Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Poradny ani školní poradenská pracoviště nemají na diagnostiku nadaných adekvátní testy. V tomto musí být iniciativní rodič a jít do Mensy. Většinou pořádají testování aspoň jednou do roka v každém větším městě.
Mám víc dětí známých ve třídě Světa vzdělání a dvě známé tam učí. Hodnotí to tak, že testy i výuku a náročnost zvládne každé lehce nadprůměrné dítě a výše. Není potřeba mimořádné nadání. Stačí šikovné a bystré dítě v kombinaci s motivujícím prostředím. Další limity jsou, že je potřeba platit. Aktuálně 2000Kč/měsíc. Po celý první stupeň. Kdyby se finanční situace rodiny změnila, bylo by obtížné v našem městě dítě třeba ve třetí třídě někam adekvátně zařadit. Hejného matematika u nás nikde není a genetická metoda málokde.
My jsme o tom taky uvažovali, ale jedním důvodem, proč jsme se tak nerozhodli, že na většinu našich dětí padly na prvním stupni dobré učitelky, jedna nám učí už třetí dítě. Na škole mých dětí se kromě mimořádných situací na prvním stupni učitelky/é nestřídají. Od první až do páté třídy jeden člověk. A škola je pořád v rámci dnešních možností protiinkluzivní. Žádné moje dítě nemělo a nemá ve třídě AP. Chtějí vynikat a prezentovat se hlavně sportem. Kromě něj jsou další možnosti, kam se dítě může zapojit.
A druhým možná ještě důležitějším důvodem je, že naše holky chodí od předškolního věku do ZUŠ na nástroj a tancovat. Třídy Světa vzdělání mají k vůli působení externistů od začátku i odpolední vyučování. Přece jen jsem vyhodnotila, že by bylo moc času stráveného v instituci řízenými činnostmi. A i v ZUŠ chtějí nejmladší žáky pokud možno v časy hned brzy po poledni. To bychom se SV nestíhali. Nemůžou být všude.
@vejilka píše: Více
Jsou místa, kde pro ty šikovnější nic není. Když jsem hledala, tak v dosahu 50 km nic. Jen několik predrazenych soukromých skol. Od šesté třídy tu máme 15 km matematickou tridu, těch i více a 3 gymnázia. U nás se otevřela logopedická třída. Ale pro šikovné děti nic. Šikovné děti potřebují tu péči dřív než v 11-12 letech.
V týdnu tu byla na návštěvě kamarádka se synem, ten je teď na gymplu, konečně se začíná vracet k nadšení ze vzdělávání. Když jsem se ho ptala na známky, tak bude mít samé jedničky, je v sekundě. Na základní škole je už neměl, měl dvojky i v předmětech, co mu jdou jako je matematika, protože se nudil a často nepsal postupy. Učitelka si i zvala jeho rodiče s tím, že by ho na gympl nedávala, protože tak chytrý zase není a bude se tam trápit. Šťastnější dítě teď asi není. V týdnu mi nadšeně popisoval nějaký popis do fyziky. Já se ztratila už u „je to jednoduchý a pochopitelný“.
Platíš daně, tak proč bys měla platit za vzdělání VLASTNÍHO dítěte? Tvl…naprosto chápu anonym. Ty budeš taky z té druhé strany spektra.
@hanka.br. píše: Více
Aktuálně za vzdělání dítěte platím. Jen mi vadí ty argumenty, kdy děti na opačné straně dostávají nadstandardní přístup a když chce někdo něco navíc, má si to zaplatit a dát děti jinam.
Já tohle vůbec nemůžu komentovat, pro mě je to naprosto nepochopitelná a úplně dementní hláška. Platím daně, proč mám platit za vzdělání dítěte…nechápu, nechci chápat. A ani nechci chápat, proč je některým lidem tak trnem v oku, že se systém snaží podpořit slabé, nemocné, jiné nebo znevýhodněné děti. Jsem ráda, že tě neznám, fuj, zkazilas mi ráno.
Příspěvek upraven 14.06.24 v 07:30
Protože „zadarmo“ dostáváme standard. Znevyhodnenym se nedostává nadstandardního přístupu, ale dotahuje se do standardu. Nadstandard je nutno zaplatit a je to tak snad dobře, ne? Jestli rodičům nestandardních děti nějak závidís, tak nemám slov.
@Hobitka píše: Více
Když si to tak vezmeš, tak to má u těch učitelů svoji logiku. Učitelství dávno není lukrativní obor, nechodí na něj obvykle ti nejlepší z ročníku. Pak ten vyučující pro takové děti nemá moc pochopení, protože nikdy nebyl v jejich situaci. Naopak, koukni, kolik učitelů se těmhle dětem ještě „pomstí“ za jejich bezproblémovost tím, že vedle nich posadí někoho hodně problémového, aby ho táhli nahoru.
Tak u nás zase naopak no. Máme tu 3 výkonnostní ZŠ, kde si i chytré dítě fakt mákne a nejsou tu standart ani samé jedničky v první třídě. Jedna soukromá a jeden gympl. U nás zase je katastrofa speciální škola. Já bych zas uvítala, nějakou soukromou speciální, nebo dys třídy. Tu, co máme, tak tu navštěvují většinou opravdu takové ty děti z pochybných rodin a syna bych tam dát nechtěla. Takže platím drahé konzultace u speciální pedagožky a drtíme denně. Hrozně závidím rodičům, kteří se nemusí s dětmi učit. Podle mě je zkrátka těch talentovaných dětí méně, než těch pomalejších. Ale pořád máš možnost přihlásit dítě na gympl. U nás se budeme muset drtit celou základku.
@Eva2610 píše: Více
Mám dítě, které má různé dysobtíže plus poruchu pozornosti a rozhodně ve škole nedostávalo standard. Dostávalo nadstandard. Ano, dostávalo ho proto, aby dosáhlo standardní školní úspěšnosti, nicméně dostávalo nadstandard. Ten spočíval v tom, že se mu speciální pedagožka věnovala a hledala možnosti, jak ho naučit to, co se naučit potřebuje a co mu při běžném způsobu učení dělá problémy. V hodinách speciální češtiny (některé děti i angličtiny) bylo snížené množství dětí a pravidelné konzultace zdarma navíc mimo výuku. Popravdě řečeno kdyby stejnou péči měly i ostatní děti, třeba by taky mohly být jinde. Nadané děti by se mohly víc věnovat tomu, co je zajímá. Školně neúspěšné děti bez poruchy učení by mohly být úspěšnější. Stačilo mít to, co dostávalo mé dítě s poruchami učení - míň dětí ve třídě, víc času na každé konkrétní dítě a hledat mu řešení na míru. Na druhou stranu, že tohle dítě je nadprůměrně inteligentní a IQ má v pásmu geniality jsem se dozvěděla až ve chvíli, kdy dítko bylo na střední a řešilo nějaké problémy u psychiatra a prošlo i vyšetřením u klinického psychologa. Přitom jsem s ním roky chodila do PPP kvůli poruchám učení a nikdy v tomto ohledu nepadnul ani náznak. Jo, jednou mi řekli, že netuší, jestli vůbec má na to vychodit základku
ale to jsem je nebrala vážně a oni to už víckrát nezopakovali. Ne, že by to něco změnilo, pro mne byla priorita naučit ho, jak se učit a rozvíjení jeho zálib probíhalo mimoškolně dle jeho zájmů, ale myslím, že zrovna tohle je něco, co by v PPP odhalit měli. Pokud dokáží najít slabé stránky dítěte a doporučit možnost, jak je kompenzovat, je to fajn a potřeba. Ale myslím, že stejně tak by měli umět najít i silné stránky dítěte a využít je při té kompenzaci a/nebo doporučit, jak je dál rozvíjet.
@vejilka píše: Více
Přesně
. Nemusím se s dětmi vůbec učit, jen podepišu úkoly. Každé má 3 kroužky+ trávíme odpoledne venku nebo lítají po kamarádech.
@gechitka píše: Více
S tou integrací s tebou souhlasím. Je to paskvil, který se spíchnul horkou jehlou. Podprůměrné děti trpí a nadprůměrné se můžou akorát tak dloubat v nose. Jenže pro podprůměrné děti žádná škola není a snížení výstupů MŠMT neumožňuje, což je dle mého zločin legálně páchaný na těchto dětech. Potenciál nadprůměrných dětí zase zůstává ležet ladem a to je rovněž špatně. Ale ty nadprůměrné mají aspoň možnost jít na školu pro takové děti, ale zadarmo to není, to je fakt.
Ale, co se týče placení, tak stejný argument by mohli mít tedy i rodiče nemocných postižených dětí. Zdravotnictví je zdarma a přesto je plné Donio a další podobné organizace prosících rodičů o peníze na zdravotní péči. Také musí platit a ne všichni sedí na Doniu, prostě platí, tak to je. Pokud se někdo vymyká průměru, tak rodiče na to musí reagovat. A zadarmo to není.
@Svistice píše: Více
Tak 10 tisíc platit nemůže a vedle v diskuzi, když si nějaká maminka postěžovala, že má 3 děti a pořád doplácí na kdeco ve škole a už na to nemá, tak dostala sodu, že si ty děti neměla pořizovat, když je taková socka. Koukám, že v každé diskuzi je to jinak, jak se to komu hodí do krámu.
@Bytsamsebou píše: VíceÚplně nádhera a závidím to všem v dobrém. My žijeme jen školou. Každý rok trnu, co bude ve vyšších ročnících a i o prázdninách musíme procvičovat. Kroužky jsem dost osekala. Naštěstí ale chce už jen jeden. My třeba nemáme žádnou jinou možnost, jak mu ulevit. U nás je speciální škola, ale tam je to opravdu katastrofa, co tam chodí za děti. Popřípadě by kluk ve vyšších ročnících rupnul. Často čtu články, jak se nám to učení doma vrátí a modlím se, aby na druhém stupni mu to nějak secvaklo a šlo mu to samo. Stojí mě to hodně peněz za soukromé konzultace, jak se s ním učit a času. Je ve druhé třídě a vychází mu trojka z češtiny. Kdybych měla nadané dítě, mám alespoň v budoucnu dát ho na gympl. Opačně je to horší.
@Kipa22 píše: Více
Tak je to trochu rozdil nemoct platit 10
tis mesicne za nadstandard a nemoct zaplatit sem tam bezny vylet za par stovek.