Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Jak tak koukám, tak věříš i na Ježíška. Počet dělených hodin prostě není jen tak libovolný a školy musí mít dostatek finančních prostředků, aby si je mohly dovolit. A samozřejmě zvážit, které hodiny dělit, aby výsledek byl co nejvíce efektivní. Opravdu to nejde všude a opravdu to nejde libovolně a ve všech třídách. A navíc - omezením financí do veřejných škol i tento počet dělených hodin bude nadále klesat.
co to je za školu, že má dělené fyziky atd. U nás se musel spojit i druhý cizí jazyk, je tam 21 děcek dohromady. Je dělená u hodně početných tříd jedna hodina češtiny a informatiky, to je vše.
To bylo na prvním stupni? Třeba u nás v páté třídě je hodinová dotace ČJL 7 hodin týdně (i na jiných školách, o kterých vím). Tuto hodinovou dotaci v pohodě zvládneme i s minimálním PHmaxem. Tak jestli neměli hodinovou dotaci celkem 7 hodin, z toho 6 klasických hodin a jednu tebou zmiňovanou. Protože na 2. stupeň se mi 7 hodin ČJL zdá hodně (ale třeba mají češtinu navýšenou z disponibilních hodin).
@hanka.br. schválně jsem zavolala švagrové, co si pamatuje, bylo to ve 4. a 5. třídě, vždy jednu hodinu v pátek, měli to dělené na 3 skupiny, jedna skupina měla procvičování pravopisu, jedna měla práci s textem, kdy to byly čtenářské dílny a poslední skupina to měla jako tvůrčí psaní.
Moje chyba, když jsem si myslela více skupin.
Takže ano, myslím si, že zrovna toto by šlo a bylo by to fajn pro všechny děti.
@hanka.br. píše: Více
Třeba je štědře dotoval zřizovatel. Jinak si neumím vysvětlit, že měli dělené i další naukové předměty (F, Ch, D apod.)
U nás od příštího roku budou spojené výchovy 6.+7., 8.+9., abychom se do PHmaxu vešli. Z 262 hodin spadneme na 237.
@AnnieTRoj šlo o první stupeň. Takže to je už 14 let. Nemám zprávy, do kdy to tam fungovalo, ale o 5 let mladší synovec tyto hodiny už neměl.
Letos mají dělené fyziky a chemie, ale jsou spojení na jazyky. Netuším, jestli mají tak všechny hodiny fyziky a chemie, vím jen o hodinách dětí, které znám z okolí.
Co bude příští rok je otázka.
Dokážeš připustit, že se doba od školních let tvé švagrové a tvého synovce poněkud změnila? A že když chceš půlit hodiny, musíš mít peníze, abys ty učitele taky zaplatila? Jestli ne, tak snad ani nemusíš odpovídat a nech to bejt.
@hanka.br. píše: Více
Chápu, ale ty hodiny nebyly ani půlené a ani jinak dělené do menších skupin. Ty tři skupiny se týkaly celého ročníku. Takže děti ze 3 tříd se rozdělily do 3 skupin podle zájmu. To by takto šlo, ne?
Dělené hodiny fyziky jsou aktuální realita naší školy, která probíhá teď.
Přesně tak, někde to jde i dnes. U dětí ve škole se půlí skoro polovina předmětů.
A než mi napíšeš, že to taky nejde, protože by se neplnily výstupy, tak by to šlo třeba v rámci projektových dnů jednou za měsíc, nebo to by taky nešlo?
@Kipa22 píše: Více
10 tisíc měsíčně skolne na dítě a 150 za družinu měsíčně je dost podstatný rozdíl, nemyslis?
@Cuddy píše: Více
A ještě 10 tisíc/měsíc x 9 let povinné školní docházky, že.
A k tomu to dojíždění, kroužky a ty vězně výdaje typu výlet, pomůcky…
Dcera je na nizsim gymplu a maji spoustu hodin pulenych - krome jazyku i nektere cestiny, matiky, biologie a fyziky. A hudebku a vytvarku.
@veria píše: Více
Když na to mají peníze, je to lepší, to bez debat. My letos měli půlené jazyky, informatiky a čtení ve 2. a 3. třídě. Příští rok budeme spojovat výchovy, protože budeme mít o 10 dětí méně. Bude méně prvňáků než deváťáků.
@AnnieTRoj píše: Více
No ono jich je ve tride 32, takze je to na miste. Jinak je to obyc okresni statni gympl.