Naučit se na nočník

Napsat příspěvek
Velikost písma:
31744
21.8.13 18:04

@sao
No nevim, oni odchytavali, ale v tom roce uz ne. Jako v roce je i na me brzo, ty kecy jsem nesnasela :D Ale ten fakt tu proste byl…
A vim, ze dcera uz po roce vedela, ze chce na nocnik a dokazala si rict. Nekdy zabrana do hry nestihla, to prislo az v roce a pul

Vis ono jde i o pohodlnost, jak snadne rici az budes zraly, plenky potrebovat nebudes, ale pravidelne chodit a vysazovat je jak jsi uz psala vopruz ;-)
A pokud to tomu diteti nebudu rikat, vysazovat, nemohu vedet, ze uz je zrale, protoze i deti jsou pohodlne. Proc by nam rikali chci na nocnik, kdyz to pohoslne mohu pustit do plinky ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
21.8.13 18:07

Pamatujte, že každé dítě je individuál, ale držím palce v tomto snažení, všem :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
21.8.13 19:41
@mari1912 píše:
@3HE
Dceru jsem nechala bez pleny, jednou jsem vzbudila a cca za dva mesice uz byla bez plen i v noci…

zlusit to můžu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
21.8.13 21:30

@mari1912 JAk víš, že po tom roce už neodchytávali? Pokud jsi ty osobně zvládla v roce sama chodit na nočník, tak to neznamená, že to zvládaly všechny děti. JÁ si třeba dodnes pamatuju svou sestru, jak s ní mamka bojovala. Ještě v jejích dvou letech pouze odchytávala a sestra řvala, když na tom měla sedět. Mnohdy bylo takhle brzké odplenkovávání docela násilné. Moje babička chtěla např. svoji výchovu aplikovat na mém bratranci, a vybudovala v něm dlouhodobé problémy s chozením na velkou.
Já neříkám, že se na to má úplně kašlat. NEsouhlasím pouze s tím běháním s nočníkem za děckem, když na to ještě není zralé. JInak se k tomu dítě samozřejmě vést musí - tím, že vidí rodiče, sourozence, jak to dělají, a také tím, že mu je nočník čas od času nabízen. Ale v tom vysazování a odchytávání prostě žádnej přínos nevidím, my jsme to zvládli i bez toho. POkud vidím, že je moje dítě už zralé, uvědomuje si své vyprazdňování, prostě už to umí, a je pouze líné nebo stávkuje, tak to je zase něco jiného. Se všema svýma dětma jsem zažila období stávkování, a to už se zase musí řešit jinak. MŮj nejmladší byl dnes taky jakýsi líný, ale vím, že už to umí, takže jsem si ho celý den hlídala, a pravidelně připomínala. Ony ty děti rády pohodlní a zapomínají, zvlášť když jsou zabrané do hry. ALe my se tady bavíme o dětech, které to ještě neumí a maminky je chtějí na nočník teprve učit. Tam se opravdu musí čekat na zralost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
21.8.13 22:01

@sao
Kazde dite je jine, v tom se shodneme. Nasilne vysazovani je spatne- v tom se take shodneme
Jedine v cem se neshodneme je cas kdy ditko vysazovat. Ja rikam cim drive, tim lepe a ty cekas na zralost
Takze ted je to na kazde mamince, ktera metoda ji bude blizsi ;-) Verim, ze i v tom se shodneme ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
21.8.13 22:46

@mari1912 Ano, v tom se shodneme :) Ať se každá maminka rozhodne, jak to chce dělat. Pokud dítě nebude vyloženě nutit, nic nepokazí. Mě to vysazování blízké není, protože si nerada přidělávám práci, která je zbytečná. Když zkouším dítě posadit na nočník, a nevidím z jeho strany žádnou snahu, vidím že prostě nechápe co se po něm chce a mělo by to být pouze na mě, abych ho pořád sledovala a snažila se rozpoznat, kdy asi bude čůrat nebo kakat, dám mu plínu a zkouším to znovu o čtrnáct dní později. Jakmile vidím jakýkoliv náznak toho, že si moje dítě své vyprazdňování uvědomuje, sám rozpozná kdy se mu chce a má zájem to začít zkoušet, pak teprve začínám konat. Já jsem prostě pohodlný člověk a nevidím jediný důvod, proč spěchat na něco, co stejně uspíšit nejde :) Toť moje argumenty, proč nevysazovat. ALe chápu že to někoho baví a když z toho má maminka i dítě radost a není to jen nějaká povinnost, která někomu pouze komplikuje život, jen tak dál :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
22.8.13 07:35

@mari1912 JO, a abych nevypadala jako líná matka - já jsem svým dětem nikdy neříkala, že to je v pořádku že nosí plenky a že mají čas až dozrají. To říkám pouze tady. Dětem jsem vždycky říkala, že to není hezké kakat do pleny, že plína je pro mimina, ať se podívají jak to dělá maminka nebo brácha… NEní pravda, že když dítě nebudu vyloženě vysazovat, nezjistím, kdy je zralé. DÁ se to poznat i bez vysazování. TOť jen útěcha pro matky, které na to, stejně jako já, nemají čas. VÍš, my máme takový menší statek, velké pozemky, do toho jsem zaměstnaná v manželově firmě (podniká v podstatě z domova), a prostě nevím jak bych to dělala, abych za malým ještě běhala s nočníkem, když o něm třeba půl dne nevím. POhybuje se tady pořád dost lidí, pořád nějaké fofry. KDyž už jsem výhradně s dětma, musim se starat také o ty starší, které jsou taky ještě malé. Z tohoto důvodu jsem děti vždy hned od začátku vedla k tomu, aby si na nočník nebo záchod došly samy. PRostě nemám čas se s každým piplat. A věřím tomu, že nejsem jediná, kdo by si nějaké vysazování z časových důvodů nemohl dovolit. TAk se prostě snažím napsat, že i tak se to dítě naučí. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31744
22.8.13 08:49

@sao
Ja te prece neodsuzuji :hug: To bych si nedovolila. Jen je dobre, ze tu zaznelo vic moznosti co? A kazda mamina si z toho neco vezme. Hlavne kazde ditko je vazne jine a co jde jednomu, nejde druhemu. Ja mela stesti, ze dcera chodila brzy, mas stesti, ze synator na nocniku nejeci.
Ale znam deti ve trech letech na plinach a moje kredo je, ze to nedopustim, hold za cenu odchytavani
Byt na tvem miste, delala bych to stejne a moje zasady by padly jedna dve ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
22.8.13 11:46

@mari1912 Jasně, každá maminka ať si z toho vezme co potřebuje :) Ono je opravdu každé dítě jiné, a znám děti, které byly vysazovány od půl roku, a ještě ani ve třech letech to nezvládaly. Já osobně bych zase radši dávala svému děcku plínu ještě ve třech letech (není to konec světa), než abych ho pořád naháněla s nočníkem, sbírala hovínka po podlaze a vytírala loužičky. Jedna moje kamarádka má syna, který si fakt v těch třech letech hověl v plínách, a ona z toho byla nešťastná. Snažila jsem se jí radit jak na to, ale nic u nich nefungovalo, dnes už vím, že dokud její syn nebyl zralý, byly veškeré snahy marné. Nejhorší bylo, že ona má tři děti 1-2 roky po sobě, stejně jako já, a vysazovat s nimi prostě opravdu nestíhala. Takže když ho nechala bez plen, pořád jenom sbírala hovínka, pokud je tedy některé z jejích dalších dětí nestačilo dřív rozšlapat. Nakonec rezignovala, nechala mu plíny a když měl cca 3,5 roku, zlomilo se to samo od sebe. Prostě ze dne na den začal chodit na záchod :) Takže já opravdu neodsuzuji rodiče, jejichž dítě má ještě ve třech letech plenu. Je to stejné, jako s řečí - můj nejstarší má s řečí velké problémy, a nejvíc mě potěší, když mi nějaký kamarád řekne, že se mu málo věnuju :pocitac: Ráda mi to říká babička :zed: Kdyby mnozí věděli, co všechno jsem s ním už oblítala (doktorka, logoped, psycholožka) a co všechno s ním doma dělám, jenom aby konečně normálně mluvil, možná by radši drželi pusu. Přitom prostřední syn má stejné podmínky, jako nejstarší, a mluví krásně. Studenou sprchu mi dal teď nedávno logoped. Uvažovala jsem už i o logopedické školce, a on mi řekl, že to nám nedoporučuje. A řekl mi něco, co stojí za zamyšlení: Když roste květina, také je nejprve poupátko, a dřív nebo později je z něho květ. Všichni tomu věříme, že to tak bude, a nikoho by nenapadlo začít do toho poupátka rýpat a šťourat, aby rozkvetlo dříve. Přesto u svých dětí nevěříme, že jednou dozrajou (že budou mluvit, že budou chodit na záchod atd.), a jakmile to nejde podle tabulek, rýpeme do nich, abychom to urychlili. Zkušenosti našeho logopeda jsou ale takové, že právě ty děti, do kterých rodiče pořád rýpou, přehánějí to s péčí, se často úplně zaseknou ve vývoji a je to ještě horší. Přílišným urychlováním zrání můžeme dosáhnout pravého opaku a všechno pokazit, stejně jako kdybychom se snažili násilím rozevřít poupátko… Já s naším logopedem souhlasím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
22.8.13 22:40

@sao Krásný příklad o poupátku :* :srdce: :palec:

Přemýšlím, že zkusím dcerku v noci nechat bez plenky - postel opatřím tak, aby nepročůrala matraci, povléknu si náhradní deku a jdu do toho. Zkusím jí to vysvětlit a uvidíme… třeba to půjde - podvědomí je mocné… jestli to bude problém, tak to na pár týdnů ještě odložím.

Můžu čekat, až se vzbudí se suchou plenkou, ale zase na druhou stranu, už je dost velká, aby tomu rozuměla… a ví, že tu plenku má, tak se nemusí v bnoci budit… a když jí dám kolem půlnoci vyčůrat… nejsem schopná posoudit, jestli to bude mít efekt - ona je totiž i ve dne ještě dost nespolehlivá - s každým čůráním si cvrnkne do kalhotek - i pětkrát denně :nevim:

vaše odplenkované děti spí celou noc bez vyčůrání? nějaký dr. v TV kdysi říkal, že by mělo umět spát celou noc bez čůrání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
197
22.8.13 22:45
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
22.8.13 23:01

@3HE Zkus to, uvidíš. Já jsem taky zkoušela nedávat plenku a upozorňovat: „nemáš plenku, nesmíš se počůrat“ a i když jsme pak v noci byli i na záchodě, ráno jsem stejně převlékala pročůranou postel. PO nějaké době jsme se na to vykašlali a nejstarší syn se zhruba v těch čtyřech letech přestal v noci počůrávat sám od sebe. Většinou to tak bývá, že dítě přes den chodí na nočník nebo záchod, ale na noc tu plenu ještě potřebuje. Můj prostřední už byl jednu dobu bez plen i na noc, a pak se najednou začal znovu počůrávat. NEchápe to, pořád mi říká že on už přece není miminko, chodí na záchod, plenu už nechce. A pak se ráno diví, že je zase počůraný… Je to opravdu nevědomé a dřív nebo později to musí přijít samo. Tak snad tvoje snaha přinese ovoce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
22.8.13 23:25

@sao já nevím, když nad tím hlouběji přemýšlím, tak si už tak jistá nejsem… máme ještě i miminko, dnes ráno si nechtěla sundat tu plenku, tak jsem jí řekla něco v tom smyslu, že plenky nosí jen miminka, ona mi řekla, že ona je taky miminko a lehla si na zem a tvářila se jako miminko :D má teďka takové "převlíkací období - hned je končka, hed pes, ale nejvíce je náš Vojtík - lehne si pod hrazdičku a hraje si jako miminko… i dost hodně žárlí na brášku - tak nevím, jestli je to vhodné zrovna učit něčemu novému… a to má jít v září do školky - další novinka…
Ona hodně potřebuje děti - kam přijdeme, tam se za nimi táhne - ve městě oslovuje cizí děti atd., jinaak bych ji do školky ještě ani nedala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
23.8.13 08:20

@3HE JO tak to známe, žárlivost na sourozence už u nás byla několikrát příčinou opětovného počůrávání nebo pokakavání. Nic moc se s tím nedalo dělat. A časem to vždycky přešlo. I to noční pomočování může být z důvodu žárlení, ale to děcko to dělá podvědomě, a doporučuju fakt opatrně, ony ty děti často ve snaze zavděčit se mamince dosáhnou pravého opaku, než co bys chtěla… Každé dítě je jiné, přeji mnoho úspěchu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3HE
22413
23.8.13 15:39

@sao ale u dcery nesouvidí ta noční plenka se žárlivostí, jen jsem chtěla říct, že ještě není srovnaná s novým sourozencem a má jít v září do školky (novinky, změna) a k tomu ještě rušit plenku na noc… to už by asi bylo hodně novineka změn pro ni :think: aby z toho nebylo více škody než užitku :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

LOCKIG

• (4.9) + 8 recenzí

Nočník žabka

• (4.5) + 2 recenze