Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Teda, ta matka je ale sobecká megera. Ona nechce svoje dospělý dítě každý měsíc dotovat bydlením zadarmo….
Vždyť taková údržba a opečovávání bytu by ji určitě stálo minimálně 15tisíc měsíčně.
Já bych se na vašem místě okamžitě odstěhovala, natruc bych si koupila vlastní byt nebo šla platit komerční nájem někomu jinýmu. Ať si ta matka byt pronajme a každý měsíc má minimálně o 15 tisíc větší příjem, co si bude moct odkládat na důchod. Nic jinýho si ta potvora nezaslouží!
V našem bytě bydlí mladí. V době, kdy jsme usoudili, že ta rána v jedné koupelně a kuchyni a vůbec celková ztráta soukromí, když tu je partner dcery, i když je celej zlatej, není to ono. Koupili jsme byt pět minut pěšky od nás. Oni si hradí náklady a donedávna nám dávali navíc asi tak čtvrtinu obvyklého nájmu. Ty peníze jsme pak ale zpětně zase dávali do různých oprav v bytě. Teď mají mimino, tak jsme řekli, že budou platit jen náklady (fond oprav, energie atd.). Koupili byt vedle, na hypotéku, mají tam nájemníky a časem ty byty propojí. Byla to náhoda a klika. Jen tedy oni po asi po 6 letech bydlení v našem bytě ten vedlejší byt koupili za dvojnásobek ceny. Ještě tedy chytli na poslední chvíli nízkou sazbu hypotéky s fixem na celkem dlouhou dobu.
V dalším bytě pro další dítě máme nájemníka a asi se časem prodá, protože to dítě se sem do města zpátky nevrátí, ale bude to mít jako základ pro obstarání svého bydlení. V ten moment pak darujeme byt mladým s miminem.
Zbytek podědí až my tu nebudeme, případně své bydlení prodáme, koupíme menší, někde poblíž pečovatelské služby nebo půjdeme do pečovateláku sami. Ale doufám, že to nebude potřeba a zvládneme to dlouho sami. Tak ještě chodíme do práce.
Jo a už chápu, že společná kuchyně staří-mladí nedělá dobrotu. Je to můj prostor. Sice jsem nikdy nic nekomentovala, nekontrolovala, ale oddělené bydlení s pěší vzdáleností 5 minut je ideál.
@Blue2 píše: Více
Tak osobně bych raději platila nájem mámě než cizímu majiteli. Už proto, že mámy byt by se dost možná mohl nějak upravit podle mých představ a byla by s ní lepší domluva i co se týká poškození věcí
@Anonymní píše: Více
Spočítejte si, co se vám vyplatí a když ne, jděte jinam. Kolik chce?
Zde zakl.
Byt je její jen z poloviny, druhou polovinu vlastni jiny člen rodiny
My tu bydlíme s dětmi, je to 3+kk,
Všechno si samozřejmě platíme včetně fondu oprav atd, nyní cca 7000/ měsíc - nejsme tu,,zadarmo “, že by za nás někdo něco platil.
Nyní máme platit navíc vysloveně nájem - ten by byl určeny na rekonstrukci tohoto bytu, až sem na stáří bude chtít jít mamka bydlet s partnerem ( cca za 10-20 let - neví se dopředu ).
Nyní mamka s partnerem bydli ve svém domě, bez dluhu, bez finančních potíží.
Snad jsem zodpověděla vše, přesnou částku psát úplně nechci, i tak se bojím, že se v tom poznají.
Jde mi spíš o to, jestli vam to přijde proste fér a normální, mně bohužel ne, ale tak to je můj problém, tak bud to budeme platit nebo se proste odstěhujeme.
Dekuji ale za rychlé reakce.
Tam, kam se odstěhujete, tam platit nebudete?
Kdybyste měli platit komerční nájem, tak by to bylo asi víc, ne?
A vy máte našetřený nějaký základ na vlastní bydlení?
Tobě rodiče nějak finančně pomáhají?
Manžel je jedináček?
Zakladatelko je to divné, ve funkční rodině to takhle nebývá. Tedy, počítám tu rodinu, kde staří mají své bydlení, a platí jen energie. Říká se tomu mezigenerační výpomoc. A ta se pak ma posouvat dal, ne vracet starším, ale posouvat dětem, a ty zase svým dětem, atd…
Ale ne všude to tak funguje.
V moji rodině ano, ale v rodině mého manžela ne.
Neuděláš nic. Snažte se sami, až budeš zpět v práci, si něco našetřit a pořídit si své.
Dítě při studiích, nebo ještě krátce po, bych nechala bydlet zdarma. Dospělé lidi, dokonce s dětmi, tam nevidím důvod, proč by měli bydlet zadarmo. Je divné, aby rodiče platili bydlení dospělým dětem které už dokonce vybudovaly rodinu
Já spíše čekám, že jednou budeme doplácet rodičům např na domov důchodců apod.
Vy nemáte penize?
Muj bratr po mě chtěl nájem když mě opustil partner a měla jsem malé miminko.. musela jsem se odstěhovat.. takže v některých rodinách to takto bohužel je
Ještě mne napadlo. Jak vlastně žijete? Jezdíte na dovolené? Koníčky, atd. A maminka taky?
@sahrazad1 píše: Více
No a ja si zase myslim, ze vypomoc by mela prijit na radu, když ji clen rodiny potrebuje a ne aby ji automaticky ocekaval, jen protože jiny clen je na tom finančně lépe.
@j.a.n.i1 píše: Více
Hlavně zakladatelka se netváří, že by třeba chtela bydlet 3 roky zadarmo (napr na rodičáku) a pak něco přispívat.
Jo, přijde mi fér, že bych dala každý měsíc něco navíc, aby to měla máma z čeho rekonstruovat, až tam bude chtít jít bydlet. A byla bych ráda, že neplatím komerční nájem. Myslím si, že kdybys byla ve finanční nouzi a třeba s dítětem sama, nechala by tě bydlet za náklady. Ale není pro to žádný důvod. Když se odstěhuješ, budeš platit víc, ne?
Takže ten byt zdědili? Pokud ano, tak třeba já bych po dětech za jeho užívání nic nechtěla. Samozřejmě by si vše platili sami, ale přišlo by mi trapné chtít peníze za něco na co jsem si sama nevydělala. Očekávala bych ale, že se o byt budou starat.