Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@mater píše:
@kate02 to je krásne videt že hodne vyrostl za rok ale už temeř nepřibral..to tak náké deti mají a pak jsou hubené jiné tloustnou dál a to je problém
Starší to měl právě podobný… Ono těžko říct, jak to bude dál… Mladší je šíleně aktivní, v podstatě jen stojí, nebo běhá, hopsá… Pomalu chodí málokdy…
Taková kumulovaná energie… ![]()
Je teda fakt, že oba kluci vypadají výškově tak o rok až dva starší… ![]()
@Anonymní píše:
Já když se někoho zeptám, jetsli mu příjde naše dcera tlustá, tak každej odpovídá, že není. Nevím, jetsli mi lžou a nebo říkájí pravdu. Doufám, že mluví pravdu. Jinak to BMI jsem jí počítala má 17,6 a v percentilových tobulkách je přesně na 90. Vím, že to není žádný lunt, ale tlustá mi fakt nepříjde. Těch 18kg už si drží víc jak půl roku, tak doufám, že teď už bude jen růst
Ber to prostě jako blikající kontrolku. Může mít jednou opravdu mohutnou kostru, nebo z toho v pubertě vytáhnout, a nebo kila půjdou dál nahoru, než je úplně „tabulkové“ a ona z toho nevyroste… Takže to nejlepší, co pro ni můžeš udělat, je védst ji k racionálnímu stravování a ke kladnému vztahu k pohybu.
Asi bych omezila pečivo k snídani třeba kaši a šunku jen kvalitní aspoň 90% masa aa víc zeleniny pohyb hlavně
Ahoj, dceři dáváš klasický český jídelníček, žádný extrém, každopádně bych ho odlehčila. Jak už tady bylo psaný, na můj vkus moc bílý mouky. Kaše se dají dělat z vody a jáhlů, pohanky, quiony, kukuřice, ovesných vloček. Večer namočíš vločky do mlíka, ráno posypeš ovocem a bezva snídaně je hotová. To jsou všechno alternativy a hlavně tím zpestřuješ výrazně stravu. Dítě má jíst 5 porcí ovoce a zeleniny denně (dvě porce ovoce, tři porce zeleniny). Šunku bych malýmu děcku taky nedávala vůbec, stejně jako jakýkoliv další uzeniny. Stejně z toho nedokážou vstřebat B12 a jsou tam nebezpečný rychlosoli, většinou nekvalitní maso a spousta mouky. Maso každý den je na můj vkus trochu moc, podle mě bohatě stačí 2-3krát týdně, zařadila bych určitě ryby (třeba čersvej losos děti obecně milují, ale je trochu dražší), není zmínka o superzdravých luštěninách (čočka, cizrna, fazole, červená čočka… dají se z toho kouzlit super věci, saláty, pomazánky,…). Určitě bych zařadila aspoň 2 dny bez masa. Taky bych dělala obědy s vařenou zeleninu, ne jen jako syrovou přílohu (zeleninový polívky, brokolice, kapusta, květák, cuketa, lilek, mrkev dýně,…). Doporučuju knihy: „Kuchyně, dětem vstup povolen“ (http://www.jota.cz/…stup-povolen) a „Hned to bude andílku“(http://www.grada.cz/…iha/katalog/), je tam spousta inspirativních, zdravých receptů. A hlavně z toho nedělej žádný úzkostný drama, jídlo má být požitek, zábava. Jinak se vytváří blbý předpoklad pro pozdější poruchy příjmu potravy…
Naše malá, 2roky a 8 měsíců má 102cm a 17kg.je to fakt kus.ale ona je opravdu mohutná, spíš než tlustá. Nemá vůbec žádný faldy ani břicho. Celá po nás. Já jsem byla vždy kus - mohutná, prsatá, manžel to stejné (bez těch prsou
).Ono fakt záleží na kostře. Už od 3 měsíce byla delší než kdokoliv v jejím věku a tak se to s ní táhne dál.
@Anonymní píše:
Já když se někoho zeptám, jetsli mu příjde naše dcera tlustá, tak každej odpovídá, že není. Nevím, jetsli mi lžou a nebo říkájí pravdu. Doufám, že mluví pravdu. Jinak to BMI jsem jí počítala má 17,6 a v percentilových tobulkách je přesně na 90. Vím, že to není žádný lunt, ale tlustá mi fakt nepříjde. Těch 18kg už si drží víc jak půl roku, tak doufám, že teď už bude jen růst
Věř mi, že tvá dcera odpovídá tabulkovému průměru - jak výškou tak váhou. Mám takovou jednu chytrou brožurku (Rodiče a děti), kde mimo jiných chytrých rad a návodů je uvedena i tabulka Průměrných hodnot výšky a váhy v určitém věku podle WHO. Mám ji sice už pár roků tu brožurku, ale věřím, že tyto hodnoty se nezměnily. Uvádí se v ní, že horní hranice průměrné váhy u holčiček ve třech letech je 18 kg. Ideálně tedy tato holčička má podle tabulky měřit 101 cm (hormí hranice průměrné výšky holčiček ve třech letech). Takže ideální poměr výšky a váhy ještě v průměru.
Ani se mi nezdá, že by v jejím jídelníčku bylo něco potřeba měnit. Zeleninu mi nesní moje dcerky, ani kdybych jim to obalila v cukrkandlu.
Tak buď v pohodě. Máš krásnou zdravou dcerku. ![]()
@benetka píše:
No je to tak bohuzel, ale dle meho spise obezneji pusobi, protoze ma kulatou hlavu a do toho kudrnate vlasy a tak mozna pusobila od mala tluste.Telo o. k, ale diky obliceji a kudrnam kazdy nabyl dojmu ze je obezni. Doted ma papule, ale telo v norme. Oproti spoluzakum vypada prostorove vyrazneji a mohutneji. Nyni meri 142cm a vazi 40kilo.
142cm a 40 kg je fakt dost, to není jen kulatým obličejem a kudrnami. Moje dcera má taky 142cm a 30kilo a je akorát. 1/3 hmotnosti navíc. Ty ji sice jako tlustou nevidíš, ale bohužel s tím bude mít celoživotní problémy.
@ZuzaM píše:
142cm a 40 kg je fakt dost, to není jen kulatým obličejem a kudrnami. Moje dcera má taky 142cm a 30kilo a je akorát. 1/3 hmotnosti navíc. Ty ji sice jako tlustou nevidíš, ale bohužel s tím bude mít celoživotní problémy.
No staci si precist moje prispevky, kde pisi, ze od mala se musi hlidat a take jsem uvadela, ze pres leto vzdy pribere, ze nema tolik pohybu, pres zimu a skolni aktivity vzdy shodi. Reagovala jsme na vahu trileteho ditete kdy mela 15 kilo a 99cm a jiz byla brana jako obezni. Jinak se snazime drzet vahu 35 kilo, coz je akorat k vysce a dle tabulek. A s tema tvarem jsem take myslela v tom veku tri let. Staci cist vse ![]()
@benetka
Cituji:
„No je to tak bohuzel, ale dle meho SPISE OBEZNEJI PUSOBI, PROTOZE MA KULATOU HLAVA do toho kudrnate vlasy a tak mozna pusobila od mala tluste. Telo o. k, ale diky obliceji a kudrnam kazdy nabyl dojmu ze je obezni. Doted ma papule, ale TELO V NORME. Oproti spoluzakum vypada prostorove vyrazneji a mohutneji. Nyni meri 142cm a vazi 40kilo.“
Doporučuji, aby sis sama přečetla co píšeš. Já to četla dobře. 142cm a 40kg není v normě. A sama píšeš, že působí (nikoliv působila) obézněji, protože má kulatou hlavu a kudrnaté vlasy. On ani ten váhový skok dvakrát ročně není moc dobrý, je to jako by dospělý hubnul a tloustnul 2× ročně o 10kg.
Reaguješ na to hodně emotivně, takže sama cítíš, že to problém je.
@ZuzaM píše:
@benetka
Cituji:
„No je to tak bohuzel, ale dle meho SPISE OBEZNEJI PUSOBI, PROTOZE MA KULATOU HLAVA do toho kudrnate vlasy a tak mozna pusobila od mala tluste. Telo o. k, ale diky obliceji a kudrnam kazdy nabyl dojmu ze je obezni. Doted ma papule, ale TELO V NORME. Oproti spoluzakum vypada prostorove vyrazneji a mohutneji. Nyni meri 142cm a vazi 40kilo.“
Doporučuji, aby sis sama přečetla co píšeš. Já to četla dobře. 142cm a 40kg není v normě. A sama píšeš, že působí (nikoliv působila) obézněji, protože má kulatou hlavu a kudrnaté vlasy. On ani ten váhový skok dvakrát ročně není moc dobrý, je to jako by dospělý hubnul a tloustnul 2× ročně o 10kg.
Reaguješ na to hodně emotivně, takže sama cítíš, že to problém je.
Jiz jsem uvadela, ze to resime od detstvi, kvuli reakcim lekaru a ted sice ma kilo a pul navic nez je dle tabulek normal, takz eporad to neni tragedie, jak to z vaseho prispevku pusobi. V jejim veku je hranice normalu od 28-38,5kg proto se nyni nehroutim a vim ze to zase shodi. Dcera nosi normalni konfekcni velikost, neni kazdopadne tlusta a nevim proc by mela mit celozivotni problemy…kazdy s vahou nejak kolisa a ona opravdu nikdy nedrzi diety…je to jen tim pohybem, to ji jde samo dolu, jakmile se prestane hybat ma zase mirnou nadvahu. Kazdy clovek ma jinou telesnou konstituci, proto vase dcera vam prijde normal a pritom je na spodni hranici, kde uz bzry zacina podviziva.
@Anonymní píše:
Rozhodně dceři nenasazuj dietu, pouze dbej na kvalitu potravin a pohyb. Já myslím, že z toho vyroste.. pokud už něco, tak velikost a složení porcí konzultuj s lékaři, aplikace dietních postupů pro dospělé je pro děti zcela nevhodná!