Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. píše: Více
Ja ho schovavala na ZS co to slo. Dodnes se pamatuju, jak me spoluzaci mlatili po hlave o prestavkach a kriceli zblbni
. Nasobit jsem umela lip nez ucitelka a to se neodpousti
. Nastesti jsem se dostala z prvniho mista na 8G. i tam jsem vycnivala, ale nebyla jsem sprtka, doucovala kazdeho, o co si pozadal, ne, ze bych si odtamtud odnesla nejaka pratelstvi do zivota, ale prezila jsem se cti. Pratele jsem si hledala pri mimoskolni cinnosti pro nadane. Srovnalo se to az na VS, mezi lidmi, co meli o neco zajem, konecne nebylo spatne neco vedet. Dnes se snazim delat dobre to, co jsem vystudovala, ale nijak nevycnivam. Vsechny dobre pratele mam prakticky z VS a ze zamestnani. Znam spoustu extremne nadanych lidi, ktere zradila povaha. Malokdo dostane pridano vsude. Takze ja jsem v podstate rada, ze moje deti jsou chytre tak nejak normalne.
@terien píše: Více
Nepůlí. Normálně při vyzkoušení přečte text ze své učebnice. Jinak poslouchá ostatní.
@Bytsamsebou píše: Více
Takže dítě, co umí krásně číst, poslouchá, jak ostatní koktají?
No tak to posloucha klidne dalsich 5 let, ale samo „mamu tatu“ cist nemusi.
No a? Má jít do jiné třídy jako? ![]()
Za nás někteří koktali ještě v deváté třídě
.
Na me zalovala v prvni tride spoluzacka, ze pocitam po dvou
. Byla jsem ucitelkou poucena, ze nasobilku neumime a at pocitam po jedne
.
@hanka.br. Ale schová, očividně moc o tom nevíte. I nadání je třeba podněcovat, není to samo od sebe. Musíte tomu věnovat spoustu času a hlavně musí mít člověk motivaci.
Každé dítě chce být navíc součástí kolektivu, chce mít kamarády a někam zapadat. Když vidí, že vyčnívá, tak se snaží přizpůsobit, protože on je ten inteligentní, kterému to dochází a trápí ho to. Méně inteligentní jedinec to ani neví, že je vlastně hloupý, v tom je to zapeklité. Obvykle působí sebejistě a mnohem přirozeněji. Vysoce inteligentní lidé jsou většinou naopak velmi plaší a mohou paradoxně okolí připadat hloupě. Protože když si někdo uvědomuje, jak je svět velký, informace nekonečné, tak si zároveň i uvědomuje, kolik toho vlastně neví a že všechno nejde stihnout, a to je sráží na zem. To si ti průměrní a podprůměrní jedinci vůbec neuvědomují.
Takže proto všichni potřebují úplně jiný přístup a je smutné, že to mnozí nevidí nebo spíš nechtějí vidět a omlouvají to „diskriminací“. Na to slovo mám už slušnou averzi.
Ať si koktají, ale ať neřídí tempo třídy.
Tak nikdo není dokonalý a na stejné úrovni, to bys mohla dávno vědět.
Moje děti si v hodinách čtení mohly číst svou knihu, ale vždy až po cca 10-15min., učitelky chtěly, aby se děti učily chápat a vnímat tempo a znalost ostatních, takže část hodiny dávaly děti pozor na to slabikování a respektovaly tempo, potom si to samy docetly do konce a potom měly volnou četbu.
@hanka.br. píše: Více
Bohužel často schová, ne všechny učitelky jsou vnímavé. Znám kluka, který si prostě nesedl s učitelkou, nevěřil jí, udělal nějaký průšvih a ona ho odepsala a zaškatulkovala mezi sígry. Když kluk řekl kamarádům, že dělal doma logickou olympiádu a pozvali ho do Mensy, protože se mu to fakt povedlo, učitelka mu řekla, ať si nevymýšlí. No na konci školního roku přestoupil do jiné školy. Dále vím o skladnikovi, který vyhrává šachové turnaje, má IQ asi 150, ale jak on říká, nebaví ho srážky s blbcem. Vyhovuje mu fyzicky si odmakat své a pak se věnovat koníčkům. Je v tom pohodlí a lenost, ale neznamená to, že není mimořádně nadaný, je, ale chce si s tím pracovat po svém. Nadání je předpoklad, nikoliv výsledek.
To po dětech ani nikdo nechce. Stačilo by nechat zvlášť třídy pro šikovné děti a pro ty pomalé tak, jak to bylo vždycky. A ne, aby pár blbců brzdilo celou třídu.
U nás má třída 10 dětí. Z toho jenom naše dcera uměla v první třídě číst. To má mít samostatnou třídu, ve které bude jen ona? ![]()
U nás si děti, které už uměly číst, nosily svoji knížku a četly si vzadu ve třídě na koberci. Stejně tak v matice dostávaly ti rychlejší úkoly navíc, těžší, případně si třeba mohly vybrat. Od druhé třídy byla možnost pro ty, kdo byly hodně napřed chodit na M, ČJ o ročník výše. Obyčejná sídlištní základka s nevalnou pověstí ![]()