Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Já ti do jisté míry rozumím. Musí být hodně těžké žít s těmi vtíravými myšlenkami. Takže chápu, že máš někdy touhu na chvíli vypnout. A vyzkoušet si i to zakázané ovoce v podobě alkoholu. Prostě ses chtěla na jeden večer cítit stejně jako ostatní lidi.
No bohužel se ti to vymstilo. A už víš, že tohle dělat nemůžeš! Nemůžeš hlavně kvůli sobě. Ale to neznamená, že si nezasloužíš své štěstí. Jen máš prostě své limity, které nemůžeš překračovat. Ber to prostě jako zdravotní omezení, které když budeš dodržovat tak ti bude lépe.
Ale s tebou žít musí být hodně těžké. Tak na sobě hodně zamakej, protože jinak na tebe zbydou zase jen alkoholici a psychicky narušení jedinci. Nemůžeš ve vztahu jen brát, musíš i něco nabízet.
Pokud takhle k@kotxky jednaš, když vlastně o nic nejde a měla to být prázdninová opekačka, kterou jsi zkazila dalším x lidem, tak jak se budeš chovat, až přijdou v životě opravdové problémy?
O společném životě a dětech bych v tvém případě hodně přemýšlela, když zatím nezvládáš sama sebe. Co jsi schopna dítěti nabídnout? Sama jsi prošla dětstvím s otcem alkoholikem, tak víš, jak je to na nic, když rodič nefunguje jak má.
A s dětmi přijdou problémy, starosti, stresy, jak to ustojiš, když máš teď problém ustát jen alkohol.
Ale to já nerozporuju. Proto, když víš, že to v tobě spouští alkohol, tak bych si v budoucnu nedala ani to pivo. Nestojí to za to.
Hele, a nebyl by partner ochotný tě na takovéhle akci podpořit tím, že by nepil taky..? Ve dvou byste to určitě zvladli mnohem víc v pohodě… ![]()
Takovou tu společenskou potřebu popíjet jako ostatní chápu, byť mně to problém nedělá - nepomohlo by pít aspoň trošku to co ostatní, tj. místo piva nealko pivo, místo plechovky ovocné pivo, místo vína, co já vím, barevně podobný džus?
Prostě mít taky co popíjet.
Držím palce, ať si to nějak v hlavě srovnáš a takováhle situace už nenastane… ![]()
Musíš se srovnat. Tady nejde jenom o to, že jsi to teď přepiskla a chovala ses kvůli tomu zcela nevhodně. Ty jsi v úvodním příspěvku napsala, že už dřív jsi při lécích chlastala, ale min a měla jsi pak další den psychické potíže. Tak neblbni a ujasní si priority. Teď je to pro tebe dobrá ťafka, že se budeš hlídat. Ale mám obavu, že za půl roku zase na podobné akci si nějaký alkohol dáš ve stylu nebudu pít tvrdé, dám si jenom dvě pivka, však se nic nestane…
To není o chlastu to je o lidech co máš kolem sebe, když ty lidi budou naladění s tebou na stejnou vlnu tak se nebudeš nudit
Byla jsem “party girl”, rekneme cca od 17 let. Pila jsem dost, prosecco, pivo, teklo to proudem. Jeste pred 1,5 rokem jsem to umela rozjet na max. Pak se objevily zdravotni komplikace, diagnoza, hospitalizace, lecba, leky. Celou tu dobu nepiju, nestoji mi to za to. Kupuju si nealko prosecco / bohemku, pivo a je mi fajn. Nikomu to v parte nevadi, umim se bavit i tak. Nastavit si to musis v hlave, ale ne kvuli priteli, ale kvuli sobe.
Jinak si pritele vaz, ne kazdy by psychicky naruseneho jedince zvladl.
Jako člověk s psychiatrickou diagnózou - ale bez potřeby a nutnosti pít alkohol, abstinent od přírody - mě napadá následující náhled:
Za mě je fajn, když si v tom vztahu člověk jednou sáhne na dno - osahá si ho, zjistí, jak tam je a že to je něco, co nechce. Zažije si to ten, co má problém a zažije si to i druhý člověk ve vztahu, ten partner. Ví, co jeho protějšek dokáže, ví, do čeho nechce jít znovu a ví, čemu se - oba - vyvarovat. Víte, na čem jste a v tomto bodě s tím MŮŽETE PRACOVAT.
V některých případech může být touha něco nedělat kvůli partnerovi velice silná a může to být silnější, než vztah sám k sobě. Tzn. pro tebe to v tuto chvíli může být daleko silnější motivace (neudělat to kvůli příteli), než abys to nedělala kvůli sobě (protože tobě to tak moc nevadí, když jsi schopná hledat cesty, jak si tu akci takto dopřát). Za mě, jakýkoliv důvod k tomu se tak dál nechovat je vlastně dobrý důvod. Někdy má prostě člověk ty vnější stimuly silnější a víc na ně dá.
Takové to „přežvykování“ negativních myšlenek a zážitků, zkušeností, je u psychiatrických diagnóz asi docela normální, respektive časté. Je to něco, co se děje a dá se s tím v rámci psychoterapie a v rámci sebevzdělávání pracovat. Doporučila bych ti, aby ses - právě teď - sobě a své psychice začala intenzivněji věnovat. Máš teď impulz, máš motivaci a je to tak skvělý čas využit tu hybnou sílu k dalšímu posunu a progresu.
Chce to srovnat si v sobě tu potřebu vypínat takovou kalbou. Evidentně máš i stavy, kdy se dokážeš bavit a máš v sobě pár piv (povolených od Dr.). Buď bych se striktně držela úplné abstinence, nebo téhle omezené s tím, že budeš mít jasně nastavené, kdy si dáš pivo, kdy si dáš nealko a budeš to střídat v průběhu večera.
Jinak, pokud je přítel opravdu fajn a není to toxický vztah - nebije tě, psychicky tě nedeptá, nepije alkohol a není tam nějaký jiný patologický problém, co já vím, nevěry, hráčství atd. je dost možné, že pokud se naladíš na jeho vlnu - důvěry, klidu a pohody, časem se ti tvé stavy zlepší. Ono člověku s psychickou nemocí pomáhá mít vedle sebe stabilního partnera. Takže pokud reagoval v rámci možností normálně, má chuť dát ti ještě šanci a je to s ním fakt bezpečný vztah, co má potenciál. Je to šance pro tebe.
Je to šance na změnu, na zklidnění, na nalezení větší jistoty v životě, ve vztazích i sama v sobě. Ale tenhle potenciál změny by se měl kultivovat s pomocí psychoterapie a práce na sobě - třeba nějaké kurzy, vzdělávání, čtení vhodné literatury, přemýšlení nad sebou atd. Rozhodně to nepřijde samo a bude to prostě ještě hodně práce, však to sama určitě znáš. Ale za mě - velká šance to je a musíš si teď v sobě akorát přebrat, jak s tím naložíš. A jak s tím OPRAVDU, upřímně, naložit chceš.
Mám zkušenost s jiným chováním/problémem, který se v partnerském vztahu po mém rozhodnutí zlepšil a fakt to bylo o 180°, prací na sobě, terapií a kineziologií (mmch. velmi doporučuji kvalitní kinezio, umí fakt zázraky) jsem udělala takový posun, že jsem se tehdy stala v zásadě jiným člověkem - klidnější, vyrovnanější, stabilnější.
Držím palce, ať je tahle zkušenost tak silná, že opravdu bude poslední. Máš na to!
@nick mandarinka píše: Více
To je pravda. Když jsem byla u táty a on a jeho parta (byli tam i mladí lidé) se opili, tak měli akorát trapné oplzlé řeči. Zato na pracovní party jsem se prakticky nepřestala smát. Všichni kolegové a kolegyně super, měli inteligentní humor, byli odvázaní. A když se opije moje parta kamarádů, je to podobné. Mají vtipné historky z práce, ze služebních cest, s domácími zvířaty atd. A nuda je z mojí strany vyloučená.
Moc hezký a citlivě napsané ![]()
K tomu partnerovi zakladatelky - jenom doufejme, že s jedná o stabilního partnera vhodného pro život. Že je tedy takový, jak ho líčí zakladatelka - perspektivní. Protože o něm zmínila, že je cholerik
a ona taky… Možná by se k ní hodil spíš nějaký poloflegmatik?
Nevím, nechci předjímat. Vztahy jsou nevyzpytatelné, takže, zakladatelko, měla bys na sobě zapracovat ne tak kvůli němu, jako hlavně kvůli SOBĚ.
Musím dočíst diskuzi, ale já být na místě tvého partnera, tak by to pro mě byl důvod k rozchodu. Měla bys zintenzivnit terapie, abys našla jiný způsob než alkohol, jak se odvázat.
Bývalý partner měl něco podobného (ne to stejné, ale taky psycho zátěž a léky) - jako upřímně, byl to důvod, proč je bývalý. A to byl super člověk, ale prostě rodinu jsem s takovým jedincem nechtěla. Z mého pohledu i tyhle úlety k člověku patří a pokud je ten druhý ve vztahu nedává, je to důvod k rozchodu. Jsou i lidi, kteří to dávají - a já je obdivuju, byť mezi ně nepatřím. Ale nevinila bych někoho za to, že to nedává. Prostě ten vztah je o tom, že jsou spokojení oba dva, takže někdy je pro oba lepší si to přiznat a jít dál.
@Giovanna1 ne, kašlu na alkohol úplně, slíbila jsem to sobě i příteli a dokud beru léky nedám si ani kapku. Nestojí mi to za to.
Proč vždycky fajn holky trefí na alkoholiky a u fajn kluků zase opačně? Tohle přesně dělal muj ex, měl úzkostnodepresivní poruchu.Bral AD a benzáky a pak to vždy za nějaký čas vysadil a začlo mu strašit ve věži. Najednou z něj sprostej hulvát, agresivní, úplně pak s nim psycho. A vysazoval to takhle vždy po půl roce na několik dní aby mohl chlastat.No a tak už je bejvalej.
@mado už jsem to tu psala, nemyslím si že bych byla hysterka a psychicky nevyrovnaná, neznáte mě a soudíte..když jsem střízlivá, jsem normální člověk s bohužel nenormální poruchou, alkohol ze mě bohužel za opila udělal hysterku a proto ho nehodlám pít, jen jsem se svěřila co se mi stalo ale to snad ze mě nedělá hysterku i v běžném životě.
Na přítele jsem hodná, starám se o něj, snáším mu modré z nebe tak jak on mně, klape nám to po všech možných směrech a nikdy bych mu neublížila. Stalo se co se stalo a mrzí mě to, ale nejsem zlá