Nájem matce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
33005
25.1.25 13:21

Jasně, ona penězi h jsi nikdy nelpela, protože jsi nikdy neplatila komerční nájem nebo hypotékua u toho nemusela přemýšlet, z čeho třeba ten byt na hypotéku zrekonstruujes a jak ušetřis na důchod.. :mrgreen:

Takže jsi studovala, nechávala vás tam dlouho bydlet jen za náklady. Takže vám pomohla.
Teď pracujete, špatně finančně se asi nemáte. Ti přijde mnoho 3-5 tisíc měsíčně symbolicky nájem za 3 pokojový být, tak si vemte hypotéku. Čas na to našetřit na základ jste asi měli, když jste doteď bydleli za náklady. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
25.1.25 13:24

Btw, známá postavila před kovidem přízemni 3+ kk baráček v Kotehulkach a fixní náklady i s hypotékou má 30 tisíc měsíčně.
Určitě by s ní zakladatelka rada měnila. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.25 13:24
@Anonymní píše: Více

Kvůli 5000 takové pozdvižení?
A ještě píšeš, že nemáš nouzi o peníze.

Jak dlouho už tam bydlíte?
Komerční nájem takového bytu bude 15 a více. Tj ročně cca 200 tisíc. 5 let milion. A to jsem hodně při zemi. U nás je 2kk za 22 tisíc.
A ona po vás chce jen 5 tisíc. Za to není ani garsonka.

To, že ji to nevybydlíte je hezké, ale zase z Komerčního nájmu by měla na to byt dát po najemnikovi dokupy a ještě by ji zbylo. Ono neni jen nechat bydlet zadarmo rodinu a mít tam problémové najemniky. Jsou i normální nájemníci.

• Citovat
  • Upravit
2733
25.1.25 13:27

Já ti rozumím. Taky u nás bydlíme v rodině zdarma, taky jsem osamocena v diskuzích, když píšu, že platit partnerovi nájem je zrůdnost :D ale pokud mamka řekla, že to chce šetřit na rekonstrukci, tak mi to přijde fér. Těch 5 tisíc je zrovna taková ta hranice, na kterou jsem u této diskuze myslela. Přeji hlavně, ať vám to nějak zásadně nepokazí vztahy :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.1.25 13:27

Jinak kolik stojí pronájem 3+kk v takovém místě.?
Určitě víc než náklady na poplatky + 3500 Kč. Tak bych se postavila na vlastní nohy a šla platit normální nájem včetně kauce, atd… :kytka:

• Citovat
  • Upravit
5683
25.1.25 13:34
@smile_xxx píše: Více

Je to jak hazeni perel svinim - lidi s myslenim, ze „nikdy penize neresili“, jsou daleci chapat cokoli s financemi spojene.
Jen holt musi vzdycky najit tu „dojnou“ kravku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.1.25 13:34

@Yasmen Tak oni tam zřejmě nějakou dobu bydleli zadarmo, když mají 2 děti. :nevim:
A 3500- 5000 je fakt darda. Svině tchyně něco chtít po rodině. Má je tam nechat bydlet zadarmo příštích 15 let, protože se nemusí o nic starat a nezničí nemovitost. A na rekonstrukci si může tchyně ušetřit sama, když bydlí v tom baráku bez finančních závazků. ;)

• Citovat
  • Upravit
5633
25.1.25 13:36

Mezi rodiči a dětmi mi nájemné nepřijde v pořádku. Inkaso a financování oprav je ok. Kdyby rodiče bydleli v mém bytě, tak bych si o něho snad měla říct?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.1.25 13:40

@Veveří Tak mně by naši tedy něco dávali, když by byli pracující a normálně soběstační. Určitě by nechtěli žít v mém bytě za fond oprav 15 let. Takže jsem přesvědčena, že nějaká kompenzace by tam byla …
A asi jsem tedy divná, ale já bych si to ujasnila už v počátku, kdo jak to má. Takže bych se té tchyně zeptala už na začátku. Zřejmě tam prostor na to bydlení zadarmo byl ( studium např ).

• Citovat
  • Upravit
33005
25.1.25 13:46

@kocourGarfield A taky by asi záleželo, jestli by jsi mohla přehazovat peníze vidlema a ty 3000 měsíčně by tě nevytrhli a brala bys to, že rodičům vracíš, co do tebe investovali, nebo bys ty peníze potrebovala.

Já bych třeba mámu za náklady bydlet nechala, ale svoje dítě ne (z výchovných důvodu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.1.25 13:48

Tak po mě svého času vyžadovala matka úroky za peníze, které vydávala na rekonstrukci domu, který jsme měli napůl. Vždy něco postavila, opravila, pak mi zavolala, že dlužím půlku a k této dlužné částce mi počítala úroky. Vedla si na to účetnictví. Pro klid v rodině jsem to radši platila. Dál to nechci rozvádět, bylo to na palici. Šlo o statisícové položky.

• Citovat
  • Upravit
5633
25.1.25 13:53
@kocourGarfield píše: Více

Mně secto kalkulování v rámci rodiny nelíbí…osobní zkušenost. Tchyně když zamlada přišla do vily svých tchánovců, tak žádné nájemné rodičům neplatili. Když se generace obměnily a přišli jsme tam my, tak nám cca po 3 letech účtovala nájemné, ale vydávala to za poplatek za plynoměr. Strašně mě to mrzelo a pojazilo nám to vztahy, to lhaní. Přitom všechny opravy, i ty generální, jsme platili…normálně by je platil pronajímatel, že…Mně to přijde jako nenažranost. Já bych to po mladých nechtěla tak, jako většina normálních lidí v mém okolí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
kocourGarfield
25.1.25 13:55

@Svistice Tak asi záleží na situaci konkrétní rodině. Tady se řeší výhled 10-15 let, normálně zabezpečené rodiny ( pracující oba rodiče ), zřejmě v plně produktivním věku. Jinak třeba člověk bude uvažovat o rodiči, který je v důchodu, sám, nemocný, atd….Ale o takové situaci se nebavíme ( a i ta rodina tady měla prostor žít nějakou dobu bez dalších plateb ).

• Citovat
  • Upravit
7296
25.1.25 13:56
@Veveří píše: Více

Ne nemusela by, to by záleželo na tobě. Ale minimálně by ti to měli nabídnout a kdyby si od nich chtěla přispět, protože přece jen by ti utíkaly příjmy a chtěla bys šetřit dětem na studia, které bys dostala v případě pronajímání cizím lidem, tak by ti to měli automaticky dat a být vděční, když už je to nenapadlo samo od sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel