Nadprůměrné dítě se zařadilo do průměru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11726
13.6.24 11:37
@terien píše: Více

Však ona si individuálně v klidu četla doma :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
13.6.24 11:51

@Da12 Ano, to je přesně to, o čem mluvím. Teď je minimální mzda 18900,–, to dělá čistého něco mezi 15-16 000,– v závislosti na tom, jaké odpočty máte a kolik máte dětí. Taky se může stát, že vlastně žádné daně neplatíte, když máte více dětí a vzniká daňový bonus.

Když jsem do kalkulačky zadala onu minimální mzdu, pobírající ženu s 1 dítětem narozenou v roce 1960, pracující od roku 1980, tak vyšel orientační důchod 17374,–. Takže této ilustrativní ženě příjem z důchodu může vyjít vyšší než její čistá mzda nebo zůstane přinejhorším stejný.

Když zadám tytéž hodnoty, ale zvednu mzdu na 37 800,–, vyjde 20836,–, tedy jen o 3462,– na důchodu více, přitom tato druhá žena pobírala dvojnásobnou mzdu a odvedla daleko více na daních než zmiňovaná žena č.1.

Jak toto má někoho motivovat k větší píli a pracovitosti? Jen aby dotoval ty méněsnaživé? Jaký užitek z toho dotyčný má mít kromě většího luxusu teď a tady, ale zabezpečení do budoucnosti, když už jim stáří nedovolí pracovat, minimální? Proč není na výběr, zda člověk chce odvádět sociální anebo nikoli?

Kdyby byla možnost výběru, tak by to bylo nejspravedlivější. Každý by si vybral, zda souhlasí s těmito podmínkami a spoléhal by se na stát a naopak někdo jiný by si mohl zvolit vlastní cestu např. investováním, ať už do hmotného či nehmotného majetku, vlastního podnikání, spoření atd.

Pak by samozřejmě musela být nějaká doložka, že ale nemá nárok na žádné dávky, které se ze sociálního vyplácí. Tedy ani důchod, podporu v nezaměstnanosti, mateřskou, rodičovskou, zkrátka nic. Na oplátku by ale člověk byl volný a mohl by se svými vydělanými penězi svévolněji manipulovat. Nemocenská složka by se mohla ze sociálního zabezpečení oddělit, zdravotní by mělo být povinné, protože zdravotní úkony jsou velmi drahé a nelze někomu říct, ty sis neplatila, tak nemáš nárok na operaci a necháme tě umřít. Nechala bych akorát něco jako solidární daň, kterou by musel platit každý. Dejme tomu ve výši 4%, ze které by se vyplácely dávky skutečně potřebným, kteří si pomoct nemohou z těchto důvodů: zdravotní postižení od narození, invalidita během života v důsledku úrazu, závažné choroby v rodině, kdy je nutná celodenní péče o člena rodiny, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45796
13.6.24 12:02

Tak já myslím, že je to jasné, tyhle „nadprůměrné“ děti se znalostmi s historie a zeměpisu byly prostě naučené svými rodiči a prostředím a pokud se v tom aktivně nepokračuje, tak se časem srovnají s ostatními, které se to začnou učit až později. Tyhle znalosti bude mít každé trošku bystřejší dítě, pokud se mu to bude říkat. Děti si umí hodně zapamatovat. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
869
13.6.24 12:11
@Kipa22 píše: Více

Tady ale přeci nikdo nepíše, aby primárním cílem byli ti geniální. Naopak chtějí rovnost příležitostí. Dneska se všude protěžují ti pomalejší a slabší. Vše se jim přizpůsobuje. To považujete za správné? Já tedy nikoli. Celá inkluze je blbost.

Aby dítě skutečně využilo svůj potenciál, potřebuje vynikat mezi svými. Ne dát dohromady všechny děti s propastnými rozdíly a udělat z nich průměr.

Když tedy dneska se platí pomůcky a asistenti těm pomalejším, proč se nikdo nestará naopak i o ty talentované? To by bylo přeci spravedlivé. Do rozpočtu přispíváme přeci všichni, tak proč z toho má mít užitek jen někdo? Neměli by všichni mít nárok na rovnocenné zacházení?

Takže nesouhlasím s Vámi s tím, že by rodiče nadaných dětí platit předražené prestižní školy, kterých je jednak nedostatek, jednak kvalita je dost často pochybná, jednak i do rodiny chudších se může narodit talentované dítě, které je zdiskreditované, protože rodiče by na takovou školu neměli.

Proč si asi myslíte, že dneska rodiče dávají chytřejší děti na gympl? Jednoduše proto, že tam jsou děti aspoň mezi svými, když nic jiného. Nejsem zastáncem všeobecného vzdělání, ale ono jim v podstatě nic jiného nezbývá.

A v poslední řadě, dítě potřebuje vynikat a soupeřit mezi svými. Musí cítit, že má šanci ostatní předstihnout a vyhrát nějakou bitvu. Když je ale dítě mezi jinými dětmi o mnoho levelu výše, tak brzy zjistí, že se mu nikdy nepodaří vyhrát a přestane se snažit, učení ho nebude bavit a bude mít jediný cíl. Školu nějak přežít a místo vlastního zdokonalování se bude snažit ztrpčit vzdělání ostatním a stáhnout je na svou úroveň a tím pádem vyhrát. A naopak ti bystřejší zjistí, že se na lepší známku nemusí tolik snažit, že i s minimálním úsilím bude bez tak premiantem třídy a časem zaostane v průměru. A to přece není cílem.

Příspěvek upraven 13.06.24 v 12:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6110
13.6.24 12:12

Hele tak třeba můj švagr uměl před nástupem do školy počítat do 1000, protože se s ním hrála od malička Canasta. Uměl plynule číst, protože tchýně dětem od malička četla pohádky. Nástupem do školy to zaniklo. Jednak si ho vždycky pančelka srovnala (nudil se vyrušoval, dostal trest) a druhak s ním už nikdy nic dál nerozvíjel.

Škola prostě je nastavená na to, aby se jelo podle tabulek a kdokoli v něčem vyniká, je „srovnán“ do latě. Myslím tím klasickou školu, kde je jedna učitelka na 30 žáků. Lepší školy jsou obvykle soukromé a drahé (u nás je jedna a platí se tam školné 6 tisíc za měsíc).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.24 13:43

Platím daně stejně jako ostatní, tak proč bych měla ještě platit za vzdělání dítěte?
Syn měl na základní škole spolužáka, který měl problémy s chováním i učením, kluk měl asistentku, neustále se o něj někdo staral, chodil na individuální hodiny.
Mně si učitelka zvala do školy, aby mi řekla, že syn podvádí, když se nehlásí a pak má z testu jedničku.
Primární zájem školství rozhodně nejsou chytré děti, ale ty z druhé strany spektra.

• Citovat
  • Upravit
10077
13.6.24 13:55
@veria píše: Více

Jenže těch dětí, které se v předškolním veku zajímají do hloubky o dějiny nebo zeměpis zase tak moc není. A když to děcko nebude zajímat, tak mu to do hlavy nenatlučeš. To samé, pokud dítě není zralé ke čtení, tak je to těžké ho to naučit, naopak ty nadané dětí se to naučí velmi snadno, aniž by je do toho rodič tlačil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.24 14:00
@veria píše: Více

Pokud nebude mít zájem, nenatluces do dítěte nic. Mám dvě děti a jedno mělo takové znalosti, druhé neumělo ani číst, ani psát a dokonce neumělo ani dny v týdnu. Slyšelo to nesčetněkrát, ale bylo proti našim snahám imunní.
To, které se zajímalo, se samo naučilo různé věci, protože jako předškolák leželo v encyklopedii a docházely mu různé souvislosti.

• Citovat
  • Upravit
33195
13.6.24 17:24

No geniálních děti je opravdu malo. Těch šikovnýcha chytrých dost. A taky potřebuju, aby se jim někdo věnoval. Ne je nechal sedět s těžšími příklady vzadu… Byt šikovný neznamená být samouk. Taky potřebuju zpětnou vazbu, vysvětlit, poradit, sdílet.

Málokterý bezny cesky rodic může platit 10 tisíc měsíčně a vozit dite 50 km denně do školy a zase zpátky. Proto je i takový zájem o víceletá gymnázia, neb „studijně“ zaměřené třídy se zrušily, protože inkluze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.24 18:24
@Svistice píše: Více

Mně se líbí to, že nenadane děti mohou mít extra přístup a je to ok, ale běda tomu, kdo se ozve s chytrým dítětem.

• Citovat
  • Upravit
8024
13.6.24 18:24

U nás se to naštěstí povedlo. Strašně těžce bych nesla, kdyby nečetli. Tak soucítím. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.24 18:30

V systému samozřejmě nejde jen o geniální děti, stačí nadané a mimořádně nadané děti. Těch má být podle odhadů kolem 10-15% (co jsem se dočetla), ale jejich diagnostika je silně podhodnocena a to i u učitelek, ty často nadané děti nepoznají.

@Svistice

• Citovat
  • Upravit
3135
13.6.24 23:35
@zrcadlo píše: Více

Tak to čtou hodně.
Naše taky právě četly brzy a syn i docela velké bichle, ale prostě ho to přestalo bavit. Mobil oba dostali k 9. narozeninám. Takže podobná situace, ale našim to nevydrželo. Škoda, no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3135
13.6.24 23:38

Kéž by na naší základce učitelka aspoň dávala ty těžší příklady… Nic, prostě nic, všichni museli dělat to samé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6900
14.6.24 00:01

Já tedy taky moc nechápu ty nářky, že základka je hlavně pro blbce. Tak pokud je to dítě hodně nadané, tak chodí na gymnázium. Popřípadě jen u nás ve středním městě jsou i mezi „normálními základními školami“ základky, které jsou výkonnostní a mají přísnější známkování, není potřeba tolik asistentů, jelikož děti s poruchami odchází na „jednodušší“ školu. Takže ani není potřeba nějak extra platit soukromou školu. Já se tedy u kluka, který jde teď do třetí třídy setkávám spíš s obdivem, když je někdo chytrý, než s posmíváním. Ale jako nemůžu posoudit, jak je to jinak. V okolí mám chytré děti, ale ve většině případů stejně potřebují zase makat na něčem jiném. Popřípadě, mít talentované dítě, kterému stačí výklad ve škole a má samé jedničky, tak jsem šťastná jako blecha, že může mít dítě volné odpoledne a rozvíjela bych ho na různých kroužcích.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí