Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
V jedné diskuzi jsme sklouzli k popisování našich „malých obsesí“ jakože všechny hrníčky musí mít ucho napravo, nebo se zboží na nákupní pás musí dávat v určitém pořadí…
Docela se mi to líbilo, ale plevelilo to hlavní téma diskuze, tak pojďme si o nich psát sem.
Já asi vyloženě nějakou takovou nemám, jsem docela chaotik, ale tak nejvíc čím otravuju je snaha o co nejplynulejší jízdu. Vidím jak 500 metrů přede mnou blikla červená, tak už sundávám nohu z plynu a začínám zpomalovat, zatím co jiná auta jedou tou padesátkou až těsně ke křižovatce. Nebo u křižovatek, kde vím, že tam zelená vlna prostě není a po rozjezdu z jedné při rychlosti 50 kmh dojedu zase na červenou, tak jedu celou dobu 40.
A podle chování ostatních to hodně řidiču štve…
![]()
Hezké tema
. Má obsese je dovirani čehokoli, nesnesu pootevrenou skříň, dveře…brrr. Pak třeba na gauči máme deku, která se špatně skládá, takže moje úchylka je ji bránit vlastním tělem, když ji chce někdo použít, že je ta deka pak tam zbytečně si uvědomuji
. Jo a rovnání židlí, aby byly všechny pěkně u jídelního stolu v zákrytu ![]()
To já jich mám asi moc. ![]()
Od oušek hrníčků, přes rovné obrazy, po přesně prostřený stůl či stejně nakrájené kousky. Vadí mi chyby v textu a nejvíce mi vadí, když něco není rovně. Už teď mi brní ruce jen jak na to pomyslím. A to nekončím. Mám toho až moc asi… ![]()
Holky to je už taková trošku OCP ne? ![]()
Ještě jsem si vzpomněl - hodně mě vytáčí nedochvilnost. Takže ze své ženy se točím často. Pro ni půl hodiny zpoždění je společensky standartní věc. A takové to:
„Kdy tu budeš?“
„Ve tři“
„Dobře, tak mě prozvoň až vyjedeš ať se začnu chystat…“
Proč mám proboha prozvánět? řekl jsem že přijedu ve tři, tak ve tři jsem doma a ona snad má hodiny a budík na telefonu, když už je třeba.
Jsem schopnej napsat i půl hodiny dopředu, že nestíhám a přijedu později, než často obráceně, někdo to píše až už má čtvrt hodiny zpoždění.
Á, očekávané téma ![]()
Já celkově všechno zarovnávám, ladím, manžel má naštěstí stejnou obsesi ![]()
Vždycky i na návštěvě rovnám
Třeba páková baterie musí lícovat, jídlo mi víc chutná, když jsou příbory stejný, nechápu, proč někdo míchá dvě sady
Děti mají věci denní potřeby pokud možno stejné, už tak mi to kazí, že máme holky i kluka ![]()
Nemám ráda, když mi mytí nádobí vyjde během jiné doby, než jsme zvyklí
Myčka se pouští po večeři, případně po obědě
Špatně nesu, když je venku na nějaký oblečení, zavřený boty, bunda, plátěnky, a horkokrevný manžel vytáhne sandály nebo mikinu ![]()
Určitě toho je víc. Jsem divná
![]()
S tou jízdou to mám podobně, jak nerada jsem jezdila s dědou, který řídil stylem „brzda-plyn“
Ale nemyslím, že je to obsese ![]()
Zamyslím se, co mě rozčiluje, bude toho víc
Třeba při usínání musím mít zachumlaná chodidla do peřiny, pokud není zrovna 30st. Nesnáším vydýchaný vzduch, takže často větrám (už mě pár lidí označilo za větracího šílence).
Se mi to předčasně odeslalo, než jsem se stihla pořádně zamyslet ![]()
Nesnáším chodit pozdě, takže jsem občas dost nevrlá, když mě někdo (děti) brzdí.
Nedokážu usnout s otevřenými dveřmi od vestavěné skříně ![]()
Nesnesu tričko zastrčené do kalhot ![]()
Zabila bych za drobky na sedačce
![]()
Příspěvek upraven 27.01.22 v 10:07
Nevím zda to nazvat obsesí, ale teda také nesnáším nedochvilnost. Já se snažím být všude vždy alespoň pět min před. Nicméně manžel je na obsese expert, nenávidí otevřené dveře, dvířka od skříní, jakákoliv Smitka na zemi. Takže pořád luxuje. Já už si na tohle vše s dětmi zvykla a nebo jsem prostě jen flegmatik 😆
@gabrriel píše:Ještě jsem si vzpomněl - hodně mě vytáčí nedochvilnost. Takže ze své ženy se točím často. Pro ni půl hodiny zpoždění je společensky standartní věc. A takové to:
Já mám poloviční amok, když někdo napíše „standartní“ - nejraději bych takového člověka poslal zpět na základku ![]()
Já moc obsesí nemám, vadí mi bordel všeobecně. Ale pripomeli jste mi jednu naší paní ředitelku z bývalé práce, to bylo slušné psycho. Všechno muselo být rovně, chodila s metrem a vodováhou. Normálně zdrbla údržbáře že pověsil obraz na jedné straně o 5mm níž. Ale takovým způsobem, že po něm ječela jak pominutá. Uklízečku nechala 4× po sobě!!! Přelepit jmenovku na skříňce, protože se jí pořád zdála křivě.
Pak chytla Covid, zůstala doma měsíc, všem se ulevilo, pak ji naštěstí vyhodili.
Fuj, úplně jsem se osypala, při vzpomínce na ni.
Jsem teda totální chaotik a volnomyšlenkář a lidé, co vše musí mít nějak nalajnované a srovnané mě rozčilují…např. moje tchýně
Má i tendence to dělat u nás - třeba když hlídá děti, vyklidí u toho i myčku. No a přesně srovná hrnečky s uchy na jednu stranu. Já přijedu domů a jdu to rozhodit, protože mi to přijde úchylné
![]()
Napadá mě snad jen jedna malá „obsíska“, kterou mám já - a to dávání nádobí do myčky. V tom mám svůj systém (není úplně pevný), ale prostě to tam vždy dokážu naskládat, aby se tam toho vešlo co nejvíc. Takže zbytek rodiny už nádobí nechává na lince a já si to tam skládám sama, protože je to pro mě lepší než to po nich předělávat
Oko mi trochu cuká v práci, kde kolegové nádobí do myčky ládují absolutně bez ladu a skladu. Ale naučila jsem se to ignorovat ![]()
@Big boss píše:
Já moc obsesí nemám, vadí mi bordel všeobecně. Ale pripomeli jste mi jednu naší paní ředitelku z bývalé práce, to bylo slušné psycho. Všechno muselo být rovně, chodila s metrem a vodováhou. Normálně zdrbla údržbáře že pověsil obraz na jedné straně o 5mm níž. Ale takovým způsobem, že po něm ječela jak pominutá. Uklízečku nechala 4× po sobě!!! Přelepit jmenovku na skříňce, protože se jí pořád zdála křivě.
Pak chytla Covid, zůstala doma měsíc, všem se ulevilo, pak ji naštěstí vyhodili.
Fuj, úplně jsem se osypala, při vzpomínce na ni.
Tohle když čtu, tak se mi vybavilo, že jsem kdysi chtěl udělat veřejnou databázi nepoužitelných zaměstnanců - aby zaměstnavatelé věděli, na koho si dát majzla ![]()
Ja teda musim mit záclony jak podle pravitka. Nedej bože kdyz jdou zatahnout žaluzie a zaclona se skrabati. To bych vrazdila
taky musim kazde 2 mesice mit umyta okna.
Jo a nez jdeme spat tak musi byt uklizena kuchyn, bez jedineho kousku nadobi, vse musi byt uklizene ![]()
Já jsem od přírody bordelář. Obsesi pak pozoruji u své maminky, když hlídá prcka, tak uklízí a věci které mám vytahané na stole musí alespoň srovnat do jednoho rohu, do řádků. Nějak jí neumím vysvětlit, že my se ve svém chaosu vyznáme, a když nám chaos uspořádá, jsem schopná hodinu hledat třeba papírek s nákupem, na který celou dobu koukám
. Taťka má trička v policích ještě v krabicích, aby se mu nerozjížděly komínky. Mamka má kořenky ve 4 řadách po 8 a přesně si pamatuje, která sklenička je která, když tam vařím já, mám pak mega průšvih, protože je nikdy nezvládnu vrátit správně, ačkoli se snažím. Zkrátka jsem černá ovce rodiny
.
Moje osobní a asi jediná obsese je, že nesnáším, když se mi někdo plete do vaření.
@Zumpa píše:
Tohle když čtu, tak se mi vybavilo, že jsem kdysi chtěl udělat veřejnou databázi nepoužitelných zaměstnanců - aby zaměstnavatelé věděli, na koho si dát majzla
Myslím že to není potřeba, ono celkem dobře funguje systém referencí. Kdo chce si zjistí, kdo ne, nesmí se potom divit. Ale pozor, to nebyla ředitelka žádné kanceláře pobočky někde ve městě. Byla to ředitelka instituce s dvěstětisícovým platem. To by člověk nepochopil, jak ji vybrali. Sám majitel později řekl, že to byla jedna z těch chyb, která se nezapomíná a která ho poučila.
@KSŠO píše:
Ja teda musim mit záclony jak podle pravitka. Nedej bože kdyz jdou zatahnout žaluzie a zaclona se skrabati. To bych vrazdilataky musim kazde 2 mesice mit umyta okna.
Jo a nez jdeme spat tak musi byt uklizena kuchyn, bez jedineho kousku nadobi, vse musi byt uklizene
Jo u našich mají na věšení záclon kartonová měřítka, aby měly všechny sklady stejné… Já to věším plus minus od oka… Zkrátka jsem se nepovedla
![]()