Naučit se na nočník

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2273
20.8.13 22:11

@blanula19 já myslím, že mají čas. Ale když se jim něco povede do nočníku, rodiče to potěší :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
87
20.8.13 22:17

Asi to chce čas a dítě musí dozrát. Začátkem léta jsem se rozhodla malou odplenkovat, teď 20m, ale ta na to nebrala ohled. Když byla doma bez pleny, vyčurala se, kde ji napadlo. Tak jsem to vzdala. Jen venku chodila bez pleny a tam jsme ji učili „čapnout na kanál“. Ale jen, že jsme ji to pořád připomínali. Za měsíc se jí to začalo dařit a potom začala i doma chodit na nočník. Chce to prostě čas a trpělivost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
20.8.13 22:23

Já dávám malého na nočník od 10ti měsíců a dávám pořád. Po spaní, mezi spaním, když vidím, že stojí a zmlkne je mi jasný, že bude tlačit :lol:
Krásně se pokaždé vyčůrá a někdy i vykaká. Od doby, co ho na nočník dávám, ještě nebylo nakakáno v plence :pankac:

Takže doporučuji stále nabízet, být u dítěte, neodcházet. |Dělat zvuky jako čššš, klidně pustit v místnosti vodu, případně napustit vlažnou vodu do nočníku ;)
Samozřejmě chválit za každý úspěch
A opravdu být důslední…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
20.8.13 22:35

Můj nejmladší syn měl 21 měsíců a začal chodit na nočník sám od sebe. MĚla jsem to tak u všech dětí přibližně kolem toho druhého roku. Já osobně nejsem pro vysazování na nočník za účelem něco zachytit. Tohle je věc, ke které musí dítě samo dozrát a urychlit se to prostě nedá. SVým dětem jsem vždycky názorně ukazovala, jak a kam se to dělá, nejmladší to má nejjednodušší, protože vidí starší bráchy a snaží se je ve všem dohnat. Nočník má své místo a vždycky jsem jen připomněla, že něco takového existuje. Občas jsme vyzkoušeli na tom sedět, nic víc. Nejmladšího jsem vždycky např. po koupání nechala chvíli lítat s holým zadkem, no a on si asi všimnul, že když nemá tu plínu, čůrá na zem a to není dobré. A tak mi jednoho dne oznámil, že se mu chce a došel si sám na hrníček, kam jsem ho odkázala. Tak nějak to bylo i s kakáním, ale to jsem si spíš já všimla, že asi tlačí, zeptala jsem se jestli nebude kakat a jestli nechce na nočník, a on že jo, a od té doby na nočník i kakáme. Nehody míváme, na spaní a na venek má pořád plíny, ale jinak je šikula. Takhle podobně se mi odplenkovali všichni. Vždycky jsem pouze využila jejich zralosti a ochoty, a jen je prostě nasměrovala. S prostředním máme akorát problémy s kakáním, má nějaký psychický blok, ale už je to na dobré cestě. TAkže - zkoušet nočník můžete, ale dokud k tomu dítě samo nedozraje, nic tím neuspíšíte, takže v tomto prostě přínos nevidím. Spíš doporučuji nechávat občas s holým zadkem aby dítě mělo příležitost si všimnout, že čůrá a třeba ho to k něčemu nakopne. ROzhodně ale nedoporučuju tlačit dítě do něčeho, co ještě nezvládne. TO vyprazdňování úzce souvisí s psychikou a dá se tím hodně pokazit. Radši prostě čekat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1927
20.8.13 22:39

Teď nad tím tak přemýšlím, nejdřív byla velká a pak čůrání ráno, to taky většinou klaplo, ale ne když jsem potřebovala moč k dr :mrgreen: zákon schválnosti :mrgreen: a pak teda to po spaní :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
20.8.13 22:58

Můj názor je, že pokud. budu děcko sledovat a vysazovat ho, je to můj úspěch - naučila jsem se rozpoznávat kdy se mému dítěti chce. ALe pokud má moje dítě dosáhnout nějakého úspěchu, omusí k tomu dozrát, a to vysazováním neurychlím. Aby dítě bylo samostatné a umělo chodit na nočník když potřdbuje, musí se naučit rozpoznávat kdy se mu chce, musí se naučit ovládat svěrače. A to nijak ovlivnit nejde. Abych mohla říct, že moje děcko umí chodit na nočník/záchod, musí si umět dojít samo, říct si, chvíli to udržet. Dítě, které jeho maminka sama vysazuje a těší se z toho co se jí podařilo zachytit, ušetří rodičům za plenky, ale nic víc, nic míň. Když ho maminka zapomene vysadit, vesele se počůrá. JÁ tohle za úspěch nepovažuji a na tu námahu bych se mohla víte co.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
20.8.13 23:12

On je na čůrání návod? :lol: Starší synek chodil 100% s plínami do skoro 3 a mohla jsem se na hlavu stavět, když jsem to vychytala, bylo něco v nočníku, ale jemu to bylo absolutně fuk- bonbónky za odměnu, mokré tepláky za trest, bobková cestička za ním, prostě ignorace :cert: A malá začala na 20 měsících doslova ze dne na den. Nočník znala „z vyprávění“, plínku si držela, do nočníku bylo většinou před koupáním a někdy po spaní. Pak jsem si ji jednoho dne posadila na klín, ukázala spoďárky s obrázkama, vysvětlila, že je velká holka a že plínku hodíme do koše a bude už čůrat jenom do nočníku a že zvířátka by plakala, kdyby je počůrala a od té chvíle chodí jen na nočník. Všichni (včetně babi od 6 dětí) jsme koukali :D Sem tam je nějaká nehoda, ale to když se zapomene nebo to má daleko. Každý prcek je jiný a myslím, že je třeba, až to docvakne jim :kytka: Přeji pevné nervy :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
20.8.13 23:21

@sao
Dovolim si nesouhlasit, ta namaha sklizi ovoce. Dnes je doba, kdy se povida o zralosti ditete, ale ono dokaze svuj sverac ovladat o mnoho driv, nez si myslime
Tim, ze ho na nocnik posazuji, tim ho ucim. A od toho tu jsem, abych ho ucila, vedla, ukazovala
Taky dite krmim lzickou driv nez to zvladne samo ne? ;-)
Ale je to jen muj nazor, nikomu ho nevnucuji ;-)
Prvni dceru jsem na den odplenkovala v 18ti mesicich a ve 20ti mesicich byla bez plen komplet.
Tak proto si dovolim rici svuj nazor, protoze dcera si rikala o nocnik i v roce. Jen to vzdycky nestihla, ale vzdy byla pochvalena i za to, ze prisla rict, ze chce, nebo ze uz je maler ;-)

Me to za tu namahu stoji :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
20.8.13 23:23
@sao píše:
Můj názor je, že pokud. budu děcko sledovat a vysazovat ho, je to můj úspěch - naučila jsem se rozpoznávat kdy se mému dítěti chce. ALe pokud má moje dítě dosáhnout nějakého úspěchu, omusí k tomu dozrát, a to vysazováním neurychlím. Aby dítě bylo samostatné a umělo chodit na nočník když potřdbuje, musí se naučit rozpoznávat kdy se mu chce, musí se naučit ovládat svěrače. A to nijak ovlivnit nejde. Abych mohla říct, že moje děcko umí chodit na nočník/záchod, musí si umět dojít samo, říct si, chvíli to udržet. Dítě, které jeho maminka sama vysazuje a těší se z toho co se jí podařilo zachytit, ušetří rodičům za plenky, ale nic víc, nic míň. Když ho maminka zapomene vysadit, vesele se počůrá. JÁ tohle za úspěch nepovažuji a na tu námahu bych se mohla víte co.
:potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
20.8.13 23:29

@mari1912 Když ono je to fakt dítě od dítěte.. u staršího jsem se snažila od cca 8m, v roce to vypadalo slibně, ale stále žádná jeho snaha, ač byl po všech ostatních stránkách šikovnější než vrstevníci. V necelých 2 se mu narodila ségra, babička si myslela, že ho odplenkovala a bylo to jen o tom, že za ním běhala s nočníkem- zase, vlastní snaha nikde. Takhle jsme to vedli skoro až do těch 3. A malá to měla úplně jinak. Odmítla jsem nás stresovat nočníkem, občas jsem jí ho ukázala, občas viděla, jak se používá, někdy to taky zkusila a pak, když jsem jí domluvila, bylo vyhráno. Nejde aplikovat jednu metodu na všechny děti :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
20.8.13 23:33

@verusuvi
To mas pravdu. Vsak malou jsem vysazovala od pul roka a prcka az od deseti mesicu. Proste kazde ditko je uplne jine a na kazde se musi jinak ;-)
Ja jen hlavne reagovala na ty sverace, protoze znam holky co praktikuji bezplenkovku a teda to je mazec, fakt to funguje

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
20.8.13 23:37

@mari1912 Když bezplenkovka jako taková mi přijde něco maličko jiného, než začít za dítětem z ničeho nic lítat s nočníkem, protože UŽ mu byl rok apod.. praxi v tom nemám, mazec to každopádně je a neumím si představit, že bych ji aplikovala na 2. a další dítě s malým věkovým rozestupem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
20.8.13 23:46

@verusuvi
To i pro me je utopie a to mam mezi detma 15 let :D
Malej vydaval super signaly, vyborny adept na bezplenkovku, ale na to jsem lina priznavam ;-)
Taky me nebavi rano vstat a hned prcka posadit. Ale verim ze casem si k nocnicku prijde sam…
Taky nic nelamu pres koleno, jen tem nasim detem trochu vic verim ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
21.8.13 09:49

@mari1912 A seš si jistá, že brzké zvládání nočníku je ovoce tvé snahy? Některé dítě je zralé už v roce, jiné není ani ve třech letech. Takže někdo může mít pocit, že jeho dítě chodí na nočník brzy díky tomu, že on ho vysazoval a vysazoval. Jiný může vysazovat a vysazovat a bez výsledku třeba až do tří let. Z každé skupiny znám mnoho rodičů a mohli by se hádat do krve. Dle mých zkušeností je to ale prostě vždycky zásluha pouze a jenom toho dítěte. ŽÁDNÉHO ze svých tří synů jsem nevysazovala, a všichni začali sami. Učit, vést a ukazovat můžu, ale stejně je to nakonec pouze na něm. Vysazováním na nočník ušetřím nějakou tu plínu, děcko z toho může mít radost, ale nic ho tím nenaučím. Tohle se totiž naučit ani nedá. Tím, že jsem svým dětem byla příkladem a občas jsem jim nočník připomenula, jsem jim neprokázala o nic menší službu, než jiné maminky neustálým vysazováním. Já jsem si ale narozdíl od nich ušetřila spoustu práce, na kterou bych se třema dětma 1-2 roky po sobě, a spoustou zvířat, ani neměla čas. Samozřejmě, že když jsem viděla, že už to děcko má snahu a začíná si svoje vyprazdňování uvědomovat, jsem toho využila a nočník nabídnula. A představ si, že to nám k naučení na nočník ze dne na den stačilo. U všech tří. Teprve když děcko umí SAMO rozpoznat, kdy se mu chce, a ty svěrače ovládat, můžu říct, že UMÍ chodit na nočník.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
21.8.13 10:00

@sao
Pokud to ovsem diteti neukaze kam se dela potreba, nemuze to vedet ne? ;-)
Ja posazuji a posazovat budu, dela mi to radost, hi prckovi zdaleka ne
Pleny nejsou to prave pro me. Nelatkuji takze ekologicke a ekonomicke zatizeni je obrovske a mam chlapecka tudiz dlouhodobe zahrivani varlat v plene se mi taky nelibi, nehlede na opruzeniny z plen.
Tak uvidime kdy ten muj cvrcek dozraje ;-)
Ja si jen myslim, ze cim drive, tim lepe. Ovsem rozhodne ne pres ditete odpor, v tom pripade pockat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

LOCKIG

• (4.9) + 8 recenzí

Nočník žabka

• (4.5) + 2 recenze