Nájem matce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5633
25.1.25 13:56
@Anonymní píše: Více

Tak to je drsné, ty úroky. Vaše vztahy šly asi do kopru, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.1.25 13:58

@Veveří
Ja co znám z okolí rodiny, tak si všichni za vlastní náklady postavili z půd byty ( čili do toho vložili vlastní prostředky ) a pak žili s rodiči a financovali náklady společně a ve většině případů spláceli to vlastní bydlení …. Někoho kdo se přistěhoval zadarmo do patra neznám. A všichni mají vlastní vodoměry a plynoměry i tedy:) V mém okolí.

Ale už jsem to psala v jiném příspěvku, přijde mi úplně normální se těch rodičů zeptat hned v úvodu, zda něco za to nechtějí.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.1.25 14:05
@Veveří píše: Více

Ano, je to drsné, vydalo by to na román na pokračování.

Příspěvek upraven 25.01.25 v 15:24

• Citovat
  • Upravit
56114
25.1.25 14:05
@Anonymní píše: Více

Za 3500-5000 měsíčně můžete být šťastní. Že ty bys po dětech nic nechtěla říkáš teď, ono až ti bude 50+,uvidíš to jinak. V jednom našem bytě žije syn, je na vysoké a stejně chci, ať si platí náklady. Takže žije v Praze za 4000. Já mu stejně posílám kapesné, ale nejsem mama hotel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33693
25.1.25 16:14
@Švédka87 píše: Více

Platíte nájem rodičům a byt je tvůj? Oni platili rekonstrukci? Nějak tomu nerozumím :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
25.1.25 18:22

Já jsem asi nějaká nechápavá.
Zakladatelka si vzala někoho a s ním roky bydlí v bytě, který patří tchýni. Být mají jako svůj domov /muž jej stejně asi jednou zdědí?/. Starají se o něj, opravují, zvelebují a udržují ho. A platí v něm energie, fond oprav, služby. Teď si tchýně a majitelka řekla, že by se jí hodila nějaká ta koruna a chce po mladých nějakou tu sumičku zpětně za obydlené měsíce plus platit každý měsíc do kapsy? Aby měla na nějakou rekonstrukci něčeho jiného? Je to takhle?
Zaprvé tohle měla říct na rovinu, než se tam nastěhovali. Mohla tam mít už dávno nájemníky, třeba problémové a neplatící, na které by si stěžovala půlka baráku a mohla to tam mít tak zdevastované, že by pořád jen dokola něco opravovala
Zadruhé pokud si své mladé teď vyinkasuje, má povinnost odvést z toho daň.
Zatřetí jako majitelka a máma by měla být ráda, že byt slouží jejím blízkým lidem a je v pořádku.
Začtvrté trochu nechápu, proč synovi byt rovnou nedarovala nebo za symbolickou cenu mu nyní nenabídne odkoupení.

Chtít to zpětně mi přijde takové poněkud vychytralé. Chtít to ode dneška, když už tam x let žijí, tak trochu podpásovka. Jestli se jí nějaká koruna hodí, pak bych synovi na rovinu řekla, teď jsi na tom finančně líp, než když ses tam stěhoval, stojíš o to, dát mi určitou sumu, abych si zrekonstruovala svoje bydlení a já na tebe byt napíšu? Je taky možné, že ji mladí řeknou, tak tady chceme proplatit to, co jsme vylepšovali, účty máme, a od prvního jdeme bydlet jinam. Jako máma bych takhle v šachu dítě nedržela. Neměnila bych pravidla během,,hry". A byt bych mu dala nebo teda prodala už dávno, protože jedna osoba dva byty prostě nepotřebuje. Ona si ten byt pořídila za zcela jinou cenu, než je dnešní. Pokud ji syn bude platit zpětné i dopředu, pokud tam bude žít s rodinou třeba třicet let, má matka vystaráno. Kdyby chtěla jen třeba čtyři tisíce za měsíc, hodí to slušnou sumu. A byt bude pořád její. Kdykoli ho bude moci prodat. Za mě…já se bych se v podobném postupu tedy nenašla, já bych to takhle neudělala. Zejména, pokud bych měla kde bydlet.
Ale je to jen můj náhled, neříkám, že správný. A koukám na to z pohledu majitelky bytu a mámy. Ne z pohledu tržních cen, ekonomiky, dnešního světa. Jiní lidé to klidně můžou dělat jinak a mít na to odlišný názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65224
25.1.25 18:25

@Pe.M.1 ona chce něco zpětně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.1.25 18:30

@Pe.M.1 Vždyť nechce nic zpětně ne. Nechala je tam nějakou dobu bydlet zadarmo a nyní chce 3500-5000 měsíčně jako nájem, aby si naspořila na důchod na rekonstrukci toho bytu v kterém zakladatelka žije ( cca za 10, 15 a možná víc let), až se tam na staří bude chtít nastěhovat. Aspoň tak to chápu já z toho co tu zaznělo.
Jak moc zakladatelka financuje na opravách v aktuální době jsem nezaregistrovala.
Kdyby ji platili 3500 X 12×15 let ma 630 tis. Z toho komplet zrekonstruuješ 3+kk?
Zakladatelka psala, že nemají na vlastní bydlení.

• Citovat
  • Upravit
1823
25.1.25 18:58
@vokishka píše: Více

Vždyť říkám, že se v tom nevyznám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1823
25.1.25 19:02

@kocourGarfield
Já tedy nevím, nač má ta majitelka dva byty. Když nemá na rekonstrukci ani jednoho. I to je pro mě nepochopitelné. Bydlet může jen v jednom. Pokud pořídila ten druhý pro svého syna, proč mu ho tedy nedala, když je dospělý a na vlastní byt nemá. Zakladatelka nepíše, že by její muž měl sourozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.1.25 19:06

@Pe.M.1 Aha, psala, že mají 2 byty? Psala, že žije v baráku s partnerem, bez nutnosti finančního nakladu. Ten barák vůbec nemusí byt její. Může být toho partnera :nevim: Mohl s nim do vztahu uz přijít.
Ja třeba vůbec nevidím důvod, proč by měla někomu něco za života za symbolickou částku darovat. Je to její nemovitost. Mladý se snad maji postarat o sebe sami ne?
A tedy 630 za 15 let bydlení mi mnoho nepřijde ( vzhledem k cenám nemovitosti - u nás takové 3+ kk stojí 6 mega ).

Příspěvek upraven 25.01.25 v 19:08

• Citovat
  • Upravit
13215
25.1.25 19:08

Bydlet sice může jen v jednom, ale ten druhý ji může vydělávat - zajištění na stáří. Proč by měla pořizovat dospělému synovi bydlení? :think:
Pro syna je problém dát mámě 5 tisíc měsíčně jako nájemné, on už dvě děti má a těm teda on taky pořídí bydlení?? Tomuhle zase nerozumím já.

@Pe.M.1 píše: Více
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.1.25 19:12

@Pe.M.1 Tak si muže ten byt třeba za 20 pronajímat a má na rekonstrukci daleko dřív :)
Je to její nemovitost. Vůbec nechápu, proč by měla byt povinna někoho kdo je finančně soběstačný a zvládne si pořídit zodpovědně 2 děti měla nechat žít zadarmo ve svém bytě a nebo mu to za symbolickou částku darovat. A ona bude pak žít kde?
To jako ona si má tedy bokem šetřit na tu rekonstrukci? Navíc zakladatelka ani nepsala, kdo platí třeba větší opravy v bytě. A tím nemyslím litr za prkýnko. Jako pod pojmem udržovat může klidně byt výměna nové baterie s vymalovaní koupelny …To nemusí byt nic finančně nákladného.

• Citovat
  • Upravit
16210
25.1.25 19:21

@Pe.M.1 Proč by proboha měla rozdávat nemovitosti? Její zodpovědnost je zajistit se na stáří, a v tom bytě bude bydlet, tak proč by ho měla na někoho přepisovat? :zed: Jen proto, že teď bydlí jinde a dovolila mladým užívat její byt? Přeci nebude rozhazovat svůj majetek? Dětem za ty roky bydlení zdarma ušetřila už statisíce, levným bydlením i nadále jim dalsi statisíce ušetří. To je jako podpora málo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel