Nadprůměrné dítě se zařadilo do průměru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3462
13.6.24 10:04
@terien píše: Více

U dcery se to víceméně takto rozdělilo díky volbě matiky. Tři třídy Hejného - chytřejší děti, 2 třídy klasické matiky - peklo. Méně dětí ve třídě, polovina téměř neuměla česky, několik dětí s potřebou asistenta, ale ty škola nesehnala, takže byl jeden asistent na 2 - 3 děti. Kamarádka dala dceru do nehejné třídy a ihned po týdnu ji stahovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
871
13.6.24 10:06

@terien Naprosto s Vámi souhlasím. Neustále si všímám toho, jak se vlastně neustále pomáhá slabým a utlačují se vlastně ti silnější jedinci a to mi velmi vadí l. I v životě to tak je. Viz třeba nájemní smlouva. Nájemce má ve finále větší ochranu než majitel bytu. Pak se všichni diví, že lidé nechtějí pronajímat byt, když prakticky nemají žádnou páku na nájemníky, kteří jim snadno nasekají dluhy.

A vše pramení už od školy. Pomalejší děti dostanou asistenty, škola jim přispěje na různé školní pomůcky a tak. Co dělá ale společnost pro ty nadané? Proč i oni nemají nějaké výhody jako rozpočet, vlastní třídu alespoň 1 v daném městě, aby je tam mohli rodiče vozit? Nic takového není.

V našem zákoně totéž. Není to ani tak o školní inteligenci, ale obecně se pomáhá těm lidem, kteří nejsou tak úspěšní, což se mi nelíbí. Přitom si mnohdy za to mohou sami. Já jsem si taky třeba dodělávala vysokou při práci, protože jsem jednak nechtěla vysávat rodiče a jednak jsme ani moc peněz neměli. Taky bych se mohla vymluvit, že nemám školu, protože jsme chudí. Ale vystudovala jsem si při práci za svoje. Moje babi dokonce měla jen základku a při mateřské si dodělala na večerní škole střední.

Vše je jen o přístupu. Místo aby si někteří hledali lepší práci, tak radši dělají u baráku za minimální mzdu a nestydí se požádat o příspěvek na bydlení. Takže ve finále berou totéž, co člověk, který pro to musí vynaložit daleko vyšší úsilí. Celý sociální systém je nastaven špatně a školou to teprve začíná.

Stát by naopak měl motivovat k samostatnosti, k pracovitosti a ne naopak omlouvat méně úspěšné, že měli smůlu, a proto je musíme dotovat. Fakt se mi to nelíbí!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.24 10:17
@hanka.br. píše: Více

S tímto nesouhlasím. Syn se ve škole naprosto neprojevoval, až si mě učitelka zvala, že neví, neumí, ale o testech umí a sledovala, jestli nepodvadi… Sám mi řekl, že za ty nadávky od ostatních mu to nestálo, tak o hodinách seděl a mlčel.

• Citovat
  • Upravit
3855
13.6.24 10:18

Mně připadá, že je to jako se začátkem chození. Nějaké dítě je napřed, chodí třeba již v devíti měsících, jiné začne chodit až ve čtrnácti měsících. Ale nakonec chodí všichni. Některé dítě čte a počítá již v pěti letech i dřív, jiné se to naučí až ve škole a děti s poruchami třeba pořádně nečtou nebo nepočítají ani v deváté třídě. To, že dítě čte a počítá v pěti letech ještě neznamená, že je to génius a studijní typ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10114
13.6.24 10:19
@hanka.br. píše: Více

Zvláštní je, že nemalá část děti, které teď navštěvují 8G, tak první stupeň strávila jako „rozhodně nejsou nijak nadané“. Přesto je řada z nich v Mense, vyhrávají olympiády… ale pro učitelky na ZŠ nebyly dost „nadané“. Takže by mě zajímala definice toho, co učitelé ZŠ považují za nadání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6055
13.6.24 10:25
@Svistice píše: Více

Pokud má někdo geniální dítě a má zájem ho rozvíjet, tak ho nedá na běžnou školu a nenadává, že za to může integrace. Tak ať rodiče zaplatí a dítě může být na prestižní škole pro nadprůměrné. Nechápu, kde se tu bere pocit, že primárním zájmem mají být geniální děti a ostatní, ať neotravují. Ti totiž jednou budou těm geniálním prodávat housky, bez kterých by ti geniální umřeli hlady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3855
13.6.24 10:27
@gechitka píše: Více

To samé je s důchody. Pracoval jsi za dvacet tisíc, do systému jsi odvedl málo, ale dostaneš skoro stejný důchod jako ten, který tam přispěl i víc než dvakrát tolik. Tomu se říká ta povinná solidarita. Přitom se stát tím zanedbáváním nadaných dětí a protěžováním těch zaostalých připravuje o peníze, které tak potřebuje. Nejen, že ti asistenti a pomůcky stojí stát spoustu peněz, ale jaký pak bude z těchto dětí pro stát přínos, když stejně skončí v invalidních důchodech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3462
13.6.24 10:30
@Jahru píše: Více

Dcera byla za nadanou považována hned od první třídy. Četla, psala, počítala už ve školce. Ve škole měla štěstí na učitelku v 1. a 2. třídě, která k dětem přistupovala dost individuálně. Pak se to s novou učitelkou trochu zhoršilo, takže se dost nudila, ale i ostatní učitelé ji jako nadanou brali. Hodně četla, bavily ji encyklopedie, mapy, příroda, pořád jsme sháněly knížky o vlastivědě, přírodovědě. Na osmiletý gympl se dostala celkem bez problémů, všeobecný test měla s přehledem nejlepší. Teď končí sekundu, míří k samým jedničkám. Úspěšně se účastní zeměpisné olympiády, vše ji baví a jde, oproti základce až tak nevyčnívá, ale s kolektivem, i když nečelila žádné šikaně, je teď mnohem spokojenější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10114
13.6.24 10:32
@Kipa22 píše: Více

Tohle mě vždycky baví, argumentace houskami a uklizeným chodníkem :mrgreen: Jen taková poznámka, většina nadaných/nadprůměrně inteligentních lidí zvládne tu housku upéct, ale pekařů, kteří zvládnou operovat mozek nebo vymyslet mikročip je nepoměrně méně.
Adekvátně by měly být vzdělávány všechny děti, tedy i ty nadané. To se zatím moc neděje a pokud srovnám kolik pozornosti je věnováno podprůměru a nadprůměru, tak to pro ty chytré děti nevychází moc pozitivně. Výhoda je, že obvykle staci nějak překlepat první stupeň a mohou jít na VG

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.6.24 10:49

Byla jsem šikovné dítě, přeskočila jsem 3 třídu ve škole, driv jsem šla na gymnázium, v 16 už jsem začala univerzitu.
A co s toho mám? Začala jsem dřív pracovat. :D a pak v 27 jsem začala dohánět to co mne ušlo… Noční kluby, alkohol,…

Nechte své děti v klidu. Vaši ambice jen jim škodí. Ať si uzijou dětství.
Prectite si aspoň pár článků od psichologu jak škodí velké ambice rodičů.

Ještě jedna poznamka:
Jestli je dítě v něčím geniální to určitě v něčím bude strašně pozadu.
Dneska řídí svět emocionální IQ, tak že víc se vyplatí nechat dítě skákat s kamarádama na zahradě.

Příspěvek upraven 13.06.24 v 10:58

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.6.24 10:51
@Kipa22 píše: Více

A bez těch chytrých nebudou lékaři a zastaví se vývoj, protože nebude, kdo by to dělal.
Oni ti geniální klidně housky prodávat mohou, ale děti, co v páté třídě neopisou větu bez chyb, asi na VŠ a někam do výzkumu nepůjdou. :nevim:
Ve velkých městech jsou možnosti, ale ve většině republiky taková dostupnost není.

• Citovat
  • Upravit
6055
13.6.24 10:58
@Jahru píše: Více

Tak Fiala, když mluví o studentech, tak jen o těch geniálních. To samé MŠMT. Alespoň zatím jsem si ničeho jiného nevšimla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6055
13.6.24 11:00
@Anonymní píše: Více

Tak volte Fialu, ten geniální grolifikuje, tedy, abych upravila, geniální, co ho volí. Ostatní mu jsou šumák, pro něj to jsou proruští dezoláti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
13.6.24 11:14
@Bytsamsebou píše: Více

Tak pro jedno dítě se určitě dá vymyslet, jak si může individuálně v klidu číst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32255
13.6.24 11:18

@Kipa22 Glorifikace netreba, stacil by citlivy pristup. Nepranyrujeme-li pomalejsi, nepranyrujme tedy ani rychlejsi. Nicmene chapu, ze ucitelek na prvnim stupni, ktere by se cti zvladly takovy rozptyl schopnosti, mnoho neni. Nelze jim to vycitat, i vzdelavani budoucich pedagogu stale cili hlavne na vzdelavani prumeru. Svym zpusobem clovek chape, ze ucitelka spis vyuzije energii k tomu ucit cist Tonika, ktery ve treti tride stale slabikuje, nez zabavit druheho Tonika, ktery ma vse za 5 minut a pak se nudi. Pak ale pro dceru bylo 8G jasna volba, jak z toho ven, at si rika kdo chce co chce. Nejvic me bavily nazory okoli, ze se tam „uuci k smrti“ a „kradu ji detstvi“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí