Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Kdyby byt pronajímala, dostávala by tržní nájem. Bylo by blbé, kdyby ho chtěla po vás, na druhou stranu by od vás bylo fér, pokud byste dávali alespoň symbolické, třeba 3-5000, pokud normálně vyděláváte, nejsi na mateřské. I tak hodně uspoříte. Vyjde vás to levněji než ve standardním nájmu. Že si platíte spotřeby, je snad normální, ne?
@Anonymní píše: Více
Ještě se můžete domluvit, že tedy bez nájmu, ale za těch 10-20 let uděláte tu rekonstrukci, aby tam mohla bydlet matka. To bude treba nová kuchyň, podlahy, koupelna jestli je přizpůsobena pro staré lidi.
Netuším jak to tam vypadá.
Mně by tedy bylo trapné jako dospělému, samostatnému člověku nechat se dotovat rodiči, kteří by si peníze z nájmu mohli spořit na důchod. Nebo máte v plánu se pak o maminku plně postarat?
A až se budou chtít nastěhovat do vašeho bytu, vy půjdete kam? Do jejich domu? Proběhne výměna nebo si budete muset něco hledat?
My jsme pořídili před 7 lety starý úplně zničený byt 2+1 v Praze v podkroví, ve velmi oblíbené zelené čtvrti, blízko řeky, stará zástavba, 10 min. tramvají do úplného centra. Pomocí půjčky jsme ho zrekonstruovali. Mezitím starší dcera dostudovala a začala tam bydlet. První rok jsme platili vše- energie a fond oprav. Když rok pracovala, platila si energie sama. Nyní bydlí už s partnerem a mají se dobře, požádali jsme je o 6 tis. měsíčně (dle mého symbolická částka). A víš proč? Protože ty peníze nám aspoň částečně pomůžou na rekonstrukci 1+1 po příbuzném pro mladší dceru, která začala studovat VŠ.
A považuju to za správné, i výchovné. Kdybychom byt, kde bydlí starší dcera pronajímali, pronájem by byl cca 20tis., možná víc. A taky je nám už 50 a chceme si taky našetřit na důchod. Ale zároveň myslím, že oběma dcerám pomůžeme do začátku s bydlením.
A co druhý majitel? Ten nechce peníze za užívání bytu, jen matka? A jak si matka představuje rekonstrukci za 15let? Ze druhy majitel ji to nechá předělat a nechá ji tam bydlet? Protože druhý majitel může mit stejný požadavky na vas jako matka.
Bydlíš zadarmo. Protože platíš pouze náklady.
Pokud by se tvoje matka rozešla s tím svým partnerem, půjde kam? Z čeho se zajistí na důchod?
A kolik po tobě chce, je celkem dost podstatná informace.
Jestli se ti to nelíbí, najdu si jiné bydlení za komerčních nájem nebo plat hypotéku. Jistě velmi ušetříte. ![]()
Oprava: čtu že ta nemovitost, jde ted bydlí je její. Nicméně i tak s ní má vydání. A třeba bude chtít toho majitele druhé půlky bytu jednou vyplatit. ![]()
Příspěvek upraven 25.01.25 v 09:57
Vždyť píše, že tam matka chce jít za deset let. Ty děláš každých deset let rekonstrukci? Vždyť ani nevíš v jakém je ten byt stavu.
@Serpentini píše: Více
Píše za 10-20 a už tam nějakou dobu bydlí. Sama matka říká, že pak byt zrekonstruuje, ona asi ví nejlíp jak to tam vypadá.
Mně je líto te matky, že to musela navrhnout sama, nějaký symbolický nájem. Já takto bydlet jako potomek, tak to nabídnu sama, tak aby to bylo výhodné pro obě strany. Kdoví jak dlouho se k tomu odhodlávala.
Když se ti to nelíbí, tak jdi bydlet jinam, pokud si myslíš, že to budeš mít levnější. Nevidím důvod, proč neplatit normálně nájem. I kdyby vám řekli např. 13tis., pořád to dáváte příbuzným a né cizím. Řekla bych, že si z toho stejně nic nevzmeš a čekáš jen odpovědi jako: To jsou ale ho.vada po vás chtít nájem., Ježíši to platíte tolik?!?!, No, nedala bych ani korunu! Atd. Atd.
Nevidím důvod neplatit, pokud pracujete. A pokud tobě se nelíbí, že se peníze dávají tchyni, tak jdi bydlet úplně do cizího, zaplať si kauci a budeš ráda, když za 3kk budeš platit jen 20tis./ měsíčně bez energii apod.
Píše 10-15. Dvacet sis z toho udělala ty, může to být klidně jen těch deset. Taky zakladatelka píše, že byt opravují. Já si bez bližších informací netroufám soudit. Nevím jestli v té rodině vydělávají oba, třeba je ona na rodičáku s druhým dítětem a žijí z jednoho platu. Nevím kolik matka chce.
To jsem se asi přehledla, nebo se to změnilo. To je fuk.
Tohle je důležitá věta
Důvodem uvedla, aby měli na rekonstrukci s partnerem, až do bytu půjdou na stáří a aby to mohli předělat.
To je zase člověk od člověka, rodina od rodiny. Jedna si nechá všechno zaplatit, druhá podporuje svoje dítě třeba i tím, že mu ten byt rovnou dá.
Mně by hanba fackovala říct matce, že nic platit nebudu, byt je pro ni dobrý po nás takový jaký je a pokud ho po nás chce upravit, tak ať si šetří sama.
Myslím si o tom, že jsi nevychovaná, neslušná a nevděčná. Minimálně nějakou částku, ne tržní nájemné, jste měli nabídnout sami. Na vašem místě bych se styděl, že to došlo až tam, že si o to tchýně řekla. Že bych po svém dítěti nic takového nechtěl, kdybych to nepotřeboval a myslím s velikou pravděpodobností, že ani naši ne, kdyby to nepotřebovali, je věc jedna. Ale za mě je to prostě slušnost, to minimálně nabídnout a kdyby trvali na tom že ne, tak by třeba minimálně co rok dostali od nás například víkendový wellness jako poděkování, kdyby nechtěli peníze, což oni asi ne. Ne se ještě vztekat. Za mě velká drzost a nevděčnost.:nevim:
Příspěvek upraven 25.01.25 v 10:16