Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Otázku nahoty má každá rodina nastavenou jinak..
někde je to absolutní tabu, jinde naopak úplně free
u nás se holky začly stydět až v pubertě..
u slepených rodin, které popisuješ, bych byla trochu opatrnější a dodržovala určité dekorum..
na druhé straně úplná a totální tabuizace nahoty v rodině nevede ke zdravému normálnímu vnímání těla a nahoty…
takže to máš těžko.. ![]()
na nějaké exhibování to teda nevidím, ale v rychlosti se převlíct nebo přeběhnout mi nepřijde jako žádná hrůza..
@Yasmina21 píše:
Není to normální. Ani před vlastními.
Tobě zas přijde normální, že by tvůj muž měl dvě manželky souběžně, jak jsem tady četla. To zas přijde nenormální a nemorální mi. A nahota před vlastním dítětem je problém? ![]()
Já se o dcery partnera starala od jejich 3 let a nahé jsme se viděli každý den
Brali jsme se jako vlastní
Ale ne, že bychom chodili po domě nahý, ale třeba zrovna jsme potřebovali do koupelny apod. ![]()
Kdyby měl kluky, byla by to jiná.
@Kelsey píše:
Tobě zas přijde normální, že by tvůj muž měl dvě manželky souběžně, jak jsem tady četla. To zas přijde nenormální a nemorální mi. A nahota před vlastním dítětem je problém?
Diskuze je na jiné téma. A ano, to co jednomu přijde normální, druhému třeba ne. Nechápu, co řešíš? ![]()
Co se týká druhé manželky. V diskuzi zakladatelka řešila psychické problémy, kdy partnerovi nemůže doprát sex, jelikož se jí hnusí, ale partnera pro život chce. Sama uvažovala nad tím, souhlasit s milenkou a já jsem pro to, aby muž k ženě měl určité závazky a zodpovědnost. Žena není jen kus masa na sex. ![]()
@Sája2617 píše:
Já se o dcery partnera starala od jejich 3 let a nahé jsme se viděli každý denBrali jsme se jako vlastní
Ale ne, že bychom chodili po domě nahý, ale třeba zrovna jsme potřebovali do koupelny apod.
Kdyby měl kluky, byla by to jiná.
Právě, pokud přijde žena k holčičkám nebo muž ke klukům a ještě ve školkovém věku, tak mi to přijde v pohodě, ale naopak už je to otázka, no.
@Yasmina21 píše:
Diskuze je na jiné téma. A ano, to co jednomu přijde normální, druhému třeba ne. Nechápu, co řešíš?
Co se týká druhé manželky. V diskuzi zakladatelka řešila psychické problémy, kdy partnerovi nemůže doprát sex, jelikož se jí hnusí, ale partnera pro život chce. Sama uvažovala nad tím, souhlasit s milenkou a já jsem pro to, aby muž k ženě měl určité závazky a zodpovědnost. Žena není jen kus masa na sex.
Právě, je na jiné téma. Jde o děti, které od rodičů znají nahého muže i ženu. Takže už tvá odpověď byla mimo.
@Anonymní píše:
Právě, je na jiné téma. Jde o děti, které od rodičů znají nahého muže i ženu. Takže už tvá odpověď byla mimo.
A co se zeptat přímo dětí, jestli jim nebude vadit, když i strejda-taťka/teta-mamka bude před nimi chodit nahý/á? Copak někdo z nás zná děti, o kterých je toto téma, aby mohl posoudit, jestli se nebudou cítit hloupě/trapně? ![]()
@Yasmina21 píše:
A co se zeptat přímo dětí, jestli jim nebude vadit, když i strejda-taťka/teta-mamka bude před nimi chodit nahý/á? Copak někdo z nás zná děti, o kterých je toto téma, aby mohl posoudit, jestli se nebudou cítit hloupě/trapně?
Jasně, zatím to není na pořadu dne. Spíš přemýšlím o tom, jak je to vnímáno obecně. Když napíšou všichni, že je to úchylné, tak budu brát, že to asi nebude úplně ok.
A pokud mi všichni napíšou, že to je ok a dětem by to vadilo, tak to samozřejmě budu respektovat.
@Anonymní píše:
Jasně, zatím to není na pořadu dne. Spíš přemýšlím o tom, jak je to vnímáno obecně. Když napíšou všichni, že je to úchylné, tak budu brát, že to asi nebude úplně ok.
Upřímně, co je uchylneho na tom prebehnout nahy z koupelny do ložnice? Jak ty deti budou vnímat svoje telo, když dospělí z něho dělají problém. Neco jineho je se vyloženě po bytě/domě producirovat, ale o tom se nebavíme, ne?
@Pidulka1991 píše:
Upřímně, co je uchylneho na tom prebehnout nahy z koupelny do ložnice? Jak ty deti budou vnímat svoje telo, když dospělí z něho dělají problém. Neco jineho je se vyloženě po bytě/domě producirovat, ale o tom se nebavíme, ne?
Ne, o producirovani se nebavíme. Jak vidíš, spoustě lidí to ok nepřijde. Tak nad tím přemýšlím, no, abych měla představu. Samozřejmě vezmu v potaz pocity partnera i dětí.
@Anonymní píše:
A pokud mi všichni napíšou, že to je ok a dětem by to vadilo, tak to samozřejmě budu respektovat.
u nás v rodině se nahota až tak neřešila, táta chodil sice v županu, ale když si sedl bylo mu vidět všechno možné
taky nás naši brali na nuda pláž v chorvatsku, takže jsem už od mala vídala i německé párky a vytahané kozy
nicméně, si pamatuju, že tak od 11 nebo 12 jsem tam chodit už nechtěla ![]()
my před dětmi taky z té koupelny občas přeběhneme, ale přítel má syna 16 let a tam už bych si před ním rozhodně nahá chodit netroufla, nejspíš ani ve spodním prádle
a nechtěla bych ani aby třeba dcera 10 let před ním chodila nahá ![]()
@Prosimklid píše:
Kez by to bylo normální jako například ve Švédsku, měli bychom všichni úplně jiný vztah k tělu a min se styděli…
Ve Švédsku chodi lidé nahatí?
Kde a kdy?
Úplně nazí ne, ale třeba už mi přijde normální chodit v tričku a spodním prádle.
@stock píše:
Ve Švédsku chodi lidé nahatí?Kde a kdy?
Doma v rámci rodiny, v saunach to taky moc neřeší. Je tam úplný jiný vztah k tělu, body positivity úplně v jiném levelu, sexuální výchova ve školách snad někdy od 60. let apod