Nadprůměrné dítě se zařadilo do průměru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31010
14.6.24 08:37
@veria píše: Více

Hlavne ono je to 10tis + dojiždění + těch sem tam pár stovek týdně za běžný výlet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45843
14.6.24 08:44
@Cuddy píše: Více

Jasne no. To dojizdeni nema treba kazdy, ale i tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6055
14.6.24 08:45

Aha, pochopila jsem, rozdíl je v tom, že ty 10 tisíc měsíčně neutáhneš, ale 2× ročně nějaký výlet a výjezd za 6 tisíc ano. Takže, kdo nezvládne, co ty, tak je socka a co nezvládneš ty, tak tam je ta hranice, kde už to je moc a takový člověk je v právu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11848
14.6.24 08:48
@vejilka píše: Více

Děkuji. My jsme taky šťastní, že to tak máme. K tomu máme dalších x důvodů, proč je u nás ZŠ nejlepší ( už jen to, že budovu ZŠ máme přes cestu :lol: ). Taky znám pár maminek, které se musely s dětmi 2-3 hodiny denně po škole učit a stačí k tomu jen to, že má dítě dyslexii/dysgrafii. Ale zase před takovými rodiči, klobouk dolů! Neboj, trpělivost růže přináší :kytka:.
U nás taky chtělo dát spoustu rodičů své dítě na osmileté gymnázium, ale děti nechtějí ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45843
14.6.24 08:49
@Kipa22 píše: Více

Hele v klidu, nevim proc tady porad utocis.
Ne, my bychom utahli i tech 10 mesicne, ale divam se na to objektivne, ze to uz by pro spoustu rodin mohl byt problem. Za socku nikoho neoznacuji, to rikas ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6055
14.6.24 08:52

Tak si pročti řadu zdejších diskuzí. Někdo napíše, že má problém s financemi a v tu ránu jedou dehonestující a urážející příspěvky jak na běžícím pásu. Ano, se.re mě to, jak dovedou být lidé zde zlí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32259
14.6.24 09:14

Kazdopadne co tak znam z okoli, jednostranne nadane deti jsou nekdy stirany tam, kde maji treba ubrano. Takhle mela kamaradka syna s extremnim nadanim pro matematiku z PPP a zadosti o individualni praci v matematice - on hodne v matice zlobil, protoze se nudil, tak prave sli do PPP na zadost ucitelky. Bylo to jednostranne nadane a ne bezproblemove dite. Vysledek byl ten, ze mu ucitelka v cestine porad pak predhazovala, ze tak genialni nebude, kdyz cte pomaleji nez vetsina tridy. Zmenili skolu a dobre. Dcera jako nadprumerna taky mela cely prvni stupen vedle sebe slabsiho zaka, aby ho tahla, mne to bylo celkem jedno tohle, tuhle sluzbu jsem v detstvi delala taky porad. Ale taky vim, jak jsem nenavidela od ucitelek takove to domlouvani, jak jsem chytra a rozumna a s timhle se mam smirit a tomuhle vyjit vstric. A za bezne zlobeni jsem dostala nalozeno vic, protoze prece ja jsem ta chytra a mam mit rozum a nepridelavat praci. :zed: Takze na moje nadani se pohlizelo jako na neco, co by melo uciteli ulevit. Nevim, jak moc se tohle zmenilo. Svym zpusobem vim, ze z toho cesta ven moc neni, jen je to proste smutne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12216
14.6.24 09:17

Sporadicky do této diskuze nakouknu, protože mne to celkem zajímá, ale jenom tak laicky.

Myslím, že se nadprůměrnost dítěte ve školkovém a mladším školním věku přehání.

Vývoj dítěte není lineární. je to podobné, jako s tou chůzí, to že dítě začne chodit v 10-ti měsících neznamená, že bude mistr světa v běhu.
Pokud je dítě skutečně nadprůměrné, projeví se to až později a nejlépe je to vidět až v dospělosti.
Mám v okruhu kamarádů a známých rodiče z obou stran.
A ty „podprůměrné“ dětí, co jsou děti s nějakou dys-poruchou a jejich rodiče to mají výrazně těžší.
Ty děti nejsou hloupé, jen potřebují trochu jiný vstup informace jako většina. Pokud těm rodičům na svých dětech záleží, tak s nimi pracují každý den i doma, protože asistent ve škole nestačí.
„Nadprůměrné“ děti můžou svoje nadání rozvíjet v mimoškolním čase, protože tím, že nemusí pracně udržovat ty školní věci, mají na to mnohem víc času.
Nebo jako má kamarádka své, teď už se nebojíme říct geniální děti ( protože jsou dospělí) vozila celou základku každé ráno 80 km do školy, která měla třídu pro výjimečně nadané děti.
Obětovala tomu svoji kariéru a svůj čas, bylo to její rozhodnutí. Protože ví, že nemůžeme mít všechno a občas je potřeba se rozhodnout.

A ještě vsuvka k tomu, jakých dětí-lidí je víc - Gauss a jeho křivka nepustí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15957
14.6.24 09:37
@Bytsamsebou píše: Více

Ano taky to tak máme, samé jednicky bez námahy. Jsem rada, ze můžeme volný čas věnovat zábavě a ne učení. Děti nemám geniální, ale chytré dost. Se ZŠ jsem spokojena, vybrali jsme se zaměřením, přijetí na základě talentovek. Žádné problémové děti tam nechodí, nevim o tom, ze by někdo mel asistenta. Myslím, ze rodiče rodiče dětí s různými poruchami to mají těžší..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32259
14.6.24 11:26

@evi3 @Alušáček Ja nemyslim, ze by tato diskuse mela byt o tom, kdo to ma tezsi. Spis o tom, ze by se nadane deti nemely automaticky odmavnout ve stylu „bud rad, ze jsi chytry, a neotravuj, prizpusob se“. Pro rodice slabsich deti je to urcite tezsi. Ale pokud se na to koukas optikou tech deti, tak to podle me uz tak jednoznacne neni, tam to nepochopeni a pocity u nadanejsich deti mohou byt take dost neprijemne - a leckdy mozna zbytecne. Urcite ale souhlasim s tim, ze pro angazovaneho rodice nadanejsiho ditete je (byt za cenu mozna nekdy penez, nekdy casu, nekdy obojiho) snazsi dosahnout stavu, aby to rozvijeni fungovalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12216
14.6.24 13:38

@Hobitka já jsem to tak nemyslela, ale ze zkušeností svých i z okolí vím, že dětem, které jsou skutečně nadané (teď nemyslím, to geniální promile v populaci, ale běžně nadprůměrně inteligentní dítě) takový přístup na základce život nezničí.
Může je to frustrovat, to ano. Ale i s frustrací se člověk musí naučit pracovat, protože v dospělém životě se s ní v nějaké formě potká každý.
S tím co jim bylo dopřáno dokážou pracovat a navázat na střední škole i po nějakém „straceném roku“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.24 13:50
@hanka.br. píše: Více

Reagovala jsem na to, že když chci dítě rozvíjet, mám mu zaplatit soukromou školu.
To mi přijde naprosto mimo.
My za vzdělání dětí platíme a problém s tím nemám. Kromě chození do školy platím i hodiny navíc, protože se jedná o zájem dětí, chodí na hodiny konverze s rodilým mluvčím. Ale znám hodně rodin, kde je to mimo finanční možnosti rodiny. Taky podle všech průzkumů často děti z rodin, kde je méně finančních prostředků, mají horší vzdělání.
Opravdu mi nevadí, že se podporují slabší, nemocné a znevýhodněné děti. Jen mě mrzí, že se podporují jen tyto deti a na ty ostatní už není tolik času a energie.
Ano, jsou školy, kde to funguje, ale ty nejsou všude a hodně dětí nemá možnost být ve škole s nějakým jiným a pro ně vhodnějším přístupem.
Přitom by stačilo málo. Za synovce, kterému je 25, fungovaly diferenciované hodiny češtiny a matiky. Měli na 65 dětí 4-5 skupin a každá se věnovala něčemu jinému podle schopností a zálib. Toto je zrovna v možnostech školy a určitě by to šlo všude.

• Citovat
  • Upravit
2128
14.6.24 15:35
@Anonymní píše: Více

„Za synovce, kterému je 25, fungovaly diferenciované hodiny češtiny a matiky. Měli na 65 dětí 4-5 skupin a každá se věnovala něčemu jinému podle schopností a zálib. Toto je zrovna v možnostech školy a určitě by to šlo všude.“ - Nevím, jak je to teď, i mé nejmladší dítě už je na střední. Ale ještě v době, kdy na základce byly ještě i ty starší, tak po jakési inspekci začal být problém i dělení dětí do skupin na angličtinu na lepší/horší. Zdůvodnění nějak ve smyslu, že dítě z horší skupiny sice teoreticky další rok může být v té lepší, ale prakticky tu lepší skupiny už nedožene, protože ta bude dál a tím se bude tomu z té horší skupiny dostávat horšího vzdělání. Nebo tak nějak. V těhle podmínkách je výuka podle schopností a zálib spíš sci-fi. :roll: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30492
14.6.24 16:08
@Anonymní píše: Více

Určitě by to šlo všude a je to v možnostech školy? A z čeho jako ty školy ty diferencované hodiny v malých skupinách zaplatí? Slyšela jsi někdy o PHmaxu? No si ne. Tak hlavně, že víš, že by to určitě šlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.6.24 16:22
@hanka.br. píše: Více

Slyšela jsem o PH maxu. Pokud mohou být dělené fyziky, chemie a dějepisy, tak věřím tomu, že by šlo i toto.
Tehdy to byla vždy jedna hodina týdně, ale je pravda, že to bylo na prvním stupni a dělaly to vždy třídní učitelky a zástupkyně. Bylo to v rámci češtiny, měli 6 běžných hodin a tuto jednu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi