Nadprůměrné dítě se zařadilo do průměru

Napsat příspěvek
Velikost písma:
32038
11.6.24 22:06

Starsi dcera nijak extra nevynikala. Byla od prvni tridy jedna ze tri „premiantu“ a na 8G se dostala. O 2 roky mladsi syn byl v predskolacich hodne dopredu, protoze se vsechno chtel ucit se segrou, byla jeho velky vzor. Ve skole je take spis v nadprumeru, ale o vsechny vyhody prisel. Umel cist od 4r, to jo, ale bohuzel ho cetba nezacala bavit ve smyslu cteni knih. Pokus o 8G nas ceka. Nejmladsi dcera vypadala celou MS jako totalni pablb a ve tride je taky za premiantku. Myslim, ze vsechny deti mam chytre, ale ne uplne „prodigy“, i kdyz nejstarsi dcera se v logicke od 1. do 5. tridy umistovala vysoko. Nadani maji vsichni mnohosmerne umelecke, celkem i pohybove, ale nejsou do toho nadprumerne zapaleni, nepredrou se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44341
11.6.24 22:25

U nás je hudebně velmi nadaná i nejstarší dcera. Ale dala přednost sportu, ve kterém taky exceluje. Má absolventské vysvědčení na hudební nástroj, pár let chodila i do literárně dramatického a tanečního oboru. Ale uměleckým směrem se vydávat nechce. I když se podílí na režii školního závěrečného představení a naučila jednoduché doprovody kamarádku, které nikdy nehrála, nechce již pokračovat v uměleckých zájmových útvarech. Učaroval jí sport. Vyzkoušela více sportů, plavání a krasobruslení musela nechat k vůli zdraví, špatně snášela teplotní rozdíly. Zakotvila u atletiky, druhý stupeň prožila ve sportovní výběrovce. Má spoustu medailí a pochval za reprezentaci školy.

Co se týče učení, není a nikdy nebyla úplně studijní typ. Má sice vyznamenání díky své píli a cílevědomosti, ale někdy musí vynaložit velké úsilí. Často jsme zajišťovali doučování.
Jako malá nejevila všeobecný zájem nasávat informace z různých oblastí narozdíl od nejstaršího syna. Neprahlatolik po informacích. Byla spíš zaměřená na pohyb, zpívání, různé scénky, čtení..

Je přesně ten případ, kdy díky své píli a cílevědomosti přesahovala děti s lepším potenciálem.
Dostala se na vybranou střední školu. Těší se. Jsem zvědavá, jak bude bojovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32038
11.6.24 22:34

Syna by ve dvou zajmovych krouzcich chteli nadprumerne rozvijet a on projevuje velice podprumerny zajem, pry ho to bavi, ale max 2krat tydne, 4krat ne :mrgreen: (zkouset to nebude).

Pro me nadprumerne deti musi mit nadrprumerne schopnosti i zajem, jen jedno vetsinou nestaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33177
12.6.24 06:08
@Hobitka píše: Více

To podepisují. Syn má „na víc“, ale je nastavením minimax (chce maximum při vyvinutí minimálního úsilí). Navíc je vidět, jak k té vnitřní motivaci teprve zraje. Mezi ním a třeba stejně starými holčičkami je propastný rozdíl, on si chce ještě proste chce hlavne hrát.
Jeho otec to měl podobne, na ZS horší dvojkar/slušný trojkar, pak levou zadní vystudoval VS obor, kde po prvaku zbyla čtvrtina přijatých. Jen mu to prý ale secvaklo až někdy ve čtvrťáků na střední. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31009
12.6.24 06:21

Já bych řekla, že všechny tyto děti se snadno učí a dobře chápou. To platí celou dobu, i v te zs. Ale zatímco v předškolním věku je snadné dávat dětem podněty a jejich pozornost se netristi, takže se snadno nadchnou a nejsou unavene/zpruzele, ve školním věku to již neplatí. A ve škole je tempo nastavené nižším průměrem, takže šikovné dítě školou propluje bez minimálního úsilí. Pak je na něm, zda je schopné vyvinout snahu v mimoškolní aktivitách a snadno a rychle se rozvíjet tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44341
12.6.24 06:42
@Svistice píše: Více

Syn to měl taky tak. Otázkou je, jak by se rozvíjel v kolektivu s potenciálem. Protože u něj šlo spíš o lenost účastnit se dalších aktivit navíc. Nechtěl vyčuhovat. Bohužel, třídu Světa vzdělání otevřeli až rok po něm. Učitelka na prvním stupni říkala, že má na víc a mrzí jí, že nevyvíjí větší aktivitu. Secvaklo mu to někdy na vyšším gymplu. Učit se musí jen některé předměty. Některé oblasti matematiky, fyziky a chemie. Samy mu jdou ty jazyky. Naukové předměty se mu učí dobře včetně chápání souvislostí.

Co se týče té školy, kdyby u prvňačky nevyšlo předčasné zaškolení, které jsme zrealizovali i k vůli učitelce, která nám učila už dvě děti, řádně zaškolena by šla do třídy Světa vzdělání(spolupráce s Mensou). Předčasné k přijímačkám neberou k vůli velkému zájmu o tyto třídy a vyšší náročnosti.

Složení tříd je rok od roku horší a zoufá si z toho i paní učitelka. I když má ve srovnání s průměrem velice šikovný kolektiv, vyskytují se poruchy chování nebo prostá nevychovanost. Děti hodně vyrušují, perou se.

Myslím si, že pro nadané, šikovné a ke vzdělání vedené děti líp už bylo. Už to půjde jen k horšímu. Otevřeli u nás teď i ZŠ Mensy. I když je školné kolem 60 tisíc ročně, zájem je obrovský. O něčem to svědčí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31009
12.6.24 08:06

@Svistice a jak vy jste dopadli s 8g, resp. s ochotou pripravovat se na nej? Hadam, ze starsi dite je ted v 5. tride?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10074
12.6.24 08:55

A ještě je tu jedna věc, nadané dítě se nutně nerovná školsky úspěšné dítě. Takže ono sice může zůstat nadprůměrné, ale nepozná se to, protože hlavním hodnotícím kritériem v téhle věkové skupině bývá právě úspěšnost ve škole

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16373
12.6.24 10:48
@Hobitka píše: Více

Přesně tak. Syn třeba hraje šachy, a hraje je výborně na to, jak málo tomu obětuje. Měl možnost hrát za klub a získat nějaké ty mezinárodní body a jezdit na víc turnajů, ale nechce. Nebaví ho rozbory partií, nesedne si doma sám od sebe nad šachové úlohy, to ani omylem. Baví ho 1-2× týdně si zahrát, během roku v pár turnajích skončit třeba v první čtvrtině účastníků (což na to, jak amatérsky se to učí nebo spíš neučí je fajn výsledek), ale víc pro to dělat nechce. Nemá v sobě to zapálení a my ho nutit nechceme. To stejné sport, chce si zahrát florbal s klukama, jde mu to, ale jít do kroužku, kde se jedou kondiční rozcvičky apod. už nechce, radši bude hrát jen ve škole a střihne si ještě jeden rekreační sport v tydnu. Prostě to bude univerzálně šikovné dítě, ale bez poličky s medailemi. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33177
12.6.24 12:01

@zrcadlo Nemáš doma moje dítě? :lol: U nás frčí fotbal (ale do fotbalového klubu bych ho nedostala ani smykem), má evidentně technické myšlení (kroužek lego robotiky vehementně již 3 roky odmítá). Jedine u čeho začal mít poslední rok větší motivaci a i nějakou ctižádost jsou hasičů, tam jíz i velmi zapálené trénuje a soutěži (ale než se k tomu SAM dobrák trvalo 4 roky :roll: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16373
12.6.24 12:33

@Svistice Já jsem si všimla, že máme doma podobné kousky ;). Já tak nějak doufám, že zvládne příští rok přípravu na přijímačky, a když bude obklopený podobnými vrstevníky, tak ho bude rozvíjet už jenom ta škola a sociální skupina (že si třeba o přestávce bude mít s kým zahrát ty šachy). Se svým přístupem podle mě brutálně spadne prospěchově, a budeme ho v tom muset nechat vykoupat, aby chtěl zabrat sám (pořád doufám, že teď je ta lenost daná tím, že je stejně mezi nejlepšími, ale že když by spadnul do podprůměru, tak to chtít nebude a začne se učit). Tuhle jsem potkala jeho učitelku, a ona „já si tak užívám chytré dítě ve třídě a diskuze s ním, zatím jen diskutuje a není drzý, je dobré vychovaný, jen nechce dělat pro něj zbytečné věci, ale ta jeho argumentace je fakt skvělá, to musim uznat. No ale pubertu si s ním užijete!“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.24 14:41
@Jahru píše: Více

V tom okruhu, co jsme si povídali, máme všichni školně úspěšné děti, tam není problém, ale všichni jsme se shodli, že u nich všech chybí to něco navíc, co měli jako předškoláci.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.6.24 14:57

Ano, něco podobného mám doma. Ve školce nadprůměr, hlavně z matiky (už četl, pořád chtěl zkoušet z násobilky, pochopil i jednoduché rovnice), ve škole se to „srovnalo“ - cca ve 2. třídě měl trochu problém pochopit odečítání víceciferných čísel pod sebou. To jsem si řekla, že asi tak chytrý nebude. V logické olympiádě byl vždycky spíš vzadu, až v 5. třídě někde kolem poloviny. Ani ty jeho zájmy nebyly nijak extra výjimečné. I když jedničky má ze všeho. Jenže vlastně až do 5. třídy chodil domů ze školy s tím, že tam chodit nechce, že ho to nebaví, že neberou nic zajímavého…

Takže jsme ho přihlásili na 8G a nechali mu změřit IQ a tam se teda ukázalo, že přece jenom pořád nadprůměrný je.

• Citovat
  • Upravit
3135
12.6.24 15:04
@zrcadlo píše: Více

Já ti taky s těma knížkama závidím, u nás nefunguje ani to vypínání, resp. odevzdávání elektroniky na noc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16373
12.6.24 15:29
@iila píše: Více

U nás asi pomohlo, že děti četly samy a dobře hodně brzy, takže dcera třeba v době, kdy děti slabikovaly první čtení, četla sérii Sesterstvo nebo toho Harryho Pottera, a přišla si proti nim velká (je nejmenší a nejmladší ze třídy a děti se jí dost smály, že patří do školky). To čtení jí vlastně zajistilo dost respektu v té první třídě, takže ji to bavilo. Syn ve druhé třídě přečetl třeba trilogii Prašina, která byla fakt napínavá, pak ho chytnul Hraničářův učeň, a ten má snad 17 dílů a do třetí třídy to přečetl celé. Čte nejvíc ze třídy a taky mu to dává takový pocit jistoty, řekla bych, že to obě děti vnímají jako „konkurenční výhodu“ :lol:, ale vidím to třeba na synovi jedné kamarádky, který nebyl schopný samostatně číst s porozuměním až do třetí třídy, prostě to pro něj byl boj s písmenky, a když už si dostatečně osvojil tu dovednost, tak už dával přednost jiné zábavě a do toho vlaku už nenaskočil. Tam se prostě minulo období toho zájmu a období té získané dovednosti.
A pak teda taky mobil dostaly obě moje děti až do třetí třídy. To už teď taky vidím, že dřív si knížku otevřely i odpoledne, a teď odpo chtějí mobil/PC, a knížku si vezmou až večer (a do školy, tam mají mobily zakázané a mají možnost si číst v hodinach, když mají vše hotovo, už od té první tridy, takže dost toho přečtou i ve škole).
Jo, jsem za to moc ráda, a je pravda, že znám jen dvě děti, které čtou ještě víc (jedno s každou nemocí stonalo u tatínka v muzeu, tak si zalezlo s knizkou, druhé muselo často do nemocnice kvůli vrozené nemoci a muselo často hodiny čekat, tak si četlo). Jinak je dnes těch pravidelně čtoucích dětí fakt málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí