Nasadit antibiotika nebo počkat?

12
10.12.13 10:47

Nasadit antibiotika nebo počkat?

Dobrý den, mám 20měsíční dítě, kterému se už 3týdny táhne nachlazení…měla klasickou rýmu a kašel, bez teplot, ale kašle se stále nemůžeme zbavit, v noci ji budí záchvaty mokrého kašle, občas i přes den, stále vykašlává, má zahleněný nos…léčíme klasicky Mucosolva, Nasivin, Fenistil, mořská voda…ale pořád se to nezlepšuje…doktorka nám předepsala antibiotika Ospamox-ale nechá na mém uvážení, zda ještě zkoušet léčit jako doteď nebo zkusit ant. Zajímal by mě další názor-je lepší ještě vyčkat, i když to trvá už 3týdny, nebo zkusit antibiotika? já jsem docela zásadně proti nim, ale zase mě znervózňuje stále se nezlepšující stav. Děkuji z odpovědi a názory. Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
10.12.13 10:51

Nechala to na tvém uvážení? :think: No malá takhle hrozně dlouho kašlala, bez teplot, ale v noci hrůza. Doktorka jí vzala stěr. Našel se tam nějaký běžný školkový bacil (nechodí do školky) no a doporučila to přeléčit Sumetrolimem, což vlastně nejsou úplně antibiotika, ale fungují podobně. Do týdne byl klid. Na noc jí dala Dithiaden, protože jsme nespala ani jedna, ale ten jsem dala jen dvakrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
10.12.13 10:52

@27MaNi ahoj, můj malý měl před víc jak měsícem podobné problémy a doktorka chtěla napsat ATB hned, bez stěru 8o Tak jsem si stěr vyžádala a byl negativní, čili by ATB byla zbytečná. ATB by se měla dávat až na základě stěru, tak se s dr domluv. Jo a na rýmu, pokud je zbarvená, nejde se jí zbavit, dostat ven, je nejlepší pamycon do nosu, ten zabere do pár dní a zkušenosti s ním jsou velmi dobré, jsou to ATB kapky, pouze lokální. Já osobně bych ATB bez stěru nedávala, stejně je lepší dát cílenou léčbu a počkala. Hodně mamin ti tady potvrdí, že rýma a kašel se táhnou neskutečně dlouho :cert: ať jste brzo fit :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6538
10.12.13 10:54

@27MaNi ještě mě napadá, že Mucosolvan se nemá dávat na noc, čili poslední dávku někdy odpoledne, nejlépe do 16 hodiny, protože podporuje vykašlávání a dítě pak nutí kašlat celou noc. Pokud víš, znáš, promiň za poučování. Na noc bych dala něco silnějšího na kašel, nejlépe Levipront nebo ten Dithiaden, uvidíš, že bude bez kašle ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11700
10.12.13 10:54

@27MaNi
A to dáváš už 3 týdny Mucosolvan a Nasivin??? To by se tedy nemělo..
Já bych teda nejdříve vyměnila lék na odhleňení, v lékarně ti určitě nabídnou, je jich víc, super jsou také horké brambory do plínky - dát na průdušky nebo natřít sádlem a na to dát vatu, ale chápu, že u tak malého dítěte je to složité…
Když by nepomohl ani jiný lék tak bych ty antibiotika dala, ono jí to zase tak hrozně moc neuškodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
10.12.13 11:10

Zvláštní způsob léčby… nechat nasazení ATB na rozhodnutí maminky.

Buď je k nim reálný a opodstatněný důvod (tj. výtěry, CRP apod.) - nebo není. Třítýdenní rýma a kašel pro mne tím důvodem nejsou, pokud jiná vyšetření neodhalí někde jinde něco jiného.

Rýma a kašel se mohou táhnout velmi dlouho - na druhou stranu, tři týdny dávat Mucosolvan také není v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
132
10.12.13 11:12

Tak Mucosolvan a Nasivin můžeš používat max. týden, takže bych je vysadila. Mořskou vodu používej jak je libo. A pokud je bez teplot, tak bych ty ATB asi nedávala. Možná by nebyl od věci nějaký ten výtěr z nosu atd. A já ze své vlastní zkušenosti moc kašel neléčím. Dcera kašlala přes dva týdny a po vysazení všech možných mukolytik jsem to vzdala a nedávala vůbec nic a do týdne byla ok. Ale je to na tobě ;), zkus se ještě poradit s doktorkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
10.12.13 11:22

Děkuji všem za reakce…než se do mě pustíte tak pro info: samozřejmě-Mucosolvan a Nasivin 3 týdny nedávám!!! Nasivin jsem dávala 5dní-teď jen vincentku a mořskou vodu…a sirup jsme také zkusily i jiný-bronchipret…na noc Mucosolvan nedávám-poslední dávka bývala v 16h odpo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1721
10.12.13 11:32

@27MaNi mliecne vyrobky zahlenuju.skus ich na nejaku dobu vylucit z ledalnicku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16365
10.12.13 11:38

@27MaNi kdyz to lekarka nechava na tobe, tak tam zajdi a chtej vyter a CRP a podle toho se lze rozhodovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
10.12.13 11:39
@27MaNi píše:
Děkuji všem za reakce…než se do mě pustíte tak pro info: samozřejmě-Mucosolvan a Nasivin 3 týdny nedávám!!! Nasivin jsem dávala 5dní-teď jen vincentku a mořskou vodu…a sirup jsme také zkusily i jiný-bronchipret…na noc Mucosolvan nedávám-poslední dávka bývala v 16h odpo…

Bronchipret se ale doporučuje spíše na průdušky, resp. na dolní cesty dýchací - Tys popsala mj., že má dítě hodně zahleněný nos, takže podle mého názoru byl Bronchipret nasazený špatně a měl by to být spíše jeho bráška Sinupret.

Ten bych každopádně vyzkoušela před nasazením ATB.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1657
10.12.13 12:39

Nepřipadá mi dobré, aby doktorka nechávala na tobě, zda nasadit antibiotika 8o Buď je to bakteriální, což se pozná dle stěru a antibiotika jsou potřeba nebo virové a tam stejně antibiotika nepomůžou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3355
10.12.13 12:44

Co je to za doktorku? Na to je jednoduché řešení. Odběr krve- CRP. Pokud je zvýšené je to bakteriální infekce a pak dát ATB, pokud ne je to virosa a ATB jsou na nic. řekni si o tohle vyšetření.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí