Vždyť je začátek první třídy a paní učitelka musí všechny děti teprve poznat.

Dnes hodně dětí umí číst či počítat začátkem první třídy.

Moje dítě taky umělo mnoho věcí, a jeho vrstevníci ne. Nechodila jsem si nikam otevírat pusu.

Pokud si opravdu myslíš, že tvé dítko je výjimečné, musíš mu nabít vhodnou školu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí